El temporal de neu se'n va i deixa gruixos de 15 cm

La normalitat torna a la comarca. Ja no és obligatori l'ús de cadenes a cap carretera osonenca.

Redacció osona.com
06 de gener del 2010
La nevada, a Taradell.
La nevada, a Taradell. | Adrià Costa

La nevada, a Taradell. Foto: Adrià Costa

En molts punts, els gruixos volten els 5 cm i sobrepassen les previsions | Tot i la millora del temps, Protecció Civil manté l'alerta del Pla Neucat en emergència a Osona i recomana no utilitzar el cotxe, sobretot pel risc de glaçades | Ja no és obligatori l'ús de cadenes a cap carretera de la comarca | Veure webcams en directe | Temperatures en diversos punts de la comarca, en temps real | Més info i prediccions, des de Meteoclub.com | Veure incidències de trànsit  | Observadors meteorològics , per municipis (inclou algunes fotografies).

--------
Publicat divendres, 8 de gener, 18:00 hores

La normalitat ha tornat poc a poc a la comarca. En aquests moments, ja es circula sense problemes a tota la xarxa viària d'Osona, inclós el tram de la C-153 a Rupit, on fins fa poques hores es necessitaven cadenes.

--------
Publicat divendres, 8 de gener, 12:50 hores

El temporal de neu perd força i s'allunya de la comarca. Poc a poc, es va tornant a la normalitat, sobretot pel que fa a les carreteres. En aquests moments, ja només és necessari l'ús de cadenes a Rupit, a la C-153, entre els pk 17 i 49. Ja es pot circular sense cadenes al Brull, a la BV-5301, i a Taradell, a la B-520.

NOTA DE PREMSA
PROTECCIÓ CIVIL

Normalitzada la circulació a la frontera, suspès el transport escolar a 6 comarques i alerta perquè la neu deixarà pas a importants gelades

• Protecció Civil manté l’emergència del Pla Neucat per l’afectació a la xarxa viària catalana i recomana evitar els desplaçaments innecessaris

La circulació de cotxes i camions per la frontera de La Jonquera, tant a l’AP-7 com a la N-II ha quedat restablerta aquest matí, de manera que han pogut reprendre la seva marxa els més de 3.000 camions que estaven estacionats des d’ahir al vespre. A més, el transport escolar ha estat suspès totalment a les comarques de l’Alt i Baix Empordà, Gironès, Osona, Ribera d’Ebre i Terra Alta, i parcialment al Berguedà i Baix Ebre.
 
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté des d’ahir al vespre la fase d’emergència 1 del Pla especial d’emergències per nevades (NEUCAT),  ateses les condicions meteorològiques actuals i sobretot per l’afectació de les nevades i el gel a la xarxa viària del país.
 
A primera hora d’aquest matí, i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) al Departament d’Interior, s’ha fet una reunió de coordinació del pla Neucat per fer seguiment de les incidències ocasionades per la nevada. La reunió, que ha estat presidida pel Secretari General d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, ha comptat també amb la presència del Director General de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, així com tècnics de Protecció Civil, comandaments dels Mossos d’Esquadra, dels Bombers de la Generalitat i del cos d’Agents Rurals del Departament de Medi Ambient i Habitatge.


La nevada a Taradell (des de Taradell Bloc)
 
El secretari general ha informat de la situació a Catalunya i ha alertat sobretot del perill de gelades que arribaran a tot el territori a partir d’avui, per la qual cosa ha recomanat que s’evitin els desplaçaments per carretera innecessaris. La neu deixarà pas a unes molt baixes temperatures i gelades que poden afectar sobretot a la xarxa viària secundària de Catalunya durant tot el cap de setmana.
 
El darrer butlletí del Servei Meteorològic (SMC) indica que, fins les 13.00 hores d’avui divendres, és Molt Probable que s’acumulin gruixos de neu superior o igual a 0 cm a cotes superiors a 100 metres a les comarques de l’Alt Camp, Alt Penedès, Anoia, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Llobregat, Baix Penedès, Conca de Barberà, Garraf, Garrigues, Montsià, Priorat, Ribera d’Ebre, Segarra, Tarragonès, Terra Alta, Urgell i Vall d’Aran. També és Probable que afecti a les comarques de l’Alt Urgell, Alta Ribagorça, Bages, Barcelonès, Berguedà, Cerdanya, Noguera, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla d’Urgell, Ripollès, Segrià, Solsonès i Vallès Occidental. I és Possible que les nevades arribin també a l’Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Maresme, Osona, Pla de l’Estany, Selva i Vallès Oriental.
 
