L’estisorada de recursos en educació no es compadeix de les zones rurals

Acció de protesta al ZER Lluçanès, on perdran mestres d’Educació Especial.

Marc Riera / ACN
19 de maig del 2010
Els concentrats aquest dimarts a la ZER Lluçanès per protestar contra la retallada de mestres d'Educació Especial.
Els concentrats aquest dimarts a la ZER Lluçanès per protestar contra la retallada de mestres d'Educació Especial.
Els concentrats aquest dimarts a la ZER Lluçanès per protestar contra la retallada de mestres d'Educació Especial.

Mobilitzacions aquest dimarts a diferents escoles rurals per protestar contra la mesura del Departament d'Educació de reduir mestres d'Educació Especial amb l'argument d'”optimitzar recursos”. En centres com els de la Zona Educativa Rural (ZER) Lluçanès, que agrupa quatre centres, membres de la comunitat educativa s'han trobat al pati per fer una “vaga blanca”. S'han concentrat al pati del centre escolar de Sant Boi de Lluçanès vestits amb una peça d'aquest color que volia simbolitzar la “innocència” dels infants que són els que patiran els efectes d'aquesta mesura de la Generalitat. La mesura “retalla” l'atenció i “els drets” dels escolars, assegura el manifest que s'ha llegit en l'acte.

En aquest centre d’Osona, els mestres -acompanyats de pares i alumnes- han reclamat a Educació que faci marxa enrere i “retorni” el proper curs els mestres d'Educació Especial. Aquestes mesures d'optimització que vol aplicar Educació amb els mestres han sigut comparades amb les mesures que pot aplicar un empresari: “No és el mateix una fàbrica amb un treballador menys que una aula sense un professor”, assegurava Lluís Coll, el director d'aquesta ZER.

Els centres critiquen que Educació hagi citat a les ZER “per separat” i d'”amagatotis” per comunicar als centres la retallada de mestres d'Educació Especial. Els mestres diuen que tot i que hi posaran “tota” la seva voluntat, els alumnes deixaran de rebre l'”atenció que es mereixen”.

Entre d'altres reclamacions fetes durant la concentració també s'ha reclamat un calendari escolar amb un “raonament pedagògic”, que es cobreixi la sisena hora amb recursos similars per a tots els centres o no retallar “més recursos ni drets adquirits” pels alumnes.

El cas del ZER Lluçanès

El ZER Lluçanès veurà com perden 1,5 mestres d'Educació Especial dels 4,5 metres itinerants que fan classe en les quatre escoles rurals que agrupa aquesta zona rural. Aquests seran un mestre d'Educació Especial i mitja jornada d'un professor d'anglès. Actualment dels 112 alumnes d'aquest ZER, 23 tenen, en diferent grau, necessitats educatives especials. Aquesta ZER agrupa l'escola de Sant Boi de Lluçanès, Alpens, Perafita i Santa Eulàlia de Puig-Oriol.

Aquests mestres, tal i com explica Coll, ajuden a fer projectes “conjunts” o substitucions per cobrir “amb flexibilitat” incidències que hi poden haver en qualsevol dels quatre centres de la ZER. Dels projectes de suport que fins ara tenien engegats, amb la retallada, no es podran fer “tots” per falta de professionals.

La necessitats d'aquests mestres és “especialment important” en aquests centres perquè al tenir aules compartides amb alumnes de les mateixes dificultats fa que el suport individualitzat sigui més necessari. Aquests mestres tenen uns coneixements “específics” que la majoria de mestres no tenen per poder donar aquesta atenció.

L'alcalde de Sant Boi de Lluçanès, Josep Maria Masramon (CiU), que també ha participat a l'acte, ha assegurat que faran una moció al consistori per demanar al Departament d'Educació que reconsideri la seva decisió. Masramon admet però que el consistori poca cosa hi podrà fer “tot i que s'intentarà”.

- Punt Trobada Mestres

----------------------
VAGA BLANCA
TEXT CONJUNT ZER LLUÇANÈS


* Adreçat a totes aquelles persones compromeses amb l’educació
ESTIMATS PARES!

Des del Departament d'Educació ens han convocat a totes les ZER's per separat per comunicar-nos que els vostres fills ja no poden ser especials. I ens n'han fet firmar d'"amagatotis" i a porta tancada la renuncia. És a dir, que ens treuen els mestres d'Educació Especial a la majoria d'escoles rurals per, segons diuen, optimitzar recursos.

Ja ho veieu, retallen l'atenció i els drets dels vostres fills i filles. Nosaltres ja hi posarem tota la nostra bona voluntat, però els vostres fills, deixaran de rebre l'atenció que es mereixen.
Properament, s'ha convocat una vaga, però els mestres ja no volem faltar més a les nostres tasques educatives, el que volem és continuar impartint classes. Per això us convidem a unir-vos a la nostra iniciativa, com a símbol de la seva innocència. Us necessitem al nostre costat per tenir mes força!. Per això fem extensiva aquesta invitació a tothom que s'hi vulgui adherir.

Així doncs, us demanem suport perquè:

- Ens retornin els mestres d'Educació Especial a les ZER's

- Els vostres fills comptin amb tot el professorat des del primer dia d'escola i des del moment en que un mestre està de baixa. Ja que pensem, que no és el mateix una fàbrica amb un treballador menys, que una aula sense professor.

- El calendari escolar vagi acompanyat d'un raonament pedagògic, que demostri que aquest s'elabora per millorar l'educació dels vostres fills, no l'economia del país.

- Que es cobreixi la sisena hora amb una dotació de recursos similars a tots els centres.

- Que no vagin retallant recursos i drets adquirits pels vostres fills i els nostres alumnes.

- En definitiva, aconseguir un bon programa Educatiu que demostri que les decisions es prenen per millorar l'educació de tots els infants.

Diuen que les minories no tenen força però nosaltres pensem que podem ajudarnos davant tanta retallada educativa. A més de les dotacions materials que no s'oblidin dels recursos humans que són tant o més importants, per tal que estiguin atesos els vostres fills.

En definitiva el que volem és una educació amb persones i per persones!!!

Els mestres, pares i mares de la Zona d'Educació Rural (ZER) del LLuçanès han convocat una protesta per la retadallada del Departament d'Educació en els escoles rurals. La trobada tindrà lloc aquest dimarts a Sant Boi.