El ple de Torelló enterra Gestiomat

També es va aprovar inicialment el projecte de renovació de la plaça Nova

Quico Sallés
29 de desembre del 2010
Un momemt del Ple de Torelló de dilluns al vespre
Un momemt del Ple de Torelló de dilluns al vespre | Q.S/Nció Digital

Un momemt del Ple de Torelló de dilluns al vespre Foto: Q.S/Nació Digital

Els plenaris de la capital del Ges no tenen l'alegria d'una polca, però si gaudeixen d'un cert ritme de fado portuguès. Passions encobertes i baralles soterrades amb  certa mística de pel·lícula de Bergman. Passen baixos però les formes no es perden. 

El cas més evident fou el d'aquest dilluns al vespre. El ple va enterrar Gestiomat,  una mena d'administració municipal paral·lela que els temps de les concessions administratives ha deixat obsoleta, amb el suport de tots els grups llevat d'ICV.

Ara  bé, no hi ha mort sense naixement. El ple va aprovar el projecte d'execució de la plaça Nova, les tarifes especials per a persones amb minusvalidesa i va presentar en família el Joc de Torelló. Precs i preguntes àcides, desigs de bon any i meditació de l'alcalde en record d'aquells que més pateixen la crisi. Fado profund i candent.

Marc Fontseré (PSC) entona el Rèquiem per Gestiomat

El regidor encarregat de l'àrea el socialista Marc Fontseré li va tocar ballar amb la més lletja. Fontseré fou l'encarregat de defensar el tancament de l'emblemàtica firma municipal creada al 1988. El regidor "delfí" de Franch va afirmar que si fos ara "el govern actual no crearia un ens com Gestiomat". Per Fontseré, Gestiomat s'ha vist sobrepassada pels temps i ara com ara les seves funcions les desenvolupen "altres tipus d'ens".

Montse Ayats (ICV), la precipitació justifica el no

"Entenem la liquidació, però no la pressa". La regidora ecosocialista va utilitzar la seva aguda dialèctica per treure el peu de l’accelerador i preguntar a la concurrència si no s'havia tret l'arròs del foc abans d'hora.

Monse Ayats va pronunciar una defensa històrica de Gestiomat però també va reconéixer que els temps han canviat. Ayats va escampar el fum i es va preguntar sobre la promoció econòmica que gestionava la institució. Per l'ecosocialista, el canvi és fotocopiar i traspassar l'organigrama de Gestiomat directament cap a l'ajuntament "sense cap mena de projecte". Per tant, en no veure clar el traspàs de  competències de promoció econòmica cap a la Casa Gran, el grup d'ICV va votar en 
contra. "No cal córrer" va recordar Ayats. La resposta de Fontseré: "no és precipitació és resolució".

Jordi Casals (ERC), avisa que la tristesa no deixi veure les idees

"Trista". Amb aquest adjectiu va definir la liquidació de Gestiomat, el cap de files republicà a Torelló, Jordi Casals. El portaveu d'Esquerra, que ple rere ple guanya pragmatisme de veterà, no va desaprofitar l'ocasió per encendre algun petard que va  espantar algun que altre regidor de govern.

Casals va recordar la seva insistència  durant mesos de reorientar i redefinir la política de promoció econòmica de  l'Ajuntament. Casals va votar a favor però amb una advertència clara: "escoltin les propostes de l'oposició i deixeu-nos participar en la nova singladura de la promoció econòmica de l'Ajuntament". Fontseré empassava saliva.

L'alcalde Franch, entra en la brega

Quan tot semblava dat i beneït, l'alcalde Miquel Franch, va entrar en la discussió, enfosquint els arguments que volia explicar en rèplica Fontseré. Franch, amb aquell  to que gasten els monitors d'esplai dels Germans Maristes quan renyen als infants que roben galetes, va reprendre la conducta de l'oposició.

Franch va demanar "que  els regidors també parlin al consell d'administració de Gestiomat i no només al ple". Ayats i Casals van saltar com un ressort aturant els peus a l'alcalde, que va  tancar l'agre teva meva amb un magnànim "teniu un minut per si heu d'afegir alguna  cosa més". El fado sonava a tragèdia.

La plaça Nova. El fado agafa aires de comèdia

Lluís Bassas, el regidor emblema de la sociovergència de "Vanguardia", va explicar  l'avantprojecte de la plaça Nova de Torelló. Un projecte que s'enfila a gairebé 1,4  milions d'euros. L'explicació parca en paraules va despertar la sempre fina ironia de la regidora d'ICV.

