Eurovacum analitzarà l'estat i les alternatives d'un sector en plena crisi

Els baixos preus de les marques blanques, el principal mal de cap dels ramaders.

Marc Riera / ACN
29 de maig del 2010
Joaquim Baucells, Josep Burgaya, Joan Font i Agustí Prat, aquest migdia a la presentació del congrés Eurovacum.
Joaquim Baucells, Josep Burgaya, Joan Font i Agustí Prat, aquest migdia a la presentació del congrés Eurovacum. | Adrià Costa
Joaquim Baucells, Josep Burgaya, Joan Font i Agustí Prat, aquest dijous a la presentació del congrés Eurovacum. Foto: Adrià Costa

Vic (ACN).- El congrés Eurovacum analitzarà la setmana vinent a Vic les “oportunitats de futur” d'aquest subsector ramader que travessa per dificultats. La cinquena edició del certamen abordarà aspectes d'actualitat relacionats amb la sanitat animal però també vol reflexionar sobre el preus que reben els ramaders per la llet i les alternatives de comercialització.

Agustí Prat, ramader i president de la Federació d'Associacions de Frisó Català (FEFRIC), admet que ara mateix les marques blanques són el principal mal de cap. Aquestes marques ofereixen llet per sota del preu de producció. Prat diu que el problema creat respon a la “falta de rigor legislatiu” a l’hora de controlar qualitat i procedència.

El congrés es farà dimecres i dijous, dies 2 i 3 de juny, a la capital osonenca. En la segona jornada, una de les ponències estarà centrada en aquesta temàtica i en la primera jornada s'analitzaran alternatives de la venda directa de la llet. El mateix Agustí Prat admet que en la problemàtica de les marques blanques només l'administració pot frenar l'actual situació. “Si ningú hi posa mà no hi veig solució”, diu Prat, que considera que amb la crisi la gent busca el preu més baix sense mirar aspectes de qualitat.

El gran problema, segons expliquen els ramaders, és que per l'administració la traçabilitat i la qualitat mínima del producte queda garantida pel codi de barres. La sorpresa és que quan es busca informació amb el codi de barres “et quedes tant amb blanc com la marca”. En aquest sentit, els ramaders demanen més controls i que en l'envàs no s'especifiqui qui envasa la llet sinó “d'on prové i d'on ha sortit” aquesta llet, diu el mateix Agustí Prat.

El president de FEFRIC deixa clar la complexitat del món lleter. L'administració s'escuda en el lliure mercat per no prendre mesures. Aquest lliure mercat, però, és relatiu ja que fa uns anys els ramaders van haver de comprar quotes lleteres per tenir una part de la producció. Ara Europa es planteja la desaparició d'aquestes quotes. Prat deixa clar que mentre per la producció europea el “marc burocràtic” per la producció de llet és “molt extens” això no passa amb l'entrada de llet de fora.

Ponents europeus

El cinquè congrés Eurovacum analitzarà aspectes relacionats amb el vacum de llet i el vacum de carn. El congrés aportarà, segons el seu director, Joaquim Baucells, una visió “europeista” del sector amb presència de ponents catalans, francesos o italians combinant l'apartat “més tècnic amb el més ramader”. El congrés es centrarà en quatre grans àrees com són el consum, salut i societat, legislació i mercat i producció.

Paral•lelament, durant el congrés es faran les assemblees de FEFRIC i l'Associació Espanyola de Productors de Vacum de Carn (ASOPROVAC). Al llarg del congrés també es farà, per tercer any consecutiu, l'entrega dels premis Vaca d'Or que organitza FEFRIC. El congrés és organitzat per l'Ajuntament de Vic, el Departament d'Acció Rural, la nova caixa Unnim i la Cambra de Comerç de Barcelona.

- Més informació i programa del congrés

----------------
NOTA DE PREMSA
PRESENTACIÓ DE LA 5a EDICIÓ DEL CONGRÉS EUROVACUM


La presentació de la 5a edició del Congrés Eurovacum ha tingut lloc aquest dijous, 27 de maig, al matí a la sala de Juntes de l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic de l’edifici el Sucre.

