Més crítiques contra els nous criteris d’empadronament a Vic

EUiA de Vic i SOS Racisme reclamen la retirada de la normativa de l’Ajuntament de Vic, adreçada als immigrants que arribin a la ciutat.

Redacció osona.com
07 de gener del 2010

Fa uns dies, l'Ajuntament de Vic va anunciar que modificaria els criteris que utilitzava per l'empadronament dels nouvinguts. A partir d’ara, els estrangers que es vulguin empadronar a la ciutat hauran de “garantir” que tenen la documentació en regla. En cas contrari tindran un període de tres mesos per “normalitzar” la seva situació. Si en aquests tres mesos no s'aporta la documentació, l'empadronament es formalitzarà igual però es comunicarà la "irregularitat" a la direcció general de la Policia que procedirà a obrir un expedient informatiu d'expulsió. Serà per tant l'Estat espanyol qui tingui l'última paraula.

La proposta ha rebut crítiques des de diversos sectors, tant polítics com socials. Les darreres, de SOS Racisme i EUiA Vic.

- Més informació sobre la nova normativa

----------------
NOTA DE PREMSA
EUiA VIC

EUiA S’OPOSA ALS NOUS CRITERIS D’EMPADRONAMENT DE NOUVINGUTS ANUNCIATS PER L’EQUIP DE GOVERN DE VIC

- Pel coordinador de la formació a Osona, Iñaki Escudero, suposa “una greu discriminació entre la ciutadania de Vic”

El coordinador d’EUiA a la comarca d’Osona, Iñaki Escudero, s’ha mostrat molt crític amb els criteris d’empadronament per a nouvinguts anunciats per l’equip de govern vigatà, ja què els considera “una greu discriminació entre els ciutadans de Vic”.

Per Escudero la mesura és “electoralista” i considera “un greu error” la intenció d’anar a “pescar vots als caladors de la Plataforma per Catalunya impulsant mesures més pròpies d’aquesta organització, caracteritzada per la criminalització del col•lectiu immigrat”. Segons el dirigent d’EUiA a Osona, “en una situació de crisi com l’actual, assenyalar amb el dit el col•lectiu immigrat amb mesures com l’anunciada només pot servir per a incentivar el caldo de cultiu propici pels interessos electorals de l’extrema dreta”.

Si tal i com es diu des de l’equip de govern el col•lectiu afectat per la regulació serà mínim, EUiA creu que “s’entén encara menys aquesta mesura que crea discriminació i conflicte entre la ciutadania”.

Pel coordinador d’EUiA a Osona, “és del tot incomprensible la regulació proposada pel tripartit vigatà (CiU, PSC i ERC) quan, a l’àmbit nacional, els mateixos partits que el formen, dos d’ells a més amb responsabilitats de govern, havien acordat marcar criteris comuns arreu de Catalunya per l’empadronament de nouvinguts”. És per aquest motiu que el dirigent d’EUiA d’Osona, Iñaki Escudero, s’ha posat en contacte amb el grup d’ICV-EUiA al Parlament de Catalunya, a través del seu representant a la Ponència elaboradora del Projecte de Llei d’Acollida de persones Immigrades, Jordi Miralles, per tal de denunciar aquesta iniciativa contraria als treballs de la Ponència.

Escudero també ha exigit a l’equip de govern vigatà la retirada d’aquesta iniciativa i la defensa dels drets de ciutadania de totes les persones que viuen a Vic.

-------------
NOTA DE PREMSA

SOS Racisme - Catalunya denuncia els nous criteris d’empadronament de l’Ajuntament de Vic

- Sumem la nostra denuncia a la resta d’agents socials i sindicats, per ser una mesura discriminatòria que vulnera els drets fonamentals.

Des de SOS Racisme-Catalunya volem denunciar les noves mesures anunciades per l’Ajuntament de Vic en l’empadronament de persones estrangeres. Aquests nous criteris són clarament xenòfobs, vulneren els drets fonamentals d’aquestes persones, ja que aparten a una part de la població de les prestacions de serveis bàsics, i agreuja de manera alarmant la situació d’apartheid jurídic que pateixen les persones immigrades en situació administrativa irregular.

L’empadronament és una eina que els ens locals tenen per poder planificar i distribuir els seus recursos de forma acord amb la població definida, per tant és una eina de gestió i ha de ser utilitzada com a tal. Mai pot transformar-se en un filtre per acollir o rebutjar població, ni en un mecanisme de control. Però l’Ajuntament de Vic, amb aquestes mesures, converteix l’empadronament en una cacera contra les persones sense papers.

El temor de ser denunciant a la policia farà que les persones immigrades no s’empadronin, i en conseqüència siguin encara més invisibles, més discriminades i vulnerats els seus drets. L’empadronament és també la prèvia necessària perquè les persones nouvingudes puguin ser titulars del dret de l’acollida segons els requisits previstos per la Llei d’acollida i requisit per regularitzar la seva situació.

El paper de l’ajuntament d’un municipi i la seva responsabilitat és vetllar per la igualtat i per la no-discriminació dels seus ciutadans, preservar la convivència i tenir coneixement de la seva població per tal d’engegar i administrar els recursos i serveis locals. Però amb mesures com aquestes, l’Ajuntament de Vic discrimina una part de la seva població, fomenta la desigualtat de drets i potencia el binomi immigració-delinqüència. Per una altra banda, creiem que és molt hipòcrita esperar que en només tres mesos es pot normalitzar la seva situació, un procés que com bé saben, pot allargar-se durant anys, i que són les lleis que ho impedeixen, no la voluntat de les persones afectades.

Volem remarcar també que per petit que pugui ser el percentatge de la població a la que afecti –els regidors parlaven d’un 2% de les persones nouvingudes-, aquesta té els mateixos drets que la resta i per tant la seva vulneració segueix sent igual de greu.

Per tant, entenem com un acte d’irresponsabilitat política inacceptable, l’aplicació d’aquestes mesures. Tanmateix l’anunci d’una mesura d’aquestes característiques utilitzant arguments clarament xenòfobs fa un flac favor al treball per la convivència a Vic i agreuja encara més les conseqüències de la iniciativa política. Per aquest motiu demanem la seva derogació; fem una crida a la resta de partits polítics del municipi, així com les entitats socials, a fer palès el rebuig a tota política xenòfoba que discrimini a una part de la població i esperem que les administracions pertinents prenguin mesures per unificar criteris d’empadronament i evitar possibles futures vulneracions de drets.

Arxivat a