Ple: Vic retirarà els nous criteris del padró si es demostra que són il•legals

L’equip de govern referma en el ple municipal la seva confiança en els serveis jurídics de la corporació, que ha avalat els canvis de criteri. Tot i això, encarregarà un informe jurídic extern. El debat al ple es posposa fins a la propera sessió, el 3 de febrer. Mentrestant, l’alcalde s’ha compromès a obrir un debat social i amb l’oposició.

Redacció osona.com
13 de gener del 2010
Una imatge de l'expectació mediàtica que ha aixecat el Ple de Vic d'avui.
Una imatge de l'expectació mediàtica que ha aixecat el Ple de Vic d'avui.

Una imatge de l'expectació mediàtica que ha aixecat el Ple de Vic d'avui.

L’equip de govern de l’Ajuntament de Vic, format per CiU, ERC i PSC, s’han compromès a retirar els nous criteris de l’empadronament de Vic si alguna instància administrativa superior demostra la seva il•legalitat. Això ho han explicat els tres partits, un per un, en el ple ordinari que s’ha celebrat aquest migdia a la seu consistorial. Tots han refermat la seva confiança en els serveis jurídics de la corporació, que han avalat les mesures del padró relacionades amb el registre d’immigrants. Tot i això, en els propers dies, l’equip de govern encarregarà un informe extern per assegurar la seva posició.

Les mocions d’urgència que havien presentat PxC i ICV-EUiA no han arribat a debatre’s ja que l’alcalde Josep Maria Vila d’Abadal (CiU) no ha considerat que fos rellevant la seva urgència. El debat via mocions es posposa, en cas que se’n presentin, al proper 3 de febrer, quan se celebrarà el proper ple. Els partits de l’oposició han justificat la urgència en l’enrenou que havia provocat la mesura i en els canvis que havia realitzat l’equip de govern en els darrers dies. L’alcalde ha recordat a ICV-EUiA que no havien portat cap proposta relacionada amb l’empadronament a la passada junta de portaveus, el 4 de gener, que és quan s’hauria d’haver fet.

Així, la urgència de la moció de PxC no s’ha aprovat (amb els vots en contra de tot l’equip de govern i a favor dels de l’oposició). La d’ICV-EUiA tampoc s’ha debatut, en aquest cas perquè el portaveu de la coalició, Xavier Tornafoch, ha decidit retirar-la, un cop l’alcalde s’ha compromès, en les properes tres setmanes, fins al proper ple, a la transparència informativa i  a obrir un debat social i polític amb l’oposició. Tot i això, Tornafoch ha advertit que no descartava prendre mesures si en el futur s’aplicava el canvi de normativa.

A més, l’alcalde ha anunciat que encarregaran un nou informe jurídic extern sobre la legalitat de la iniciativa a un bufet d’advocats especialitzat. També ha assegurat que els nous criteris no es començaran a aplicar fins el dia 4 de febrer, un cop s’hagi celebrat el ple i s’hagi pogut debatre les mocions corresponents.

- Moció que volia presentar ICV-EUiA

El debat previst a la moció s’ha substituït per un discurs de cada un dels grups del consistori, en el moment del torn de preguntes, on tots han fixat la seva posició davant de la polèmica.

Josep Burgaya en un moment de la seva contundent intervenció. Foto: Osona.com

El ple ha tingut un gran ressò mediàtic, amb molts diaris, ràdios i televisions d’àmbit estatal. La sala d’actes ha quedat plena de periodistes i càmeres i s’ha hagut d’habilitar la Sala de la Columna, amb una pantalla, perquè una quarantena de ciutadans poguessin seguir la sessió.  L’accés a la sala de plens ha quedat restringit als periodistes (i a algun polític despistat), tot controlat per la policia local, que estava a l’entrada de l’edifici.

Tots els partits fixen posicions

El torn de preguntes l’ha iniciat un eufòric Josep Anglada (PxC), que ha celebrat les mesures. En el seu hàbitat natural, emfatitzat per la presència de càmeres a la sala, el president del grup ha deixat anar el seu discurs populista i habitual sobre la immigració: “Els immigrants il•legals no tenen drets a la sanitat ni a l’escolarització. Ho diu la llei d’estrangeria, se’ls ha d’expulsar. No aporten res, només delinqüència, economia submergida i més ajudes socials”.

Anglada ha anat més enllà i ha exigit que la mesura s’apliqués amb caràcter retroactiu, als immigrants que ja estaven empadronats. “Tots els immigrants empadronats malament continuaran rebent ajudes o faran reagrupaments familiars”, ha reblat.

El regidor de PxC, Josep Anglada, i el regidor de governació, Josep Rafús, (CiU), escolten la intervenció de la CUP.
Laia Jurado, per part de la CUP, ha estat més condescendent. “Tenim clar que hi ha un problema que no ha resolt l’Estat ni la Generalitat, un problema que llavors afecta l’Ajuntament i que preocupa a la ciutadania”, ha dit. “Però el que no es pot fer és prendre unes mesures sense cap ètica, que infringeixen els drets humans i de caràcter electoralista”, ha afegit.

