L'Ajuntament de Manlleu aprova l'inici del procés d'expropiació de Can Garcia

Redacció
19 de març del 2008
 
L'expropiació és el procés legal pel qual l'Ajuntament de Manlleu conjuntament amb l'empresa pública Reursa, de l'Institut Català del Sòl (Incasol) de la Generalitat de Catalunya, durà a terme la transformació urbanística del barri de l'Erm, i contempla el reconeixement i la indemnització dels drets de les persones afectades relacionades amb Can Garcia (propietaris, titulars de càrregues, llogaters i altres tipus d'ocupants). 
 
Les persones afectades tenen dret a ser indemnitzades, sempre que siguin propietàries o llogateres segons els requisits de la llei (títol de propietat o lloguer, antiguitat...). L'import de la indemnització a rebre es fixarà, cas per cas, en una fase més avançada del procés.
 
A més, els propietaris o llogaters que ocupin un habitatge de Can Garcia legalment i hi tinguin la residència habitual i permanent abans del 19 de juliol de 2006 (data en què es va aprovar el planejament) tenen dret a ser reallotjats, és a dir, l'administració els haurà de garantir l'accés a un habitatge amb protecció oficial, amb unes condicions econòmiques assequibles.
 
Les persones que compleixin els requisits tindran dret a reallotjament en algun dels habitatges públics que es faran en diversos solars que l'Ajuntament de Manlleu ha cedit a l'Incasol.
 
Durant tot el procés d'expropiació, els veïns de Can Garcia aniran rebent informació. Per una banda, l'Ajuntament de Manlleu disposa d'una oficina d'atenció permanent que centralitza l'atenció personalitzada als afectats, al local de l'Institut de Desenvolupament de l'Erm (Baixa Cortada, 1, Manlleu).
 
Per altra banda, l'Ajuntament de Manlleu, juntament amb Reursa i l'entitat Vincle (que fa una tasca de suport social a les comunitats) faran regularment reunions informatives amb els veïns afectats. Així, la setmana passada ja es van trobar amb representants de l'Associació de Veïns del barri de l'Erm i de les comunitats de propietaris de les sis escales de Can Garcia. I durant el mes d'abril es faran reunions amb el veïnat de cada escala de Can Garcia, per informar del procediment de l'expropiació. També es crearà una comissió de seguiment del procés amb una representació dels veïns afectats.
 
En paral•lel, l'Ajuntament de Manlleu habilitarà un equip d'acompanyament social, que donarà suport i ajuda als veïns afectats en tot el procés de canvi de domicili.
 
-------
Manlleu comença el procés per expropiar els pisos de Can Garcia, on hi viuen unes 250 famílies
Marc Riera i Morató // ACN
 
Manlleu.- Manlleu va aprovar aquest dimarts l'inici del procés d'expropiació dels coneguts com a Pisos de Can Garcia, on hi viuen unes 250 famílies. L'enderroc d'aquests blocs d'habitatges és l'actuació més destacada del pla de rehabilitació integral del barri de l'Erm. Amb el vot favorable de tots els grups, l'Ajuntament va aprovar la relació de bens i drets a expropiar. Aquest procés es preveu que s'allargui durant un any i mig. Quan s'acabi es procedirà a l'enderroc de l'edifici i els veïns que compleixin tots els requisits legals seran reallotjats en habitatges de protecció oficial amb unes condicions econòmiques assequibles.

La regidora d'habitatge, Maria Gràcia Poblet, (ERC), assegura que poder arribar fins aquest punt 'ha estat complicat' i que ha comportat uns dos anys de treball. La regidora d'habitatge va informar que les persones afectades per l'expropiació dels pisos tenen dret a ser indemnitzades, sempre que siguin propietàries o llogaters i que compleixin requisits com el títol de propietat o lloguer. L'import de les indemnitzacions es valorarà quan el procés d'expropiació vagui avançant i s'analitzarà 'cas per cas' segons va explicar Poblet. El procés d'expropiació es fa conjuntament amb l'empresa Reursa, de l'Institut Català del Sol.

Les persones que estiguin sota aquestes circumstàncies es reallotjaran en les diferents promocions d'habitatge públic que està fent l'Institut Català del Sol (INCASOL) en terrenys cedits per l'Ajuntament. Alguns d'aquestes promocions com les de la Plaça de Llevant o el carrer Alta Cortada estan en fase de construcció.

'Ajuntament es va fer comprometre a fer regularment reunions informatives amb els veïns afectats tot i que alguns s'oposen al reallotjament. Properament es faran reunions de veïns amb una sessió per cada una de les escales per informar-los del procés d'expropiació. La setmana passada es va fer una primera reunió amb dos representants de cada una de les escales i es crearà una comissió de seguiment amb una representació dels veïns afectats.

En el ple municipal d'aquest dimarts tots els grups hi van votar favorablement. El portaveu del PSC, Josep Colomer, va dir que aquest procés d'expropiació és 'd'una gran complexitat tècnica però també humana' pel que va demanar al govern que 'es faci un acompanyament de les persones afectades'. Des de CiU, Lluís Mundet, va demanar 'molta transparència' en el procés per evitar especulacions i rumorologia de carrer. El portaveu de la PxC, Antoni Sánchez, va accedir a votar favorablement tot i que va dir que el seu grup 'hagués fet la rehabilitació d'una altre manera'.

En el ple on es va aprovar iniciar el procés d'expropiació hi van assistir tres veïns afectats que al final van criticar el procés d'expropiació. Els veïns lamenten que l'opció de l'Ajuntament sigui donar diners i oferir un reallotjament en règim de lloguer amb preus tous. Segons aquests veïns -que són pensionistes i que van arribar als pisos Garcia als anys seixanta- actualment la seva pensió no arribaria per cobrir un possibles lloguer. Aquests veïns van anunciar que si no hi ha acord pensen denunciar l'Ajuntament.

Els pisos de Can Garcia són el nucli central del barri de l'Erm de Manlleu. Construïts els anys 60 van ser els habitatges construïts per encabir l'onada migratòria procedent del sud de la península. Actualment hi viuen moltes persones de l'onada migratòria del nord d'Àfrica.
 
El projecte d'intervenció integral del barri de l'Erm preveu, a mig i llarg termini, enderrocar els edificis de Can Garcia i reubicar les prop de 250 famílies en habitatges públics a diferents zones de Manlleu. A banda de la diagnosi de l'estat actual de l'edifici, s'ha realitzat un cens real dels veïns i s'ha posat en marxa un programa de convivència entre la comunitat veïnal de Can Garcia.
 
El ple municipal d'ahir. En primer pla, d'esquena, els tres veïns afectats que van criticar el procés d'expropiació