Osona, triomfadora dels premis Porc d’Or 2009

La Granja Castellets de Taradell, amb el Porc d’Or Diamant, encapçala un palmarès d’onze premis al sector porcí osonenc.

Quico Sallés
21 de novembre del 2009
La Granja Castellets de Taradell, amb el Porc d’Or Diamant, encapçala un palmarès d’onze premis al sector porcí osonenc.
La Granja Castellets de Taradell, amb el Porc d’Or Diamant, encapçala un palmarès d’onze premis al sector porcí osonenc. | Adrià Costa



Nit de festa per al sector del porc d’Osona. La setzena edició de la tradicional gala de lliurament dels Premis Porc d'Or, celebrada aquest divendres a Vic, ha deixat un balanç pràcticament immillorable al sector porcí osonenc. Els campions osonencs, La Granja Castellets, de Taradell, i La Granja El Clos, de Santa Cecília de Voltregà, han encapçalat un total d'onze premis que s'han quedat a la comarca.

La Granja Castellets, tricampiona

El jurat d'aquesta edició ha decidit atorgar el Premi Especial Porc d'Or amb Diamant de 2009 a la Granja Castellets, de Taradell, que aquesta nit ja acumulava premis.

Els representants de la taradellenca ja havien pujat a l’estrada ha recollir recull dos figuretes-or i plata-per productivitat numèrica i nascuts vius, respectivament. Aquesta granja també va aconseguir el 2008 i 2007 el Premi Especial a la Màxima Productivitat. A més ha afegit el premi Or de Nascuts Vius en segona categoria.

La Granja El Clos, premi a la Màxima Productivitat

La Granja El Clos, de Santa Cecília de Voltregà (Barcelona) ha obtingut el Premi Especial a la Màxima Productivitat en assolir una mitjana de 31,45 garrins deslletats per truja i any. Una xifra considerada d’ impressionant pels experts i la més alta assolida en la història dels premis.

Més premiats osonencs

Granja El Castell de Sant Pere de Torelló, premi Argent segona categoria Nascuts Vius.

Granja Estrada de Sant Boi del Lluçanès, premi Or segona categoria Taxa de Parts

Granja Orra de Sant Boi del Lluçanès, premi Bronze segona categoria Taxa de Parts.

Granja Solallong de Sora, premi Or quarta categoria Nascuts Vius.

Granja Mas Rovira de Sora, premi Argent quarta categoria Nascuts Vius

Granja Can Marçal de Masies de Voltregà, premi Bronze quarta categoria Productivitat Numèrica.

Granja Alovet de Sant Bartomeu del Grau, premi Or cinquena categoria Taxa de Part.

Un total de 82 explotacions de porcí optaven als 45 premis Porc d'Or en aquesta edició. Com cada any, Catalunya i Aragó són les comunitats que més premis han recollit. 16 explotacions catalanes han obtingut 21 premis i 11 granges aragoneses han recollit 13 estatuetes.

La resta s’han repartitr entre Navarra (4 granges han assolit 5 premis), Castilla La Mancha (2 premis), Galícia (2 figuretes) i Múrcia i el País Basc (un premi per a cada una). El Premi Especial del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí ha marxat a Galícia, a l'Granxa O Pino, de la localitat corunyesa O Pino.

Una festa del sector

La gala s’ha celebrat al recinte firal El Sucre, de Vic, amb més de 650 convidats, i ha comptat amb l’assistència de Carlos Escribano, director general de Recursos Agrícoles i Ramaders del MARM;  Esperanza Orellana, de la Subdirecció General de Productes Ramaders, del MARM; Joaquim Llena, conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció rural de la Generalitat de Catalunya; Josep Burgaya, president de ImpeVic i 2n Tinent d'Alcalde de l'Ajuntament de Vic; Josep M ª. Monfort., director general de l'IRTA i Juan Carlos Castillejo, director de Pfizer Salut Animal, empresa coorganitzadora dels premis des de 2003.



16 anys premiant l'excel • lència


Els Premis Porc d'Or s'atorguen cada any entre els ramaders i empresaris del sector porcí espanyol que remeten les dades de gestió tècnica de les seves explotacions al Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol (BDporc).

Les explotacions, dividides en cinc categories en funció del nombre de truges en producció, opten a premi en tres categories: nascuts vius per camada, taxa de parts i productivitat numèrica.

D'entre les granges que mostren major grau d'excel·lència es trien a les guanyadores dels tres guardons més importants, el Porc d'Or amb Diamant, el premi Porc d'Or especial del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, i el Premi Porc d'Or a la Màxima Productivitat

82 candidats

Arxivat a