La cota de neu es situarà al nivell del mar a les comarques de Tarragona, i a la resta baixarà de 300 a 100 metres i també podrà arribar puntualment fins al nivell del mar a partir de migdia. Localment es podran acumular més de 5 cm de neu per sobre dels 300 metres.
 
 
INCIDÈNCIES
 
Segons ha informat el secretari general d’Interior, Joan Boada, en aquests moments la situació actual a la xarxa viària és d’unes 90 carreteres afectades per la neu i el gel, de les quals 15 es troben tallades completament, 50 amb ús obligatori de cadenes i 11 amb el pas restringit als camions.
 
A les 08.40 hores del matí ha quedat restablert completament tant el pas de vehicles com de camions per l’autopista AP-7 a la frontera entre França i Catalunya, igual que la N-II en aquest punt, que també s’ha obert en els dos sentits als volts de les 09.45 hores. En aquests moments, més de 500 patrulles de trànsit i seguretat ciutadana de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra treballen arreu del territori per garantir la seguretat i la mobilitat per carretera i prevenir incidents a les zones afectades pel temporal.
 
Pel que fa al manteniment de les carreteres, el departament de Política Territorial i Obres Públiques ha mobilitzat aquesta nit i matí 75 de les 85 màquines llevaneus de què disposa, tant per retirar neu de les carreteres com per llançar sal a les vies més problemàtiques per garantir la circulació. Les zones on s’ha treballat més intensament han estat les Terres de l’Ebre, Tarragona, la Plana de Lleida, el Berguedà, el Ripollès i la Garrotxa.
 
D’altra banda, els Bombers de la Generalitat han dut a terme des d’ahir al vespre fins aquest matí més de 250 actuacions relacionades amb l’episodi de vent, neu i pluja, de les quals més de la meitat han estat al Maresme i Vallès Oriental per vent i pluja. La majoria de les actuacions han estat per realitzar sanejaments de façanes, retirar elements no estructurals i netejar les vies. A més, s’han realitzat moltes rutes de prevenció arreu del territori, així com serveis de suport als vehicles que s’han vist afectats pel temporal i han quedat embarrancats o travessats a la carretera. Cal remarcar que cap d’aquestes actuacions ha provocat danys personals.
 
Davant d’aquesta situació de risc de nevades generalitzat a Catalunya, la DGPC de la Generalitat ha avisat a tots els municipis afectats perquè prenguin les mesures preventives oportunes (activin els Plans d’emergència municipals si en disposen), bàsicament referides a les condicions de les vies de comunicació, a l’alerta als serveis municipals que calgui i a les mesures generals de prevenció en aquestes situacions.
 
-------------
Publicat divendres, 8 de gener, 07:30 hores
Dades dels gruixos acumulats de neu

La nevada que ha caigut aquest dijous, dia 7 de gener, a la comarca ha deixat gruixos importants de neu. Us apuntem aquí algunes de les dades més interessants:
Rupit, 15 cm (05:00 h, 8 de gener)
Santa Maria de Corcó, 12 cm (21:00 h, 7 de gener)
Espinelves, 12 cm (20:00 h, 7 de gener)
Sant Bartomeu del Grau, 7 cm (17:00 h, 7 de gener)
Taradell, 5 cm (22:00 h, 7 de gener)
Tona, 3 cm (20:30 h, 7 de gener)

Pel que fa a les carreteres, s’ha restituït el trànsit a l’Eix Transversal, entre Vic i Santa Coloma de Farners i els camions ja poden circular pel túnel de Bracons (tot ahir van tenir el trànsit restringit), segons informa el Servei Català de Trànsit. Continua sent obligatori l’ús de cadenes en tres carreteres osonenques: al Brull, a la BV-5301, entre els pk 26 i 35; a Taradell, a la B-520, entre els pk 7 i 12; i a Rupit, a la C-153, entre els pk 17 i 49.

Aquesta matinada el temporal ha amainat i, de moment, el temps està força tranquil. Al llarg del matí podria tornar a nevar a la Catalunya Central, en cotes superiors als 200 metres.

Les temperatures baixaran lleugerament, tant les mínimes com les màximes. Les mínimes es mouran entre -3 i 2 ºC a la Depressió Central. Les màximes oscil•laran entre 0 i 4 ºC.

