Ple: l’Ajuntament de Vic dóna per tancada la polèmica del padró

ICV-EUiA retira la seva moció i les dues que presenta PxC són rebutjades per tots els grups. Llum verda al bicing, al CEIP Centre i al nou poligon supramunicipal entre Vic i Folgueroles.

Redacció osona.com
03 de febrer del 2010
Xevier Solà, escolta amb atanció l'intervenció de l'alcalde sobre la polèmica del padró.
Xevier Solà, escolta amb atanció l'intervenció de l'alcalde sobre la polèmica del padró. | Adrià Costa

Xevier Solà, escolta amb atenció la intervenció de l'alcalde sobre la polèmica del padró. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament de Vic, a la sessió ordinària del ple celebrada aquest migdia, ha donat per tancada la polèmica sobre els canvis de criteris del padró, que pretenia restringir l’accés a tots aquells immigrants irregulars, o sia, aquells que no disposessin d’un passaport amb visat. La mesura va suscitar una gran polèmica política, mediàtica i social, amb reaccions a tot l’Estat, en un debat en el que hi van participar ministres, consellers, partits i fins i tot el mateix president José Luís Rodríguez Zapatero. Finalment, l'advocacia de l'Estat va determinar que els ajuntaments han d'empadronar de manera obligatòria i que el control de la validesa dels passaports no correspon als consistoris sinó a altres organismes.

Tots els grups, a excepció de PxC, han coincidit en que el tema ja estava dat i beneït, i que ara calia treballar de manera conjunta i positiva per la convivència a la ciutat. I és que tot segueix i les persones immigrants continuen arribant, tot i la crisi econòmica. Com a mostra, un botó: aquesta setmana s’han empadronat a Vic una vintena de nouvinguts.

En aquest marc, ICV-EUiA ha retirat la moció que tenia prevista sobre l’empadronament perquè ja "no tenia massa sentit". PxC, per la seva banda, ha presentat dues mocions. A la primera, donava suport a la iniciativa que plantejava l’Ajuntament de Vic. A la segona, la formació encapçalada per Josep Anglada volia anar més enllà i demanava la reforma de les lleis d’estrangeria i de bases de règim local per tal de poder restringir l’empadronament als immigrants en situació irregular. Les dues mocions han estat rebutjades, amb els vots de CiU, ERC, PSC, la CUP i ICV-EUiA. Per la seva banda, PxC s’ha quedat sol i hi ha votat a favor.

El debat ha estat de baixa intensitat i els partits s’han limitat a fixar de nou les seves posicions i a rebutjar els arguments de PxC. La discussió doncs, ha estat un foc d’encenalls i ha quedat en un no res. A la sessió s’han congregat diversos mitjans de comunicació, alguns d’àmbit nacional, i força assistents, més dels habituals.

Un altre dels punts importants de l’ordre del dia ha estat l’aprovació de l’establiment del servei públic de bicicletes de lloguer (l’anomenat bicing) i el seu reglament. També s’ha donat llum verda a l’esborrany del conveni entre l’Ajuntament de Vic i la Generalitat de Catalunya per a l’adequació dels Trinitaris com nou CEIP Centre. El darrer punt de transcendència ha estat l’encomana al Departament de Política Territorial del PGOU a l’àmbit de l’ermita de Sant Francesc, que suposarà la possibilitat de construir un polígon supramunicipal entre Vic i Folgueroles.

El ple ha estat retransmès en directe per Osona.com, via Twitter (per problemes tècnics, no s’ha pogut retransmetre el darrer tram de les preguntes dels diferents grups).

El ple ha començat amb un minut de silenci en memòria de Josep Erra, pare de la regidora Anna Erra, que va morir fa uns dies.

