Els dos activistes retinguts a Israel tornen a casa

ACTUALITZAT, 13:30 Laura Arau i Manuel Tapial, detinguts després que l'exèrcit israelià assaltés el vaixell d'ajuda humanitària en el qual viatjaven, són repatriats.

Redacció
02 de juny del 2010
576_1275465596gaza_plaa_major
576_1275465596gaza_plaa_major | Josep Maria Costa
Concentració contra l'atac d'Israel a la flota humanitària, a la plaça Major de Vic, aquest dimarts a la tarda. Els pares de Laura Arau, els segon i tercer començant per l'esquerra. Foto: Josep Maria Costa

Actualitzat, dimecres 13:30 hores
Els tres activistes detinguts a Israel esperen a l'aeroport de Ben Gurion per ser repatriats
separador

ACN // 02.06.2010  13.08 h 

Madrid (ACN).- Els tres activistes propalestins Laura Arau, Manuel Tapial i David Segarra han sortit de la presó d'Israel i ja són a l'aeroport de Ben Gurion per ser repatriats, segons han informat a l'ACN fonts del Ministeri d'Afers Exteriors. La repatriació es farà via Turquia, la primera escala es farà a Istanbul, perquè la majoria dels activistes són d'origen turc i després Arau, Tapial i Segarra viatjaran a l'estat espanyol, sense que se sàpiga encara si volaran a Barcelona o a Madrid. S'han noliejat sis avions per repatriar els activistes detinguts i tenen previst enlairar-se tots a la vegada. Aquests vols encara no tenen fixada una hora de sortida.

Els centenars d'activistes que estaven empresonats a Israel després que l'exèrcit del país assaltés el vaixell d'ajuda humanitària en el qual viatjaven ja es dirigeixen a l'aeroport israelià de Ben Gurion per ser repatriats als seus països d'origen amb el permís de les autoritats israelianes. S'han preparat sis avions pel trasllat i els tres activistes Arau, Tapial i Segarra viatjaran fins a Istanbul i després volaran a l'estat espanyol.

Aquesta decisió succeeix després que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, decidís aquesta passada nit deixar en llibertat els 680 detinguts. Aquest matí ja s'ha iniciat el repatriament sobretot de ciutadans turcs des de la presó d'alta seguretat de Beershava, al sud de la capital israeliana.

------------------
Actualitzat, dimecres 10:00 hores
Cap a l'aeroport


Manuel Tapial i Laura Arau ja són en un autobús direcció a l'aeroport, segons ha confirmat la pròpia família a Osona.com. En principi, sembla que podrien agafar un avió que els portaria primer a Estambul i després directament a Barcelona.
-----------------

Actualitzat, dimecres 08:10 hores
El govern israelià acorda alliberar els activistes de la flota humanitària 'de manera immediata'


Gaza (ACN).- El govern israelià ha acordat aquest dimarts a la nit alliberar els 680 activistes de la flota d'ajut humanitari que van ser detinguts després de l'atac en què van morir setze persones. En les pròximes 48 hores els activistes a favor de la causa palestina seran alliberats i podran tornar als seus països. El govern israelià ha cedit d'aquesta manera –malgrat que manté el bloqueig a Gaza- després que l'atac de dilluns derivés en un clam mundial de rebuig a l'atac isrealià. El portaveu del govern de Benjamin Netanyahu ha anunciat l'acord “que tots els detinguts siguin deportats de manera immediata”. Els activistes propalestins es troben retinguts des de dilluns a la nit.

La flota, on hi viatjaven els dos residents a Taradell, Laura Arau i Manuel Tapial, estava formada per centenars d'activistes de fins a 60 nacionalitats diferents que volien burlar el bloqueig de Gaza per introduir-hi deu tones d'ajut humanitari.

Signar l'expulsió és 'donar la raó a l'enemic'

Dels dos activistes residents a Osona que hi havia entre els detinguts,  només una, Laura Arau, ha accedit a signar voluntàriament l'ordre d'expulsió per poder tornar a casa seva, Taradell. Segons han dit fonts del ministeri d'Afers Exteriors, Arau serà traslladada en les properes hores a l'aeroport de Ben Gurion, des d'on sortirà amb el primer vol que sigui possible. Dels tres activistes de l'estat espanyol que estan a la presó, només dos, la Laura Arau i el valencià David Segarra, han parlat amb les seves famílies, fet que lamenta Manuel Espinar, pare del tercer detingut. Es desconeix amb quin vol tornarà Arau, que serà traslladada a l'aeroport de Ben Gurion, igual que la cinquantena de presos que han acceptat la deportació.

Per la seva banda, fonts del moviment propalestí asseguren que els altres dos activistes no acostumen a signar les ordres d'expulsió d'Israel, ja que és com 'donar la raó a l'enemic'.

Turquia demana que es castigui Israel


Turquia ha exigit que es castigui Israel per l'assalt als vaixells d'ajuda humanitària que va acabar amb la vida d'almenys nou persones. El primer ministre turc, Tayyip Erdogan, ha dit que “ja és hora que la comunitat internacional digui prou”. “El comportament d'Israel ha de ser definitivament sancionat”, ha manifestat Erdogan aquest dimarts. El primer ministre turc també ha demanat la suspensió immediata de “l'embargament inhumà” a Gaza.

L'OTAN condemna l'atac

L'OTAN ha condemnat aquest dimarts l'operació militar d'Israel contra la flota que duia ajuda humanitària a la franja de Gaza i que es va cobrar la vida d'almenys nou persones aquest dilluns. Després que el Consell de l'Atlàntic Nord celebrés una reunió d'urgència a Brussel•les –a instàncies de Turquia-, el secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, ha reclamat en un comunicat “una investigació ràpida, imparcial, creïble i transparent” de l'incident, “tal com demanen les Nacions Unides i la Unió Europea”. Rasmussen també ha sol•licitat “l'alliberament immediat dels civils i els vaixells retinguts per Israel”, entre els quals es troben els dos catalans.

