El Patronat de la FUB elegeix Jordi Montaña com a nou rector de la UVic

El catedràtic d’Esade haurà d’incorporar al seu programa un document estratègic presentat per la Generalitat i incorporar al seu equip el “màxim de persones” de les altres candidatures presentades per la comunitat universitària. El suport intern de la UVic no està gens clar.

Redacció osona.com
30 de juny del 2010
Jordi Montaña.
Jordi Montaña. | Adrià Costa
Jordi Montaña. Foto: Adrià Costa

El Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB), en la seva reunió extraordinària d’avui, ha escollit per majoria (no per unanimitat, el vot era secret) Jordi Montaña com a candidat a nou rector de la  Universitat de Vic (UVic). Jordi Montaña presentarà el seu programa per als propers quatre anys davant del Claustre el dijous 8 de juliol a les 10 del matí, per tal que els membres s’hi pronunciïn. El Patronat tornarà a reunir-se el dimarts 13 de juliol per nomenar, si escau, el rector o bé per obrir una nova convocatòria.

Jordi Montaña era la primera opció de Josep Maria Vila d’Abadal, president del Patronat i alcalde de Vic. Els altres candidats al rectorat eren Francesc Codina, Marta Otero i Pere Quer, que es presentaven com a representants escollits per la comunitat universitària. La darrera candidata era l’actual rectora, Assumpta Fargas, que ha fet oficial la seva renúncia minuts abans de l’inici de la reunió del Patronat.

Jordi Montaña i Matosas, un llarg currículum

Professor ordinari del Departament de Direcció de Màrqueting i Catedràtic de la Universitat Ramon Llull. És doctor en Enginyeria Industrial per la UPC, màster en Direcció i Administració d’Empreses per ESADE i Enginyer Industrial per l’ETSIIB-UPC.

Ha estat sempre vinculat al món del disseny industrial aplicat a l'empresa, ja sigui en el desenvolupament de nous productes i la gestió de la innovació, o en la creació de marques. En aquest camp, va ser fundador i conseller delegat de Quod, Diseño y Marketing, SA; fundador i director general de la Societat Estatal per al Desenvolupament del Disseny i la Innovació; president d'Integral Design and Development; president de l'ADI-FAD; patró i membre del comitè executiu de la Fundació Barcelona Centre de Disseny, i tresorer i membre del consell directiu de Design for the World.

Inici de la reunió del Patronatde la FUB Foto: Adrià Costa

Ha estat consultor d'empreses com Sony, Novartis, HP, Manpower i Simon, entre altres, com també de nombroses petites i mitjanes empreses, en temes de màrqueting estratègic, construcció de marca, innovació i gestió del disseny. Ha assessorat organismes de l'Administració com el CIDEM, l'IMPI, el Govern d'Aragó, i els ministeris d'Indústria de Nicaragua i Veneçuela. També ha fet treballs de consultoria per l'Organització de les Nacions Unides per al Desenvolupament Industrial, per al Banc Interamericà de Desenvolupament i per a la Comissió Europea. Forma part del grup d'experts europeus que assessora l'OAMI, organisme encarregat del registre de les marques i els dissenys comunitaris.

Ha publicat molts llibres i articles. Entre les seves publicacions cal destacar: “Marketing de nuevos productos: del diseño al lanzamiento”, “Marketing in Europe, Diseño, rentabilidad social y rentabilidad económica” i “Guia de gestió del disseny”.

És el director de la Càtedra ESADE de Gestió del Disseny, que té per objectiu la recerca en els aspectes relacionats amb el disseny i l'empresa, i el seu impacte en l'economia i la societat. És professor d'ESADE des de 1976.

- Osona.com entrevista a Jordi Montaña

Un pla estratègic previ i l’equip del rectorat amb gent de dins

En la posterior roda de premsa,  Josep M. Vila d’Abadal, ha manifestat que el nou candidat té l’encàrrec d’incorporar al seu programa un document sobre el marc estratègic de la UVic que s’ha presentat des del Comissionat per a Universitat i Recerca de la Generalitat i que recull els objectius de futur de la UVic a partir de la feina feta fins ara. Aquest document consta de diversos punts:

- La UVic, punt de referència del coneixement de la Catalunya interior

- Aposta pel model de finançament actual, amb el contracte-programa amb la Generalitat.

- Articular i establir lligams permanents amb la Formació Professional

- Compromís amb l’entorn més proper. Lideratge.