----------
Publicat, dijous 7 de gener, 22:45 hores

Protecció Civil ha activat en emergència el Pla Neucat a Osona per l’acumulació de neu. Es recomana no utilitzar el cotxe.

NOTA DE PREMSA
ACTUALITZACIÓ DADES ALERTA NEUCAT
Protecció Civil activa en emergència el Pla Neucat per l’acumulació de neu en 11 comarques

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat la fase d’emergència 1 del Pla especial d’emergències per nevades (NEUCAT). S’ha passat a la fase d’emergència 1 (una fase superior a la d’alerta) arran de l’actualització de l’avís de nivell 2 de situació meteorològica de risc per neu, emès pel Servei Meteorològic (SMC) aquesta tarda i per l’acumulació de neu en algunes comarques de l’extrem nord-oriental i del sud del país, així com a la Val d’Aran.                         

Durant la tarda, a la sala del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Barcelona al Departament d’Interior, s’ha fet una reunió de seguiment de l’alerta presidida pel Secretari General d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada. A la reunió han assistit el Director General de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, així com tècnics de Protecció Civil, comandaments dels Mossos d’Esquadra, dels Bombers de la Generalitat i del cos d’Agents Rurals del Departament de Medi Ambient i Habitatge. Després de la reunió, en la que s’ha decidit activar la fase d’emergència 1 del Pla Neucat, s’ha constituït el Consell Assessor del Pla. 


La nevada, des del tren

Segons el SMC, fins a la 01.00 hores de la matinada de divendres 08 de gener és Probable que s’acumulin gruixos de neu superiors als 15 cm. en cotes superiors a 400 metres a les comarques: Alt Empordà, baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Osona, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Selva i Terra Alta. La previsió indica també que és Possible que també nevi a la comarca del Baix Camp. Finalment, el SMC informa que la cota de neu podria baixar fins a nivell de mar, i per sobre dels 200 metres la neu podria quallar. 

La previsió del SMC pel període  de les 01.00 hores fins les 07.00 hores de demà divendres 08 de gener estableix que es manté l’acumulació de gruixos de neu superiors als 15 cm. a cotes superiors a 400 metres. Aquesta situació és Possible que afecti a les comarques de l’Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Osona, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Selva i Terra Alta. 

INCIDÈNCIES

Pel que fa a l’afectació a la xarxa viària, en aquests moments la situació actual és la següent:

Afectació del pas fronterer Catalunya- França pel temporal de neu. El Servei Català de Trànsit (SCT), en contacte amb les autoritats franceses, adverteix als usuaris de la xarxa viària catalana que, amb motiu del temporal de neu que està afectant part d’Europa, s’ha restringit el pas fronterer Catalunya- França en ambdós sentits. En territori català, l’autopista AP-7 pateix interrupcions reiterades del flux circulatori en la zona fronterera en ambdós sentits. En el cas dels turismes, però, poden optar per la N-II com a possible alternativa, tot i que ha patit la mateixa problemàtica que l’autopista. Segons com evolucionin les condicions meteorològiques i amb l’objectiu de minimitzar possibles problemes de trànsit, s’aixecarà o es mantindrà la restricció de l’AP-7 de manera intermitent.

L’Eix Transversal, C25, resta tallat des de Santa Coloma de Farners i Gurb en tots dos sentits de la marxa. 

La nevada, a Taradell. Foto: Adrià Costa

L'antiga N-152 a Tona, aquest dijous a les 20:00 hores. Foto: Pere Pratdesaba

A banda de l’AP-7 i de l’Eix, en aquests moments (20.00 hores) hi ha 48 vies més afectades per plaques de gel o neu a la calçada; 17 a Tarragona, 17 a Barcelona, 10 a Girona i 4 Lleida. D’aquestes, destaquem: la T-334, que està tallada a Horta de Sant Joan; la C-44, a Móra la Nova, on és obligatori circular amb cadenes i, a més, s’ha restringit el pas als vehicles de tercera categoria; la C-37, al Túnel de Bracons, on s’ha prohibit el pas als vehicles de tercera categoria també; la C-28, on cal portar cadenes entre Vielha i Esterri d’Àneu; la  N-260, a Planoles, on es necessiten equipaments especials i, a més, s’ha prohibit el pas als vehicles de tercera categoria; la BV-5114, a Fogars de Monclús tallada, la BV-3301 tallada a Bot i la T-221, obligatori cadenes i restringit el pas a vehicles de tercera categoria entre Santa Maria de Queralt i Talavera. 