La roda de premsa ha anat a càrrec de Josep Burgaya, president de l’ImpeVic i segon tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Vic; Joan Font, cap del Servei Agrari d’Unnim; Joaquim Baucells, director del congrés; i Agustí Prat, president de la Federació d’Associacions de Frisó Català (FEFRIC).

Carlos de Blas va parlar l'any passat de la contribució dels remugants a les emissions de gasos amb efecte hivernacle Foto: Adrià Costa

Burgaya ha remarcat la consolidació del Congrés i ha assegurat que els congressos Eurovacum i Europorc reforcen la capitalitat ramadera de la ciutat de Vic i comarca. Segons el president de l’ImpeVic, l’Eurovacum ha aconseguit posicionar-se com a congrés de referència per al sector vacum i al sector agroalimentari, en general, gràcies a la col•laboració i el treball conjunt entre les entitats i associacions del sector i  la comissió organitzadora del Congrés.

Tot i l’actual escenari econòmic en què arriba l’Eurovacum no és massa favorable doncs el sector del vacum, tant de la carn com de la llet, pateix en primera persona la crisis en què es troben immersos tots els sectors productius del país, Joaquim Baucells es mostra optimista  per l’interès que, fins a data d’avui, està despertant aquesta nova edició – actualment es compta amb uns 160 inscrits al Congrés i es preveu que el número augmenti considerablement durant aquesta darrera setmana –.

Segons Baucells, l’edició d’enguany arriba amb un marcat to europeista de la mà de Philippe Choteau, reconegut economista francès especialitzat en agricultura i producció animal, que aportarà al congrés la visió més contrastada de les perspectives i oportunitats tant del mercat de vacum de carn com del de llet. Juntament amb Choteau, destacar la presència de Cristian Manauthom, productor de referència del sector a França, i el reconegut veterinari italià, Marco di Pietro, que amb la seva ponència sobre els beneficis econòmics de la teràpia de la vaca seca es completa una representació europea més que significativa pel que fa als continguts que es tractaran i que, com la resta de ponències programades, se centraran en donar resposta a les necessitats i realitats del sector.

En la seva intervenció, Baucells no ha volgut deixar de nombrar l’important representació catalana en el programari del congrés: Oriol Franquesa, Àlex Bach, Oriol Urgell i Elena Donate.  Amb la visió més crítica de la implantació de les marques blanques i l’experiència en noves fórmules de venda de formatge i llet pasteuritzada a través de dispensadors, els dos darrers seran els conductors de les sessions que tractaran temàtiques més relacionades amb el consumidor final.

Com en els darrers tres anys, l’Eurovacum acollirà el lliurament de Premis Vaca d’Or que organitza la FEFRIC. Tal i com ha explicat el president de la Federació d’Associacions de Frisó Català (FEFRIC), Agustí Prat, enguany el lliurament de premis torna a la capital osonenca doncs representa un marc immillorable ja que dota al certamen de notorietat. D’altra banda, Vic se situa en el centre neuràlgic de l’eix tranversal i geogràficament també és l’eix transversal de la llet. Els Premis Vaca d’Or premien a  les cinc explotacions millor situades en les classificacions de producció, índex genètic i morfologia.

Com a darrera intervenció, Joan Font d’Unnim ha destacat la ponència que l’entitat, juntament amb l’Institut Català de Crèdit Agrari (ICCA), conduiran amb l’objectiu de donar idees i pautes i situar al ramader en els problemes reals de finançament actual.

Amb un missatge d’optimisme vers l’ambient de dinamisme que respira el sector a pocs dies de la celebració del congrés, Burgaya ha donat per finalitzada la presentació.

El Congrés Eurovacum, que se celebrarà els dies 2 i 3 de juny a l’edifici el Sucre de Vic (Barcelona), està organitzat per l’Ajuntament de Vic - a través de l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic) -, Caixa de Manlleu, la delegació de la Cambra de Comerç de Barcelona a Osona i el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) de la Generalitat de Catalunya.
Arxivat a