Sindicats i administració discrepen sobre les xifres de la vaga a Osona

Redacció osona.com
08 de juny del 2010
Un moment de la manifestació, al carrer Verdaguer de Vic.
Un moment de la manifestació, al carrer Verdaguer de Vic. | Adrià Costa
Un moment de la manifestació, aquest matí, al carrer Verdaguer de Vic. Foto: Adrià Costa

Actualitzat, dimarts 16:20 hores
El govern fixa un seguiment entre el 13 i el 15%

Les dades oficials del govern català, que han fixat el seguiment de la vaga a l’administració catalana entre un 13 i un 15%, han rebaixat l’eufòria inicial dels sindicats. A bon matí, tant CCOO com UGT havien fixat la mateixa xifra en un 70%.

A Osona, la contradicció de les dades ha estat més que palpable. A hores d’ara, mentre els sindicats comarcals continuen fixant la participació entre un 60 i un 70%, algunes dades oficials contradiuen aquesta afirmació. Des d’UGT s’assegura que la vaga ha estat un gran èxit en molts ajuntaments, a tota la sanitat i ha minvat una mica a l’ensenyament.

Les dades directes que ha pogut recollir Osona.com en diferents punts de l’Administració, però, són molt menys optimistes. Així, a més del poc seguiment que hi ha hagut a l’Ajuntament de Manlleu i el Consell Comarcal d’Osona, ja esmentat en la crònica anterior, altres ajuntaments, com Torelló i Vic, tampoc han tingut un seguiment massiu com havien previst els sindicats. En concret, a Torelló s’hi ha adherit un 19% dels treballadors, i a Vic, “molt poca gent” (sense dades oficials), segons fonts dels dos consistoris.

Pel que fa als centres del Consorci Hospitalari de Vic, el seguiment ha estat molt minse, i no hauria arribat al 10%, segons fonts de l’ens. Les consultes externes i altres serveis haurien funcionat gairebé amb tota normalitat, sempre segons les mateixes fonts.  Els sindicats, però, rebutgen aquesta afirmació i consideren que el seguiment a tota la sanitat ha estat molt ampli. “Això és mentida. Els serveis mínims que s’havien fixat eren amplíssims i per això la vaga no s’hi ha reflectit del tot”, defensa Cesc Poch, secretari general d’UGT Osona.

Els treballadors del Consorci del Lluçanès han fet una aturada de 10minuts per mostrar la seva oposició a la retallada de sous, que tambéels afecta. A més, han emès un comunicat de premsa. També han redactat un manifest alguns dels treballadors públics de Roda de Ter (a sota)

- Llegir nota de premsa del Consorci del Lluçanès

----------------
MANIFEST D’ALGUNS DELS TREBALLADORS DEL SECTOR PÚBLIC DE RODA DE TER

Roda de Ter, 8 de juny de 2010

FEM VAGA, ENS MOVILITZEM

Reunits a Roda de Ter els treballadors en vaga de l’Ajuntament de Roda de Ter, mestres del CEIP Roda de Ter, i d’altres administracions públiques, volem mostrar el nostre desacord per les mesures adoptades a cop de Decret, sense cap mena de negociació, i que afecten els salaris, les pensions i redueixen els serveis públics essencials.

Les mesures del govern són inútils, injustes i regressives. Inútils per sortir de la crisi, perquè debilitaran el consum, la creació d’ocupació i l’activitat econòmica. Injustes socialment perquè només afecten a assalariats i pensionistes. Regressives perquè no hi ha hagut cap negociació.

Davant aquesta flagrant i unilateral vulneració de drets, hem decidit fer vaga i manifestar el nostre desacord contra les mesures adoptades pel govern.

Pensem que hi ha moltes altres mesures que es podien haver pres  per pal•liar la crisi, i no només fixar-se en els treballadors, persones dependents, pensionistes, …

A més tots els treballadors demanen a les seves administracions públiques corresponents, que es destinin els diners descomptats de les nòmines dels treballadors a fins socials. I en concret els treballadors de l’Ajuntament sol•licitaran que es destinin a Càrites Parroquials.

Els treballadors del Consorci del Lluçanès han fet una aturada de 10 minuts contra la retallada de sous. Foto: Consorci del Lluçanès

--------------------------------
Actualitzat, dimarts 11:15 hores

Punxada al Consell Comarcal d'Osona i l'Ajuntament de Manlleu

La vaga de funcionaris a Osona està tenint un seguiment desigual, segons les informacions que ha rebutOsona.com . Així, els portaveus de les delegacions comarcals dels sindicats CCOO i UGT diuen que hi ha entre un 60-70% de funcionaris que no treballen, molt semblant a la mitjana de Catalunya.  “A la majoria d’administracions, sobretot ajuntaments com Vic, Balenyà o Roda de Ter, i hospitals hi ha un seguiment molt important”, assegura Miguel Sánchez, secretari de CCOO Osona. “Als llocs on hi ha menys incidència és als centres escolars, perquè ja porten unes quantes vagues”, afegeix.