-------------------
La família de l'activista de Taradell detinguda a Israel celebra que finalment pugui tornar a Catalunya
ACN // 01.06.2010 

Barcelona (ACN).- La família de Laura Arau, l'activista propalestina de Taradell detinguda a Israel, celebra que pugui tornar a casa en les properes 48 hores. “Sempre podrà dir més coses des d'aquí que no pas si està allà tancada”, ha explicat a l'ACN Josep Arau, el pare de l'activista. Segons han dit fonts del ministeri d'Afers Exteriors, Arau serà traslladada en les properes hores a l'aeroport de Ben Gurion, des d'on sortirà amb el primer vol que sigui possible. Dels tres activistes de l'Estat espanyol que estan a la presó, només dos, la Laura Arau i el valencià David Segarra, han parlat amb les seves famílies, fet que lamenta Manuel Espinar, pare del tercer detingut.

“Si ella ha vist que el millor era signar, clar que ho trobem bé”, ha dit el pare d'Arau. A primera hora de la tarda d'aquest dimarts, la família de la Laura Arau no sabia que l'activista propalestina havia signat l'ordre d'expulsió, però finalment ho han pogut confirmar. “El vicecònsul ens ha dit que havia signat davant seu”, ha explicat el pare. Encara es desconeix amb quin vol tornarà Arau, que serà traslladada a l'aeroport de Ben Gurion, igual que la cinquantena de presos que han acceptat la deportació.

Mentrestant, els altres dos activistes de l'estat espanyol no han signat l'ordre d'expulsió. Si bé fonts del ministeri d'Afers Exteriors expliquen que encara no ha arribat la documentació perquè la signin, fonts del moviment propalestí asseguren que els activistes no acostumen a signar les ordres d'expulsió d'Israel, ja que és com “donar la raó a l'enemic”.

Sigui com sigui, el cas és que el pare del madrileny Manuel Tapial –parella de la Laura Arau i resident també a Taradell– és l'únic dels tres que encara no ha pogut parlar amb el seu fill. “Jo no he pogut parlar amb el meu fill, tot i que hem parlat amb algú del consolat espanyol a Tel Aviv”, explica Manuel Espinar, el pare de Tapial. Espinar lamenta això i es mostra queixós perquè desconeix quin és el contingut del document que han de signar perquè puguin tornar al seu país d'origen.

Arau i Tapial són els fundadors de la delegació vigatana de l'ONG Cultura i Pau, de la qual el pare de Tapial -resident a Madrid- és president.

Protesta a la plaça Major de Vic

Els pares de la Laura han participat aquest dimarts a la tarda en una protesta contra l'atac d'Israel. La concentració ha aplegat unes 200 persones.

-----------------------------
Publicat dimarts, 19:46 hores
Laura Arau signa la deportació i tornarà en les properes hores


L'activista propalestina Laura Arau, veïna de Taradell, que estava empresonada a Israel després que l'exèrcit del país assaltés el vaixell d'ajuda humanitària en el qual viatjava, ha signat l'acta de deportació per poder tornar a Catalunya. Ara que ja ha rubricat l'ordre d'expulsió, s'espera que la jove torni a casa en el primer vol disponible. En canvi, la seva parella, Manuel Tapial,  segueix reclús al centre de detenció de Beer Sheva perquè s'ha negat, de moment, a signar la deportació.

Laura Arau s'ha sumat a la llista de la cinquantena d'activistes propalestins que viatjaven a la Flotilla de la Llibertat i que ja han signat la deportació cap als seus països per poder sortir de la presó israeliana, segons han confirmat a l'ACN fonts del ministeri espanyol d'Afers Exteriors. Després de l'assalt als vaixells que duien ajuda humanitària i que es dirigien cap a Gaza en un intent de trencar el bloqueig, l'estat hebreu va retenir les més de 700 persones que viatjaven en la flota, formada per sis naus. Tot seguit, va oferir-los la possibilitat que signessin uns documents en els quals acceptaven la seva expulsió del país o bé de quedar-se retinguts per la policia israeliana. En l'atac, van morir-hi almenys nou persones.

En un primer moment, els dos activistes residents a Taradell –Laura Arau i Manuel Tapial– van negar-se a rubricar els papers, ja que desconeixien exactament què era el que se'ls demanava que signessin. Així ho van confirmar la mare d'Arau, Maria Rosa Crusellas i el pare de Tapial, Manuel Espinal. “Vostè no signaria un document que no sap què és oi?”, ha dit Espinal, que alhora és president de l'ONG Cultura i Pau, de la qual formen part Laura Arau i Manuel Tapial.

Un representant de l'ambaixada d'Espanya a Israel s'ha desplaçat fins on estan reclusos, al centre de detenció de Beer Sheva, per convèncer-los que el millor que podien fer era signar l'expulsió. Del contrari -ha apuntat aquest dimarts al matí el ministre d'Afers Exteriors, Miguel Ángel Moratinos-, entrarien en un procés més llarg que també acabaria amb l'expulsió. Segons han explicat fonts del ministeri espanyol d'Afers Exteriors, Manuel Tapial no ha signat encara els documents.

- Tota la informació publicada de l’atac a la flota i la detenció dels activistes

Manuel Tapial i Laura Arau, poc abans de sortir de Turquia amb la flota de solidaritat amb Gaza. Foto: ACN

Arxivat a