Jordi Fàbrega crema el Decret de Nova Planta a Barcelona

Aquest dissabte, Onze de Setembre, al fossar de les Moreres.

Redacció osona.com
12 de setembre del 2010
Jordi Fàbrega, amb el Decret de Nova Planta a la mà, cremant.
Jordi Fàbrega, amb el Decret de Nova Planta a la mà, cremant. | Decidim.cat
Jordi Fàbrega, amb el Decret de Nova Planta a la mà, cremant. Foto: Decidim.cat

Aquest  dissabte, Onze de Setembre a les 11 del matí al fossar de les Moreres de Barcelona, s’ha cremat el Decret de Nova Planta per part de Jordi Fàbrega, portantveu de decidim.cat,  delegat del Govern a la Catalunya Central  i alcalde de Sant Pere de Torelló. L’objectiu, expressar el rebuig a les lleis espanyoles que restringeixen el nostre fer com a poble sobirà.

Fàbrega, abans de fer la crema simbòlica, ha recordat que els Decrets de Nova Planta són un conjunt de decrets signats per Felip V després de la Guerra de Successió en virtut dels quals s'aboliren els Furs i Constitucions dels territoris de la Corona d'Aragó i es canvià l'organització territorial catalana.

El Decret de Nova Planta, prohibeix l'ús de la llengua catalana a l'Administració de justícia de Catalunya:

El decret de Nova Planta de Catalunya abolia la Diputació del General, les Corts Catalanes, el Consell de Cent, etc. Substituïa el virrei per un capità general, dividia Catalunya en corregiments, com a Castella, i en desapareixien les tradicionals vegueries. S'hi establia el cadastre, per gravar propietats urbanes i rurals, i els beneficis del treball, el comerç i la indústria. Igualment, el castellà hi passava a ser llengua oficial, especialment de l'escola i els jutjats. També es van tancar les universitats catalanes, que havien donat suport a Arxiduc Carles d'Àustria, i es creava la Universitat de Cervera.