CiU portarà mocions de suport a Vic a tots els ajuntaments catalans

Uns 70 alcaldes i regidors de la federació aplaudeixen la política d’integració de l’Ajuntament , en una trobada a la universitat.

Osona.com
20 de gener del 2010
Una setantena d'alcaldes i regidors catalans, han escenificat aquest migdia, el seu suport a Vila d'Abadal.
Una setantena d'alcaldes i regidors catalans, han escenificat aquest migdia, el seu suport a Vila d'Abadal. | Adrià Costa

 Uns 70 alcaldes i regidors de la federació aplaudeixen la política d’integració de l’Ajuntament Foto: Adrià Costa

A les properes hores, CiU redactarà una moció de suport a la política duta a terme sobre l’empadronament a l’Ajuntament de Vic, i la presentarà als plens dels consistoris de tot Catalunya on la federació hi té presència. Els termes del document encara no estan clars, però en principi sembla que defensarà el  “Model Vic” d’integració d’immigrants.

Així ho han decidit uns 70 regidors i alcaldes de la federació, reunits aquest matí a la Universitat de Vic. A la trobada hi han participat representants de CiU de més de 20 comarques, de poblacions tan importants com Figueres, Reus, Barcelona o l’Hospitalet. També hi han estat presents els diputats Carles Sala, Elena Ribera i Antoni Castellà; el secretari general de l’Associació Catalana de Municipis, Josep M. Matas; que han acompanyat l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, i diversos regidors de l’equip de govern del consistori vigatà (CiU, ERC i PSC).

El text de la moció es redactarà entre avui i demà, i es podrà proposar la setmana que ve als plens de molts ajuntaments que se celebren a final de mes.

Els alcaldes i regidors han exterioritzat el seu suport a Vila d’Abadal, amb forts aplaudiments durant la trobada i amb una fotografia conjunta de família davant dels mitjans de comunicació, molts d’ells d’àmbit estatal.  Antoni Castellà, que ha actuat com a portaveu del grup, ha explicat que donaven suport a “Vic, als alcaldes i regidors de l’Ajuntament”. També a tota la “societat vigatana”, que havia estat molt maltractada en els darrers dies i amb qui s’ha fet molta “demagògia”.

“Vic continuarà sent model d’integració. Ja ho va ser amb l’EBE i amb la distribució de les escoles, opcions que en un primer moment van ser molt criticades, però que ara tothom accepta”, ha recordat Castellà. “Es tracta d’una proposta d’integració de continuïtat del Model Vic. L’únic que es tracta és ordenar el que tenim per poder oferir uns millors serveis”, ha afegit.

Castellà no ha amagat l’estratègia de CiU a partir d’ara, que passa per traspassar el debat de l’àmbit local al nacional i estatal. “Existeix un buit legal. No es possible que immigrants irregulars es puguin empadronar. Llavors el problema passa als ajuntaments”, ha dit Castellà. “I si hi ha un buit legal, és el legislador qui ha de solucionar-ho”, ha afegit.

En aquest marc, Castellà ha dit que CiU esperarà la resposta del Ministerio del Interior a la pregunta que ha fet l’Ajuntament de Vic. En tot cas, si el govern espanyol no dóna una solució als problemes amb els quals es troben els ajuntaments, CiU ha assegurat que presentarà una iniciativa parlamentària per canviar la legislació. El diputat convergent també ha dit que el tema formarà part del programa de la federació en les pròximes eleccions autonòmiques.

Marc Prat, alcalde de Ribes de Freser, també ha parlat en nom dels alcaldes i ha celebrat que el debat s’obrís a un àmbit més general. “Els alcaldes vivim de forma directa les conseqüències del poc control. Cal establir unes certes mesures", ha assenyalat.

Josep Salom, vicepresident de CiU Osona, ha felicitat al consistori vigatà per posar al damunt de la taula un debat que “preocupa” a ajuntaments. També ha reclamat més recursos per part de les administracions superiors per resoldre els problemes derivats de la immigració i ha criticat la “demagògia” amb la qual s’havia tractat el tema des d’alguns àmbits. “És un tema prou seriós per debatre’l en profunditat”, ha reblat l’alcalde de Tona.

