Els sindicats mouen fitxa per defensar el batxillerat nocturn a Vic

CCCO, UGT i USTEC-STES es mobilitzaran per impedir que Educació suprimeixi aquesta modalitat de batxillerat a l’IES Jaume Callis, l’únic centre de la comarca on s’imparteix.

Marc Riera / ACN
07 de maig del 2009



Els sindicats CCOO, UGT i USTEC-STES han reclamat aquest dimecres al Departament d'Educació que reconsideri la decisió de suprimir el batxillerat nocturn a l'IES Jaume Callís de Vic. Els sindicats consideren la decisió és un “atac frontal” a la societat osonenca que es perdrà aquesta oferta d'ensenyament, i consideren que la decisió és un cop “dur” per a la classe treballadora que té en el batxillerat nocturn l'opció de compatibilitzar feina i estudis per trobar “una nova sortida professional” o exercir “el dret a aprendre”.

Els sindicats participaran en una mobilització convocada per dissabte a la plaça Major de Vic per demanar que Educació modifiqui la seva decisió.

Els tres sindicats consideren que en el període de crisi actual cal mantenir “més que mai” aquesta oferta d'estudis perquè el batxillerat nocturn pot ser una “sortida” formativa per a molt aturats, segons el secretari general de CCOO d'Osona, Miquel Sánchez. A més, assenyalen que cal facilitar les possibilitats de formació dels treballadors perquè l'actual model econòmic està esgotat i cal una economia de valor afegit que requereix de personal qualificat.

Des d'UGT, Albert Portell, considera la decisió de suprimir el batxillerat nocturn a Osona és pròpia d'una política “de dreta”. El representant del sindicat osonenc diu que l'ensenyament és un dels pilars de la democràcia. Amb l'eliminació d'aquesta oferta educativa es busca, segons Portell, fer una societat “menys lliure” limitant l'accés a una determinada oferta educativa.

Josep Aparició, d'USTE-STES, considera que la decisió de suprimir diversos batxillerats nocturns a Catalunya, entre els quals el de Vic, són fruit de la voluntat “economicista i tecnòcrata” de l'actual direcció del Departament que només cerca “estalvi de diners” i debilitar l'ensenyament públic. El sindicat denuncia que Educació està retallant plantilles apostant per oferir als mestres fer hores extres. L'eliminació del batxillerat nocturn està, segons Aparició, en la línia del Departament d'Educació de tenir actituds “despòtiques” que passen per prendre decisions “pel dret” en contra de la opinió dels afectats i dels professionals.

El Departament d'Educació assenyala com a alternativa a la supressió del batxillerat nocturn a Vic la possibilitat de fer els estudis de forma no presencial o cursar-los a Manresa. Pels sindicats l'alternativa de poder cursar els estudis amb una oferta educativa no presencial no es vàlida perquè el perfil majoritari dels estudiants no té adquirit l'hàbit d'estudiar i fer-ho a distància seria una “dificultat” afegida. Per als sindicats, l'opció d'anar a Manresa és incompatible amb la majoria de jornades laborals.

Els sindicats han anunciat que donaran suport a una concentració que es farà dissabte a la plaça Major de Vic per demanar a la Generalitat que reconsideri la seva decisió. La concentració està convocada per membres de la comunitat educativa de l'IES Jaume Callís.

Actualment cursen batxillerat nocturn a Vic 25 alumnes a primer i uns 80 a segon. Els estudis es cursen amb sis professors més alguns que tenen horari compartit de matí i tarda segons han informat fonts del sindicat.

La delegada del Departament d'Educació a la Catalunya Central, Dolors Collell, ha preferit no manifestar-se públicament sobre el tema. Collell assegura que es pronunciarà dilluns de la setmana vinent un cop s'hagi reunit amb la direcció del centre.

Àudio: Miquel Sánchez, secretari general de CCOO d'Osona (1 m 12 s)
Àudio: Josep Aparicio, d'USTEC-STECS (56 s)
- Notícies publicades

-------
NOTA DE PREMSA
Supressió Batxillerat Nocturn

CCOO, UGT i USTEC-STEs demanem al Govern de la Generalitat que reconsideri la supressió del Batxillerat Nocturn de l’IES Jaume Callís de Vic i que el proper dl 11 de maig qualsevol persona de la comarca d’Osona, i de més enllà, pugui exercir el dret a preincriure’s, dret que hem exercit milers de persones al llarg dels últims 40 anys.

