Manel Nadal defensa la «Barcelunya de les infraestructures» davant els empresaris osonencs

El secretari general de Mobilitat avisa que Rodalies només portarà mercaderies fins a Ripoll.

Q.S./A.C
18 de febrer del 2010
Intervenció de Manel Nadal al dinar anual de la delagació osonenca de la Cambra de Comerç de Barcelona.
Intervenció de Manel Nadal al dinar anual de la delagació osonenca de la Cambra de Comerç de Barcelona. | Adrià Costa

Intervenció de Manel Nadal al dinar anual de la delagació osonenca de la Cambra de Comerç de Barcelona. Foto: Adrià Costa

"Barcelunya". Aquest és l'objectiu final que proposa el secretari de Mobilitat de la Generalitat, Manel Nadal, per aplicar el Pla Territorial d'infraestructures a les comarques centrals. Nadal ha definit la gran plana central de Catalunya - des de Lleida fins a Girona, passant per Vic, Manresa i Olot - com una "terra d'oportunitats". Pel responsable de Mobilitat de la Generalitat, la zona ha de ser una esponja pel "col·lapse" de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Per això ha defensat que sigui la zona logística de la corona metropolitana. A més Nadal, ho ha afirmat en un auditori especialment sensible, en el dinar de la Cambra de Barcelona a Osona celebrat aquest migdia a Tona. El president de la delegació de la Cambra a la comarca, Oriol Guixà, no s'ha estat de romanços: "Abans Rodalies i mercaderies que l'Eix Transversal i faci infraestructures al nivell que la comarca es mereix". Un  avís, amable, però en qualsevol cas, un avís.

'Feina tenim perquè no s'aturi res del començat'

"En infraestructures, el nostre gran combat és que allò que s'ha començat no s'aturi, i no encetar noves aventures". Així s'ha despatxat Nadal, en el tradicional àpat anyal organitzat pels empresaris osonencs, alhora de pronunciar una conferència que amb el títol "Modernització de les infraestructures a la comarca" on ha hagut de torejar amb les interpel·lacions directes emeses per Oriol Guixà, president de la Delegació de la Cambra.

Unes preguntes dirigides a fer saber al Govern que això de l'eix ferroviari transversal no corre cap pressa, que primer més val arreglar bé Rodalies i convertir la línia apte per mercaderies, i alhora reclamar la variant de Les Preses que connecti com recomana el sentit comú un eix Vic-Olot. Guixà, a més, ha tocat la fibra del secretari en recordar-li que un tren entre Vic i Barcelona no pot trigar 55 minuts. "Això no és d'aquest món", ha reblat Guixà.

Nadal no s'ha arronsat, i com ha dit, Pere Guardiola, director d'institucions de Catalunya, ha estat "clar, curós i de cara a barraca". Potser massa clar, i fins i tot, potser massa obvi. Amb la premissa de la crisi flotant en un ambient no gaire alegre, Nadal ha afirmat que amb els recursos de que disposa el govern en matèria d'infraestructures "la feina és nostra per enllestir les obres començades, per això no estem per aventures". Amb aquesta asseveració el secretari de Mobilitat ha deixat clar que allò preferent és acabar amb el desdoblament per escurçar "el màxim possible" el trajecte Vic - Barcelona i estudiar que la línia de Rodalies sigui apte per mercaderies "fins a Ripoll, no més enllà". "No té sentit obrir una línia de mercaderies sense ample europeu i amb les dificultats que posen a França", ha aclarit Nadal.

L'eix ferroviari: fins d'aquí un quart de segle

Nadal ha insistit que l'eix transversal ferroviari no serà factible fins d'aquí "20 o 25 anys, però ara hem de reservar sòl perquè el país se'ns ha quedat petit".

Desdoblament de la C-17: nou túnel a El Figaró i autovia fins a Ripoll

A mida que anava desgranant el Pla Nacional d'Infraestructures a les comarques centrals, Nadal també ha deixat dues coses clares: "No es travessarà els Pirineus amb una autovia - l'autovia serà fins a Ripoll- i es construirà un altre túnel a El Figaró". "No pot ser que els accidents provoquin l'aïllament d'Osona, necessita una carretera secundària", ha reblat Nadal. Alhora ha assegurat que després de l'estiu s'inaugurarà el desdoblament de les Masies a Sora.

Eix Transversal, la crisi alenteix les obres i nova ronda Gurb - Manlleu

El secretari de Mobilitat del govern de la Generalitat també ha justificat l'endarreriment del desdoblament de la C25 per la dificultat de trobar finançament de les empreses concessionàries per dur a terme l'obra. "És el problema del peatge a l'obra, que els rèdits són a molt llarg termini, i els bancs, avui dia, arrufen el nas". I a més Nadal, ha avançat que la nova ronda est d'Osona, que uniria Gurb amb Manlleu, sortirà aviat a concurs. 

Arxivat a