Fotos: Torelló estrena els primers habitatges modulars de tot Catalunya

Els futurs inquilins visiten els pisos després del sorteig que s’ha celebrat aquest dimarts. Abans de l’abril ja podran viure-hi.

Redacció osona.com
23 de març del 2010
Mercè Ferrer i el seu marit obserben els acabats del seu nou pis.
Mercè Ferrer i el seu marit obserben els acabats del seu nou pis. | Adrià Costa

El sorteig s'ha celebrat a la sala d’actes de Gestiomat. Foto: Adrià Costa

Adigsa, empresa pública del Departament de Medi Ambient i Habitatge, ha sortejat avui 36 habitatges de lloguer amb protecció oficial situats a la promoció el Castell de Torelló, situada al carrer del Compte Borrell. Aquest edifici es va construir en un temps rècord, en tan sols dues setmanes, amb un innovador sistema modular industrialitzat.

Aquests pisos formen part d’un projecte pilot del Departament. En principi, estava previst que la iniciativa es traslladés a altres municipis d’arreu de Catalunya, però la crisi econòmica ho ha impedit, ja que les empreses del sector estan més preocupades per donar sortida a l’estoc d’habitatge acumulat,  segons han explicat fonts del mateix Departament a Osona.com. A més, els costos de construcció encara són molt elevats, més fins i tot que el sistema tradicional, i no baixaran fins que no s’incrementi la demanda. Els pisos en mòduls s’han construït en altres punts de la geografia catalana, com Mataró, en aquest cas per iniciativa municipal. Tot i això, Torelló serà el primer lloc de Catalunya on hi entrarà gent a viure.

Els afortunats amb el sorteig ja han pogut visitar avui mateix els pisos y s’han mostrat molt satisfets amb els acabats finals de l’obra. En principi, a tot estirar, podrien entrar a viure-hi a finals d’abril. Els futurs inquilins disposaran d’uns lloguers molt assequibles, entre 208 i 262 euros, segons les característiques dels habitatges. 

Construcció en un temps rècord

El gran avantatge d’aquest sistema és la reducció del temps de construcció, que fins ara s’havia aplicat en equipaments però no en habitatges. En el cas de Torelló, mentre es feien els fonaments i la urbanització, els 48 mòduls es van fabricar en una nau de l’empresa Modultec a Gijon (Astúries). Aquests mòduls, amb tres metres d’alçada i un pes de 25 tones cadascun, es van traslladar en camions fins a Torelló. Llavors, les peces es van encaixar als fonaments i l’edifici es va aixecar en només uns dies de muntatge.

Cada una dels engranatges  modulars ja arriba amb tots els equipaments a punt: cuina, lavabo, dutxes, instal•lació elèctrica, terra, portes, finestres, persianes, parets... Un cop col•locats, només queden els acabats, o sia, endollar les connexions elèctriques i de conduccions d’aigua, els treballs de soldatge i acabaments de la façana.

El bloc està situat al carrer Comte Borrell. Foto: Adrià Costa

L’equipament també compta amb una planta semisubterrània on se situen les instal•lacions de l’edifici, neteja, escombraries, llum, aigua i telecomunicacions.

Aquest projecte va guanyar el Concurs d’Innovació Tecnològica que van convocar la Secretaria d’Habitatge del Departament de Medi Ambient i Habitatge i Incasòl, per tal de promoure la incorporació de nous sistemes i tecnologies en la construcció d’habitatge protegit.

Avantatges mediambientals

A més del preu del lloguer, contemplat com habitatge protegit, i el temps de construcció, l’edifici presenta altres avantatges, sobretot en l’aspecte mediambiental. Així, s’han aplicat algunes innovacions, com analitzar la situació del terreny per aprofitar el sol i el vent, l'ús de plaques solars i altres sistemes d'estalvi energètic. També incorpora un sistema central de reciclatge d’aigua que s’utilitza pels lavabos.

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, en una recent visita també va destacar que aquest sistema de construcció innovador evita “impacte en l'entorn” perquè s'eviten molèsties com la pols o els sorolls derivats de la construcció.

Una zona tranquil•la i ben comunicada

Aquesta promoció de Torelló consisteix en un edifici de planta baixa i tres plantes, situat en una zona de nou creixement, tranquil•la i ben comunicada, amb espais verds, equipaments propers (institut, escola, supermercat, estació de tren...) i zona d’aparcament a la part posterior de l’edifici, d’ús comunitari. Disposa d’ascensor i consta de nou pisos per planta. Els pisos es distribueixen en cuina-menjador amb gran finestral, dos habitacions la majoria (una doble i una individual), bany, distribuïdor i pati d’estesa.

La promoció consta d’un total de 36 habitatges, cinc dels quals s’han reservat a l’Ajuntament per atendre necessitats socials del municipi quatre pisos es destinen a Benestar Social i un és adaptat per a persones amb mobilitat reduïda i necessitat d’habitatge adaptat.  Hi ha 34 habitatges de dos dormitoris, dels quals un és adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, i dos pisos són d’un dormitori. La superfície útil dels habitatges va dels 45,32 als 56,87 m2.

