La davallada de nens immigrants atura la construcció de nous EBE

Manlleu haurà d’esperar. Ho ha explicat el conseller Maragall, en la inauguració de la reforma de l’escola Mare de Déu del Sol del Pont de Roda de Ter.

Redacció osona.com
07 de maig del 2010
Ernest Maragall, aquest matí al CEIP Mare de Déu del Sol del Pont de Roda de Ter.
Ernest Maragall, aquest matí al CEIP Mare de Déu del Sol del Pont de Roda de Ter. | Adrià Costa

Ernest Maragall, aquest matí al CEIP Mare de Déu del Sol del Pont de Roda de Ter. Foto: Adrià Costa

El Govern no contempla la creació de nous Espais de Benvinguda Educativa (EBE). Així ho ha explicat el conseller d’Educació, Ernest Maragall, que ha dit que a “curt termini” no n'hi ha previst obrir-ne de nous. Tot i això assegura que “res” impedeix que en un futur es pugui tornar a plantejar-ne la seva creació.

A Manlleu s'havia parlat de l'opció d'obrir un espai com el que funcionen a Vic i Reus. El conseller ha destacat la tasca de les aules d'acollida i ha reconegut que amb l'arribada de menys immigració projectes com els EBE es poden “temperar”. Els recursos per les aules de recollida també es redimensionaran tenint en compte que ha disminuït l'arribada d'alumnes estrangers.

En el cas de les EBE i les aules d'acollida, diu Maragall, passa com els batxillerats on cal trobar l'equilibri entre “recursos i necessitats”. Pel conseller no es tracta de retallar sinó de posar les seves coses en la justa mesura en funció d'aspectes com “la demografia o les necessitats”.

Maragall ha fet aquestes declaracions en el marc de la inauguració de les obres d’ampliació i remodelació de l’escola Mare de Déu del Sol del Pont. Durant l’acte ha estat acompanyat de l’alcalde del municipi, Antoni Llach. Després, ha visitat l’escola El Roure Gros del municipi de Santa Eulàlia de Riuprimer i el solar on s’edificarà la nova escola. 
 
Escola Mare de Déu del Sol de Pont, una inversió de 4 MEUR
 
L’escola, de dues línies d’educació infantil i primària, es va crear l’any 1935 durant la República i va ser de les primeres en disposar de piscina en les seves instal•lacions en tot l’estat espanyol.
 
Actualment s’ha remodelat l’edifici i s’han ampliat les seves instal•lacions. El centre té 377 alumnes matriculats i 35 mestres. A més, compta amb vuit hores mensuals d’EAP (Equip Assessorament Psicopedagògic).
 
Cal destacar que el centre és una escola verda i que participa en el projecte d’educació inclusiva de la comarca d’Osona. A més, participa en el programa de reutilització de llibres de text des del curs 200-2001 en què el centre compra els llibres i els deixa en préstec a l’alumnat.
 
Les obres de remodelació i ampliació de l’escola han suposat una inversió del Departament d’Educació de 4.073.385,01€ 
 
Escola El Roure Gros, tot esperant el nou edifici
 
Desprès, ha visitat l’escola El Roure Gros, que es va crear l’any 1849. Des de l’any 1980 està ubicada al casal del poble, construït originàriament per la gent del municipi. El centre d’una línia d’educació infantil i primària, aquest curs 2009-2010 escolaritza un total de 106 alumnes i hi treballen 12 mestres i té 8h mensuals d’EAP ( Equip Assessorament Psicopedagògic).
 
Cal destacar que l’escola ha rebut nombroses visites d’equips de mestres i institucions interessats pel treball que realitza sobretot en les àrees de ciències i matemàtiques. Actualment, participa en el projecte “conèixer, descobrir i aprendre junts a través de la ciència”.
 
En referència a això, el centre ha estat guardonat amb diferents premis d’educació on ha participat tant a Catalunya com a altres llocs d’Europa, com per exemple el concurs “Ciencia en acción” que es va dur a terme al Cosmocaixa de Madrid l’any 2006 i el treball de matemàtiques va ser seleccionat per participar en la final Europea a Grenoble (Francia).
 
L’any 2009 va guanyar el primer premi de la “VI edició del Premi Nacional d’experiències Educatives Josep Pallach” atorgat pel Departament d’Educació i a més, aquest curs 2009-2010, el centre ha estat guardonat amb el 3er. Premi d’Ensenyament de la Fundació Cercle d’Economia.
 
El Premi Ensenyament es va crear l’any 2008 amb l’objectiu de fomentar la generació de talent en el sistema educatiu català. Alhora, vol reconèixer aquelles experiències educatives que fan els docents i els centres i que faciliten la cohesió entre l’escola i la societat.
 
Dins el marc de la visita a l’escola El Roure Gros, el conseller Maragall ha visitat el solar on es construirà el nou edifici.

Ernest Maragall, aquest matí al CEIP Mare de Déu del Sol del Pont de Roda de Ter. Foto: Adrià Costa