Pel que fa a la situació meteorològica, en resum, les previsions indiquen un augment de les probabilitats de nevada per aquest vespre (període de 19 a 01 hores, gruixos de neu superiors a 2 cm). Pel que fa a la matinada de divendres (període de 01 a 07 hores), es preveu que podrà nevar a cotes superiors a 200 m, tot i que amb menor intensitat. A partir de les 7:00 h de divendres, la situació tendeix a millorar. 

D’altra banda, el 112 ha rebut 50 trucades relacionades amb la neu i 25 relacionades amb el vent.

També els Bombers de la Generalitat han dut a terme al llarg de la tarda un centener d’actuacions relacionades amb l’episodi de vent, neu i pluja. La majoria de les actuacions han estat per realitzar sanejaments de façanes, retirar elements no estructurals i netejar les vies. El gruix principal de serveis s’ha realitzat a les comarques del Maresme i el Vallès Oriental. A més, s’han realitzat moltes rutes de prevenció arreu del territori, així com serveis de suport als vehicles que s’han vist afectats pel temporal i han quedat embarrancats o travessats a la carretera. Cal remarcar que cap d’aquestes actuacions ha provocat danys personals. 

Davant d’aquesta situació de risc de nevades generalitzat a Catalunya, la DGPC de la Generalitat ha avisat a tots els municipis afectats perquè prenguin les mesures preventives oportunes (activin els Plans d’emergència municipals si en disposen), bàsicament referides a les condicions de les vies de comunicació, a l’alerta als serveis municipals que calgui i a les mesures generals de prevenció en aquestes situacions.

CONSELLS NEVADES ALS CIUTADANS

La Direcció General de protecció Civil de la Generalitat també recomana a la ciutadania:

- Cal fer seguiment de les condicions meteorològiques a través dels mitjans de comunicació
cal restringir els desplaçaments en transport privat als estrictament necessaris i extremar les precaucions en cas d’haver d’agafar el cotxe i. Igualment les autoritats de la DGPC han comunicat al Departament d’Educació i als Consells Comarcals de les 11 comarques més afectades pel risc d’acumulació de neu la recomanació de suspendre el transport escolar durant el divendres dia 8. Aquesta recomanació només s’ha fet en les comarques referides de l’extrem nord-oriental i sud del país, a més de la Val d’Aran i NO AFECTA a la resta del país.

Si us hi heu de desplaçar, i abans d’iniciar qualsevol trajecte, informeu-vos de les rutes a seguir, i de l’estat de la xarxa viària a través de:
            - telèfon d’informació ciutadana, 012

            - web del Servei Català de Trànsit: www.gencat.cat/transit

             - portal de la mobilitat: www.mobilitat.net

•    el web www.gencat.cat/hivern/nevades/cat/ , en què també podreu conèixer les prediccions meteorològiques

•    Consells a la població sobre riscos d’aiguats i nevades: www.gencat.cat/interior/emergencies/plans/riscos/index.htm

trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d’emergència. 

- En cas de trobar neu i gel a la calçada, cal extremar les mesures de seguretat en la conducció. Reduïu la velocitat i eviteu frenar bruscament i seguiu les marques deixades pels altres vehicles, per tal d’evitar lliscades. També és molt important que augmenteu la distància de seguretat, ja que es necessita més espai per aturar totalment el cotxe un cop es frena, i no avanceu a la resta de vehicles. 

- D’altra banda, per tal de fer front a eventuals condicions meteorològiques adverses, és convenient: disposar de cadenes, llanterna, manta de viatge i aigua al vehicle, comprovar l’estat dels frens, els pneumàtics i els llums del vehicle, portar el dipòsit de benzina ple i reposar el líquid anticongelant. 

- A més, davant la formació de plaques de gel a la via pública, no només els conductors sinó també els vianants cal que extremin les precaucions.

Barcelona, 07  de gener de 2010

21.45 hores

20:00h. Calldetenes, un agent dels Mossos informant del tall de la C-25 als conductors que viatgen direcció Girona. Foto: Adrià Costa

La nevada, a Taradell. Foto: Rubén Morcillo.

Publicat dijous 7 de gener, 21:10 hores
El Servei Meteorològic preveu que l'episodi de fred i neu es pot allargar fins a la setmana vinent

La Direcció General de Protecció Civil ha activat la fase d'alerta del Pla especial d'emergències per nevades (NEUCAT).