La portaveu de la CUP creu que el “debat real” s’hauria de portar a la Generalitat, a l’àmbit nacional o estatal.

Xavier Tornafoch (ICV-EUiA), per la seva banda, ha lamentat els canvis de criteri i la manca d’informació de l’equip de govern vers l’oposició. “Vostès, cada cop que van al lavabo canvien  d’opinió”, ha ironitzat. També ha criticat la iniciativa perquè no tenia “una cobertura jurídica sòlida”, no seguia els criteris del Pacte per a la Immigració, la llei d’acollida i els acords de les entitats municipalistes. “A més, en la decisió no hi han set presents la resta de municipis de la comarca”, ha reblat.

El portaveu ecosocialista ha reconegut que l’empadronament genera problemes, però per solucionar-els creu que cal “un acord polític global i una base legal sòlida”.

El següent en parlar ha estat Joan López, portaveu d’ERC, que ha justificat el suport del seu grup en l’opinió dels serveis jurídics de la corporació en el debat que s’ha engegat sobre la legalitat de la proposta. “Si aquesta legalitat es posés en dubte en qualsevol moment, nosaltres deixaríem de donar-li suport. O sia, si una instància superior no diu el contrari”, ha assegurat.

López ha defensat la tasca de l’Ajuntament en l’àmbit de la immigració i ha criticat l’Estat, de qui ha dit que no compleix. “Aquest estiu, ens consta que a la frontera del Marroc entraven cotxes sense cap tipus de control”.  El portaveu republicà ha tornat a carregar contra l’Estat, per la retallada del 50% de les aportacions econòmiques als municipis per als processos d’acollida.

Seguint el fil d’aquest discurs, el portaveu republicà ha defensat la decisió de l’Ajuntament: “Les polítiques municipals no són compatibles amb un flux massiu migratori irregular”. Per tant, ha aplaudit el pas del consistori vigatà, que ha dit que era de “responsabilitat política” i que calia fer-lo en una societat multidiversa.

El portaveu socialista, Josep Burgaya (PSC), ha començat el seu parlament justificant el rebombori que hi ha hagut en una “desinformació, en molts casos interessada”. En una línia semblant a López, ha defensat les polítiques que s’han aplicat a la ciutat, que han donat com a resultat una Oficina d’Acollida, els Espais de Benvinguda Educativa, les multitudinàries classes de català o el servei de mediació. “Hem optat per polítiques que defensessin la integració dels immigrants partint de la plena ciutadania, amb igualtat de drets i obligacions”, ha assenyalat.

Burgaya també ha recordat que els fluxos migratoris generaven dificultats i que s’havien de gestionar. I precisament això era el que havia fet l’Ajuntament, donar un pas endavant. El líder socialista ha tornat a recordar que només es tractava de posar ordre al padró i evitar les accions fraudulentes.

Pel que fa al debat legal, Burgaya ha explicat que s’havia optat per “una interpretació estricte” de la llei. De la mateixa manera que López, ha defensat l’opinió dels serveis jurídics de la corporació i ha avançat que si una institució de rang superior demostrava que els nous criteris de l’empadronament són il•legals demanaria la retirada immediata dels mateixos.

El darrer en parlar ha estat l’alcalde Josep M. Vila d’Abadal (CiU), que ha refermat el seu compromís per treballar per la convivència i ha dit que calia fer aquest pas. Vila d’Abadal ha repetit el que ha explicat durant els darreres dies, per activa i per passiva: “Hem de posar ordre i millorar la convivència ... no podem acceptar gent que no pugui treballar... la gent que ve hem de saber qui són i on viuen”.

L’alcalde ha demanat disculpes pel sarau informatiu dels darrers dies. “No hem sabut donar la informació”, ha reconegut.

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal i el portaveu de CiU, Xevi Solà, en un moment del debat. Foto: Osona.com

 “Hem donat un pas endavant i els ciutadans de Vic estan contents. Volen que es parli d’immigració i nosaltres hem de parlar del que vol el ciutadà”, ha conclòs per defensar la proposta.

Xavier Solà (CiU), al finalitzar el ple, ha parlat davant dels nombrosos mitjans de comunicació com a portaveu de l’equip de govern i ha pres el relleu del discurs en el mateix lloc que l’havia deixat l’alcalde. “Oblidem el que és políticament correcte i abordem els temes que importen de veritat als ciutadans. Cal un debat obert i tranquil”, ha dit.

Solà ha intentat traslladar el debat legal a l’àmbit polític. “El debat legal és fluix i està sotmès a moltes interpretacions. I per posar un exemple, ens podem remetre a l’Estatut”, ha reblat.

