Una jornada a Vic posa en contacte tots els agents del sector gastronòmic

Presentació de productes, tastets, conferències, tallers i un concurs de joves cuiners.

Redacció osona.com
07 de juny del 2010
Jornada «De la terra a la cuina»
Jornada «De la terra a la cuina» | Xevi Mas
Jornada «De la terra a la cuina» Foto: Xevi Mas

Vic va acollir el passat dissabte, a l'Edifici del Sucre, la I Jornada “De la terra a la cuina”. El mateix dia es va lliurar el IV Campionat de Joves Cuiners que organitza el Gremi d'Hostaleria d'Osona amb la col.laboració de  l'Escola d'Hostaleria d'Osona. El guardó se’l va emportar David Caballero, de Sant Sadurní d’Anoia, que va cuinar un bacallà amb sopa freda de verdures.  Els finalistes van conèixer els ingredients cinc minuts abans de començar el concurs.

Al voltant d'aquest esdeveniment es van organitzar tot un seguit d’activitats relacionades amb la gastronomia. Aquesta iniciativa, impulsada des del Consell Comarcal d'Osona i la Fundació Osona Gastronomia, té l’objectiu de posar en contacte els diferents agents del sector per parlar de producte, cuina i gastronomia, però també d’atreure al públic interessat en aquest tipus de propostes.

Aquest esdeveniment neix amb l’ambició de reunir productors de tot Catalunya i, a banda d’exposició i venda de productes alimentaris locals i artesanals, va comptar amb un programa d’activitats que va incloure tastos guiats, conferències, tallers i demostracions gastronòmiques.

Hi havia diferents espais:

MERCADAL, on els productors artesans agroalimentaris van fer venda i promoció dels seus productes. Hi participaven, a més dels productors de la comarca, productors d'altres comarques de la província i de Catalunya.

CONFERÈNCIES: n’hi va haver una sobre el marketing del producte local agroalimentari de qualitat a càrrec d'una especialista en marketing de la comarca i una altra a càrrec d'en Fermí Puig que va tractar sobre “La importància del producte a les cuines”. Hi va haver també la presentació d'Osona Terra (Associació de productors de la comarca d'Osona) i de la plataforma comercial Mont-Soliu (productors artesans de les comarques gironines).

TASTOS: hi va haver un seguit de tastos guiats: un de bacallaneria, un de la DO Olis de les Garrigues, un de castanyes a càrrec de la Castanya de Viladrau i on van torrar castanyes in situ, un de set formatges artesans de Catalunya, a càrrec d’ACREFA, la presentació de la campanya "Entrepans de llonganissa de Vic" a càrrec de la IGP Llonganissa de Vic.

TALLERS: hi va haver un taller de cockteleria a càrrec d'en Xavier Iglesias, professor de cockteleria de l'Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona i  que va realitzar cocktails amb productes presents el dissabte com: fruites, verdures, formatges...

PRESENTACIONS: els productors presents que ho van desitjar van poder fer presentacions dels seus productes. Hi ha haver la presentació de la implantació de la marca Cuina Catalana en els restaurants de Catalunya.

CONCURS DE JOVES CUINERS: Final tipus “duel “ entre els dos finalistes del concurs, utilitzant productes artesans del Mercadal. Guiat per en Fermí Puig.

Activitats destacades, una per una


Degustació d’olis de la Denominació d’Origen Les Garrigues (durant tot el dia, a càrrec de la gerent de la D.O.

Tast de 7 formatges Catalans, a càrrec del gerent d’ACREFA ( Associació catalana de formatgers artesans ) Oriol Urgell a les 16’30h a la Sala Sert.

Torrada de Castanyes de Viladrau, a càrrec de l’associació Castanya de Viladrau a l’exterior del recinte, a partir de les 12h.

La Cofradia del Bacallà de Catalunya, amb el seu representant Joan Portet va fer dos tastos sensorials de bacallà, un al matí pel públic en general al Mercadal, i un a les 17 h. de la  tarda pels professionals a la sala Sert.

Ponència d’Eva Torrents, directora de Divik, comunicació i màrqueting amb el títol "Petits productors i marketing: un dream team?" A les 11h. a la sala de plens del Consell Comarcal.

Ponència de Xavier Oliver, cap de màrqueting de l’empresa X. Oliver Associats amb el títol "I love gastronomia".  A les 11:30 h a la sala de plens del Consell Comarcal.

Presentació de la campanya “ Entrepans de llonganissa de Vic “ a càrrec d’Urbici Escudé, president de la I.G.P.Llonganissa de Vic. A les 12:30h.

Presentació de la plataforma Mont-soliu, de productors artesans de les comarques gironines a càrrec del directiu de l’empresa Albert Morejón. A les 10’30 a la sala de plens del Consell Comarcal.

Presentació de la implantació de la marca Cuina Catalana als restaurants de Catalunya, a càrrec de Xavier Mestres, president de l’institut Català de la cuina i de Pepa Aymemi, directora i fundadora de la Fundació Institut Català de la Cuina.

Taller de cocteleria amb productes artesanals a càrrec de Xavier Iglesias, professor de l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona. A les 13’30h. a la entrada del recinte.

Presentació d’ Osona Terra, Associació de pagesos, artesans i oficis de boca d’Osona, a càrrec de Pep Palau. A la sala de plens Del Consell Comarcal a les 12 h.

Ponència del cuiner Fermí Puig, del restaurant Drolma de Barcelona amb el títol “ La importància dels producte de qualitat a les cuines”. A la sala Sert a les 16 h.

- Veureprograma d'actes
Arxivat a