Fotos: les bruixes i els bocs prenen Centelles

El Cau de Bruixes tanca amb un nou èxit de públic. Margarida Freixer, bruixa de l'any.

Redacció osona.com
01 de febrer del 2010
Margarida Freixer, bruixa de l'any 2010
Margarida Freixer, bruixa de l'any 2010 | Adrià Costa

Margarida Freixer, bruixa de l'any 2010. Foto: Adrià Costa

Una conferencia sobre Joan Amades i les bruixes, a càrrec de Joan Grau, va donar aquest dijous 28 de gener el tret de sortida d’una nova edició del Cau de les Bruixes de Centelles. El divendres, el programa va continuar amb una altre xerrada sobre els secrets de la vidència, amb Rosa Collelldevall, i el sopar amb bruixes. Aquestes activitats van actuar com a preàmbul de la gran festa, que es va celebrar el dissabte 30 de gener, amb activitats i propostes per a tots els gustos. La gent va respondre i va omplir els carrers de Centelles, en una festa cada cop més arrelada a la població.

El Cau de Bruixes agafa prestada la tradició oral, de molt dubtosa reputació, i remunta els seus orígens al segle XVII, en plena cacera de bruixes generada per les autoritats civils i eclesiàstiques. A la zona es varen donar diversos episodis, amb bruixes penjades incloses. Des de llavors, i per una raó difícil de constatar, les dones nascudes a Centelles sempre han tingut fama de bruixes.

Prenent com a referència aquest bagatge, els carrers del nucli antic de Centelles es van engalanar de nou per traslladar-se durant unes hores a l’Edat Mitjana. El certamen va oferir un Mercat Màgic, amb més de 100 parades, on es podien adquirir productes relacionats amb l’esoterisme, l’astrologia o les tècniques de salut alternatives. També el Carrer Isotèric, per conèixer tot allò relacionat amb l’enigmàtic món del futur, amb especialistes del tarot, pènduls i lectures de mans.

El dissabte, la particular fira es va complementar amb altres espais, entre els que destacava el Bosc Embruixat, on el visitant podia provar els tastets de bruixa i les tisanes de boc. Per emocions fortes, el Call de les Puces. I per als més joves, la Cova del Boc, amb concerts durant tota la nit. A més, el programa oferia una trentena d’activitats complementàries, molt diverses i per a tots els públics, que abastaven des de jocs i tallers infantils, exposicions i conferències, fins a maquillatge, rituals i fins i tot jocs de rol, sense oblidar les cercaviles i el correfoc, on van debutar els nous Diables de Centelles.

Una altra de les cites atractives fou l’elecció de la bruixa de l’any, títol honorífic que s’atorga a una dona que hagi tingut participació activa en la vida del poble. Enguany, l'escollida ha estat Margarida Freixer.

El plat fort del programa va tenir lloc el dissabte a la plaça Major, amb el muntatge “El Misteri de Centelles, amb Gog i Magot i Pierrot Teatre. Es tractava d’un espectacle - ritual que representa la tradició i la modernitat amb monjos, bruixes, la Ció i el Boc, un gran drac i robots digitals automatitzats.

La festa es va prolongar fins al diumenge, ara ja amb molta menys activitat, amb el Mercat Màgic i un concert de música sacra.

- Programa del Cau de Bruixes

Fotos del Cau de Bruixes
- 2010
- 2009
- 2006

Arxivat a