Controvèrsia pels nous criteris d’empadronament dels immigrants a Vic

Algunes entitats qualifiquen la mesura d’”ineficaç” i “sense sentit”. ICV reclama la retirada de la normativa.

Redacció osona.com
05 de gener del 2010

Fa uns dies, l'Ajuntament de Vic va anunciar que modificaria els criteris que utilitzava per l'empadronament dels nouvinguts. A partir d’ara, els estrangers que es vulguin empadronar a la ciutat hauran de “garantir” que tenen la documentació en regla. En cas contrari tindran un període de tres mesos per “normalitzar” la seva situació. Si en aquests tres mesos no s'aporta la documentació, l'empadronament es formalitzarà igual però es comunicarà la "irregularitat" a la direcció general de la Policia que procedirà a obrir un expedient informatiu d'expulsió. Serà per tant l'Estat espanyol qui tingui l'última paraula.

- Més informació sobre la nova normativa

La decisió ha causat sorpresa entre alguns dels col•lectius que treballen amb la immigració a la ciutat. A més, dos dels grups de l’oposició, PxC i ICV-EUiA no han dubtat a qualificar la resolució d’electoralista.

Per la seva part, l’equip de govern, format per CiU, ERC i PSC, es manté unit i nega qualsevol intenció política. Segons el tripartit municipal, es tracta tan sols de «posar una mica d’ordre» per tallar de soca-rel les possibles situacions conflictives que es poguessin presentar en el futur. A més a més, segons l’argumentació del consistori, se simplifiquen els tràmits i s’eximeix de qualsevol responsabilitat el funcionari de torn, que fins ara s’havia de basar en el seu criteri per resoldre alguns casos complexos.

“Tenim una gran responsabilitat amb la integració dels immigrants”, diu Josep Maria Vila d’Abadal (CiU), alcalde de Vic. “Volem fer les coses ben fetes”.

La resposta per part d’ICV-EUiA no s’ha fet esperar. “Són actuacions pròpies de PxC. A l’extrema dreta  se la derrota sent més intel•ligent que ella, no utilitzant el mateix discurs”, diuen els ecosocialistes en una nota de premsa molt crítica.

ICV-EUiA qualifica la normativa d’"impròpia d’un ajuntament democràtic", ja que "criminalitza" els immigrants i els retalla alguns dels seus drets fonamentals. Xavier Tornafoch, regidor ecosocialista, ha demanat la retirada immediata de la proposta i, en cas contrari, que ERC i PSC, les forces d’esquerra, abandonin l’equip de govern.

Per altra banda, alguns membres d’entitats locals consideren que la mesura “no té sentit” i és “contraproducent i ineficaç”. Segons Antoni Iborra, advocat de Veus Diverses, “l’empadronament no serà fluid i dificultarà l’accés dels nouvinguts als serveis bàsics". Cesc Poch, secretari d’UGT d’Osona i editor de la Revista Mà, opina que l’únic que s’aconseguirà és que els estrangers s’empadronin a un altre municipi, amb les dades del domicili d’algun amic.

Algunes entitats que aglutinen col•lectius específics d’immigrants, com l’Associació d’Equatorians de Vic o Amic Amazigh, minimitzen els efectes de la nova normativa, ja que afirmen que són molt pocs els que s’atreveixen a venir sense papers. Amb la crisi econòmica, molts estrangers opten per tornar als seus països per trobar sort en algun país del nort d’Europa, amb més oferta laboral.

VALORACIONS DE LA NOVA NORMATIVA

Carlos Ordóñez, president de l’Asociación de Ecuatorianos de Catalunya y la comarca de Osona (AECCO).

“La mesura no afectarà cap equatorià. En aquests moments i des del 2004, quan es van tancar les fronteres a Europa i Espanya, ja no venen sense papers. A més, el govern equatorià també va extremar les condicions per sortir del país. Avui, no val la pena arriscar-se a venir sense papers. Si abans era complicat trobar treball, imagina’t ara, amb la crisi. Al contrari, els equatorians ens hem plantejat tornar al nostre país. Precisament, aquesta setmana, set equatorians que viuen a Vic tornen al seu país”.

Pare Lluís Rocaespana, frare franciscà de la parròquia del Remei.

“L’Ajuntament de Vic no pot anar per lliure. Penso que hi hauria d’haver un consens més general i, en cas d’aprovar-se, la normativa s’hauria d’aplicar al conjunt del país. Abans, però, hi hauria d’haver un debat obert i explicar-se amb claredat als col•lectius d’immigrants. Si no ho fem així, podem crear una confusió innecessària”.

Josep Maria Vila d’Abadal, alcalde de Vic

“Tenim una gran responsabilitat per integrar la immigració. Hem de fer les coses ben fetes”.

