Viure sense electricitat

Veïns de Santa Maria de Corcó intenten tornar a la normalitat després de recuperar el subministrament.

Marc Riera / ACN
09 de març del 2010
576_1268135922corc2
576_1268135922corc2
Sara Bihshop, una veïna del barri del Padró de Santa Maria de Corcó, obre la nevera de casa seva per analitzar els efectes d'haver passat 12 sense subministrament elèctric.

Municipis interiors com Santa Maria de Corcó intenten tornar mica en mica a la normalitat després del temporal de neu. Veïns del nucli de Cantonigrós, del barri del Padró i de la zona industrial del poble han recuperat cap a les 9 del matí el subministrament elèctric.

Aquestes zones estaven sense llum des de dilluns a les 7 de la tarda a causa d'una avaria a la xarxa de Fecsa-Endesa. La resta del municipi ha mantingut el fluid elèctric perquè la xarxa de l'empresa Estabanell no va resultar afectada. L'alcalde, Josep Mas, ha explicat que des de que es va produir la incidència, els veïns van trucar als regidors perquè pressionessin per accelerar la reparació de l'avaria.

Segons ha explicat Mas, els veïns afectats trucaven als telèfons particulars de l'alcalde i del regidor del nucli de Cantonigrós per notificar l'avaria i per exigir als responsables municipals demanessin "celeritat" a la companyia subministradora per resoldre la incidència. L'alcalde ha explicat que s'ha anat contactant amb Fecsa-Endesa fins que poc després de les 9 del matí s'ha reestablert el subministrament. Mas desconeix si el tall pot haver provocat algun tipus pèrdues als veïns afectats.

Els veïns, per la seva part, assumien la situació amb resignació. Sara Bihshop, una veïna del barri del Padró, explicava que el subministrament elèctric els va marxar poc després de les 7 de la tarda. Com que la nevada va condicionar la seva activitat diària, la família va sopar molt d'hora perquè amb la climatologia adversa un tall de la corrent és una cosa que "pot passar".

Poc després de les 7, es quedaven a les fosques. Quan va marxar el llum, la Sara i els seus dos fills estaven fent un trencaclosques que van acabar amb lots. Com que el subministrament elèctric no tornava van optar per anar a dormir perquè "no hi havia res més a fer". Aquesta veïna diu que la seva filla tenia una "mica de por" per la situació creada. Com que el sistema elèctric fallava això també condicionava la calefacció. La solució ha estat la clàssica: "Moltes mantes i dormir amb mitjons explica", la Sara.

Tant bon punt ha tornat la llum ha estat el torn de mirar la nevera. La majoria de productes de la nevera s'han conservat perquè les temperatures al exterior també eren fredes. Això donava poc contrast. Aquest dimarts es menjaran aquelles poques coses que hi ha al congelador i que no es podran tornar a congelar. La Sara admet que en famílies que tenen un gran congelador el tall de subministrament els pot haver afectat més.

Treure la neu

L'alcalde, Josep Mas, explicava que s'intentarà "mica en mica" tornar la situació a la normalitat. Diferents màquines treien aquest dimarts la neu dels carrers. Al nucli de Cantonigrós, situat a uns quilòmetres del nucli urbà de l'Esquirol, les màquines del servei de carreteres treballaven aquest matí per habilitar la carretera C-153 per poder fer accessible la carretera fins a aquest nucli i fins a Rupit-Pruit.

Un cop s'hi pugui accedir la maquinària municipal netejarà els carrers d'aquest nucli agregat. Mas admetia que normalitzat la situació "al 100% serà molt difícil" pels recursos dels quals es disposen. També està previst tirar als carrers sal potassa d'una sitja municipal, emmagatzemada en un punt de la carretera de Cantonigrós.