El 9 Nou: «Vic ha hagut de soportar vexacions mediàtiques des de tot arreu»

El periòdic osonenc editorialitza sobre el cas del padró: «El crèdit acumulat per l’Ajuntament de Vic al llarg de la història en matèria d’immigració no permet la més mínima insinuació de racisme.»

Redacció
16 de gener del 2010
En el marc de la intensa polèmica pel nou sistema d'empadronament de Vic, el bisetmanari osonenc El 9 Nou, en el seu editorial de l'edició d'aquest divendres, dia 15., ha sortit en defensa de la dignitat cívica i humana de l'equip de govern de l'Ajuntament de Vic i del conjunt de la societat vigatana enfront els atacs i insults de què han estat víctimes per part de molts mitjans de comunicació i líders polítics, tant catalans com espanyols.

Després de fer un repàs de les nombroses ocasions en què la ciutat ha estat centre d'atenció nacional per causes molt diverses en els darrers trenta anys, l'editorial assenyala que també ho han estat - tant Vic com Osona- per  "saber encarar bé l'onada migratòria" de finals del segle XX.

El periòdic marca distàncies amb el contingut genèric de la normativa proposada per l'Ajuntament, sobre la qual expressa dubtes de legalitat, eficàcia i conveniència, i tot seguit es plany de l'allau d'atacs procedents del "circ mediàtic" que ha patit l'equip de govern: "Però el crèdit acumulat per l’Ajuntament de Vic al llarg de la història en matèria d’immigració no permet la més mínima insinuació de racisme. I alguns, des del circ mediàtic, s’han omplert la boca d’acusacions de racisme contra l’Ajuntament de Vic i la societat vigatana."

El text acaba alertant que en matèria d'immigració "és molt fàcil fer demagògia" i escandalitzar-se "quan algú vol fer alguna cosa amb criteris de racionalitat". Finalment, torna a expressar que "aquests dies algunes coses que s’han dit de Vic no se les mereix la ciutat. "

El diari El Periòdico, que ha estat el capdavanter més destacat en la campanya contra l'equip de govern de la ciutat de Vic, reprodueix avui dissabte l'editorial amb aquest comentari  "El Periódico reprodueix l'editorial publicat ahir per El 9 Nou, en què eldiari d’Osona aborda el ressò de la polèmica per l’empadronament de sense papersamb la visió aferrada a la realitat pròpia dels mitjans locals."

Queda clar, doncs, que els mitjans locals viuen "aferrats" a la seva realitat local (?).
Sort n'hi deu haver que alguns diaris de Barcelona saben el que és el món mundial i ens ho expliquen als "pueblerinos" que vivim "aferrats" a coses tan exòtiques com la "realitat pròpia".

El passat dimarts, Osona.com va publicar un editorial sobre la mateixa polèmica, titulat "Amb l'equip de govern, amb la democràcia", que podeu llegir aquí.

.............................................................................................


Editorial d'El 9 Nou
(Divendres, 15-I-2010)

Vic és una d’aquelles ciutats que no poden passar inadvertides i que periòdicament algú o alguna cosa situen en primer pla. No cal anar a la història per saber que Vic, com cap i casal de la Plana, ha estat en aquest primer pla, perquè si ho féssim, de mirar-nos la història, podríem posar diversos exemples, com al Pacte dels Vigatans, a començaments del segle XVIII, o la decisiva participació vigatana a la Renaixença, del XIX. Però si deixem els fets històrics que han posat a Vic en el mapa i ens cenyim a aquells aspectes noticiables que han fet sortir la ciutat als titulars des de la recuperació democràtica fins ara, en trobarem un munt. I moltes d’aquestes notícies fan referència a Vic, com a síntesi d’Osona, com la ciutat menestral que lliga la comarca ciutat.

Vic va ser motiu d’escàndol al circ mediàtic pel cas d’usura i suborn al jutjat, pel primer empresari empresonat per un delicte ecològic, perquè el primer alcalde de la democràcia va dir que la ciutat era la capital de la Catalunya catalana, perquè s’hi va crear un partit polític xenòfob, perquè s’hi ha fet un referèndum per la independència, etcètera. Però també Vic, i per extensió Osona, han format part del mapa mediàtic perquè van saber encarar bé l’onada migratòria que els va arribar les darreres dècades del segle XX.

Durant anys Vic va haver de suportar l’estigma de Laura a la ciutat dels sants, aquella ciutat provinciana, de la Catalunya rural, que no havia arribat a la modernitat, de la qual presumien els urbanites de ciutats considerades modernes i alliberades de costums atàvics.

Aquesta setmana Vic ha hagut de suportar novament vexacions mediàtiques que li han plogut a tort i a dret. És probable que l’equip de govern no l’hagi encertada, que s’hagi equivocat en voler relacionar el padró amb la Llei d’estrangeria. És molt possible que la norma que volen aplicar sigui inútil per a la finalitat que pretenen, en un moment en què arriben menys immigrants nous. Pot ser, fins i tot, que la mesura, a part de no ser legal, no sigui prou justa. Però el crèdit acumulat per l’Ajuntament de Vic al llarg de la història en matèria d’immigració no permet la més mínima insinuació de racisme. I alguns, des del circ mediàtic, s’han omplert la boca d’acusacions de racisme contra l’Ajuntament de Vic i la societat vigatana.

En matèria d’immigració és molt fàcil fer demagògia; és tremendament freqüent predicar una cosa i acabar fent la contrària o escandalitzar-se quan algú vol afrontar la qüestió amb criteris de racionalitat. I, francament, aquests dies algunes coses que s’han dit de Vic no se les mereix la ciutat.
Arxivat a