Mohamadi Bowzziane, president d’Amic Amazigh

“Trobo la decisió molt negativa. Tot i això, no crec que afecti molts immigrants. Molts africans sense papers no troben treball i opten per tornar als seus països o pujar a Europa, on hi ha més possibilitats laborals”.

Cesc Poch, editor de la revista Mà i secretari de la UGT d’Osona

“La mesura és totalment ineficient i contraproduent. No té cap sentit i l’únic que aconseguirem és que la gent no s’empadroni a Vic, sinó que s’empadroni a un altre municipi, amb les dades del domicili d’algun amic”.

“L’empadronament i el permís de residència i treball són dues coses que van separades”.

“Cal partir, està clar, que els serveis de sanitat o escolarització s’han de donar a totes les persones que resideixen al país, tinguin o no papers”.

Josep Salom, vicepresident de  CDC d’Osona

“Si ho han consensuat tres partits serà que no és tan dolent. No només no és dolent sinó que és bo, ja que l’empadronament és un acte molt important i cal un mínim de garanties. Per exemple, si 15 persones s’empadronen en un pis, llavors els problemes... per a qui són? Per als veïns, la convivència... No pot ser”.

Antoni Iborra, advocat i membre de Veus Diverses

“És lamentable que una decisió d’aquest tipus no s’hagi consensuat amb les entitats que treballen amb immigrants”.

“La normativa es contraproduent. L’amenaça sobre els immigrants provocarà que l’empadronament no sigui fluid i dificultarà el coneixement de les persones que viuen a la ciutat i l’accés dels nouvinguts als serveis bàsics”.

“A més, la decisió presenta seriosos dubtes sobre la seva legalitat. Les dades del padró només poden utilitzar-se estrictament per allò que s’ha creat el padró”.

Jamel El Meziani, president del Centre Cultural Islàmic de Vic

“És curiós. No entenc perquè l’Ajuntament es fica en assumptes que no són de la seva incumbència. Si l’alcalde fos Josep Anglada, ho entendria, però no en aquest govern de tall progressista. Potser perquè venen les eleccions i volen mostrar-se més durs”.

Josep Anglada, president de PxC

“Ho veiem bé. PxC porta anys denunciant la situació. Sempre hem dit que les persones il•legals no tenen dret a cap tipus d’assistència mèdica, social o escolar. Un immigrant il•legal s’ha de perseguir i expulsar”.

“El que està per veure és si l’Ajuntament aplicarà la normativa. Penso que només és una mesura electoralista, de cara als propers comicis municipals i autonòmics. Per sortir a la foto”.

-----------
NOTA DE PREMSA
ICV VIC
ICV rebutja frontalment la mesura de l’Ajuntament de Vic per discriminatòria i deplora la criminalització de les persones immigrades per part d’aquest consistori

- Xavier Tornafoch d’ICV considera “una mesura impròpia d’un ajuntament democràtic” delatar als immigrants en situació administrativa irregular i pensa que aquestes actuacions són més pròpies d’un govern de PXC

El regidor d’ICV, Xavier Tornafoch, demanarà  explicacions  i exigirà responsabilitats polítiques concretes sobre la mesura anunciada pel govern de Vic per delatar als immigrants en situació administrativa irregular que considera una irresponsabilitat gravíssima. Tornafoch pensa que “empadronar-se és un dret i una obligació per a tothom, sigui quina en sigui la nacionalitat i situació administrativa, tal i com marca la Llei de Bases de Règim Local, i impedir-ho és una greu vulneració a I'accés a drets universals fonamentals, com la salut i l'educació, i exposa a molts ciutadans a situacions d’alta vulnerabilitat”.

Els ecosocialistes consideren que delatar als cossos policials casos concrets de persones en situació irregular suposa una clara criminalització de les persones immigrades i representa una evident afectació dels drets fonamentals dels estrangers, i alhora, posa en perill el principi constitucional de seguretat jurídica. Tornafoch considera “lamentable arribar aquesta situació de retallada de drets” i creu que el govern de la ciutat hauria d’assumir responsabilitats polítiques i fer marxa enrrera d’aquesta mesura de forma immediata. El regidor-portaveu ecosocialista considera especialment greu que partits democràtics que formen part del govern de Vic defensin actuacions més pròpies de PXC, afegeix que “a l’extrema dreta se la derrota sent més intel•ligent que ella, no fent servir el mateix discurs” i reclama a PSC i ERC, partits que recorda han aprovat el Pacte Nacional d’Immigració, que “per principis forcin la retirada de la proposta o abandonin el govern”. 

Tornafoch valora positivament que els cossos policials no utilitzin les comunicacions realitzades pels consistori “perquè la policia ha de garantir els drets de tots els ciutadans, i no reprimir-los”  i alhora, reclama que els col•lectius immigrants i la societat civil vigatana es mobilitzin en els propers dies per defensar els drets de tots els veïns i veïnes de la ciutat.

Arxivat a