Montse Ayats va preguntar sobre els terminis de l'obra. "Cal exigir als constructors no s'encantin, perquè quan dius algú que aquella plaça es diu plaça Nova, es posen a riure" va ironitzar Ayats.

Bassas va respondre que amb tres mesos s'hi podria comptar. L’alcalde, que com a músic vell no perd el compàs, va frenar les optimistes aspiracions de Bassas, i va  fer sortir a escena a la secretària perquè expliqués la penosa i difícil singladura administrativa de la licitació.

Escoltada la Secretària, Ayats va continuar tirant d'ironia: "Ja veig que el 2010 no  tindrem plaça".  Bassas deia que no, i l'alcalde somrient va claudicar: "Ben entrat  el 2011". Bassas va insistir que ell era optimista. L'alcalde va riure més.

Jordi Casals per Esquerra, va argüir l'abstenció del seu grup, perquè el projecte  "no és reeixit". Casals va explicar que trobava a faltar el caràcter "social" de la  plaça. "Serà una plaça gris,il·luminada de nit i gris de dia" va reblar Casals que  sempre mostra una especial aversió a les obres que recorden la sòrdida arquitectura de la desapareguda Alemanya Oriental.

Precs i preguntes

Horaris nocturns de la piscina

Montse Ayats va preguntar sobre la intenció de la concessionària de la piscina de  reduir l'horari nocturn. L'alcalde Franch va respondre que ho esbrinarà, pero va recordar que hi ha unes condicions firmades.

100.000 euros per l’esllavissada al Ges

Lluís Sabatés (ERC) va preguntar sobre l'esllavissada de la ribera del riu Ges. Franc va contestar que tot just la setmana passada, l'Agència Catalana de l'Aigua li havia confirmat una dotació pressupostària de 100.000 euros per arranjar-ho.

Coses rares què passen a Torelló

El regidor Albert Soldevila (ERC), va voler tancar l'any fent balanç de les "coses rares que passen a Torelló". Soldevila va recordar que hi ha senyals de trànsit que ningú entén, contenidors que no deixen veure i parades estranyes d'autobús.

Les respostes foren compartides pels regidors Santi Vivet i Lluís Bassas, que com Romina i Albano, apuntaven les respostes d'un als altres, i quan un d'ells quedava sense veu entrava Cristina Sala a acabar de fer entrar el clau per la cabota. 

Sobre els senyals de trànsit, l'Ajuntament "no sap qui els ha posat". Sobre els contenidors, que "els cotxes corrin menys que s'hi veuran perfectament" i sobre les parades d'autobús "parlarem amb la companyia d'autobusos perquè aparquin bé".

Ja ho afirmava  David Hume, la imaginació combina les idees simples d'acord a tres principis: semblança, contigüitat i relació causa-efecte. Hume potser tenia parents a Torelló.

Joc de Torelló

Especialment feliç es va mostrar Cristina Sala en regalar als regidors "El Joc de Torelló", una mena "Trivial Pursuit" sobre el municipi. De moment el joc surt barat, te'l donen si escrius "tu què fas per Torelló".

Bon any

Tots els regidors van desitjat un bon any. Ayats també ho va fer especialment als mitjans de comunicació. L'alcalde va tancar el ple amb un especial record a aquelles famílies que ho estan passant més malament. "La feina de l'administració és evitar que ho passin pitjor", norma d'or dels alcaldes. Oi què si Bartomeu Muñoz? Es va aixecar la sessió.

La contracrònica de Quico Sallés: Les vaques també van al ple

Jo tenia un professor de física curiós. Era militar de professió. El Tinent de farmàcia Miquel Geli. Es poden imaginar com vam aprendre calcular les forces vectorials. Però de tota manera, ens va ensenyar coses molt interessants.

Recordo especialment com explicava les diferències entre les diferents branques científiques. Ens obligava a imaginar una vaca. Un cop imaginada la vaca havíem d'imaginar un biòleg, un químic i un físic i que cadascú expliqués com assoliria que la vaca donés més llet. La solució era molt evident i recorda molt al ple de Torelló.

El biòleg, en aquest cas Ayats, diria "estudiem genèticament els progenitors". El químic, representat per Jordi Casals afegiria: "Analitzem el pinso i l'aigua del que s'alimenta la vaca". I finalment el físic, l'alcalde: "Imaginem una vaca esfèrica de densitat constant en un camp gravitatori sumat al fractal...". Així són els plens de Torelló. La vaca, però, dóna la mateixa llet. Com deia el professor Geli: Firmes!

