Vic, avui, de festa major

Redacció
04 de juliol del 2010
Concert dels Pets, aquest diumenge a Vic.
Concert dels Pets, aquest diumenge a Vic. | Adrià Costa
Concert dels Pets, aquest diumenge a Vic. Foto: Adrià Costa

Publicat, 2 de juliol

Vic es bolca en la Festa Major


- La Crida a les Festes tindrà lloc el divendres, dia 2 de juliol a les 22.00 h al balcó del vestíbul interior de l’Ajuntament de Vic.

- El dilluns, 5 de juliol, es faran els actes més tradicionals de la Festa Major

La ciutat de Vic acull una vegada més la seva festa major. Un munt d’activitats adreçades a tots els públics són l’oferta de la programació d’enguany que aquest any presenta un gruix important d’iniciatives del 2 al 12 de juliol.

El tret de sortida de la festa major el donarà la Crida a les Festes, programada per avui divendres, dia 2 de juliol, a les 22:00 h al balcó del vestíbul interior de l’Ajuntament de Vic. Aquest any la llegirà l’Agrupació Teatral Sentfores. Tot seguit, a les 22:30 h, la plaça Catedral  acollirà una sessió d’humor a càrrec de “Reugeni”  i a les 23:00 h hi haurà la nit de Rock’n roll de la festa major a la zona esportiva de Vic.

El dissabte, dia 3, hi haurà diverses accions, una d’elles a les 23:00 h a la plaça Major de Vic on hi actuarà el grup musical Tribut a Sau, sota el títol “Boig per tu”. L’endemà, diumenge 4, al matí, hi haurà la  trobada castellera. A la tarda hi haurà cercavila, balls de la ciutat i correfoc. A les 23:00 h hi haurà el concert d’Els Pets per presentar el nou disc Fràgil.

Serà el dia tradicional, 5 de juliol i dia de Sant Miquel a les 11:15 h, quan tota la comitiva, formada pels guàrdies de gala, les llúpies, els grallers, la mulassa, els gegants, les pubilles, els castellers, l’orquestra, els portadors, la campanille, la basílica, el penó i les borles, la relíquia, la imatge de Sant Miquel, la bandera de la ciutat i heralds,  els macers i la corporació municipal; baixaran pel carrer Sant Miquel fins arribar a la Catedral , on es farà l’ofici de festa major de Vic. Una vegada acabat l’ofici, a les 13:00 h aproximadament, tot el públic assistent podrà veure diverses danses tradicionals a la plaça Catedral de Vic.

-------------------------------
Publicat, 22 de juny
PRESENTACIÓ DE LA FESTA MAJOR


Avui dimarts, dia 22 de juny al migdia, ha tingut lloc la roda de premsa de la festa major de Vic, que se celebrarà del 2 al 12 de juliol. La proposta aplega múltiples activitats per a tots els públics i té la festa major jove com activitat complementària estel•lar (del 29 de juny al 5 de juliol).

La roda de premsa ha comptat amb la participació de la presidenta de l’Àrea d’Educació i regidora de Festes, Anna Erra; Sendo Brugulat, d’Embat Cultural; Nil Puig i Vila, de la festa major jove; el director de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, Ramon Ricart; i Ramon Ferrer, del teatre l’Atlàntida.

L’edició d’enguany de la festa major aposta per una línia continuista  però amb un ajustament econòmic important. La crisi ha obligat a retallar el pressupost en un 50%: ha passat de 200.000 euros l’any passat, als 100.000 d’enguany. Aquest reajustament es notarà sobretot en la reducció d’espectacles, infraestructures i escenaris, ja que gairebé tot se centralitzarà a la plaça Major i a la plaça de la Catedral. Una de les propostes importants que han caigut del programa són les Nits del Lloro, que en aquesta edició no se celebrarà.

Tot i això, Erra ha volgut destacar que s’ha fet un esforç per preservar “la qualitat” i es mantenen les propostes més populars, com la Principal de la Bisbal, els focs d’artifici, les havaneres o el gran concert, que enguany protagonitzaran Els Pets. Una altre de les activitats importants serà la cada cop més consolidada festa de la cultura popular, amb balls, gegants, castells, xarangues i el correfoc. Especialment remarcable la trobada castellera, en la que hi participaran els Castellers de Vilafranca, que podrien intentar algun “castell de gamma alta”, segons Brugulat.

L’Atlàntida entra en escena

Un dels grans alicients de la festa major 2010 serà la utilització de l’Atlàntida, el nou teatre de Vic. Per aquest escenari passaran tres espectacles de gran qualitat i molt adients per a la festa major.

Obrirà el cartell l’obra de teatre “La doble vida d’en John”, dirigida per Àngel Llàtzer i protagonitzada pel popular Joan Pera, el divendres 9 de juliol. Seguirà el dissabte, amb el mag Lari i el seu espectacle “Somriures i màgia”. Tancaran els concerts de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), que reuneix “els millors músics joves de tot Catalunya”, segons Ferrer.

Pel que fa a la festa major jove, les activitats s’iniciaran el proper dimarts amb un torneig de ping-pong. El programa s’allargarà set dies i està ple de concerts a les Barrakes, amb estils de música per a tots els gustos, des de l’ska i reggae fins a la rumba o el rock. Una despertada, les xarangues i dos sopars populars són algunes de les activitats proposades.

El cartell de la festa major 2010 ha estat elaborat per Gemma Solà i Blanca Bigas, dues alumnes de l’Escola d’Arts i Oficis que han guanyat el concurs fet en aquest centre. “D’un aspecte molt sobri, el cartell representa amb una fina capa d’ironia com els vigatans vivim la festa major”, ha explicat Ricart. El cartell mostra una espardenya de set betes al costat d’una xancleta, o sia, tradició i modernitat.

- Programa de la festa major de Vic
- Programa de la festa major jove (PDF)

Galeries de fotos:

2010
- Els Pets
- Trobada de xarangues
- Trobada castellera
- Tribut a Sau
- Jocs Bésties
- Crida a les festes
- Birranostrum
- Urbedansa

2009

- Castell de focs
- Ball de tornaboda
- 84è concurs sardanista
- Gimcana dels Sagals d'Osona
- Ball de gralles

- Concert de la Principal de la Bisbal
- Diada de Sant Miquel
- Actuació castellera

- Baixada de carretons
- Concert de Gossos
- Balls de ciutat
- Nit clònica
- Birranostrum

- Urbedansa

2008
- Torbada castellera
- Diada de Sant Miquel dels Sants

2007
- Dinar Popular
- Correfoc
- Concert de Lucrecia
- Diada de Sant Miquel dels Sants
- Concert i ball amb la Principal de la Bisbal

2006
- Festa Major

2005
- Festa Major

2004
- Castell de focs

Pilar caminat dels Sagals d'Osona, aquest dissabte a la plaça Major de Vic Foto: Lurdes López

Els participants al Birranostrum, aquest divendres davant l'església de la Pietat. Foto: Adrià Costa    

Urbedansa. Foto: Adrià Costa
Arxivat a