La Xina i Bollywood, atractius de les Nits de Cinema Oriental

Redacció osona.com
08 de juliol del 2010
Les Nits de Cinema Oriental 2010 s’han presentat oficialment aquest dimarts en un acte que ha comptat amb la participació de la directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació a la Catalunya Central, Gemma Boix; la  consellera de l'Àrea de Ciutadania i Immigració del Consell Comarcal d'Osona, Milagros Martínez; el tècnic de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Ignasi Jané; el coordinador dels sopars de les Nits, Lim Boon Chan, i del director de l’Associació Nits de Cinema Oriental, Quim Crusellas.
   
La Generalitat de Catalunya, a través dels Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació, desembarca per primera vegada a les Nits de Cinema Oriental i ho fa alabant l’aposta per a la integració implícita en aquest festival. Gemma Boix ha assegurat, després de recordar l’esforç que es fa per donar a conèixer la cultura catalana als nouvinguts, la importància que aquests nous catalans també ens donin a conèixer la seva cultura en el sentit més ampli com a base per a una bona relació i integració.

Des del Consell Comarcal, la responsable de Ciutadania i Immigració, Milagros Martínez, ha remarcat els valors de sensibilització i cohesió ciutadana de les Nits i ha posat el certamen com a exemple de treball ben fet i de com la societat civil treballa per a la cohesió i la integració. El Consell també dóna suport a que les Nits puguin exportar-se a altres punts d’Osona. L’any passat va ser Centelles qui en va viure un tast i aquest any ha estat Taradell. Martínez ha assegurat que si algun altre municipi hi està interessat el Consell l’ajudarà en “la mesura del possible” en temps de crisi com l’actual.

L’Ajuntament de Vic ha estat al costat de les Nits des dels seus inicis, set anys enrere. Ignasi Jané ha posat èmfasi en com s’han anat fent gran i han anat guanyant cada any en activitats. Jané ha qualificat d’encert que s’hagi diferenciat les Nits de la festa major de Vic perquè, ha dit, han anat “agafant entitat i valor propi fins al punt de poder ser considerat un festival”. També ha felicitat als organitzadors per la manera com cuiden i mimen el certamen i ha assegurat que és la clau per a què les coses funcionin.

Lim Boon Chan ha fet la boca aigua als presents acostant-els-hi més detalls sobre els sopars de les Nits. Les delícies de la Xina, d’Indonèsia, de Corea i de l’Índia es podran gaudir a preus assequibles i cuinats de la mà de l’equip humà que dirigeix Boon Chan i també de l’Associació Social i Cultural de l'Índia. També ha recordat la necessitat de fer una reserva prèvia per no perdre’s el sopar de la inauguració. El format d’aquest acte obliga a limitar el nombre de comensals.

Ha tancat els parlaments Quim Crusellas amb un repàs de la programació de les Nits 2010. El director de l’Associació Nits de Cinema Oriental ha volgut subratllar el caràcter inèdit de bona part de les 15 pel•lícules que es veuran a les Nits, algunes de les quals es preestrenaran a Vic abans no arribin als cinemes del país la pròxima tardor. És el cas del film que inaugura el certamen, Little Big Soldier, estrena absoluta a l’Estat, o de les cintes El bueno, el malo y el raro o Merantau Warrior.

Crusellas també ha destacat una altra estrena, la de l’espectacle del grup Bollywood Diamonds “Bolly Elliot”, produït per les Nits de Cinema Oriental conjuntament amb el Pla de Barris Vic Sud. Un especial esment també per el que ja és un clàssic de les Nits: la representació amb llums i ombres de contes de diferents procedències a càrrec dels dibuixants Xevidom i Subi i amb narració d’Anna Alemany i l’actuació de Jacob Valltramunt. El xinès Fei Hang presentarà aquesta activitat.

Quim Crusellas, aquest dimarts almigdia, a la presentació de les Nits de Cinema Oriental. Foto: AdriàCosta
 
El director de les Nits ha volgut agrair a les institucions i patrocinadors la seva col•laboració. Entre ells la Biblioteca Joan Triadú, que cedeix diversos espais cada any per acollir les activitats de les Nits i que ha elaborat una guia de lectura de literatura xinesa, o el Museu de l’Art de la Pell, amb l’exposició d’uns coixins xinesos durant els dies de les Nits. També una menció per la facultat de Traducció i Interpretació de la Universitat de Vic, que com a pràctica per als seus alumnes s’ha encarregat de part de la subtitulació al català de les pel•lícules sota la supervisió de Glòria Bernet.

