El Bisbat de Vic recomana a les parròquies que no cedeixen locals per al 13-D

La carta enviada el passat novembre no ha tingut gaire efecte. La consulta es farà en parròquies, rectories, i fins i tot alguna església.

Redacció osona.com
04 de desembre del 2009

El Bisbat de Vic va enviar el passat novembre una carta a les parròquies de la diòcesis on els demanava que no cedissin els locals religiosos per a la consulta d’independència que es farà el 13 de desembre. La missiva  argumenta que el referèndum podria portar a una divisió de la comunitat parroquial.

Les “recomanacions” del Bisbat sembla que no han tingut gaire efecte. Diversos municipis de la comarca, com Malla, Tavèrnoles, L’Esquirol o el mateix Vic (a la parròquia del barri del Remei), instal•laran urnes en edificis propietat de l’Església, ja siguin rectories, parròquies o a la mateixa església. A més, Osona Decidieix ha llogat el Seminari per ubicar-hi la sala de premsa durant el dia de la consulta.

“El referèndum és una cosa molt sana i no hem de donar importància a la carta”, explica el rector del Remei de Vic, Lluís Rocaspana, en unes declaracions al diari El País. “S’ha de reivindicar el dret de la gent per expressar-se i manifestar-se”, afegeix el prelat.

D'altra banda, Osona Decidieix ha fet públic el llistat definitiu de col•legis i meses electorals. En total, el dia 13 de desembre s’obriran 52 col•legis electorals amb 125 meses.

- Llistat definitiu de col•legis i meses electorals

-------
Algunes parròquies se salten la recomanació del Bisbat de Vic de no cedir locals per la consulta del 13 de desembre 
Riera, Marc // ACN

Vic (ACN).- Alguns rectors del Bisbat de Vic s'han saltat les recomanacions fetes des de la direcció que optava per mantenir les dependències parroquials “al marge d'aquesta consulta”. En la carta que van rebre les diferents parròquies i signada pel vicari general, David Compte, es reproduïa la nota que el bisbe de Girona van enviar fa unes setmanes als rectors de les parròquies d'aquesta diòcesi on apostaven per no deixar locals davant de la possibilitat d'una “divisió” de la comunitat parroquial. Els criteris però no s'han seguit en parròquies com Santa Maria de Corcó (Osona), Tavèrnoles (Osona) o el Remei de Vic que han acceptat la cessió de locals als organitzadors de la consulta.

En el text se citen les recomanacions fetes des del Bisbat de Girona on es recordava que cal respectar el dret d'alguns ciutadans de preguntar a altres conciutadans sobre les qüestions que s'escaiguin mentre “s'ajustin a la legislació vigent” a Catalunya. En aquell text del Bisbat de Girona, i ara reproduït pel Bisbat de Vic, l'estament eclesiàstic diu que s'adona que una consulta, com la que es planteja, “porta o pot portar” una divisió de la mateixa comunitat parroquial i “del mateix poble” ja sigui “per la pregunta a respondre, sigui per l'oportunitat, sigui pel lloc on es realitza”. Per això els dos bisbats consideren que no s'han de realitzar ni les reunions preparatòries ni la consulta posterior, en cap dels locals o dependències parroquials.

Osona Decideix, que és qui organitza les consultes a nivell d'Osona, no els ha molestat l'existència de la carta. Tot i les recomanacions del Bisbat s'ha aconseguit que en molts municipis on s'han demanat els locals parroquials, els rectors hagin optat per cedir les seves instal•lacions. A més, consideren que les relacions amb el Bisbat de Vic són bones. Per exemple, durant la jornada electoral del dia 13 de desembre la sala de premsa de la consulta estarà situada en unes dependències del Seminari de Vic que han estat llogades pels promotors de la consulta.