Al Consell Comarcal d’Osona, en canvi, la vaga ha estat un fracàs. Només s’hi ha adherit dues de les 58 persones de la plantilla, segons ha informat la gerent de l’ens, Anna Portet. Tot i això, els treballadors han convocat una protesta al davant de l’edifici del Sucre, a les 12 del migdia.

El mateix ha succeït a l'Ajuntament de Manlleu. Segons fonts municipals, només s'han adherit a la vaga 12 dels 225 treballadors, prop del 5%.

Aquest matí, hi ha hagut una concentració a la plaça de l’Estació de Vic, que ha reunit unes 150 persones dels dos sindicats. Des d’aquest punt ha sortit una manifestació que ha recorregut tot el carrer Verdaguer fins a la plaça Major. Un cop acabada la protesta, la majoria dels participants han agafat dos autobusos que els han portat a la manifestació gran que hi ha convocada a Barcelona.

--------------------
Publicat, dilluns 17:30 hores
Els sindicats creuen que la vaga de funcionaris serà massiva


Els funcionaris i els treballadors del conjunt del sector públic estan cridats a la vaga per aquest dimarts, dia 8 de juny. La convocatòria unitària dels sindicats CCOO, UGT, USOC, IAC, STAJ, USTEC-STEs, ASPEPC-SPS i CGT esdevé el primer gran pols contra les retallades previstes pels governs Zapatero i Montilla.

A Osona, els sindicats CCOO i UGT preveuen un seguiment força massiu a la majoria de centres, al voltant del 75%. En llocs com ajuntaments, hospitals, parc de bombers o ambulatoris, sembla que podria haver-hi una aturada important. En el sector de l’educació, en instituts i escoles, el seguiment podria ser menor, entre d’altres coses perquè aquesta serà la quarta vaga que s’hi convoca durant aquest curs.

Els dos sindicats osonencs són molt optimistes, després d’haver fet assemblees a més de 40 centres, entre hospitals, ajuntaments o escoles. “Estem segurs que serà el preàmbul d’una vaga general”, ha dit Cesc Poch, secretari d’UGT d’Osona.

“La retallada de sous no és un cas perdut. Tot el contrari”, assegura Poch. “No és cert que això sigui necessari i no té res a veure amb la sortida de la crisi. Per què no persegueixen el frau fiscal, per on s’escapa el 20% del PIB i deixen estar en pau el sou dels treballadors?”, afegeix.

CCOO i UGT són especialment crítics amb la retallada a les empreses públiques o als centres concertats, com l’Hospital General de Vic. Consideren que les reduccions de sous en aquests centres són “il•legals”, ja que tenen el seu propi conveni elevat al rang de llei. Els sindicats, a més de la vaga, ja han anunciat que impugnaran judicialment totes aquestes decisions.

- Més informació sobre la retallada de sous a l’Hospital General de Vic

Aquest dimarts al matí, als volts de quarts de 10, els sindicats han convocat una concentració a la plaça de l’Estació de Vic per protestar per la retallada dels sous públics. Tot seguit, prendran uns autocars i es dirigiran a Barcelona, on hi ha convocada una gran manifestació.

Treball dicta els serveis mínims

Més enllà del possible seguiment, el Departament de Treball ha dictat els serveis mínims. Es preveu un funcionament normal a les urgències i a l'atenció dels malalts ingressats als hospitals mentre que la plantilla mínima als altres centres mèdics oscil•larà entre el 25 i el 50%. A les residències de gent gran es preveu el funcionament d'un dia festiu.

A les escoles hi haurà un mínim d'una persona de l'equip directiu i d'un auxiliar administratiu. A més, en els centres d'ensenyament infantil i de primària caldrà un professor per cada quatre grups així com el 25% de la plantilla de les llars d'infants.

Ni als trens ni als aeroports s’han fixat serveis mínims perquè en aquests llocs no hi haurà vaga. El decret del govern de Zapatero no va afectar les empreses de capital estatal, com AENA o Renfe. Les empreses que depenen de la Generalitat, en canvi, sí que estan afectades i estan cridades a la vaga, ja que el govern català va fer la seva pròpia interpretació del decret.

- Serveis mínims complets