Josep Maria Vila d’Abadal, per la seva banda, ha agraït el suport dels membres del seu partit i ha ressaltat que era important posar a debat un tema tan important per als consistoris. L’alcalde de Vic ha recordat que continuen esperant la resposta del Ministerio del Interior i que llavors decidiran què faran.

Uns setanta alcaldes i regidors de CIU han escenificat aquest migdia, el seu suport a Vila d'Abadal. Foto: A.Costa

--------------

NOTA DE PREMSA
CIU

Els alcaldes i regidors de CiU donen suport a la política d’immigració de l’Ajuntament de Vic

- CiU entrarà en els ajuntaments mocions per donar suport al model d’integració de Vic

Suport a l’alcalde de Vic i a l’equip de govern de la ciutat. Aquest ha estat el missatge clau dels 70 alcaldes i regidors de Catalunya i diputats de Convergència i Unió que s’han reunit avui a Vic. Entre els presents hi havia representants dels ajuntaments de Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Gavà, Figueres, Reus, les Franqueses del Vallès, Hostalric, Tona o Prats de Lluçanès, entre molts d’altres. A la reunió, s’ha acordat que es proposarà una moció de suport al model d’integració de Vic, que s’entrarà a tots els ajuntaments de Catalunya.

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal –llargament ovacionat després de la seva intervenció- ha manifestat, en primer lloc, l’agraïment pel suport dels alcaldes i regidors de CiU. “A Vic estem fent les coses ben fetes i el tema de la immigració ha quedat àmpliament demostrat que és important per a la ciutadania”, ha assenyalat.

En nom de la federació de CiU, el diputat  Antoni Castellà, vicepresident d’organització d’Unió, ha mostrat el suport a l’alcalde, a l’equip de govern i a la ciutadania, en general, per “l’injust tractament que han rebut al llarg dels darrers dies. Vic és un model d’integració i ho continuarà essent’, ha subratllat. Castellà ha afirmat que en aquest tema “el temps ens acabarà donant la raó” i ha aclarit que “no és un problema només de Vic, sinó de tots els ajuntaments de Catalunya”.

També ha posat de relleu “la irresponsabilitat del govern central, en aquest sentit, amb declaracions plenes demagògia per part dels seus responsables” i “la línia erràtica del PP i del PSOE en polítiques d’immigració”.

A més, Antoni Castellà ha anunciat que, si es demostra que hi ha un buit legal o una contradicció entre el que marca la llei d’estrangeria i el que obliga el padró municipal, el grup de CiU entrarà una iniciativa al Congrés dels Diputats perquè es clarifiqui aquest punt.

Per la seva banda, Marc Prat, alcalde de Ribes de Freser i president del consell d’alcaldes d’Unió Democràtica, ha posat de relleu que la proposta de l’Ajuntament de Vic en immigració “és molt centrada” i que “posa ordre en una ciutat que té un 25% d’immigració”. També ha manifestat que “és un debat que ja s’hauria d’haver realitzat fa molt de temps”.

En aquest sentit, Roger Montañola, regidor de Premià de Dalt i secretari general d’Unió de Joves ha manifestat que “és molt oportú afrontar aquest tema des de la responsabilitat, ja que si no se’n parla avui, d’aquí a uns anys serà molt més gran”.

Diverses intervencions dels alcaldes han remarcat que la posició de l’alcalde de Vic és “honesta i responsable” i que ha tingut la valentia de posar aquest debat sobre la taula,  ha manifestat Josep Salom, alcalde de Tona. També ha fet una crida al govern de la Generalitat i al govern de l’Estat perquè articulin polítiques de suport als ajuntaments per poder afrontar tot el que fa referència a la immigració.

Per la seva banda, Guillermo Ángeles, secretari d’Immigració d’Unió, ha manifestat que ‘Vic és un exemple, i que ho ha de ser per a tot Espanya’.

