Zapatero adverteix Vic que el govern serà «ferm» en la defensa de la convivència

El president espanyol parla de l’empadronament des de Bratislava. Continua l’allau de crítiques des de Madrid, ara amb Baltasar Garzón i Cristobal Montoro

Redacció osona.com
15 de gener del 2010
576_1263547157zapabratislava
576_1263547157zapabratislava | Moncloa



El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha advertit aquest dijous a l'Ajuntament de Vic que el seu executiu serà “ferm” a l'hora de defensar els valors de la convivència i de la integració, que s'han de mantenir “per sobre de qualsevol circumstància”. En roda de premsa a Bratislava en el marc de la presidència espanyola de la UE, Zapatero ha recordat que els immigrants sense papers són “éssers humans” i “tenen drets”, i ha assegurat que qualsevol plantejament que no tingui en compte aquest fet respon a una estratègia política “de curt abast”.

El president ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta sobre la postura adoptada per l'Ajuntament de Vic, que manté la seva intenció de deixar d'empadronar els immigrants en situació irregular, tot i les fortes crítiques i advertències que la mesura ha suscitat arreu del mapa polític i social de l'Estat.

El president espanyol ha afirmat que en la seva resposta no faria “cap referència concreta a l'Ajuntament de Vic”, però s'ha mostrat contundent a l'hora d'assegurar que el seu executiu no està disposat a permetre que el consistori tiri endavant el projecte.

Zapatero ha apel•lat als valors de la “convivència i la integració” que, segons ha apuntat, han marcat la societat en aquests últims anys en què l'Estat ha rebut un fort contingent d'immigrants. Aquests valors, ha dit, “s'han de mantenir per sobre de qualsevol circumstància, i he de dir que el govern serà ferm en aquest principi”.

El president espanyol ha destacat que “la convivència i la cohesió social i cívica són principis essencials d'una bona convivència democràtica al segle XXI”, i ha recordat que “les persones que venen de fora tenen drets, diferents en funció de la seva situació, però tenen drets i són éssers humans”.

Qualsevol altre plantejament que no tingui en compte aquestes coordenades, ha dit, “és política de curt abast”.

Garzón i Montoro qualifiquen la postura de Vic de xenòfoba

Per la seva banda, el jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha assegurat aquest dijous que la decisió de l'Ajuntament de Vic de no empadronar els immigrants sense papers “fa tuf de xenofòbia”. Garzón, que ha fet aquestes manifestacions en el marc de la seva participació en un acte d'Amnistía Internacional sobre jurisdicció universal, ha recordat que l'empadronament és una qüestió “absolutament necessària i humanitària” perquè tothom pugui ser catalogat com a persona.

En termes semblants s’ha expressat el portaveu econòmic del PP, Cristóbal Montoro, aquest dijous en declaracions a TVE. Segons Montoro, cal regular legalment la immigració, però aquesta és una tasca de les Corts i el govern espanyol, i no d'un ajuntament com el de Vic. “No m'agrada el aquest plantejament ni que una qüestió així s'abordi des d'un ajuntament”, ha sentenciat. En aquest sentit, ha recordat que els immigrants “són fonamentals per a Espanya” i “han vingut a treballar i a desenvolupar el seu projecte de vida”.

Montoro s'ha mostrat partidari d'una “regulació legal” de la immigració perquè “no hi caben tots”, però ha advertit que aquesta no és la tasca dels ajuntaments. “Per això hi ha les Corts i el govern d'Espanya”, ha dit, “i no que determinats ajuntaments adoptin postures que en la meva opinió són clarament xenòfobes”.

Arxivat a