- Anar al twitter
- Més informació del passat ple, on es va discutir el tema de l'empadronament

Mocions descafeïnades

Les mocions que s’havien de presentar avui al ple sobre l’empadronament ja van entrar per urgència en el passat ple. En aquella ocasió, l’equip de govern no va aprovar la urgència (ICV la va retirar abans fins i tot abans de discutir la urgència) i es van posposar fins al ple d’avui. Ara, la situació ja és molt diferent, la polèmica ha amainat i l’Ajuntament ha retirar la iniciativa de canviar els criteris de l’empadronament. En aquest context, ICV-EUiA ha optat per retirar la seva moció, de caire crític, perquè ja “no tenia massa sentit”, segons ha explicat Xavier Tornafoch a Osona.com.  PxC ha deciditr tot el contrari i ha presentat les dues mocions, per tal d’entrar en un cos a cos amb l’equip de govern en el seu terreny, el de la immigració. Les dues mocions han estat rebutjades per tots els grups.

L'alcalde, Josep Maria Vila d’Abadal (CiU), que ha intervingut per defensar el posicionament del govern municipal (CiU, ERC i PSC), ha dit que han acatat el dictamen de l'advocat de l'Estat perquè un alcalde “tossut” no pot portar la ciutat a un “atzucac”. Vila d'Abadal considera que el debat generat ha servit per alertar que “algunes” polítiques públiques que es fan en matèria d'immigració s'han de “corregir” perquè si segueix el mateix ritme d'arribada d'estrangers dels darrers anys el sistema d'acollida “pot portar a la destrucció del mateix sistema”.

Intervenció de Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa 

Vila d’Abadal ha explicat de forma detallada diverses accions que l’Ajuntament de Vic ha portat a terme en l’àmbit de la immigració i ha ressaltat el model de convivència que ha demostrat tenir la ciutat. S’ha referit el model Vic aplicat ara fa més de 10 anys en l’àmbit educatiu i que ha culminat amb l’Espai de Benvinguda Educativa que es va posar en pràctica a la ciutat com a experiència pionera i que ha estat seguida per altres municipis.

L’alcalde també ha manifestat que “Vic ha posat de relleu el debat de la immigració a l’Estat espanyol i a Europa” i ha aconseguit que el govern central es plantegi canviar la llei que fa referència a l’empadronament. Durant el seu discurs, Vila d’Abadal, ha explicat que el debat sobre immigració continuarà al Consell de Ciutat on s’ha constituït una comissió específica per aquest tema amb representació de diverses entitats.  

Vila d'Abadal admet que la imatge de la ciutat que es pot haver rebut des de l'exterior ha estat “la que ha estat” però que aquest biaix s'ha “corregit”. L'alcalde ha explicat per enèsima vegada la posició de l’equip de govern: que la mesura només pretenia posar “una mica d’ordre” al padró, on s’han detectat moltes irregularitats. El cap del consistori també ha defensat que mai s’havia posat en perill els drets dels ciutadans, com l’escola i la sanitat.

PxC, la gran beneficiada de tot l’enrenou

Als bancs de l'oposició s'han fet retrets al govern municipal però en sentits molt diferents. El president del partit i portaveu de la PxC a l'Ajuntament de Vic, Josep Anglada, considera que la polèmica per l'empadronament ha estat una “estratègia errònia” per frenar la “pujada espectacular” que farà el seu partit. Anglada considera que, malgrat l'informe de l'advocat de l'Estat, l'alcalde havia de tirar endavant els nous criteris perquè amb la seva retirada “desautoritza” al secretari municipal que havia fet un informe favorable a la mesura.

Intervenció de Josep Anglada. Foto: Adrià Costa

Des de la CUP, el regidor Quim Soler, ha demanat “passar pàgina” en una polèmica que ha consistit en veure “qui la deia més grossa”. “Ja se n’ha parlat prou. Ara hem de discutir com convivim i no com empadronem”, ha reblat.

El regidor independentista considera que el més beneficiat de tot plegat ha estat Anglada i la PxC per la propaganda que s'ha fet de la formació i de les seves idees racistes. Soler considera que la immigració genera uns problemes que s'han de resoldre “entre tots” i no pas “tots contra tots”.

- Discurs de Quim Soler, des del Cityblocs de Vic

Des d'ICV-EUiA, Xavier Tornafoch, ha apostat també per “donar el debat de l'empadronament per tancat”. El regidor ecosocialista ha insistit que cal debatre sobre immigració però d'una manera reposada i entenimentada.