Vic, 20 de gener de 2010

-----------------
CiU disposada a fer un 'pas endavant' si hi ha un 'buit legal' sobre l'empadronament de sense papers 
Riera, Marc // ACN // 20.01.2010  15.53

Vic (ACN).- CiU està disposada a fer un 'pas endavant' prenent iniciatives parlamentàries que solucionin la 'contradicció legislativa' que es pot produir entre la normativa que regula l'empadronament i la Llei d'estrangeria. El secretari d'organització d'UDC, Antoni Castellà, ha assegurat aquest dimecres que si el dictamen que l'Ajuntament de Vic ha demanat al Ministeri de l'Interior sobre la limitació de l'empadronament demostra un 'buit legal' optaran per 'donar-hi una solució'. Castellà però no s'ha pronunciat obertament si el posicionament passa per limitar l'empadronament. Castellà ha presidit una reunió amb una seixantena de càrrecs electes per donar suport a l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal.

A la sortida de la reunió amb la presència de tres diputats al Parlament i una cinquantena d'alcalde i regidors, Antoni Castellà, ha assegurat que actuaran en funció del dictamen espanyol i que fruit del debat obert optaran per incorporar propostes sobre aquesta matèria al programa electoral. En referència al fet de si l'aposta de CiU passarà per limitar l'empadronament, Castellà ha assegurat que 'no és només una qüestió de limitació'. El dirigent democratacristià ha assegurat que el 'sentit comú' porta a pensar que 'no té lògica' empadronar aquell que 'no té ni identificació ni papers' perquè posteriorment 'li estarem negant el dret al treball'. Aquesta situació és fruit, segons Castellà, de 'polítiques erràtiques' d'immigració aplicades durant les etapes del PP i del PSOE al govern espanyol. Castellà no ha concretat les actuacions que faran que queden condicionades al dictamen del Ministeri d'Interior ja que cal actuar 'legalment'.

Castellà ha qualificat la proposta de l'alcalde de Vic de no empadronar sense papers com 'una mesura d'integració' i ha denunciat la campanya de 'declaracions injustes' que s'ha fet en contra de la convivència a la ciutat: 'No pot ser que Vic fos per tothom un model abans d'ahir i que en 24 hores deixi de ser un model'. El dirigent polític ha posat la ciutat com a model per impulsar mesures com el 'Model Vic' d'Educació consistent en repartir els alumnes nouvinguts pels diferents centres de la ciutat o els Espais de Benvinguda Educativa (EBE) que van ser 'molt criticats al seu dia i ara tothom els dóna la raó'.

Antoni Castellà ha criticat durament les declaracions del Ministre de Treball i Industria, Celestino Corbacho, sobre la decisió de Vic. Pel dirigent nacionalista això ha servit per mostrar que CiU i el PSC tenen 'model diferents'. Castellà ha recordat que l'Hospitalet de Llobregat, on va ser alcalde Corbacho, hi ha barris 'qualificats com a guetos' a diferència de Vic on 'no n'hi ha aquest tipus de barris'. Castellà ha reblat l'acusació assegurant que 'Vic és un model d'integració i l'Hospitalet del senyor Corbacho no ho és'.

Altres municipis no es plantegen seguir el model

La seixantena d'assistents a la reunió han repetit en diferents ocasions a Vila d'Abadal per 'obrir el debat' sobre l'empadronament i la immigració. L'alcalde ha agraït el suport i assegura que el cas de Vic ha servit per 'posar a debat un tema important per la ciutadania'. Marc Prat, alcalde de Ribes de Freser (Ripollès) i president del consell d'alcaldes d'UDC, ha explicat que cap dels càrrecs municipals ha expressat la intenció d'aplicar la limitació d'empadronament al seus municipis. Prat ha explicat que la situació de Vic és fruit d'una 'problemàtica molt específica' al tenir un 25% de població estrangera que 'no tots els municipis tenen'. Prat aposta per establir limitacions, per exemple, limitant el nombre de persones que es poden empadronar en un determinat habitatge.

Entre els assistents a la reunió d'aquest dimecres feta a les instal•lacions de la Universitat de Vic hi havia els diputats Antoni Castellà, Elena Ribera i Carles Sala, el secretari general de l'Associació Catalana de Municipis, Josep Maria Matas i alcaldes i regidors d'Osona, el Vallès Occidental, l'Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Berguedà, l'Alt Camp, el Pla d'Urgell, el Maresme, el Bages, la Seva, la Garrotxa o les Garrigues.
Alcaldes i Regidors de CIU s'han reunit aquest migdia a la Universitat de Vic. Foto: Adrià Costa  

Arxivat a