L'Ajuntament de Sant Pere de Torelló cedirà locals municipals per al 13-D

És el primer de Catalunya en prendre aquesta decisió. Els altres consistoris ho han desestimat per tal d’evitar impugnacions de l’Estat espanyol.

Redacció osona.com
24 de novembre del 2009

La Comissió Organitzadora de Sant Pere de Torelló ha impulsat la consulta popular sobre la independència de Catalunya, que se celebrarà al municipi el proper 13 de desembre. En aquest marc, l’Ajuntament de Sant Pere de Torelló ha emès aquest matí un decret d’alcaldia en virtut del qual  posa a disposició d’aquesta Comissió, així com d’entitats i partits polítics que ho sol·licitin, els equipaments i instal·lacions locals de titularitat municipals per realitzar “qualsevol tipus d’activitat relacionat amb la consulta”. L'alcade de Sant Pere és Jordi Fàbrega, que també és el delegat del Govern a la Catalunya Central i el president d'EPM.

Sant Pere de Torelló és el primer ajuntament de Catalunya que cedirà els locals per celebrar-hi la consulta. Els altres no ho han fet, escarmentats de l’experiència d’Arenys de Munt. En aquell cas, la jutgessa del Contenciós Administratiu de Barcelona va estimar la impugnació de l’advocat de l’Estat espanyol basada en l’acord del ple d’Arenys de cedir equipaments municipals per a la consulta. Per evitar noves impugnacions, els ens locals han evitat de forma expressa qualsevol cessió de locals de titularitat pública.

Fins aquest moment, però, no hi ha cap confirmació que els organitzadors hagin decidit sol·licitar aquests locals, ja que no s'ha anunciat oficialment en quin lloc hi haurà les urnes a Sant Pere el dia 13 de desembre.

El decret d’alcaldia de Sant Pere de Torelló s’ha basat en uns articles de la Constitució espanyola. El document respecta i preserva “els principis constitucionals de la llibertat d’expressió, de llibertat ideològica, de reunió, de participació en els afers públics i de petició individual o col·lectiva reconeguts com a drets fonamentals al Títol I, Capítol II, secció 1a, articles 15 a 29 de la Constitució”.

- Llegir decret d’alcaldia

--------
L'alcalde de Sant Pere de Torelló posa els locals municipals a disposició de la consulta del 13 de desembre
Riera, Marc // ACN

Sant Pere de Torelló (ACN).- L'alcalde de Sant Pere de Torelló (Osona), Jordi Fàbrega (Entesa per Sant Pere-EPM), ha signat un decret d'alcaldia on posa a disposició dels organitzadors de la consulta sobre la independència del 13 de desembre els locals i instal•lacions municipals per si consideren oportú utilitzar-los. L'alcalde, i portaveu de la plataforma Decidim.cat, diu que en la seva condició d'autoritat municipal no pot negar la utilització d'uns espais que són “de la pròpia gent” a una comissió formada per més de 60 veïns. Fàbrega diu que el decret l'ha fet després de revisar la Constitució espanyola on s'hi recullen els drets de llibertat d'expressió i reunió, que són l'essència de la consulta del 13 de desembre.

L'alcalde de Sant Pere de Torelló considera que la “intocable” Constitució Espanyola empara en els principis de la llibertat d'expressió, de la llibertat ideològica, de reunió, de participació en els afers públics i de petició individual o col•lectiva. Tots aquests principis es recullen en els articles del 15 al 29, del Títol I, capítol II, secció 1a.

Jordi Fàbrega diu que és conscient que el seu gest pot generar reaccions des de l'estructura de l'Estat. Fàbrega però deixa clar que per “principis” ell no pot negar la col•laboració en un procés participatiu on es fa una reunió sobre una temàtica –“en aquest cas la independència”- on els veïns s'expressen lliurament “mitjançant el seu vot”.

En el cas de Sant Pere de Torelló, l'entitat local que organitza la consulta està formada per uns seixanta veïns. Entre aquests hi ha persones a títol individual però també entitats com el Casal Cultural, l'Agrupació Sardanista i la colla de geganters i grallers del poble.

Si en el cas de la consulta d'Arenys la cessió d'espais, després recorreguda per l'advocat de l'Estat, es va fer en un ple en el cas de Sant Pere de Torelló s'ha fet amb un decret d'alcaldia. L'alcalde diu que obertament no s'havia fet encara cap petició des dels promotors per utilitzar una sala municipal el dia de la consulta. Tot i això aquest dissabte s'ha previst un acte informatiu sobre la consulta que es farà a la sala polivalent de l'edifici de les Monges, de titularitat municipal. En l'acte hi intervindrà el magistrat i coordinador de la consulta a la comarca d'Osona, Alfons López Tena.

Jordi Fàbrega és a més d'alcalde de Sant Pere de Torelló, el coordinador de la plataforma Decidit.cat que agrupa alcaldes i regidors que defensen el dret a decidir el futur polític de Catalunya. Actualment és el delegat del govern a les comarques centrals. Fàbrega ha estat responsable de política municipal de les JERC i membre del seu Comitè executiu (1990-1995). Ha exercit com a conseller del Consell Comarcal d'Osona per ERC (1991 -1999) i per l'Entesa d'Independents d'Osona (1995-1999).

Ha estat regidor de l'Ajuntament de Sant Pere de Torelló (1991-1995 per ERC), i (1995-1999) com a independent, i és cofundador de l'Entesa dels Independents d'Osona; president nacional de les candidatures de l'Entesa pel Progrés Municipal; vicepresident del Consell Comarcal d'Osona per la coalició ICV-EPM i conseller responsable d'Ensenyament i Benestar Social del Consell Comarcal Osona. També ha estat resident del Consorci del Museu de la Torneria de fusta de la Vall del Ges a Torelló; i conseller delegat de l'Empresa Pública Forestal Catalana, SA de la Generalitat de Catalunya. Des de 1999 és alcalde d'aquest municipi osonenc.