La neu enfarina tot Osona

La nevada d’aquest dilluns el matí ha estat curta, poc intensa i ha deixat registres molt baixos, només destacats en alguna cota alta: 2cm a Sant Boi de Lluçanès o 1cm a Espinelves. Tot i això, alguns centres educatius han hagut de suspendre les classes. Durant tot el dia hi ha hagut problemes en alguns punts on s’ha glaçat la neu, com a l’Eix Transversal o El Brull on s’han hagut d’utilitzar cadenes.

Redacció osona.com
21 de desembre del 2009
La nevada d'aquest matí ha deixat un gruix d'entre 2 i 3 cm a Sant Boi de Lluçanès
La nevada d'aquest matí ha deixat un gruix d'entre 2 i 3 cm a Sant Boi de Lluçanès | Carla Martínez
 

Enllaços d'interès
- Cliqueu per veure la situació per les webcams de Vic, Manlleu, Taradell i Roda, des de la pàgina de Serveis d'Osona.com
- Podeu aportar informacions i dades sobre el temporal, des del Fòrum de Meteoclub
- Incidències del trànsit a les carreteres catalanes (SCT)
- Protecció civil activa l'alerta general de nevades

----------------
Publicat a les 15:30 hores
NOTA DE PREMSA DEL SERVEI METEOROLÒGIC DE CATALUNYA

LA TARDOR S’ACOMIADA AMB NEU A COTES BAIXES I AMB PLUJA GELANT


- El matí de dilluns ha destacat per la pluja gelant i per la neu, que ha emblanquinat molts sectors del Pirineu, de la Depressió Central i del Prelitoral.

- El Servei Meteorològic de Catalunya manté activat un avís de Situació Meteorològica de Risc de nivell 1 per neu i n’ha activat un de nivell 1 per vent

Una pertorbació acompanyada d’aire més càlid ha escombrat Catalunya de sud-oest a nord-est al llarg de dilluns 21, justament el dia que comença l’hivern (a les 21 h 19’). Les precipitacions han començat de matinada per l’extrem sud, i han estat majoritàriament en forma d’aigua a les Terres de l’Ebre. Un cop han arribat a la Depressió central, on l’aire fred s’ha mantingut estancat algunes hores, ja han caigut en forma de neu a partir dels 300 metres aproximadament. El vent de sudoest no ha deixat que la temperatura baixés de matinada a l’extrem nord-est de Catalunya i, com a conseqüència, la neu ja no ha arribat a aquestes comarques.

Entre els gruixos de neu més importants observats pels membres de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) del Servei Meteorològic de Catalunya hi ha 1cm de neu. El lloc on ha nevat  més ha estat Castellterçol, que registra 5cm.

- Més dades de la nevada

-----
Publicat a les 15:10 hores
Restablerta la normalitat a l'Eix Transversal i El Brull

El trànsit ja s'ha restablert i els vehicles circulen amb tota normalitat als dos punts més problemàtics de la xarxa viària d'Osona: l'Eix Transversal i El Brull. En aquests moments, tant a la C-25 com a la BV-5301 ja es pot circular sense l'ús de cadenes, segons informa el Servei Català de Trànsit.

En aquestes dues carreteres han sorgit capes de glaç que han complicat el trànsit durant tot el matí. Per circular-hi eren necessaries les cadenes. A més, els camions tenien restringit el pas a l'Eix Transversal.

----------
Publicat a les 13:45 hores
La pluja agafa el testimoni de la neu

En aquests moments, està plovisquejant a tota la comarca d'Osona. La pluja fina està fonent la major part de la neu que ha caigut durant tot el matí. Només queden alguns punts on la neu ha quedat glaçada pel fred.

La pluja és una bona notícia, ja que si la neu hagués continuat a carrers i carreteres, en cas de tenir una nova glaçada durant aquest vespre, demà el matí es multiplicarien els problemes.

-------------------
Publicat a les 12:15 hores
Cadenes a El Brull
El Servei Català de Trànsit informa que és obligatori l'ús de cadenes a la carretera BV-5301 des del km 24 fins al 32, o sia, des del Brull fins el Monseny, en ambdós sentits.

-----------------
Publicat a les 11:20 hores
Cadenes a l'Eix Transversal

El Servei Català de Trànsit informa que és obligatori l'ús de cadenes entre els km 90 i 202 de l'Eix Transversal, o sia, entre Calaf i Arbúcies. Els camions tenen restringit el pas.

----------
Publicat a les 11:15 hores
La C-17 recupera la normalitat

Ja no hi ha problemes de trànsit a Tagamanent, a la C-17. Els vehicles circulen amb normalitat.

------------
Publicat a les 11:00 hores
Problemes a la Fontfreda, a l'Eix Transversal

La pujada de la Fontfreda, a l'Eix Transversal, s'ha glaçat completament i presenta seriosos problemes de trànsit. És necessari l'ús de cadenes.

---------
Publicat a les 10:23 hores
Problemes a la C-17 a Tagamanent i a l'Eix Transversal a Calaf

En aquest matí de neu i gel un accident a la C-17 a Tagamanent complica encara més la circulació. El sinistre obliga a tallar un quilòmetre en sentit nord i provoca una cua de cinc quilòmetres. Es tracta segons el Servei Català del Trànsit (SCT) de l'única incidència a les carreteres d'Osona.

Una via fora de la comarca amb molts problemes és l'Eix Transversal (C-25) amb vora de 40 km afectats per la neu a la zona de Calaf. Entre els quilòmetres 90 i 133 són obligatòries les cadenes i s'ha restringit el pas de camions de gran tonatge.

- Incidències del trànsit (SCT)

-------
Publicat a les 10:00 hores


Aquesta vegada, les previsions s'han complert i la neu ha començat a caure a tota la comarca, a partir de quarts de 9 del matí. Primer al sud i l'est. llavors s'ha estès per gairebé tota la comarca.

La neu està agafant molt depressa damunt dels carrers i carreteres. No neva molt fort però en alguns punts glaça de seguida i està provocant problemes en alguns carrers de poblacions com Tona o Centelles. Precisament, a Tona s'han suspès les classes a l'institut.
 
Les previsions indiquen que l'episodi serà relativament curt i no anirà gaire a més. En el cas d'Osona la probabilitat que s'acumulin gruixos de 2 cm a qualsevol cota se situa entre el 30 i el 70% durant el matí. A la tarda, la probabilitat baixa fins al 10-30%.

- Més informació a Meteoclub

Neu a la plaça Major de Vic. Foto: Adrià Costa


Un escombiriaire neteja la neu de la vorera, aquest matí al carrer Verdaguer de Vic Foto: Adrià Costa

Un camió tira sal a la C-17, avui a les 09:30h Foto: Adrià Costa

Neu a la C-17, avui a les 09:30h Foto: Adrià Costa

Un cotxe, a Tona, aquest matí a les 10 en punt. Foto: Pere Pratdesaba

L'antiga N-152 de Tona, aquest matí, a les 10 en punt. Foto: Pere Pratdesaba

La nevada d'aquest matí ha deixat un gruix d'entre 2 i 3 cm a Sant Boi de Lluçanès Foto: Carla Martínez