Les patronals d'Osona, el Ripollès i la Garrotxa sumen sinèrgies

Les tres entitats subscriuen un acord de col•laboració. De moment, compartiran els serveis que s’ofereixen a les empreses.

Marc Riera / ACN
07 de desembre del 2009
D'esquerra a dreta: Tomàs Feliu, de l'associació de la Garrotxa; Joan Vilalta, de l'associació del Ripollès, el secretari d'Indústria, Antoni Soy; Joan Rovira, del Consell Empresarial d'Osona; i el regidor de Promoció Econòmica de Manlleu, David Bosch, durant l'acte de presentació de l'acord.
D'esquerra a dreta: Tomàs Feliu, de l'associació de la Garrotxa; Joan Vilalta, de l'associació del Ripollès, el secretari d'Indústria, Antoni Soy; Joan Rovira, del Consell Empresarial d'Osona; i el regidor de Promoció Econòmica de Manlleu, David Bosch, durant l'acte de presentació de l'acord. | Marc Riera / ACN

D'esquerra a dreta: Tomàs Feliu, de l'associació de la Garrotxa; Joan Vilalta, de l'associació del Ripollès, el secretari d'Indústria, Antoni Soy; Joan Rovira, del Consell Empresarial d'Osona; i el regidor de Promoció Econòmica de Manlleu, David Bosch, durant l'acte de presentació de l'acord. Foto: Marc Riera / ACN 

Les associacions empresarials d'Osona, el Ripollès i la Garrotxa han donat aquest divendres visibilitat a l'acord de col•laboració que han subscrit. Joan Rovira, president del Consell Empresarial d'Osona, diu que l'objectiu del treball conjunt entre les tres patronals passa per sumar “massa empresarial i mercats” i per “explorar noves possibilitats” entre comarques “ara properes en comunicacions” i “des de sempre properes de mentalitat”. Inicialment, Osona i el Ripollès compartiran els serveis que fins ara oferia l'associació ripollesa als seus empresaris associats. En el cas de la Garrotxa encara no s'hi ha sumat pendent de debatre internament s'hi es sumen a aquest acord.

Tot i que la Garrotxa no comparteixi, inicialment, els serveis a empreses que ara compartiran Osona i el Ripollès, Joan Rovira, destaca que en política empresarial totes tres organitzacions estan en “sintonia” per poder anar desenvolupant projectes conjuntament. Rovira però admetia, en la seva intervenció en l'acte de presentació de l'acord, que la col•laboració encara està en fase inicial i que els projectes s'hauran d'anar concretant en els propers mesos.

Tant Joan Vilalta, de la Unió Intersectorial Empresarial del Ripollès (UIER), com Tomàs Feliu, de la Unió Intersectorial de la Garrotxa (UIEG), destacaven l'efecte de sumar que té aquest acord. “Vol aprofitar sinergies i potencialitats”, deia Vilalta, que assegurava que les tres comarques en poden “sortir beneficiades”. El president de la patronal ripollesa admetia també que de moment no s'han definit projectes perquè la col•laboració és un “camí obert” del que cal anar explorant totes les possibilitats.

Des de la patronal garrotxina, Tomàs Feliu, deixava clar que l'acord amb Osona i el Ripollès no els tanca pas futures col•laboracions amb altres col•lectius empresarials de zones veïnes com el Pla de l'Estany o l'Empordà. Feliu però admetia que la col•laboració és possible pel que les comarques s'han anat “ajuntant” físicament a través de la millora de les comunicacions amb els túnels de Capsacosta i de Bracons. Entre aquestes tres comarques, a nivell empresarial, Feliu diu que tenen els “mateixos actors” pel fet que la seva activitat productiva coincideix en alguns sectors com el tèxtil, la carn o les metal•lúrgiques. Actualment empreses de la Garrotxa i Osona comparteixen un clúster de la carn. Aquest fet, segons Feliu, els permet “guanyar pes” per competir davant un mercat global.

L'administració ho veu com una clau d'èxit

El secretari d'Indústria de la Generalitat, Antoni Soy, considera que l'acord de col•laboració entre les patronals d'aquestes tres comarques és una “gran notícia”. Pel dirigent català en un mercat “tant global i competitiu” el fet que tres associacions col•laborin és una mostra de que les industries catalanes volen ser competitives. Per Soy la indústria catalana continua sent el “pal de paller” de l'economia del país pel que calen accions i col•laboracions perquè mantingui el seu pes.

Durant l'acte de presentació de l'acord entre les tres associacions empresarials, la Generalitat ha presentat el pla indústria XXI. Aquest programa vol projectar una indústria, atractiva, moderna, líder i innovadora i promou actuacions que subratllin la importància del paper de la indústria com a generadora de valor social i econòmic.

La presentació s'ha fet en un acte al Museu Industrial del Ter de Manlleu (Osona). A l'acte hi ha assistit una nombrosa representació institucional. Entre ells hi havia l'alcalde d'Olot, Lluís Sacrest, l'alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, el president del Consell Comarcal del Ripollès, Enric Pérez, el vicepresident del Consell Comarcal d'Osona, Josep Colomer, i la regidora de Promoció Econòmica de Vic, Mercè Vidal. 

La presentació del pla Indústria XXI s'ha fet coincidir amb la presentació de l'acord entre les associacions empresarials d'Osona, el Ripollès i la Garrotxa, aquest divendres a Manlleu. Foto: Marc Riera / ACN
Arxivat a