Un informe de 2.000 euros

En el torn de precs i preguntes, tots els grups polítics de l'oposició han demanat al govern que precisés quin era el cost que havia tingut per les arques municipals l'informe jurídic fet per l'advocat Miquel Roca sobre els nous criteris d'empadronament. Segons ha informat el primer tinent d'alcalde, Xavier Solà (CiU), l'informe i assessorament ha tingut un cost de 2.000 euros més el 16% d'IVA. Aquesta factura serà assumida per una partida de la que ja disposa el consistori per encarregar estudis jurídics.

A més de la carta de dues pàgines, Roca també va realitzar, segons Solà, trobades amb tècnics municipals i amb el mateix alcalde.

- Totes les notícies publicades sobre l’empadronament a Vic

Un nou servei de lloguer de bicicletes

L’Ajuntament ha aprovat establir un servei públic de bicicletes de lloguer, el que s’anomena bicing. El 30 de maig de 2005, l’Ajuntament de Vic va aprovar crear un servei municipal de prestació gratuïta de bicicletes amb la denominació de BiciVic amb l’objectiu de fomentar el transport sostenible. Ara, es modifica aquest servei que va lligat als horaris comercials i es converteix en un servei automàtic.

Inicialment, el servei comptarà amb cinc estacions (rambla Hospital, plaça Estació, plaça Divina Pastora, plaça Santa Clara i passeig de la Generalitat), cadascuna amb sis aparcaments i tres bicicletes. L’horari de funcionament serà de les 7:00h a les 21:00h i els dissabte de 9:00h a 14:00h. No hi haurà servei ni els diumenge, ni festius. El servei està subvencionat pel Ministerio de Fomento i per la Diputació de Barcelona.


Intervenció de Mercé Vidal. Foto: Adrià Costa

Mercè Vidal, regidora de Medi Ambient, ha destacat la importància del reformat servei de bici pública que ha de potenciar l’ús d’aquest vehicle entre els vigatans. Vidal ha remarcat que Vic compta amb més de 25 km de carril bici, condició molt inusual en ciutats amb les mateixes característiques. També ha dit que s’engegarà una campanya per fomentar l’ús de la bicicleta (inclosa la privada) i per donar a conèixer el nou sistema de lloguer.

ICV-EUiA i la CUP han felicitat l’equip de govern per la iniciativa.

També s’ha aprovat provisionalment l’Ordenança fiscal número 22 referent a la taxa per la prestació del servei de bicicletes públiques de lloguer.:
De 0 a 30 minuts el cost és 0.
De 31 a 60 minuts el cost és de 0,01€
De 61 a 90 minuts el cost és de 0,05€/min
De 91 a 120 minuts el cost és de 0,20€/min
De 121 a 150 minuts el cost és de 0,40€/min
La quota d’abonament és de 30 €.

- Més informació del sistema de lloguer de bicicletes

Una escola pública al centre de la ciutat

El ple ha donat llum verda per unanimitat a l’esborrany del conveni entre l’Ajuntament de Vic i la Generalitat de Catalunya per a l’adequació dels Trinitaris com nou CEIP Centre. L’import màxim que preveu el Departament d’Educació per a aquesta actuació és de 3.931.160€. L’Ajuntament de Vic es farà càrrec dels impostos i taxes municipals i també les obres d’urbanització per garantir la disponibilitat a peu de parcel•la dels serveis necessaris.

Xavier Solà ha recordat “que aquesta mateixa línia de treball ja s’ha experimentat amb IES la Plana i ha acabat amb un molt bon resultat”. D’altra banda, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, ha afirmat que aquesta adequació del CEIP Centre junt amb l’IES la Plana, “reafirma el projecte de Vic com a ciutat educadora”. També ha destacat que una escola pública s’instal•lés al bell mig de la ciutat, la qual cosa la convertiria en un edifici “emblemàtic”.

