El Festival de Música de Cantonigròs aixeca el teló amb una cerimònia poc lluïda

Poca gent de públic i baixa participació institucional.

Redacció osona.com
16 de juliol del 2010
Actuació del Hangzhou Aiyue Tianshi Choir, aquest dijous al Festival Internacional de Música de Cantonigròs.
Actuació del Hangzhou Aiyue Tianshi Choir, aquest dijous al Festival Internacional de Música de Cantonigròs. | Adrià Costa
Actuació del Hangzhou Aiyue Tianshi Choir, aquest dijous al Festival Internacional de Música de Cantonigròs. Foto: Adrià Costa

Sons i danses folklòriques d'arreu del món s'han citat, aquest dijous al vespre, a la 28ena edició del Festival Internacional de Música de Cantonigròs. Aquesta petita població d'Osona acull des d'aquest dijous i fins diumenge un total de 42 formacions –entre cors i companyies de dansa- provinents de 24 països diferents com la Xina, Filipines, Mèxic o Rússia. L'espectacle de benvinguda del festival ha anat a càrrec de la coral filipina University of Santo Tomas Singers i del grup de folk ucraïnès Rovesnik. El festival de Cantonigròs s'ha convertit una cita ineludible entre els festivals que s'organitzen a la comarca, més de 500 voluntaris fan possible que el festival tiri endavant.

Enguany, la festa d’inauguració ha estat molt poc lluïda. Hi havia molt poca gent (mitja carpa) i a més, no hi ha hagut la representació institucional d’altres anys, quan havien vingut alguns consellers.

En aquesta 28a edició, Mèxic s'estrena com a país convidat d'un total de 24 països. Des del seu inici, aquest festival ha acollit 81 països diferents d'arreu del món. El president del Festival Internacional de Música de Cantonigròs, Josep M. Busquets, ha destacat la feina que fan els 500 voluntaris d'aquest festival i ha dit que “sense ells”, “no es podria tirar endavant”.

La gran afluència de diferents països al festival provoca que unes 800 famílies de la comarca de 25 municipis diferents acullin els participants a casa seva. Aquest intercanvi segons Busquets, és un element “integrador” i fomenta les “relacions socials” entre les diferents cultures.

Segons explica Busquets, el nivell artístic de les actuacions vénen controlades per un jurat internacional que també avalua l'organització del festival. Aquest jurat ha valorat “molt positivament” l'organització de Cantonigròs.

Els guanyadors del festival es repartiran un total de 7.850 euros entre les diferents categories – Premi Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Vic, Institució Puig-Porret, Fundació La Fontana i Premi Festival Internacional de Música de Cantonigròs-. La selecció correrà a càrrec del Comitè Executiu del Festival –deu persones- i de les 12 persones que integren el jurat de Música, i les quatre del jurat de Danses.

La crisi no ha passat de llarg del festival i el pressupost s'ha vist reduït en un 15%, passant dels 256.000 euros de la darrera edició als 220.000 de la que se celebrarà enguany. El president del festival ha reivindicat la cessió dels terrenys per “poder construir un equipament adequat a un festival d'aquestes característiques”.

- Més informació del festival (notícies publicades)
- Més informació i programa, des del web del festival

Galeries de fotos d'edicions anteriors:
- 2010
- 2009
- 2007
- 2005