Entenem que un servei com que el que ofereix l’IES Jaume Callís compleix una funció educativa, una funció social i una funció econòmica.

- Fa una funció educativa permetent exercir el dret a l’educació més enllà de les edats diguem-ne més habituals, dóna segones oportunitats. La supressió del nocturn atempta contra el dret a l’educació, contra la possibilitat de formar-se en uns estudis reglats de qualitat com és el batxillerat i contra la igualtat d’oportunitats.

I no és de rebut dir que ara aquests estudis es podran exercir a distància, és a dir de forma no presencial. És sabut que quan un no té adquirit encara l’hàbit d’estudiar, fer-ho a distància és una dificultat afegida.

-Fa una funció social, de reequilibri, d’equitat,  tot possibilitant que la població més necessitada econòmicament, la població treballadora, pugui preparar-se per a una nova sortida professional o simplement pugui exercir el dret a aprendre. Per tant poder compatibilitzar, conciliar estudis presencials i feina ha de ser possible.

La supressió del batxillerat nocturn és un atac als més febles. És una retallada de drets socials encoberta. I com sempre els retalls pressupostaris comencen per on sembla més fàcil, per retallar drets a la població treballadora. On és la progressió de la inversió fins al 6% del PIB que segons diuen es recull a la nova Llei d’Educació de Catalunya (LEC) i que també ja es recollia en el Pacte Nacional per a l’Educació?

-Fa una funció econòmica quan prepara joves, i no tan joves, per a un futur professional més qualificat que és justament el que reclama la nostra economia. Moltes persones que avui són p.ex. advocats, mestres o bé enginyers s’han format al nocturn de l’IES Jaume Callís.

És reconegut per gairebé tothom que l’actual model econòmic està esgotat. I que ens cal anar a un model econòmic amb valor afegit, que afronti els reptes de la globalització, millori la competitivitat i millori la qualitat de l’ocupació.

Conscients d’aquesta realitat el febrer de 2005 el Govern de Generalitat i les organitzacions sindicals –CCOO i UGT- i les organitzacions empresarials –Pimec, Fepime i Foment del Treball- van signar l’”Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana”  Aquest acord ha estat revisat i actualitzat en els acords 2008-2011. En aquest acord l’educació i la qualificació professional hi té un paper molt rellevant. I s’hi diu p.ex. que cal fer: “Actuacions d'orientació, motivació, organitzatives i de reforç de l'alumnat per incrementar la taxa d'èxit de titulats en estudis d'educació secundària postobligatòria i que el percentatge de població entre 20 i 24 anys amb titulació en educació secundària postobligatòria que al 2006 era del 65%, s’espera que el 2009 sigui del 67%, el 2010 del 69% i el 2011 del 72%”.

Tot plegat doncs no sembla de cap de les maneres una bona mesura aquesta de suprimir el batxillerat nocturn i entenem que és una contradicció flagrant amb el que el govern està predicant, de paraula, dia sí dia també, que cal formar-se, que cal millorar el nostre sistema educatiu, que hem de mirar d’aconseguir l’excel•lència, la qualitat, etc etc. I tot això en un moment de crisi tan important com el que estem vivint encara fa que la mesura sigui més incomprensible i més inacceptable.

Entenem que totes les institucions públiques de la comarca, començant pel Consell Comarcal, s’han d’implicar en aquest afer i intentar evitar-ne la desaparició; també les institucions econòmiques, com la Cambra de Comerç, cal que s’hi impliquin.

Demanem també que els diputats i les diputades de la comarca (1) hi facin també tot el possible i que allò que fa pocs anys (quan eren a l’oposició) era un servei que s’havia de mantenir de totes avui també ho defensin amb la mateixa fermesa.

Com a sindicats de treballadors/es entenem que allò que va ser en el seu moment una conquesta de drets socials molt importants, aquests avui són irrenunciables i entre tots i totes no podem permetre perdre’ls de cap de les maneres.

 Vic, 6 de maig de 2009
CCOO -    UGT  - USTEC-STES

Arxivat a