Vic continuarà lluitant per la cocapitalitat de la Catalunya Central

En el torn de precs i preguntes, els tres grups a l’oposició han preguntat sobre la nova divisió territorial de Catalunya en vegueries, on Osona passarà a formar part de la Catalunya Central. En aquesta vegueria, la capital (o seu institucional) sembla que anirà a parar a Manresa, tot i que encara queden molts interrogants pendents.

L’alcalde de Vic ha manifestat que “Vic exerceix de capital” i que es treballa en diferents sentits per tenir “projectes territorials ambiciosos”.

Retransmissió en directe del ple, via twitter. Foto: Adrià Costa 

Sobre aquest tema, l’equip de govern no es manifestarà públicament fins que es rebi formalment el projecte de Llei que ahir va ser aprovat pel govern de la Generalitat de Catalunya. Tot i això, la proposta, segons Vila d’Abadal, segueix sent la mateixa: “ Vic continuarà treballant per la cocapitalitat”.

- Més informació sobre el tema

El polígon supramunicipal, entre Folgueroles i Vic, endavant

El ple ha aprovat l’encomana a la Direcció General d’Urbanisme del Departament i Obres Públiques de la formulació de la modificació del PGOU a l’àmbit de l’ermita de Sant Francesc, tal com ja va aprovar la setmana passada l’Ajuntament de Folgueroles. La decisió obre les portes a la construcció del polígon supramunicipal entre Vic i Folgueroles.

A la pràctica, això significarà que es protegirà el meandre en aquesta zona i s’optarà per construir un polígon discontinu, o sia, partit per la meitat. Els dos municipis hi estan d’acord, tal com ha explicat el regidor Xavier Solà a Osona.com .

Les avantatges d'aquest polígon seran que estarà molt ben dotat en servei i pensat per encabir empreses de grans dimensions. La parcel-la més petita tindria una hectàrea. Aquest fet fa que aquest nou polígon “no vingui a substituir cap polígon existent” sinó que que ha de servir per emplaçar empreses que necessitin espai, en paraules del director d’Urbanisme, Pere Solà (quan es va anunciar fa uns mesos).

- Notícies publicades, 1
- Notícies publicades, 2

-----------
EN BREU

Canvis de pressupost S’aprova un suplement de crèdit del pressupost del 2010 que contempla un increment de 7.225.351€ en ingressos i despeses, amb la qual cosa el suplement queda totalment finançat.

Canvis i congelacions de tarifes S’incrementa un 1% les tarifes del de l’aparcament soterrani de les Rambles del Passeig i del Carme per a l’any 2010. Això suposo repercutir aquest percentatge sobre el preu per minut que és de 0,0346€ i passa a ser de 0,0349€. Les tarifes de taxi per a  l’any 2010 es congelen i per tal es prorroguen els preus del 2009. Així doncs la baixa de bandera es manté en 5,93€ i el quilòmetre recorregut és de 1,05€ (diürna) i de 1,21€ (nocturna).

Un toc d’humor Tornafoch, en la defensa del seu vot contrari a la moció de PxC, ha dit que ens havíem d’anar acostumant a conviure amb persones estrangeres. “Fa uns anys, tampoc hi havia cap López ni cap Pérez a la ciutat”, ha apuntat. El regidor d’ERC, Joan López, que seu al seu costat, se la quedat mirant amb cara de sorpresa. Rialles generals.

La factura del Senegal El viatge que va fer la regidora Gràcia Ferrer al Senegal i una altra persona de l’Ajuntament, en representació del consistori, ha costat uns 2.400 euros ( uns 500 euros de viatges i uns 700 euros de despeses cadascuna).

Inseguretat als ponts Aquest era el títol d’una pregunta de PxC. Toni Serrat (CiU) ha bromejat i ha dit que es pensava que li demanaven si els ponts estaven segurs, ben apuntalats. “Sí, sí ho estan”, ha dit. La pregunta feia referència al gel que s’hi posava al matí, al terra dels ponts. Serrat ha respost que s’intensificaran les mesures per treure’l.