El personatge estrella d’aquestes Nits, el rei mico Sun Wukong, és obra del dibuixant Xevi Domínguez.

--------------------------------------
DOSSIER DE PREMSA
TORNEN LES NITS


Les Nits de Cinema Oriental tenen una nova cita amb Vic aquest estiu. L’edició 2010, i amb aquesta ja en van set, tindrà lloc del 15 al 24 de juliol en diferents espais de la ciutat i es manté fidel al seu compromís d’acostar el cinema, la gastronomia, la cultura i les tradicions de diversos racons del continent asiàtic.

Aquest any el país convidat, i per tant l’encarregat d’inaugurar les Nits, és la Xina. La imatge del festival també ens arriba des d’aquest país. Es tracta del Rei mico, Sun Wukong, una de les figures més populars de la literatura xinesa. Tota una icona que s’ha fet amo i senyor dels cartells d’aquestes Nits i que també podrem veure a la gran pantalla en una de les múltiples adaptacions que s’han realitzat de les seves aventures.

El país que visita per primer cop les Nits és Indonèsia i completen aquesta edició Corea, Japó, Tailàndia i, com no podia ser d’una altra manera, l’Índia i el seu colorista cinema de Bollywood.

Durant les Nits es podran veure fins a 15 pel•lícules, la majoria inèdites en les pantalles cinematogràfiques del nostre país. Entre elles destaca l’estrena a Espanya de “Little Big Soldier”, l’últim film de l’actor Jackie Chan produït a la Xina.

També es podrà gaudir de diverses activitats paral•leles i per a tots els públics, des de conferències, presentació de llibres, la teatralització d’un fragment de l’obra Viatge a l’Oest amb dibuixos, llums i ombres, tallers de danses, de henna i de complements típics de l’Índia o l’estrena en exclusiva per a les Nits d’un espectacle de Bollywood.

Una proposta integradora...


Les Nits són molt més que cinema i gastronomia. Al llarg dels anys s’han consolidta també com una bona forma de conèixer la cultura i les tradicions de països del continent asiàtic. Tant a Osona com a la seva capital, Vic, hi ha una nombrosa comunitat immigrada, molts d’ells vinguts d’Orient. A les Nits, autòctons i nouvinguts es barregen per viure una realitat que ens queda molt lluny de casa.

Un clar exemple d’aquesta col•laboració entre comunitats és la Nit dedicada a l’Índia i al cinema Bollywood. Per organitzar-la, l’Associació Nits de Cinema Oriental compta amb el suport de l’Associació de Veïns Barri d’Osona, la comunitat de propietaris de la Plaça d’Osona, l'Associació Social i Cultural de l'Índia i el Pla de barris de l’Ajuntament de Vic.

... i econòmica

Les Nits mantenen el seu caràcter preeminentment gratuït i només els sopars tenen un cost per als assistents. Pensant en la butxaca de tothom, però, els preus continuen portant, com en edicions anteriors, l’etiqueta de populars i seran assequibles.

En època de crisi i de retallades la cultura pot veure’s afectada per la conjuntura econòmica. L’Associació Nits de Cinema Oriental ha treballat per evitar que la crisi es traduís en una menor qualitat de les propostes. En aquest sentit cal agrair el patrocini i col•laboració de diverses institucions, associacions i entitats, amb l’Ajuntament de Vic al capdavant i amb el suport de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal, la Biblioteca Joan Triadú i el Mudeu de l’Art de la Pell entre d’altres.

- Tota la programació, al web del certamen

--------------------------
LA PROGRAMACIÓ

DIJOUS 15 DE JULIOL
LA XINA DÓNA EL TRET DE SORTIDA A LES NITS

Sopar tradicional xinès
20.30 h. Edifici el Sucre
Sopar amb plats típics de la cuina xinesa, amb acompanyament musical
Reserva prèvia trucant al telèfon
93 886 20 27

Projecció de Little Big Soldier
22.30 h. Edifici el Sucre

Jackie Chan divideix la seva carrera actoral entre els Estats Units i la Xina. Mentre les produccions nord-americanes reben ferotges crítiques, les incursions al seu país d’origen aconsegueixen l’admiració de tothom. És el cas de Little Big Soldier.

