Osona es bolca en una Diada més reivindicativa que mai

Recull de fotos de la commemoració a Vic, Torelló, Manlleu, Roda de Ter, Masies de Roda i Tona.

Redacció osona.com
13 de setembre del 2010
Ofrena folral al monument de Rafael Casanova, a Torelló.
Ofrena folral al monument de Rafael Casanova, a Torelló. | Lurdes López
La Marxa dels Vigatans al seu pas per la plaça Major. Foto: Adrià Costa

Dades d'interès
- Agenda d’actes a Osona
- Agenda d’actes a Catalunya
- Marxa dels Vigatans
- Recull de notícies de la Diada Nacional
- Recull de fotos de la Diada (anys anteriors)
- Galeries de fotos: Diada a Manlleu| Diada a Torelló| Diada a Tona| Marxa dels Vigatans Marxa dels Vigatans (inici) | Manifestació de la CEI| Actes institucionals

Els actes de la vigília de la Diada Nacional de Catalunya a Vic han estat presidits per la normalitat més absoluta, en un ambient de pau i festa, a l'entorn del crit tan únic com unànime d''independència", que s'ha repetit amb insistència tant a les ofrenes florals com a les altres manifestacions i marxes. La Marxa dels Vigatans ha reunit unes 1.500 persones.


----------------------------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC
Els actes de la Diada Nacional a Vic registren una alta participació


- Més de vint entitats, partits polítics i institucions se sumen a l’ofrena floral a ‘Bac de Roda’

- Pilar Rahola, va omplir la Sala de la Columna amb la conferència “Catalunya en una cruïlla històrica”

La Diada Nacional de Catalunya es va celebrar a Vic el passat divendres, dia 10 de setembre, amb els actes institucionals habituals: en primer lloc, l’ofrena floral a la placa commemorativa de Francesc Macià Bac de Roda, que enguany va comptar amb la participació de 22 entitats, institucions i partits polítics. Pilar Rahola va pronunciar tot seguit la conferència a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic, exposant la seva visió de la situació actual de Catalunya, relacionada amb la recent sentència sobre l’Estatut del Tribunal Constitucional, les properes eleccions a la Generalitat de Catalunya i les diverses sensibilitats a l’entorn de la independència.

La comitiva, encapçalada per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, es va dirigir a la Rambla Davallades, on es troba la placa en record de Francesc Macià Bac de Roda i on es fa l’habitual ofrena floral per part dels representants polítics i les diverses entitats de la ciutat que també s’hi varen sumar. Tot seguit, es va fer la conferència “Catalunya en una cruïlla històrica”, a càrrec de la periodista, filòloga i escriptora Pilar Rahola.

Rahola va exposar diverses qüestions de caire polític i social relacionades amb la situació actual de Catalunya i la celebració de la Diada Nacional, en un context marcat per la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut i per les properes eleccions autonòmiques a Catalunya que tindran lloc el mes de novembre.  Rahola va fer una dissertació sobre les diferents tendències dels partits polítics de cara al concepte d’independència i va demanar que “cada partit polític expliqui les seves propostes en aquests sentit”.  Rahola va cloure la conferència tot dient que “cada ciutadà català ha de tornar a sentir-se orgullós del país al qual pertany per afrontar els reptes més difícils de Catalunya, en aquesta cruïlla en què es troba actualment”.

Per la seva banda, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, va cloure l’acte institucional tot agraint la participació de Pilar Rahola en els actes de celebració i fent esment a la necessitat de “tenir il•lusió i projectes pel nostre país”. Vila d’Abadal va explicar que “s’ha de treballar per Catalunya des de Catalunya i amb el repte de la globalització, que ha canviat molt les coses”, i també va exposar que la independència de Catalunya “ha de ser un moviment social que aglutini la voluntat pròpia de cadascú de nosaltres i per decidir les nostres pròpies lleis gràcies a un estat propi”. En aquest sentit, Vila d’Abadal va explicar que Vic va aprovar una moció per excloure’s moralment de la constitució, que “serveix per conscienciar la societat que volem un estatut propi i volem treballar pel nostre país”. Finalment, va cloure esmentant que “l’arbre de la independència de Catalunya està plantat i entre tots l’hem de conduir”.

-----------------------
LA DIADA NACIONAL, A VIC
DIVENDRES, 10 DE SETEMBRE


L'acte més concorregut ha estat la Marxa dels Vigatans, que ha omplert a vessar la plaça de la Catedral, deixant una part de la comitiva havent de seguir els discursos des del carrer de la Ramada.

Unes 1.500 persones, moltes de les quals provistes de torxes, han sortit de la placa de Bac de Roda i, per la plaça Major i els carrers de de Sant Miquel i de la Ramada, han baixat fins a la plaça de la Catedral.

Per primera vegada, l'alcalde de Vic Josep Maria Vila d'Abadal ha assistit a la Marxa, ja que havia estat convidat personalment per Òmnium Cultural. Vila ha caminat entre els manifestants, com un ciutadà més, i s'ha afegit als crits d'independència. Ha estat acomapanyat per diversos membres de l'equip de govern, com Antoni Serrat, Jaume Puig i els republicans Joan López i Gràcia Ferrer.

La conferencia de Pilar Rahola era un dels altres llocs d'atracció de la jornada. El públic assistent a l'acte, celebrat a la sala de la Columna, ha escoltat una Rahola molt critica amb el president José Montilla i amb un diagnòstic més aviat pessimista sobre la situació actual de Catalunya. En la seva intervenció de cloenda, l'alcalde Vila d'Abadal ha intentat oferir una visió més optimista del futur polític del país.

