Manlleu serà la gran capital gegantera

La ciutat es prepara per rebre 140 colles i uns 400 gegants.

Redacció osona.com
29 d'abril del 2010
576_1272362690gegants_Manlleu
576_1272362690gegants_Manlleu | Adrià Costa

Foto: Adrià Costa

Manlleu enllesteix els preparatius per convertir-se en la vint-i-cinquena Ciutat Gegantera de Catalunya. Tot i que els actes centrals no es faran fins el 7, 8 i 9 de maig aquest proper diumenge la trobada de colles comarcals servirà per escalfar motors.

Als actes, hi participaran unes 140 colles amb uns 400 gegants. Les previsions de l'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya és que en aquell cap de setmana passin per la població osonenca unes 5.000 persones. Coincidint amb el quart de segle de l'agrupació, el seu president, Albert Moya, considera que la tradició gegantera té garantit el futur al tractar-se d'una activitat "familiar" que es traspassa entre generacions d'una mateixa família.

La vint-i-cinquena ciutat gegantera coincideix amb els 25 anys de l'entitat que agrupa les colles catalanes. Moya admet que l'activitat gegantera és "cíclica" amb pujades i baixades puntuals que no són preocupants per poder garantir el futur d'aquesta tradició. El moviment, segons el president, segueix "viu" i el nombre de colles associades a l'entitat va creixent.

Actualment, hi ha inscrites a l'entitat unes 350 colles. El fet de ser una activitat familiar, diu Moya, fa que a les trobades hi hagi gent d'edats diferents. Tot i que en edat adolescent, alguns joves que han crescut en l'entorn geganter "desapareguin". Aquests joves acaben tornant quan són més grans per "reviure allò amb el que han crescut des de petits".

Manlleu i la capitalitat

Manlleu pren el relleu de Tàrrega en aquesta distinció cultural i precedirà la Seu d'Urgell que tindrà la capitalitat el 2011. El regidor de Cultura de Manlleu, Pep Mas, diu que la ciutat està preparada per "representar" durant un any el món geganter arreu del món. Més enllà dels actes del 7 i 8 de maig, la colla osonenca serà l'encarregada de fer ballar aquest any a Na Cultura i en Treball, els dos gegants de l'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya que simbolitzen la capitalitat, a estats com França o Polònia.

Els actes del 7, 8 i 9 de maig mobilitzaran uns 300 voluntaris. La zona esportiva es convertirà en el punt de trobada. Els diferents actes es repartiran per tot el municipi i l'acte central i protocol·lari de capitalitat es farà a la plaça Fra Bernadí, la principal plaça de Manlleu.

Els actes arrencaran el divendres 7 de maig a la tarda a la plaça Sanglas i Alsina amb la inauguració del monument commemoratiu. L'obra ha estat ideada per Gemma Ferran i vol aglutinar "l'esperit geganter, la tradició tèxtil i aquest quart de segle de ciutats geganteres". En aquest acte un grup d'alumnes de l'escola de música Núria Castells estrenaran "Se'n farà ressò", l'himne commemoratiu del cap de setmana.

El president de l'Obra del Ballet Popular, Joan Vidal i Gayolà, farà el pregó i la jornada acabarà amb un concert del grup Brams. El dissabte es farà una mostra de balls de gegants, una cercavila, un sopar de germanor i un ball amb l'orquestra Cimarrón.

El diumenge, dia central de la capitalitat, es faran diferents cercaviles amb sortida des de diferents punts de la ciutat que acabaran a la plaça Fra Bernadí on es farà l'acte central amb la participació de tots els gegants i representants de colles. Posteriorment es farà un dinar de germanor i un ball folk.

"Lifting" als gegants

Manlleu ha aprofitat la seva capitalitat gegantera del 2010 per renovar els seus gegants. Per això s'ha fet un treball de restauració i manteniment a en Jordi i la Montserrat, la parella de gegants de l'any 1923 i en Galderic i Assumpta, la parella construïda l'any 1965.

Coindicint amb l'efemèride, Manlleu estrenarà el 8 i 9 de maig tres nous nans. Aquests ja existien i van desaparèixer amb l'aiguat de l'any 1949. Ara el taller d'Antoni Pujalt de Cardona (Bages) els ha reproduït "fidedignament" a partir de les fotos i imatges que hi havia a l'arxiu històric municipal.

- Anar al web de la Ciutat Gegantera

--------------------------------------------------

Nota de premsa (Ajuntament de Manlleu)


Can Puget acollirà un conjunt d’exposicions del món geganter


Es podran visitar del 7 al 30 de maig


En el marc del programa d’activitats organitzades amb motiu de Manlleu XXV Ciutat Gegantera de Catalunya, que se celebrarà a la capital del Ter els dies 7, 8 i 9 de maig, hi haurà a la sala d’exposicions de Can Puget (Baixada de la Fidela, 1-3, Manlleu) un conjunt d’exposicions sobre diferents aspectes del món geganter.

Les exposicions es podran visitar del 7 al 30 de maig, de dijous a diumenge de 6 a 8 del vespre. D’una banda, hi haurà una exposició de les fotos dels gegants de totes les colles de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya.

D’altra banda, es podrà visitar l’exposició “Goliat”, que recull l’origen històric de la tradició dels gegants, a través de diversos plafons amb textos i fotografies.

I en darrer lloc s’exposaran diferents capgrossos, i hi haurà la mostra “Centenaris”, que recull una exposició de capgrossos centenaris en diferents plafons.

Arxivat a