La polèmica de la Plaça Nova enerva els ànims al ple de Torelló

Quico Sallés
31 de març del 2010

El fado del ple de Torelló va entonar dilluns al vespre noves notes. Ritme de tragèdia amb tocs d'àcida mala llet. El motiu, l'evident desamor entre l'equip de govern format per CiU i PSC amb l'oposició, sobretot amb en Jordi Casals, el cap de files d'ERC. Una agra discussió per les al·legacions presentades pels republicans al projecte de  la Plaça Nova va marcar el plenari. L'afegitó fou una estranya novació d'un conveni amb l'Incasòl i la llar d'infants. Fado llarg amb notes estridents i poca sensibilitat acústica. El darrer dilluns de cada mes a Torelló, el drama està servit.

Plaça Nova, ERC no descarta anar als jutjats

El portaveu d'ERC, Jordi Casals, va tocar el nervi del ple. Va defensar les al·legacions presentades pel seu grup al projecte de la plaça Nova de Torelló. Unes al·legacions basades en la seguretat, els costos econòmics, l'impacte social i econòmic, la previsió de futur, l'accessibilitat i les TIC. Un conjunt de peticions que no van fer cap gràcia ni a l'alcalde, Miquel Franch, ni a l'equip redactor, que segons ERC, s'ha comportat amb "tics més polítics que no pas tècnics".

La sociovergència dominant va tombar les al·legacions perquè, en paraules de l'alcalde, és "posar pals a les rodes". Casals va respondre amb parsimònia amb un evident "vostès no tenen cap voluntat de diàleg", tot recordant-li que la democràcia "és això, discrepar".

Pel regidor independentista, "el to de les respostes a les al·legacions presentades no és el correcte". I com que l'alcalde va voler tancar amb presses el conflictiu punt, Casals va declarar al final de ple que el seu grup no descarta "interposar un recurs contenciós administratiu al projecte" (vegeu vídeo).

El projecte té un cost d'1,3 milions d'euros. L’aprovació va rebre el vot a favor del PSC, CiU i ICV-CdG, mentre que ERC es va abstenir.

Novació contractual de dues parcel·les a La Caseta 

El segon round del plenari també va provocar un distret teva meva entre govern i oposició. Pere Galobardes, el regidor de Promoció Econòmica se les va tenir amb Casals. Segons Galobardes, gràcies a una novació contractual l’Institut Català del Sòl adquirirà dues parcel·les, de propietat municipal, situades al pla parcial La Caseta. Per la venda d’aquestes parcel·les, l’Ajuntament percebrà un total de 2.600.034,64 euros. Una renegociació obligada segons el govern municipal “per adequar les condicions econòmiques a preu de mercat”.

Un argument que l'oposició no va acabar de veure clar. Jordi Casals va treure punta al llapis per quadrar els números, i el llapis no escrivia els mateixos números. Segons Casals, el preu inicial del contracte era de 280€/m2, i si el mercat no volia aquest preu, l'Incasòl es comprometia  adquirir-los per 252€/m2. Amb la novació, l'Incasòl pagarà 192€/m2. Per tant, "amb l'antic conveni l'Incasòl havia de pagar 1.721.451€ i per una parcel.la i 1.225.014€ per l'altra. Ara, amb el preu renegociat a la baixa, el preu a pagar és de 1.309.527€ i 931.881€ respectivament. Tot plegat, i amb el diferencial entre els IVA corresponent, Torelló deixaria d'ingressar més de 700.000€", va detallar el cap de files republicà.

Casals va preguntar si "en cas que hagués pujat el preu de mercat s'hagués renegociat el conveni". Galobardes va respondre que el conveni signat "era el millor conveni possible". Casals va assentir advertint "si no tenim present l'altre contracte potser sí que ho seria" deixant entreveure que les matemàtiques no són veritat ni mentida són lògiques. 

La llar d’infants La Cabanya 

Tanto apuntat per ICV-Ciutadans del Ges i per ERC. L'oposició va poder arrancar el compromís d'una segona línia per la llar d'infants de La Cabanya. Tot i que, en principi, començarà el curs amb una sola línia, l’alcalde Miquel Franch va adquirir aquest compromís, si la demanda ho requeria.

Segons l’alcalde, en base a les inscripcions, es valorarà la conveniència d’obrir amb dues línies: “El que és segur és que ningú es quedarà sense plaça”. A més, va explicar que les obres del nou equipament educatiu quedaran enllestides a finals del mes de maig. En opinió de Miquel Franch, amb aquesta llar d’infants, “Torelló compleix amb el cicle educatiu de 0 a 3 anys”.
 
Liquidació del pressupost

D’altra banda, el regidor d’Hisenda, Pere Galobardes, va celebrar la liquidació del pressupost de l’exercici 2008 perquè “tot i el retard, ha estat un molt bon tancament”, ja que ha registrat un resultat positiu de 586.461,60 euros. Segons Galobardes, “s’ha reduït la ratio d’endeutament i ha augmentat l’estalvi net. Aquest resultat ens permet afrontar amb garanties la liquidació del pressupost del 2009”. En aquest sentit, també es va donar acompte de la liquidació dels pressupostos del patronat de Ràdio Ona i del Teatre Cirvianum, sobre els quals el regidor va opinar que han de tendir al dèficit zero. 

En el decurs de la mateixa sessió plenària es va aprovar el reglament regulador del Banc d’Aliments que s’ha posat en marxa aquest mes de març; així com el text refós del Pla Especial Urbanístic del Catàleg de Protecció del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Paisatgístic del terme municipal de Torelló; i el reglament regulador de les bases d’adjudicació d’habitatges de protecció oficial.

--------------------------
La contracrònica del Ple: La teoria de la Inquisició, per Quico Sallés

La Santa Inquisició és un paradigma de la història. Fou una institució obsessionada no en destruir la bruixeria sinó en crear-la. Un intel·ligent sistema per fer creure als pobres que eren pobres per culpa de les bruixes i no dels Papes i els prínceps.

Fins fa en poc això encara colava. Però avui dia, convèncer d'aquestes coses al poble treballador català és difícil. Es poden fer combregar amb pedres de molí si aquestes no són gaire grosses. Però al final les amígdales se'n ressenten i tendeixen rebutjar fins i tot pedretes inofensives.

El ple de Torelló de dilluns en va ser un exemple. Si la soferta oposició d'ICV i ERC fa d'oposició, el govern de CiU i PSC no té més remei que aguantar-ho. Cadascú fa la seva feina. No cal crear bruixes si l'oposició fa el que ha de fer.

Preguntar, tocar allò que no sona, demanar explicacions i descobrir que ningú té la veritat eterna, absoluta i correcta és feina d'oposició democràtica. L'alcalde afirma que això és posar "pals a les rodes". El seny diu que això és democràcia. No calen bruixes, ni cabdills. No calen Papes ni prínceps. Només cal que els representants de Torelló facin la seva feina. I tots contents. No cal redescobrir la Inquisició. 

Arxivat a