D'altra banda, la tradicional manifestació organitzada per la Coordinadora de l'Esquerra Independentista d'Osona aquest any ha patit una sensible baixada d'assistència, probablement deguda a la retirada de suport de la CUP de Vic, que s'ha afegit a la Marxa dels VIgatans. Tanmateix, al final de la manifestació unes 500 persones han escoltat els discursos dels portaveus de l'esquerra independentista a la placa de Bac de Roda, que han estat saludats amb crits a favor de la independència i visques a Terra Lliure.

----------------------------------------------------------

Informació prèvia a la Diada

Totes les Diades Nacionals són especials. Enguany, però, l’11 de Setembre arriba embolcallat d’una aurèola diferent,  d’un sentiment reivindicatiu més intens que mai. En els darrers mesos s’han succeït un munt de fets que han forçat al país a plantejar-se seriosament la independència com a l’única via per assolir més quotes d’autogovern.

L’alliberament nacional marcarà una Diada que ja fa mesos que s’està coent als fogons. El primer cop sobre la taula es va donar el passat 13 de desembre, amb les consultes populars, que han continuat a batzegades per tots els punts del Principat. La sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut i la gran manifestació del 10 de juny a Barcelona han significat un abans i un després en tot aquest procés.  El full de ruta ha quedat fixat i s’està seguint des de diversos estaments, amb iniciatives de tot tipus. La darrera, la trobada d’alcaldes de municipis “exclosos moralment” de la constitució.

Tampoc s’ha d’oblidar el context electoral en el que ens trobem immersos. La fita de les eleccions al Parlament, el 28 de novembre, de bon segur que també serà present a la Diada Nacional. El frec a frec de tot el ventall polític, animat amb les incorporacions de dues noves propostes com Reagrupament i Solidaritat Catalana, posaran la cirereta del pastís d’una Diada que, com a mínim, es presenta carregada d’emocions. I d’ul•lusions. Gaudim-la.

A Osona, un llarg cap de setmana d’actes commemoratius

Pel que fa a Osona, la majoria dels pobles de la comarca han organitzat actes commemoratius durant tot aquest cap de setmana. El tret de sortida el donarà avui divendres la Marxa dels Vigatans, una iniciativa que es consolida any rere any i que s’ha convertit en el vertader acte unitari de tot una comarca. Enguany, la Marxa dels Vigatans ha augmentat el nombre de columnes fins a 21.

El gruix de l’activitat d’aquest divendres a la tarda-vespre es concentra a Vic. A més de l’arribada de les diferents columnes de la Marxa dels Vigatans, hi haurà la manifestació de la CEI (Coordinadora de l’Esquerra Independentista d’Osona) i els actes de l’Ajuntament de Vic, amb l’ofrena floral i la conferència de Pilar Rahola.

El programa continuarà a tota la comarca demà, dissabte 11 de Setembre. Destaquen les ofrenes florals a llocs com Tona, Roda de Ter i les Masies de Roda i l’acte central de la Vall del Ges a Torelló. No hi faltaran les propostes de caràcter lúdic, com el concert de Pep Poblet a Manlleu o l’estrena a Centelles de l’obra de teatre “No som res”, de dos exmembres del grup Teatre de Guerrilla.

- Agenda d’actes a la comarca, de divendres a diumenge

-------------
GALERIES DE FOTOS DE LA DIADA NACIONAL


- Diada Nacional a Manlleu
- Diada Nacional a Torelló
- Diada Nacional a Tona
- Diada a Prats
- Ofrena Floral a la casa de Bac de Roda
- Marxadels Vigatans
- Marxa dels Vigatans (inici) 
- Manifestació de la CEI
- Actes institucionals a Vic
- Sortida de la columna de Roda Marxa dels Vigatans 
- Marxa de la senyera de les Masies de Roda


Galeries de fotos d'edicions anteriors


- Actes institucionals a Vic (2009)
- Estelada gegant a la plaça Major (2009)

- Manifestació independentista (2009)
- Marxa dels Vigatans (2009)
- Vídeos  de la marxa independentista i la Marxa dels Vigatans (2009)
- Diada Nacional a Manlleu (2009)
- Diada Nacional a Sant Vicenç de Torelló (2009)
- Diada Nacional a Torelló (2009)
- Diada Nacional a Sant Pere de Torelló (2009)

- Actes institucionals a Vic 1 (2008)
- Actes institucionals a Vic 2 (2008)
- Actes institucionals a Vic 3 (2008)
- Manifestació Independentista a Vic 1 (2008)
- Manifestació Independentista a Vic 2 (2008)
- Marxa dels Vigatans 1 (2008)
- Marxa dels Vigatans 2 (2008)
- Ofrena floral al Bac de Roda (2008)
- Actes a Roda de Ter (2008)
- Activitata a Tona (2008)

- Activitats diverses a Vic 1 (2007)
- Activitats diverses a Vic  2 (2007)
- Actes diversos a Torelló (2007)

- Marxa dels Vigatans (2006)
- Manifestació independentista a Vic (2006)
- Actes institucionals a Vic (2006)
- Acte al Castell de Tona (2006)
- Ofrena floral al Bac de Roda (2006)

- Activitats a Torelló (2005)
- Actes a Sant Julià i Vilalleons (2005)
- Ofrena floral al Bac de Roda (2005)

La Diada Nacional a Barcelona


- Acte institucional a la Ciutadella (2009)
- Ambient als carrers de Barcelona (2009)
- Manifestació de l'esquerra independentista (2009)
- Manifestació unitària (2009)

- Acte institucional a la Ciutadella (2008)
- Ofrena floral al monument de Rafael Casanova (2008)
- Diada al Fossar de les Moreres (2008)
- Festa per la Llibertat (2008)
- Manifestació independentista (2008)

Ofrena folral al monument de Rafael Casanova, a Torelló. Foto: Lurdes López