Centelles commemora l'Any Cerdà durant dos mesos

El president de la Diputació inaugura una exposició sobre l’arquitecte que va dissenyar l’eixample de Barcelona.

Redacció osona.com
31 de març del 2010
Fogué inaugura una exposició d'Ildefons Cerdà a Centelles.
Fogué inaugura una exposició d'Ildefons Cerdà a Centelles. | Diputació de Barcelona

Fogué inaugura una exposició d'Ildefons Cerdà a Centelles. Foto: Diputació de Barcelona

El president de la Diputació, Antoni Fogué, i l'alcalde de Centelles, Miquel Arisa, van inaugurar la setmana passada l'exposició «La política pràctica: Cerdà i la Diputació de Barcelona» instal•lada a la Capella de Jesús de la vila natal del cèlebre urbanista, i que forma part dels actes de l'Any Cerdà.

Aquesta mostra, produïda per la Diputació de Barcelona, es concentra en l'obra menys reconeguda però igualment determinant d'Ildefons Cerdà, un home que va ser diputat a Madrid, regidor de Barcelona i president de la Diputació de Barcelona durant la Primera República espanyola. L'exposició s'apropa a la figura de Cerdà com a home polític, posant l'accent en la seva trajectòria ideològica que el va portar del liberalisme al republicanisme federal, i com a organitzador territorial, detallant les intervencions dutes a terme entre 1871 i 1874 des de la corporació provincial.

Comissariada per Teresa Navas, “La política pràctica: Cerdà i la Diputació de Barcelona” va significar el tret de sortida de l'Any Cerdà i va exhibir-se a la seu de la Diputació de Barcelona entre el 24 d'abril i el 28 d'octubre de 2009, on va rebre més de 7.600 visites. La mostra, que estarà exposada a Centelles fins al 25 d'abril, es complementa amb un catàleg que pot adquirir-se a la Llibreria de la Diputació.

Durant l'acte d'inauguració de la mostra, el president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué; va definir a l'urbanista com a va “un reformador social en una època de canvi accelerat”. I va afegir que, tot i que aquesta homenatge «arriba una mica tard en el temps, -ja que s'hauria hagut de fer abans-, és un bon moment per donar a conèixer el compromís sòlid i entusiasta a favor del progrés i el desenvolupament dels pobles que sempre va manifestar”.

Exposició: La política pràctica. Cerdà i la Diputació de Barcelona

Centelles acull del 24 de març al 25 d'abril la primera itinerància de l'exposició "La política pràctica. Cerdà i la Diputació de Barcelona". Organitzada en el marc de la celebració de l'Any Cerdà, la mostra  es va poder visitar l'any passat a Barcelona, a l'edifici de Can Serra de la Diputació i està previst que continuï la seva itinerància a Madrid a partir del mes de maig de 2010.

Dates a Centelles
Del 24 de març al 25 d'abril de 2010

Horari
Divendres i dissabtes, de 18 a 20:30 h
Diumenges de 10 a 14 i de 18 a 20'30 h
De dilluns a divendres, visites per a escoles

Preu
Entrada lliure

Lloc
Capella de Jesús
C. de Jesús, 3
Centelles

- Més informació, vídeos i visita virtual de l’exposició

L'Any Cerdà a Centelles

El 7 de juny de 1859 es va aprovar el projecte de reforma i eixample de Barcelona elaborat per Ildefons Cerdà.  En motiu de la commemoració del 150è aniversari d’aquest fet i de la declaració de l’Any Cerdà, l’Ajuntament de Centelles, municipi on va néixer l'arquitecte, posa a la vostra disposició tot un seguit de recursos procedents de l’Arxiu Municipal, per facilitar el coneixement de la figura del centellenc i la seva relació amb la vila.

A més, Centelles ha organitzat tot un seguit d’actes durant dos mesos, del 14 de març al 14 de maig, per commemorar l’efemèride. Entre les propostes, hi ha conferències, exposicions i fins i tot una visita al Mas Cerdà.

El primer acte va tenir lloc el diumenge 14 de març, amb el nomenament de l’economista Fabià Estapé com a fill adoptiu de Centelles. El segon gran esdeveniment es va celebrar el passat dimecres, dia 24 de març (19:00 hores), amb la inauguració d’una exposició a la Capella de Jesús.

- Programa d’actes de l’Any Cerdà a Centelles
- Més informació de l’Any Cerdà a Centelles
- Centelles nomena fill adoptiu Fabià Estapé

Arxivat a