 El ple ha començat amb un mintut de silènci en record de Josep Erra. Foto: Adrià Costa

El debat despertat per les mocions presentades sobre el padró, han estat seguides amb atenció pels diferents mitjans de comunicació Foto: Adrià Costa 

-----------
ORDRE DEL DIA

A) ESBORRANY DE L'ACTA DE LA SESSIÓ DE 21 DE DESEMBRE DE 2009

B)      PROPOSTES D'ACORD I DICTÀMENS

DONAR COMPTE AL PLE DE LES CONTRACTACIONS EFECTUADES DURANT EL MES DE DESEMBRE-09

EXPEDIENT MODIFICACIÓ CRÈDITS PRESSUPOST 2010

REVISIÓ DE TARIFES DE L'APARCAMENT SOTERRANI DE LES RAMBLES DEL PASSEIG I DEL CARME PER AL 2010

REVISIÓ DE TARIFES DEL SERVEI DE TAXI  PER A L'EXERCICI DE 2010

APROVAR L'ORDENANÇA FISCAL NÚM. 22 I MODIFICAR L'ORDENANÇA FISCAL NÚM. 6

APROVAR L'ESTABLIMENT DEL SERVEI PÚBLIC DE BICICLETES DE LLOGUER I APROVAR INICIALMENT EL SEU REGLAMENT

ACCEPTAR LA CONSTITUCIÓ PER L'INCASÒL D'UNA SERVITUD D'ÚS PÚBLIC A FAVOR DE L'AJUNTAMENT DE VIC, SOBRE UNA PORCIÓ DE TERRENY DESTINADA AL TRÀNSIT DE VIANANTS, QUE FORMA PART DE LA PARCEL•LA SITUADA EN EL PLA PARCIAL "EL NADAL" ON S'HA CONSTRUÏT UN CONJUNT D'HABITATGES DE PROTECCIÓ OFICIAL.

ACCEPTAR LA RENÚNCIA A L'ORDENACIÓ ESTABLERTA A LA FINCA SITUADA ENTRE EL C. DE L'ESCORIAL, NÚM. 18 I EL C. DE LES AGUDES S/N DE VIC

APROVACIÓ DEL CONVENI ENTRE L'ADMINISTRACIÓ DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA, MITJANÇANT EL DEPARTAMENT D'EDUCACIÓ I L'AJUNTAMENT DE VIC PER A L'EXECUCIÓ I  DIRECCIÓ DE LES OBRES D'AMPLIACIÓ I ADEQUACIÓ DE L'ANTIGA CASA DE LA CARITAT "ELS TRINITARIS" PER A ESCOLA D'1 LÍNIA.

ENCOMANA A LA DIRECCIÓ GENERAL D'URBANISME DEL DEPARTAMENT DE POLÍTICA TERRITORIAL I OBRES PÚBLIQUES DE LA FORMULACIÓ DE LA MODIFICACIÓ DEL PGOU A L'ÀMBIT DE L'ERMITA DE SANT FRANCESC.

C)      RESOLUCIONS, MOCIONS I ALTRES INTERVENCIONS

1      RESOLUCIONS DE L'ALCALDIA

2      MOCIONS

a) MOCIÓ DE PXC EN SUPORT I RECOLZAMENT DEL NOU CRITERI D'EMPADRONAMENT

b) MOCIÓ D'ICV-EUIA PER LA GARANTIA DEL DRET A L'EMPADRONAMENT I LA CONVIVÈNCIA

c) MOCIÓ DE PXC PER SOL•LICITAR A L'ADMINISTRACIÓ COMPETENT DE L'ESTAT LA REFORMA DE LES LLEIS D'ESTRANGERIA I DE BASES DEL RÈGIM LOCAL PER TAL DE VETAR L'EMPADRONAMENT ALS IMMIGRANTS EN SITUACIÓ IRREGULAR

d) MOCIÓ DE PXC D'ADHESIÓ DE L'AJUNTAMENT AL DIA DE LES MALALTIES MINORITÀRIES

3      ASSUMPTES D'URGÈNCIA

4      PRECS I PREGUNTES

Josep Burgaya. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Quim Soler. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Gràcia Ferrer. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Xavier Solà. Foto: Adrià Costa

Anna Erra i Jaume Puig. Foto: Adrià Costa
Arxivat a