Altres punts del ple

El ple ha tingut només tres punts a l’ordre del dia. En el primer, s’ha aprovat definitivament la dissolució de l’IMAC, amb els vots en contra de l’oposició.

També s’han revisat els preus de les tarifes de transport urbà, amb només el vot en contra de la CUP. Toni Serrat (CiU) ha explicat que la mesura només afectarà el bitllet senzill, o sia, als usuaris esporàdics, i que la resta de tarifes s’han congelat. L’any passat no es van incrementar els preus del transport.
-------------------

La contracrònica del Ple: El dia que van arribar a Vic Clint Eastwood , Xu En Lai i la de “Telecinco” per Quico Sallés

El ple de Vic d'avui era ple del que els espanyols anomenen canallesca . Premsa per donar i per vendre. Premsa de missatge curt i ras i amb estómac a prova de bomba. Era un gran dia. El còctel prometia : ex-comunistes, neocarlins, lerrouxistes, un govern format per la tripleta CiU, PSC i ERC i immigració. S'havia de discutir la polèmica interpretació legal dels serveis jurídics de l'Ajuntament sobre l'empadronament.

El que va començar com una mesura per aclarir si un ciutadà amb un passaport de Ghana i un altre de Nigèria, - tots dos vigents- despertava algun dubte per empadronar-lo, ha acabat en un circ mediàtic. Jo si fos funcionari – Déu me'n guard – tindria els meus dubtes. Però la política és la política, i la política és estranya.

Televisions, ràdios i diaris i també diaris de paper, corrien pels passadissos de la casa Gran. Els que hi anem sempre hem estat sotmesos a un control policíac a l'entrada. Els que portaven un micro de disseny i que no han tingut cap objecció en qualificar la ciutat de poc menys que xenòfoba, no tenien cap problema per entrar. Coses de la política, la política és estranya.

Però la certesa és que avui el ple ha tingut nivell. Dues mocions, una a favor i una en contra, no han estat discutides. La més guerrillera ha estat retirada pel seu impulsor, l'ecosocialista Xevi Tornafoch. Tornafoch no ve del PSUC i es nota. Ha parlat uns minuts abans del ple en privat amb l'alcalde. I en el seu torn ha repartit estopa però sense fer sang. Ha estat hàbil i ha recordat el consagrat líder d'ICV, el Capità Enciam i el seu “els petits canvis són poderosos”. Si l'alcalde demana temps, li'n donarem.

Joan López, d'ERC, i regidor responsable de polítiques socials, ha estat sobri amb un discurs molt ben travat, però algú li hauria de dir que pugés el cap quan enraona. Ara bé, López ha carregat contra el ministre Corbacho. Li ha vingut a dir que deixi de criticar i que faci el favor de fer la seva feina. Què pagui i calli, que l'Estat espanyol no està fent bé la seva feina. Touché.

El regidor de PxC, Josep Anglada, era l'estrella dels mitjans espanyols. No ha faltat a la cita. Discurs de sempre. Ja s'ho imaginen.

Josep Burgaya, ha estat fi només d'entrada. El regidor socialista ha portat Clint Eastwood al ple. “Aquí hi ha molta gent que primer dispara i després pregunta, juristes de pela amb trenta” ha reblat Burgaya. El president d'Impevic, però, ha avisat, “si alguna instància superior ens diu que la mesura no és legal, no hi donarem suport”. Estan d'alt del carro i pensen animar els bous a caminar.

Josep Maria Vila d'Abadal, l'alcalde, ha estat despert. Als nobles de muntanya és difícil parar-los paranys. Vila d'Abadal ha recordat Xu En Lai, l'assessor de Mao Tse Tung. Al savi xinés li van preguntar un dia que n'opinava de la Revolució Francesa, i va respondre que “era massa aviat per parlar-ne”. L'alcalde de Vic ha fet el mateix, “esperem tres setmanes perquè és aviat per parlar-ne”.

Però, malgrat tot, ha dit al seva. I l'ha dita clara. Sap que els éssers humans no podem suportar gaire realitat, però la que suportem ho fem amb gust. Per tant, ell es mantindrà en els seus tretze, i tant li foten les càmeres. Algú, potser l'hiperactiu regidor Solà, li ha llegit Arthur Miller, quan afirmava que les càmeres són un microscopi amb el món sencer a l'objectiu.

Per cert, important detall de la premsa, la de “Telecinco” estava prou bona.  

Xavier Tornafoch, moments després de la seva intervenció en la qual ha retirat la moció. Foto: Osona.com


Laia Jurado i Quim Soler de la CUP observen l'expectació mediàtica del plenari. Foto: Osona.com

El candidat d'ICV a la Generalitat, Joan Herrera, i el regidor ecosocialista de Vic, Xavier Tornafoch atenen els mitjans. Foto: Osona.comJosep Burgaya en un moment de la seva contundent intervenció. Foto: Osona.comJosep Burgaya en un moment de la seva contundent intervenció. Foto: Osona.com
Arxivat a