El Servei Meteorològic de Catalunya informa que la neu ha fet acte de presència el dijous a molts punts de l'interior de Catalunya a partir dels 400 o 500 metres. Tot i que els gruixos són minsos i només destaquen els 3 cm caiguts a Horta de Sant Joan i a Santa Coloma de Queralt, o els 2 cm de Sant Hilari Sacalm. Aquesta matinada la nevada s'intensificarà als dos extrems de Catalunya i nevarà molt a prop del litoral.

- Més informació des d'un àmbit nacional: trànsit, seguiment del temporal i alertes
- Avisos per risc de neu i vent

---------
Publicat, dijous 7 de gener, 20:30 hores
12 cm a Espinelves i 7 cm a Sant Bartomeu


La nevada està deixant uns gruixos de neu més elevats del que en principi es preveia (només 2cm). A mitja tarda, a Espinelves ja s’havia arribat als 12 cm i a Sant Bartomeu del Grau, als 7 cm.  Altres guixos importants es registraven a Collsuspina (3 cm) i Vidrà (3,5 cm). A Rupit, només hi havia 0,5 cm.

Una mica més tard, a les 8 del vespre, a Tona havien caigut gairebé 3 cm, tal com indica la fotografia. El temporal encara no s’ha acabat i aquestes xifres podrien augmentar.

El regle marca gairebé 3cm de neu, a Tona, aquest dijous a les 20:00 h. Foto: Pere Pratdesaba

Neu a Tona Foto: Xavier Sardà

Neu a Tona Foto: Xavier Sardà

Publicat, dijous 7 de gener, 18:40 hores

En aquests moments, la neu cau amb força a tota la comarca, sobretot als municipis del sud i a les zones més altes. Els problemes es compliquen.

Així, és obligatori l’ús de cadenes al Brull, a la BV-5301, entre els pk 26 i 35; a Taradell, a la B-520, entre els pk 7 i 12; i a Rupit, entre les pk 35 i 49. L’Eix Transversal, està tallat entre Vic i Santa Coloma de Farners, entre els km 180 i 225. Continua la restricció de camions a Bracons.

Pel que fa a l’accident que hi havia a la C-17, a Aiguafreda, el trànsit ja està normalitzat.

--------
Publicat, dijous 7 de gener, 16:30 hores

A partir de migdia, la neu ha començat a caure amb més intensitat a molts punts de la comarca. A Tona, per exemple, la neu està quallant a la muntanya, els sostres i els camps.

El problema és el gel a la calçada que ja provoca problemes en algunes carreteres osonenques. De moment, hi ha problemes de gel a la carretera C-153, a l’alçada de Rupit. A més, el túnel de Bracons està restringit al pas de camions a causa del gel.

Un accident a la C-17, a l’alçada d’Aiguafreda, està complicant  el trànsit en aquesta zona. Hi ha un carril tallat i cues de mig quilòmetre, segons informa el Servei Català de Trànsit.

- Veure incidències de trànsit

-------
Publicat, dijous 7 de gener, 10:45 hores

La neu ha començat a caure en alguns punts de la comarca: a Vic i rodalies, a les cotes altes de les Guilleries, al Collsacabra (Rupit i Tavertet)...

De moment, el temporal és de baixa intensitat i la neu encara no qualla. El problema és la forta glaçada, que obliga a extremar les precaucions a carrers i carreteres.

11:49h La neu ja qualla a les teulades. Foto: Adrià Costa

11:15h. Comença a nevar a la plaça Major de Vic Foto: Adrià Costa
------------
Publicat, dijous 7 de gener, 10:15 hores
Trànsit demana precaució per gel a dues carreteres catalanes


El Servei Català de Trànsit ha demanat "precaució" a les carreteres aquest dijous al matí, ja que dues carreteres catalanes presenten plaques de gel. Es tracta de la carretera C-59, entre Sant Feliu de Codines i Moià, i de la C-16, l'Eix del Llobregat, entre Berga i Cercs.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada la fase d'alerta del Pla especial d'emergències per nevades, Neucat.

-----------
Publicat, dimecres 6 de gener, 17:00 hores

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat la fase d’alerta del Pla especial d’emergències per nevades (NEUCAT). L’activació de l’alerta s’ha fet arran de l’avís de nivell 1 de situació meteorològica de risc per neu a partir de demà dijous 7 de gener, emès pel Servei Meteorològic (SMC).

