Blocaires Osona farà una trobada per l'abril i s'obre a tots els temes

Redacció
18 de gener del 2008
 
Amb el director adjunt d'El 9 Nou Josep Comajoan com a mestre de cerimònies, Ballana va anunciar que el mes d'abril es farà la primera trobada de blocaires de la comarca. I amb una novetat: el col·lectiu s'obrirà a persones que tinguin bloc sobre qualsevol tema, no solament els de caire polític com fins ara.
 
Per la seva banda, Gordillo va relatar la feina que es va portar a terme per obtenir el domini ".cat", el primer que es lliura a una comunitat lingüística arreu del món, i va aconseguir explicar un tema tan àrid com el dels dominis d'Internet amb un to d'amenitat remarcable.
 
Comajoan va tancar l'acte posant de manifest que la comarca d'Osona ha estat pionera en molts aspectes i va destacar que El 9 Nou ho ha estat en el camp de la premsa escrita, però que no ha pogut en d'altres camps com la ràdio i la televisió. En els blocs, tot i anar molt enrere en comparació amb territoris com el Maresme, hi ha oportunitat. I la voluntat, com va remarcar Ballana, també hi és.
 
--------------------------
Blocaires.osona es presenta volen ser un referent blocaire i farà per l'abril la primera trobada comarcal
Marc Riera i Morató // ACN

El nou col•lectiu blocaires.osona organitzarà el proper mes d'abril la primera trobada comarcal de blocaires i s'obrirà a tot tipus de blocs de la comarca. Així ho han anunciat aquest dijous a Vic els seus promotors en la presentació pública del col•lectiu que ha reunit una quarantena de persones a la seu del Col•legi d'arquitectes.

"Blocaires.osona es vol convertir en un referent blocaire a nivell de país", ha explicat Joan Ballana, un dels promotors. L'acte de presentació del col•lectiu s'ha fet coincidir amb la presentació a Osona del llibre "Nació.cat" del periodista, blocaire i director de l'ACN, Saül Gordillo.
 
Joan Ballana, que ha intervingut com a portaveu del col•lectiu, ha dit que blocaires.osona vol ser "un espai virtual gran que aglutini i cohesioni" els blocs que es fan a la comarca "formant una gran xarxa entre tots". Els promotors consideren que cal potenciar i estimular la comunitat blocaire de la comarca per acabar sent un referent de país "tal i com ho hem estat en altres àmbits com cultura, gastronomia, motor o solidaritat". Ballana ha defensat que el bloc és una eina "de una nova generació" que dóna "oportunitats per fer-se sentir i escoltar". Inicialment el col•lectiu només havia d'unir blocs polítics però s'ha optat per obrir-la a blocs de totes les tipologies.
 
Entre les primeres activitats hi ha una trobada de blocaires de la comarca que es farà el mes d'abril. La trobada encara no està definit on es farà però els promotors han assegurat que la població escollida no serà Vic amb una voluntat descentralitzadora. Representants del col•lectiu també participaran del 25 al 27 de gener en les jornades de la blocosfera catalana (Catosfera) que es faran a Granollers.
 
Saül Gordillo, en la seva intervenció, ha destacat la particularitat del blocaires.osona pel fet de ser promogut per blocaires de partits polítics diferents. Pel periodista del Maresme i autor de "Nacio.cat" aquest fet demostra que els blocs "han afavorit el diàleg" en un període marcat per les crítiques a la classe política d'actuar unidireccionalment.
 
Gordillo ha destacat la imaginació de la Fundació .cat per aconseguir el reconeixement internacional de l'ICANN, l'organisme amb seu a Califòrnia que regula els dominis d'internet. Entre les claus de l'èxit per aquest llarg procés, Gordillo ha assenyalat la clarividència d'Amadeu Abril, que davant la dificultat de poder aconseguir el domini.ct de dues lletres i destinat als estats van trobar una via alternativa com a comunitat lingüística i cultural. En paraules del periodista, el canvi d'estratègia va suposar "canviar el passaport pel diccionari" per sortir "d'un atzucac" al que s'havia arribat amb el domini .ct.
Gordillo també ha destacat "la paciència" al tractar-se d'un procés de tramitació molt llarg o el paper influent del propi Amadeu Abril i Manel Sanromà en organismes decisius en el procés. Altres particularitats del procés són segons Gordillo la conjuntura que va fer que el govern espanyol amb José Montilla de ministre d'Indústria signés un document on "no s'oposava al reconeixement!" fet que va ser important a nivell del reconeixement per part de l'ICANN. Tot i això el govern espanyol, "mai van dir que hi estaven a favor". L'aval de la Caixa d'un milió de dòlars va aconseguir en poques hores per poder aconseguir el domini ha estat un altre dels reptes dels promotors, segons ha explicat Gordillo.
 
Amb el reconeixement del .cat amb més de 25.000 dominis i sent la 23ena llengua del món a Internet, Gordillo diu que "el català juga la Champions d'internet". Per aconseguir aquest paper, Gordillo ha destacat el treball voluntari de moltes persones perquè avui el català sigui l'única llengua d'una nació sense estat amb la que es poden fer recerques al famós buscador Google.