- Especialització en àrees com: una escola de negocis i empresarials per a PIMES, educació, salut, recerca aplicada en l’envelliment actiu, mecatrònica, càrnia. Això no exclou cap de les que fins ara estan funcionant.

El president de la FUB, JosepMaria Vila d'Abadal, en el moment de fer públic el resultat de lavotació. Foto: Adrià Costa

Vila d’Abadal, en un gest d’apropar-se a la comunitat universitària, ha instat Montaña a buscar complicitats i crear un equip que incorpori “el màxim de persones de les candidatures que s’han presentat internament des de la UVic”.  En aquest sentit, sembla que per part de Montaña no hi haurà cap problema, ja que precisament és el que pensa fer, tal com va explicar a l’entrevista a Osona.com.

La resposta de la comunitat universitària, una incògnita

El president del Patronat ha valorat molt positivament l’elecció de Montaña i ha demanat a la comunitat universitària que li donés el seu suport.  Aquest punt, però, no sembla tan clar i el més que possible nou rector haurà de fer mans i mànigues per convèncer el Claustre, en les reunions que ja té previstes abans del dia 8 de juliol.

Al menys, així ho han manifestat els membres de la comunitat universitària al sortir de la reunió. Manuel Llanas, representant dels patrons d’aquesta comunitat (sense veu ni vot), no ha amagat el seu desencís perquè el Patronat hagi escollit l’únic candidat de fora i no s’hagi decantat per una de les opcions internes. “Ara és la comunitat universitària qui ha d’examinar els fets i qui s’ha de pronunciar en la votació del 8 de juliol, que esperem que continuï sent secreta”, ha apuntat.

A la reunió del Patronat, els representants de la comunitat universitària han expressat dubtes i algunes discrepàncies amb el document estratègic que s’ha presentat des de la Generalitat, i que ells desconeixien abans de la trobada. Un cop entrat en la discussió sobre el nou rector, han manifestat, una vegada més, el seu rebuig al sistema actual de designació, que deixa en un segon pla a la comunitat universitària: sense vot vinculant i sense poder conèixer els programes de tots els candidats.  També han expressat la seva confiança en els tres candidats interns, amb un programa que ha estat consensuat des de dins de la universitat.

Per últim, els patrons de la comunitat universitària han quedat sorpresos perquè se’ls ha obligat a abandonar la reunió del Patronat quan s’han hagut de fer les votacions. Tot seguit, tal com podeu llegir en la nota que han enviat als mitjans, han expressat la seva protesta.

------------------
NOTA DE PREMSA
PATRONS DE LA COMUNITAT UNIVERSITÀRIA


Benvolguts i benvolgudes:
 
En la reunió d’avui, i fora de l’ordre del dia, el Patronat de la FUB ha començat aprovant un esbós de pla estratègic que, presentat pels patrons de la Generalitat, almenys nosaltres desconeixíem totalment. Atès que, segons s’ha dit, marca les línies de futur de la nostra universitat i, doncs, determinarà l’actuació del rector designat, hem ! expressat dubtes i algunes discrepàncies amb el contingut de l’esmentat document ¬(i amb el fet que es presentés aquest mateix matí, sense que la majoria de patrons l’hagués llegit prèviament).
 
Tot seguit, i en el moment de començar a debatre les candidatures a rector, el president de la FUB ens ha exhortat a sortir de la reunió adduint que només els patrons amb dret a vot podien ser-hi presents. En les nostres intervencions abans de sortir,

1) hem manifestat, una altra vegada, la nostra discrepància amb el mecanisme actual de designació de rector;

2) hem reclamat un cop més la necessitat de no girar-se ! d’esquena a l’opinió de la comunitat universitària;

3) hem defensat que el programa compartit pels tres candidats ha estat fill d’un procés de participació oberta per part de la comunitat;

4) hem fet constar, finalment, la nostra protesta pel fet de veure’ns obligats a abandonar la reunió, decisió que contradiu de forma flagrant les declaracions del president de la FUB segons les quals ni en el patronat ni en la comissió executiva es debat mai res que es vulgui amagar.
 
Acabem de redactar aquest comunicat mentre el Patronat continua reunit
 
Anna Andreu
Montse Ayats             
Consol Blanch
Manuel Llanas

- Anar al bloc dels estudiants de la UVic: "Què està passant a la UVic"
- Més informació sobre les eleccions al rectorat
- Web de la UVic
- Web de Jordi Montaña

Manuel Llanas, parlant amb Osona.com, després de la compareixença de Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa
Arxivat a