Excel•lent cinta d’aventures ambientada a l’època de les guerres entre diferents regnes a la Xina mil•lenària. És una història d’amistat amb missatge pacifista que destaca per uns diàlegs intel•ligents i unes coreografies d’acció espectaculars.

Little Big Soldier es projectarà en primícia a l’estat espanyol.

Dirigida per Sheng Ding
VO en mandarí amb subtítols en català

-----------
DIVENDRES 16 DE JULIOL
UNA NIT DE PORIENTAL

22.00 h. Pati posterior de la Biblioteca Joan Triadú i del Museu de la Pell
La sessió s’iniciarà amb la projecció de tràilers asiàtics de terror
Continuarà amb la programació del film Phobia 2 (Link 5)
Dirigida per Songyos Sugmakanan, Banjong Pisanthanakun, Parkpoom Wongpoom, Visute Poolvoralaks, i Paween Purijitpanya.
VO en tailandès amb subtítols en català

El migmetratge Hard Revenge Milly posarà el punt i final
Dirigit per Takanori Tsujimoto
VO en japonès amb subtítols en català

Servei de begudes i menjars orientals durant tota la sessió

-------------
DISSABTE 17 DE JULIOL
VIC S’ESCRIU AMB “B” DE BOLLYWOOD

Totes les activitats de la Nit de l’Índia tindran lloc a la plaça d’Osona

18.00 h.
Taller de dansa de Bollywood 
Aprèn els passos bàsics d’aquest ric ball i contagia’t de la seva màgia i alegria amb Sara Barrera
Inscripció gratuïta a la Biblioteca Joan Triadú o trucant a l’Oficina Municipal del Remei al 93 883 67 76

19.00 h.
Tallers de henna, braçalets i complements
Descobreix els secrets de la bellesa hindú de la mà de l’Associació Social i Cultural de l’Índia de Vic

20.30 h.
Sopar indi
Sopar amb plats típics de la cuina índia, preparats per l’Associació Social i Cultural de l’Índia de Vic

21.30 h.
Projecció d’espots de la TV índia

22.00 h.
Musical Bolly Elliot
Estrena del nou musical de les Bollywood Diamonds, produït per les Nits de Cinema Oriental. Un jove vol triomfar al món de la dansa malgrat l’oposició del seu pare.

22.30 h.
Projecció de Love Aaj Kal
Dirigida per Imtiatz Ali
VO en hindi amb subtítols en català

-----------------------
DIUMENGE 18 DE JULIOL
SESSIÓ INFANTIL I JUVENIL

Projecció de Nicky, l’aprenent de bruixa
12.00 h. Centre Cívic del Remei-Estadi
Film d’animació dirigit per Hayao Miyazaki
VO en japonès amb subtítols en català

Sorteig de pel•lícules de la col•lecció Studio Ghibli-Aurum
En finalitzar la sessió hi haurà un pica-pica oriental per als assistents

Projecció de 20th Century Boys
17.00 h. Centre Cívic del Remei-Estadi
Projecció de la trilogia completa
dirigida per Yukihiko Tsutsumi
VO en japonès amb subtítols en castellà

Sorteig de pel•lícules de la distribuïdora Media3 Estudio

----------------
DIMARTS 20 DE JULIOL
INDONÈSIA VISITA PER PRIMER COP LES NITS

Totes les activitats de la Nit d’Indonèsia tindran lloc a la Bassa dels Hermanos

21.00 h.
Sopar indonesi
Sopar amb plats típics de la cuina d’aquest país. Preus populars

21.30 h.
L’increïble món de les estomacades orientals
Conferència audiovisual sobre el delirant cinema d’evasió del sud-est asiàtic a càrrec de Domingo López, redactor de la revista Scifi-World

22.00 h.
Projecció de Merantau Warrior
Dirigida per Gareth Evans
VO en indonesi amb subtítols en català

--------------
DIMECRES 21 DE JULIOL
BOLLYBOOK + COREA

Presentació del llibre Bollywood
19.00 h. Biblioteca Joan Triadú
A càrrec de les autores Sara Barrera i Carolina Velasco

Sopar coreà
21.00 h. Bassa dels Hermanos
Sopar amb plats típics de la cuina d’aquest país. Preus populars

Exhibició de tai-txi-txuan
21.30 h. Bassa dels Hermanos
A càrrec de l’escola L’Indret de Vic