Per als 31 habitatges que han entrat al sorteig d’avui hi havia 34 aspirants. Els tres que no els hi ha tocat accediran a sortejos d’altres promocions d’habitatge protegit al mateix municipi. Per accedir a aquests pisos s’han presentat un total de 56 sol•licituds de les quals 34 han estat admeses i 22 excloses per no reunir els requisits de la convocatòria.

Inquilins de tipologies diverses

Osona.com ha pogut parlar amb alguns dels afortunats inquilins, tot just quan entraven per primera vegada a veure els seus pisos acabats. Tots s’han mostrat molt contents, bàsicament pel preu i la qualitat de l’obra. De fet, els interiors dels habitatges són pràcticament iguals que els que es construeixen amb els mètodes tradicionals.

L’aspecte exterior, totalment quadriculat, tampoc sembla que suposi cap problema per als nous usuaris. “Vist des de fora, té un toc modern. Segons els ulls de qui s’ho miri pot ser divertit o pot semblar una caixa de llumins”, bromeja Roger Pich, un jove mestre que s’instal•larà sol al seu nou pis.

També s’ha mostrat satisfet l’alcalde de la població, Miquel Franch. “Valorem molt positivament que 36 famílies del poble puguin accedir a un habitatge públic, amb un lloguer molt assequible”, ha assenyalat.

Franch també ha destacat la diversitat de gent que viurà a l’edifici. La promoció ha reservat alguns pisos per a joves i  famílies monoparentals. També per a avis, però no hi ha hagut cap petició.

----------------
ELS FUTURS INQUILINS

ROSA MARIA ESCALORRA

Li ha tocat un pis de planta baixa. Hi anirà a viure amb els seus dos fills. Treballa en una fàbrica de taps, tot i que no d’una manera contínua. Està encantada amb la terrassa, on diu que hi farà una bona barbacoa.

“Fins ara estava en un lloc on pagava 380 euros al mes. Era més gros, però també més vell, sense calefacció, saltaven els ploms cada dos per tres”.

“És un gran canvi. En el meu cas, no hagués pogut accedir mai a una vivenda així. Si em quedo a l’atur encara podré continuar pagant el lloguer”.

MANEL GÓMEZ

Fuster. Aquest jove estrenarà pis i matrimoni. Quan s’hagi casat aniran a viure junts amb la seva esposa al seu nou pis.  Diu que tot és molt gran i assolellat.

“Estic molt content. He estat l’últim en sortir al sorteig. No vegis com he patit”.

IVAN GÓMEZ I DÉBORA FERNÁNDEZ

L’Ivan és fuster, com el seu germà Manel. Està casat amb la Débora, que treballa en feines de neteja.  Fins ara vivien a Sant Vicenç de Torelló, en un pis nou però molt car: 550 euros al mes.
Ivan: “Amb els temps que corren, això ens ajudarà, és una bona opció”

Débora: “Hi ha molta llum. Per a dues persones és perfecte. M’agraden les plaques solars al terrat”
La mare de l’Ivan i el Manel, la Mèlia Romera, és una dona feliç. “Estic contenta per ells. Ara, trobar una cosa nova en aquestes condicions és molt difícil”, diu.

MERCÈ FERRER

Ella, el seu marit i la seva filla, que està estudiant, es traslladaran a l’edifici durant les properes setmanes.  El seu home ens mostra que les parets són una mica més primes i que hi ha una mica de sòcols, però reconeix que són “petits detalls” sense importància.

Mercè Ferrer i el seu marit observen els acabats del seu nou pis. Foto: Adrià Costa  

“Estem molt contents. Feia molt temps que ens esperàvem”

“Ja veurem com ho fem ara. Tenim uns mobles enormes, no sé com els podrem fer entrar aquí”.

ABDELMOUNHAIM BELLAHBAHC

Compartirà pis amb la seva dona i les seves dues nenes petites. És paleta, però ara està a l’atur. Viuen al carrer Nou de Torelló, on paguen 414 euros mensuals.

“És una mica petit, però ens anirà bé perquè pagarem un preu molt més baix. És una bona notícia”.

ROGER PICH

Aquest jove mestre del a Guixa és un cas atípic. Prové de pagès i ara viu al centre de Torelló, on paga 460 euros en un pis que comparteix amb una noia. Ara, en principi, anirà a viure sol. Està molt content.

“L’edifici, vist des de fora, té un toc modern. Segons els ulls de qui s’ho miri potser divertit o pot semblar una caixa de llumins”.

“M’agrada molt la distribució, amb una cuina i un menjador molt grans”.

Manel Gómez a la cuina del seu nou pis. Foto: Adrià Costa

Arxivat a