Segons el SMC, a partir de la propera matinada, entre la 01.00 i les 07.00 hores de dijous 7 de gener, és possible que s’acumulin gruixos de neu superiors als 2 cm. en cotes superiors a 500 metres a les comarques:  Alt Camp, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Penedès, Montsià, Priorat, Ribera d'Ebre i Terra Alta.

La previsió del SMC, pel període de les 07.00 hores a les 13.00 hores de demà dijous, indica que és probable que aquestes nevades afectin a les comarques de l’Alt Camp, Anoia, Bages, Baix Camp, Berguedà, Conca de Barberà, Garrotxa, Osona, Priorat, Ripollès i Terra Alta. De la mateixa manera, la previsió queda com a possible a les comarques: Alt Empordà, Alt Penedès, Alt Urgell, Baix Ebre, Baix Llobregat, Baix Penedès, Cerdanya, Garraf, Garrigues, Montsià, Ribera d'Ebre, Segarra, Selva, Solsonès, Urgell, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

En el període que va de les 13.00 hores fins a les 19.00 hores de demà dijous 7 de gener, el SMC observa que és Probable que les nevades afectin les comarques: Alt Camp, Anoia, Bages, Baix Camp, Berguedà, Conca de Barberà, Garrotxa, Osona, Priorat, Ripollès, Terra Alta. També es possible, que aquestes nevades puguin arribar a les comarques: Alt Empordà, Alt Penedès, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Baix Ebre, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Cerdanya, Garraf, Garrigues, Gironès, Montsià, Noguera, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla de l'Estany, Ribera d'Ebre, Segarra, Selva, Solsonès, Urgell, Vall d'Aran, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

Per últim, la previsió del SMC que va de demà 7 de gener a les 19.00 hores fins a les 01.00 hores del divendres 8 de gener s’observa que és probable que les nevades afectin a la  comarca de la Vall d'Aran. També és possible que s’enregistrin nevades a les comarques: Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Cerdanya, Garraf, Garrotxa, Gironès, Osona, Pallars Sobirà, Pla de l'Estany, Ripollès, Selva, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

La cota de neu voltarà els 400 metres a l'interior i els 500 metres al litoral. Malgrat tot, durant les hores centrals del dia al litoral i Prelitoral central pujarà fins als 600 metres.

Davant d’aquesta situació de risc de nevades generalitzat a Catalunya, la DGPC de la Generalitat ha avisat a tots els municipis afectats perquè prenguin les mesures preventives oportunes (activin els Plans d’emergència municipals si en disposen), bàsicament referides a les condicions de les vies de comunicació, a l’alerta als serveis municipals que calgui i a les mesures generals de prevenció en aquestes situacions.

- Actualització de l'avís per neu
 
 
CONSELLS NEVADES ALS CIUTADANS
 
La Direcció General de protecció Civil de la Generalitat també recomana a la ciutadania:
 
•  cal fer seguiment de les condicions meteorològiques a través dels mitjans de comunicació
•  cal extremar les precaucions en cas d’haver d’agafar el cotxe. Si us hi heu de desplaçar, i abans d’iniciar qualsevol trajecte, informeu-vos de les rutes a seguir, i de l’estat de la xarxa viària a través de:
      - telèfon d’informació ciutadana, 012
       - web del Servei Català de Trànsit: www.gencat.cat/transit
       - portal de la mobilitat: www.mobilitat.net
•  el web www.gencat.cat/hivern/nevades/cat/, en què també podreu conèixer les prediccions meteorològiques
•  Consells a la població sobre riscos d’aiguats i nevades: www.gencat.cat/interior/emergencies/plans/riscos/index.htm
•   trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d’emergència.
 
- En cas de trobar neu i gel a la calçada, cal extremar les mesures de seguretat en la conducció. Reduïu la velocitat i eviteu frenar bruscament i seguiu les marques deixades pels altres vehicles, per tal d’evitar lliscades. També és molt important que augmenteu la distància de seguretat, ja que es necessita més espai per aturar totalment el cotxe un cop es frena, i no avanceu a la resta de vehicles.

D’altra banda, per tal de fer front a eventuals condicions meteorològiques adverses, és convenient:
•  disposar de cadenes, llanterna, manta de viatge i aigua al vehicle,
•  comprovar l’estat dels frens, els pneumàtics i els llums del vehicle,
•  portar el dipòsit de benzina ple i reposar el líquid anticongelant.
 
A més, davant la formació de plaques de gel a la via pública, no només els conductors sinó també els vianants cal que extremin les precaucions.