Projecció de The good, the bad and the weird
22.00 h. Bassa dels Hermanos

Projecció de la pel•lícula dirigida per Kim Ji-woon
VO en coreà amb subtítols en català

Sorteig de pel•lícules de la distribuïdora MEDIATRES

-----------------
DIJOUS 22 DE JULIOL
EL REI  MICO + MIIKE

Teatralització de La llegenda del rei Mico
19.00 h. Biblioteca Joan Triadú
Fragment de l’obra Viatge a l’Oest amb dibuixos, llums i ombres a càrrec d’ Anna Obiols, Subi i Xevidom

Projecció de Rebombori al cel
20.00 h. Museu de l’Art de la Pell
Dirigida per Wan Laiming
VO en mandarí amb subtítols en català

Projecció de Sukiyaki Western Django
22.00 h. Pati posterior de la Biblioteca Joan Triadú i del Museu de la Pell
Dirigida per Takashi Miike
VO en japonès amb subtítols en castellà

Durant la sessió hi haurà servei de begudes i menjars orientals

----------
DIVENDRES 23 DE JULIOL
SESSIÓ ESPECIAL

Projecció de Mother
22.00 h. pati posterior de la Biblioteca Joan Triadú i del Museu de la Pell
Dirigida per Bong Joon-ho
VO en coreà amb subtítols en castellà

Durant la sessió hi haurà servei de begudes i menjars orientals

--------------------
DISSABTE 24 JULIOL

L’ALTRE REI MICO
Projecció d’Iron Monkey
22.00 h. Pati posterior de la Biblioteca Joan Triadú i del Museu de la Pell
Projecció en alta definició d’un clàssic de les arts marcials
Dirigida per Yuen Woo-ping
VO en cantonès amb subtítols en castellà

UNA NIT GOLFA
24.00 h. Pati posterior de la Biblioteca Joan Triadú i del Museu de la Pell
Projecció de tràilers i videoclips freaks

Projecció de la pel•lícula Vampire Girl vs Frankenstein Girl
Dirigida per Yoshihiro Nishimura i Naoyuki Tomomatsu
VO en japonès amb subtítols en català

Durant la sessió hi haurà servei de begudes i menjars orientals

----------------------
INFORMACIÓ D’INTERÈS

- Totes les sessions cinematogràfiques i activitats són gratuïtes

- Els sopars i degustacions són a preus populars

- Les reserves pel sopar xinès (places limitades) es poden fer trucant al telèfon 93 886 20 27. La resta de sopars no necessiten reserva prèvia.

- Totes les pel•lícules són aptes per a tots els públics excepte la sessió Poriental, amb les pel•lícules Phobia 2 i Hard Revenge Milly i la Golfa amb Vampire Girl vs Frankenstein Girl, que no són recomanades per a menors de 18 anys.

- Per a qualsevol consulta sobre la programació, espais i activitats podeu visitar la web oficial de les Nits (www.cinemaoriental.com) o trucar al 93 886 20 27

- Guia de lectura elaborada per la biblioteca Joan Triadú

- L’escola L’Indret de Vic oferirà una exhibició de tai-txi-txuan el dimecres 21 de juliol a càrrec del Sifu Xevi Riera, alumne del Grandmaster Doc-Fai Wong


- Espais:
•    Biblioteca Joan Triadú. Arquebisbe Alemany, 5. Tel. 93 883 33 25
•    Museu de l’Art de la Pell. Arquebisbe Alemany, 5. Tel. 93 883 32 79
•    Centre Cívic del Remei-Estadi. Passeig de la Generalitat, 46.
Tel 93 889 44 36
•    Edifici El Sucre. IMPEVIC. Consell Comarcal d’Osona. Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5. Tel. 93 883 31 00 i 93 883 22 12

-------------------
Galeries de fotos de les Nits de Cinema Oriental, d'anys anteriors:

2009
- Tailàndia
- Nepal
- Vietnam

2008

- Bollywood
- Tailàndia
- Japó
- Presentació

2007

- NitGolfa
- HongKong
- Irani Corea
- PorcoRosso (infantil)
- NitÍndia
- Exposició"Caminants"
- Caligrafiaxinesa i cercavila de lleons

Un moment de la presentació de les Nits de Cinema Oriental. Foto: Adrià Costa
Arxivat a