Joc de Torelló presentat durant el ple de dilluns

Comunicat de premsa d'Esquerra Torelló sobre el ple del 28 de desembre

La nova Plaça Nova, una oportunitat perduda

En el darrer Ple de Torelló de l’any, es va aprovar inicialment el projecte de la construcció de la nova Plaça Nova.

Pel portaveu d’Esquerra, Jordi Casals, “ha estat una oportunitat perduda”, ja que tots els grups polítics teníem clar que s’havia de tirar endavant amb el projecte i a més hi havia un compromís de Lluís Bassas, regidor d’Urbanisme, perquè es fes un procés participatiu.

Bassas, quan va tocar no va optar per fer el procés participatiu, adduint que la nova plaça era un projecte tècnic i “no social”, però això no era òptim fer-ho participadament. Així ho va dir fa mesos en un ple.

Casals, però, va esgrimir que una plaça és un espai públic de convivència, d’un alt grau social i que haver-ho fet participadament hauria estat coherent i hauria suposat un salt qualitatiu important alhora de implicar la ciutadania. “Són visions diferents de fer política”, va sentenciar el portaveu republicà.

El d’Esquerra també va afegir que el projecte és per una plaça de nit, amb llums a terra, però que seria grisa de dia, amb elements que podien comportar problemes de seguretat, en referència als vidres dels llums de terra. Però tot això formava part d’un projecte de l’arquitecte i de l’equip de govern i que s’ha donat tancat, de fet, tant en les sessions informatives (que ni participatives) a la ciutadania i als grups polítics.

Liquidació de Gestiomat: nous temps, nous reptes i noves solucions

El Ple de Torelló va aprovar la dissolució de Gestiomat SL i que les polítiques de promoció econòmica i els treballadors de Gestiomat passessin a l’ajuntament.

El regidor de Promoicó Econòmica, Marc Fontserè (PSC), va argumentar que la funció de Gestiomat s’havia esgotat i que fins ara havia funcionat correctament.

Per la seva banda, Jordi Casals va criticar que tot plegat s’havia fet sense la participació dels grups de l’oposició, malgrat les reiteratives esteses de mà per part del seu grup a treballar conjuntament amb l’equip de govern la reformulació de la promoció econòmica de Torelló.

Casals també va lamentar que s’hagués informat als grups polítics després que els treballadors, el que volia dir que tot ja estava decidit.

Però el portaveu independentista va dir que a ERC li interessava parlar de futur i no tant de passat amb la promoció econòmica. “Són nous temps, amb nous reptes i noves solucions”, en al·lusió als temps de crisi que estava canviant la realitat del país i de Torelló. Però el republicà va insistir en el treball conjunt de tots els grups ja que la reformulació de la promoció econòmica de Torelló superava el mandat d’aquest equip de govern.

Casals va tornar a estendre, “per enèsima vegada” la mà a l’equip de govern per col·laborar i treballar conjuntament per la nova política de promoció econòmica i per la definició del nou Consell Assessor de Promoció Econòmica.

El debat es va tornar agre amb la irrupció de l’alcalde Miquel Franch dient que si els grups de la oposició volien fer aportacions ho havien pogut fer al Consell d’Administració de Gestiomat i que ara si estaven tant interessats s’obria el període de fer aportacions.

Casals li va dir que la particiapció no funcionava en el Consell d’Administració perquè l’equip no havia asumit el lideratge i no l’havia dinamitzat correctament i va acabar dient a l’alcalde que “estava renyant” sense tota la informació, ja que s’havien tingut contactes amb el regidor Fontserè i s’havia acordat treballar conjuntament més enllà d’enviar documents, ja que el que calia era asseure’s i dedicar-hi el temps necessari, però que fins ara la sociovergència havia actuat amb fets consumats.

Per altra part, ERC va lamentar que el concurs per la parcel·la de sòl industrial de la zona de la Caseta hagués quedat desert i que no quedava clar si l’equip de govern tenia més interès en aconseguir els diners que pagaria l’INCASOL per haver quedat desert o que una empresa s’hagués presentat i guanyat.

- Més info al bloc de Jordi Casals: En promoció econòmica no són temps de partidismes

Toc d’atenció d’Esquerra a l’equip de govern per l’inici del Pla de barris

El grup municipal d’Esquerra Torelló es va abstenir en la creació de la comissió de seguiment del Pla de Barris, ja que, segons el portaveu d’ERC, Jordi Casals, l’equip de govern havia actuat unilateralment.

Aquest fet, pels republicans, no era acceptable, ja que l’equip de govern ha ignorat que el Pla de Barris es va dissenyar i aprovar amb la participació del principal partit de l’oposició, Esquerra Republicana, i que sempre s’havia parlat que es comptaria amb tots els grups en el desenvolupament del Pla de Barris.

L’abstenció va ser “un toc d’atenció a l’equip de govern perquè sàpiguen que el grup d’Esquerra no està d’acord en què s’actuï sense comptar amb ells”, va dir Jordi Casals.

Esquerra creu que les bonificacions de la piscina són insuficients

Davant de la proposta de modificació de les bonificacions a la piscina de Torelló, Esquerra es va abstenir per trobar-ho insuficient.

A l’arrencar el funcionament de la nova piscina, l’equip de govern es va adonar que no havia comptat amb les bonificacions i a cuita corrents va establir unes bonificacions a pensionistes i discapacitats. Llavors Esquerra va voler negociar ampliar les bonificacions a més col.lectius, però l’equip de govern va establir aquestes bonificacions de forma transitòria amb el compromís de fer una valoració global sobre la tipologia d’usuaris i l’impacte de possible bonificacions sobre d’altres col·lectius, com joves o aturats sense subsidi, entre d’altres.

L’equip de govern no ha fet aquesta valoració ni s’ha estudiat la possibilitat d’eixamplar les bonificacions a d’altres col.lectius.

Coses rares a Torelló i les glaçades

El regidor d’Esquerra, Albert Soldevila, va denunciar situacions “rares” a Torelló. Entre les enumeracions va parlar de passos de zebra mal pintats o tapats per una valla en la vorera, de contenidors situats en espais que dificulten la visibilitat dels conductors en passos de vianants i dues senyals de circulació que l’ajuntament no sap qui les ha posat, una de les quals al Call de la Torrentera, sense sortida i amb una senyal que prohibeix canviar de sentit, i una altra a la zona de la Cabanya, on ha aparegut una senyal que canvia de sentit un carrer.

Soldevila va mostrar la seva sorpresa davant el fet que els regidors sociovergents no sabessin qui ha posat les senyals.

“En el seu moment, es va justificar el pacte de govern sociovergent perquè amb set regidors la feina no sortia, ara que en són tretze hauria de sortir”, va dir per la seva banda, Jordi Casals reclamant que davant les glaçades es faci una millor política de prevenció i que si cal adaptar el Pla de Nevades de l’ajuntament perquè inclogui les glaçades que es faci, tal com es va demanar fa un any.

A tenir en compte pel Carnaval

El regidor republicà Lluís Sabatés va reclamar atenció en dos temes relacionats amb el Carnaval. El primer és el problema que hi ha amb l’aparcament de cotxes en les naus que s’han deixat als carrossaires. Sabatés va demanar que l’ajuntament s’informi més i que s’impliqui i que busqui alguna solució que s’hauria d’haver previst.

Per altra banda, Sabatés va reclamar que s’actués d’alguna manera en la vorera esfondrada del costat del pavelló perquè durant el Carnaval aquella era una zona molt transitada. El regidor Vivet en va prendre nota.

Comunicat de premsa d'ICV-Ciutadans del Ges: ICV-CdG denúncia la precipitació en el tancament de Gestiomat i la manca de planificació i d’un projecte clar de l’equip de govern en matèria de promoció econòmica

Després que fa un temps ICV-CdG votés en contra de la transformació de Gestiomat en una SL, en el ple d’aquest mes de desembre, el grup tampoc va donar suport a la dissolució de Gestiomat i a la integració dels seus treballadors a l’Ajuntament de Torelló.

La regidora Ayats va valorar la feina feta per la Societat però va recordar que en els darrers anys el seu grup havia denunciat la manca de planificació, d’empenta i de lideratge de la Societat i una política “d’anar tapant forats”. ICV-CdG, tot i reconèixer que els temps han anat canviant i que les SA o SL municipals no tenen ara els avantatges que havien tingut en altres temps, va parlar de precipitació i improvisació en el procés de tancament (després d’haver-ne parlat per primera vegada fa un parell d’anys, s’ha volgut resoldre amb poques setmanes) i, sobretot, de la manca d’un projecte clar i alternatiu de promoció econòmica.

ICV-CdG considera molt greu que al costat del tancament de Gestiomat no hi hagi una fulla de ruta que marqui el nou camí a seguir des de l’Ajuntament en matèria de promoció econòmica.

Torelló no tindrà nova Plaça Nova fins almenys el 2011
A propòsit de l’aprovació inicial del projecte executiu de la plaça Nova, ICV-CdG va preguntar sobre el termini de licitació de les obres i sobre si hi ha o no hi ha finançament per executar l’obra. Montse Ayats va fer esment al fet que el projecte s’ha allargat excessivament en el temps i va recordar l’estat de deixadesa i deteriorament de la plaça actual. També va recordar el paper que haurà de jugar la nova plaça Nova per resoldre els temes de mobilitat al casc antic. Després d’intentar no respondre a la pregunta de la regidora fent que la secretària de la coorporació expliqués el procés burocràtic que ha de seguir qualsevol projecte, al final, el regidor Urbanisme, Lluís Bassas, i l’Alcalde, Miquel Franch, i després d’un estira i arronsa, no es van posar d’acord en la data d’acabament del projecte però van deixar clar que, de moment, el finançament no estava lligat i que la nova plaça Nova no serà una realitat com a mínim fins al 2011.

ICV-CdG afirma que la deixadesa de l’equip de govern limita la participació dels torellonencs en òrgans com el Patronat del Teatre Cirvianum
Arrel del nomenament de tres nou integrants del Patronat del Teatre Cirvianum, amb el qual ICV-CdG es va mostrar totalment d’acord, el grup va criticar la deixadesa de l’equip de govern respecte de la substitució d’alguns dels actuals membres del Patronat, que havien demanat el relleu en diverses ocasions, i de la participació a través d’aquest òrgan si no s’aplica els que els estatuts diuen, “que els nomenament són per quatre anys”. Montse Ayats va deixar constància del reiterat incompliment dels actuals estatuts en aquest aspecte de nomenaments, cessions i renovacions dels set vocals del Patronat i va manifestar que “a banda d’incomplir un acord d’aquest ple, es limita la participació d’altres torellonencs i torellonenques en els afers del municipi”.
ICV-CdG va mostrar-se va destacar les qualitats dels nous vocals i també el procés d’elecció seguit, i va convidar l’equip de govern a complir la normativa i actuar amb celeritat. La Regidora de Cultura Núria Guell va atribuir a problemes burocràtics i administratius els endarreriments actuals, en alguns casos de més de dos anys.

S’eliminen les exempcions de les taxes per a les persones amb minusvalidesa que utilitzen la piscina coberta
ICV-CdG va tornar a manifestar el seu malestar per la improvisació que hi ha hagut en el procés de determinació de les taxes, bonificacions i exempcions en l’ús de la piscina coberta per part de determinats col·lectius. En aquesta ocasió, davant l’eliminació de les exempcions per a persones que tenen minusvalidesa, el grup municipal d’esquerres es va abstenir. Montse Ayats va manifestar els seu dubtes davant la nova proposta, que no fa referència als acompanyats o que no té en compte, per exemple, les possibles prescripcions mèdiques . La regidora va manifestar que des del seu grup tenien la sensació que l’equip de govern havia buscat només una fórmula per quadrar els recursos existents i els usuaris i que els arguments tècnics que s’havien donat no eren prou convincents perquè només es basaven en els recursos disponibles i no pas en les necessitats.

Els horaris de la piscina coberta
En el torn de precs i preguntes ICV-CdG va demanar quina informació tenia l’equip de govern sobre possibles modificacions de l’horari de tancament de la piscina coberta. La regidora del grup, M. Ayats, va recordar que en tota la documentació aprovada per l’Ajuntament fins ara hi consten les 22:45 com a hora de tancament; també va comentar que, malgrat això, l’empresa que gestiona la piscina des de fa un temps ja estava tancant a les 22:30 i que ara havia comunicat als usuaris que tancaria mitja hora abans. Montse Ayats va reclamar que es mantingués l’horari establert per l’Ajuntament i va dir que si s’escurçava encara més l’horari no tenia sentit parlar d’horari i tarifa nocturns. L’equip de govern, a través de l’Alcalde, va manifestar que no estava al cas d’aquesta circumstància i va dir que es posaria en contacte amb l’empresa per tractar el tema.