Economistes mancs i amb la vista al front

Victorio Valle, director general de Funcas, protagonista del Dia de la Cambra. L'entitat premia les empreses Mecanitzats Kim, Companyia Cervesera del Montseny. Miquel Ferrer(Construccions Ferrer) i l’Associació Sant Tomàs-Parmo.

Quico Sallés
18 de novembre del 2009
Dia de la Cambra de Comerç a Osona
Dia de la Cambra de Comerç a Osona | Adrià Costa



“Els millors economistes són els mancs i per sortir de la crisi cal mirar al front”. Aquesta va ser la plàstica recomanació de Victorio Valle, director general de Fundación de Cajas de Ahorros (FUNCAS), orador de la tradicional conferència del Dia de la Cambra a Osona, celebrat aquest dimarts al vespre a Vic.

Una diada que malgrat el seu caràcter festiu no va deixar passar la crua realitat de la difícil situació econòmica. Amb el títol "La recuperació sostinguda de l’economia: condicions i possibilitats", Valle i la Cambra van omplir l’auditori Marià Vila d’Abadal del Sucre de Vic.

Després de repassar de forma breu però intensa la situació i les perspectives econòmiques d’Osona, el director de Funcas va regalar el bàlsam del  “paracaigudes” – l’alentiment de la crisi- a un auditori que escoltava resignat el trist panorama econòmic que Valle dibuixava.

Les tres crisis

Al llarg de la conferència que anava agafant aire de sistema fiscal, és a dir, una mica més que suficient i de forma progressiva, Valle va desgranar els tres tipus de crisi que han cohabitat aquest darrers dos anys. La crisi real, la crisi financera i la crisi del model de creixement.

Totes tres amb un mateix fil argumental: el problema de les expectatives i els clàssics problemes estructurals de l’economia espanyola com ara la manca de productivitat, el dèficit energètic, un mercat laboral temporal definit com “l’exèrcit industrial de reserva” i l’atrofiat sector públic.

Economistes mancs

La part final de la conferència va ser la més punyent. D’entrada, va advertir que ningú no pot fer previsions segures. I Valle va utilitzar un exemple força gràfic: Winston Churchill, tip que els economistes que l’assessoraven li recomanessin sempre coses a mitges – en anglès one hand, per una mà, que en traducció oberta seria per una part- afirmava que els millors economistes eren “els mancs”. Per tant, Victorio Valle, va demanar “ser manc però tenir la vista al front” i aprofitar la crisi per entomar les reformes que l’economia necessita.

D’entrada va clamar per una profunda reforma del sector públic que va titllar de veritable “desastre”. Va demanar que s’afronti una reforma per flexibilitzar el mercat de treball i va avisar que ja cal que ens calcem davant un futur on els impostos pujaran, sense que es vegi una recuperació de l’ocupació fins al 2011.

Dante i l’economia

Després de tornar a citar Churchill i el seu “sang, suor i llàgrimes” per acabar de sortir de la crisi, va recuperar “La Divina Comèdia”, recordant el rètol d’entrada de l’infern: “Oblideu tota esperança”, perquè mai més no tornaran aquells temps feliços d’opulència i viure bé. Valle va acabar amb un assenyat “cal trobar el camí del creixement estable en un ambient de creixement baix”.

Les empreses premiades

Les empreses osonenques Mecanitzats Kim, Companyia Cervesera del Montseny. Miquel Ferrer (de Construccions Ferrer) i l’Associació Sant Tomàs-Parmo han estat escollides com les més significatives de la comarca durant aquest any.

Han rebut els guardons en reconeixement a la seva tasca empresarial de mans del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, i del president de la delegació de la Cambra a Osona, Oriol Guixà.

------------

Contracrònica: "Tot recordant Dante", per Quico Sallés

Darrerament, assistir a una conferència sobre l’economia és un exercici de redempció. Per a alguns seria com aplicar-se un cilici durant una hora i aguantar estoicament una pluja de dades que metrallen qualsevol bri d’esperança. Per a d'altres, és assegurar que allò que expliquen és el que està passant. I per alguns, és comprovar si el conferenciant té el que ha de tenir i diu les coses pel seu nom.

Aquest va ser el cas d’aquest dimarts al vespre. El director general de Funcas, Victorio Valle, va regalar cinc minuts d’or al final de la seva conferència que celebrava el Dia de la Cambra a Osona. Cinc minuts on no es va estar de titllar el sector públic de “desastre” i va alertar dels perills latents, vius i futurs de l’economia espanyola.

Valle va recitar :“Els que entreu, perdeu tota esperança”, Cant Tercer de la Divina Comèdia de Dante, per deixar clar que les hipoteques regal i el cotxe a la porta va ser un amor d’estiu, intens, però amor d’estiu. Si Dante hagués sabut que les caixes d’estalvi l’utilitzarien per descriure l’economia, de ben segur, s’hagués dedicat  a la fabricació artesanal del iogurt. He perdut tota esperança.

------------------------------

NOTA DE PREMSA
CAMBRA DE COMERC

El Dia de la Cambra a Osona reconeix les empreses més destacades de l’any

- Les empreses osonenques Mecanitzats Kim; Companyia Cervesera del Montseny; Miquel Ferrer de Construccions Ferrer i l’Associació Sant Tomàs-Parmo han estat escollides com a les empreses més significatives de la comarca durant aquest any. Han rebut els guardons en reconeixement a la seva tasca empresarial de mans del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, i del president de la delegació de la Cambra a Osona, Oriol Guixà.

La Cambra de Comerç de Barcelona, a través de la seva delegació a Osona, ha lliurat aquest vespre a l’Auditori del Sucre (Vic), els Premis Cambra, coincidint amb la celebració del Dia de la Cambra a Osona. Durant el decurs de l’acte s’ha celebrat, a més, una interessant conferència a càrrec del director general de la Fundación de Cajas de Ahorros (FUNCAS), Victorio Valle amb el títol: “La recuperació sostinguda de l’economia: condicions i possibilitats”.

L’acte ha comptat amb la presència de més de 250 persones entre empresaris, autoritats i representants públics de la comarca, encapçalats pel president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls i el president de la delegació de la Cambra a Osona, Oriol Guixà.

Premi a la millor iniciativa innovadora: Mecanitzats KIM

L’empresa Mecanitzats de la fusta KIM, més coneguda com a MECAKIM, inicia la seva activitat l’any 1982 al voltant de la fabricació de moble a mida i de la mecanització d’elements de fusteria per a tercers.

L’any 2005, però, es planteja la realització d’un pla estratègic per reorientar la seva activitat davant les amenaces del mercat. Aquest pla estratègic porta l’empresa a iniciar un llarg procés amb l’objectiu de crear una línia de producte pròpia d’alt valor afegit especialitzada en panells acústics i decoratius i que li permeti augmentar i diversificar la seva cartera de clients.

L’any 2007 l’empresa treu al mercat els productes sota les marques comercials registrades Decustik I Degrafik. Decustik és una gamma de productes de disseny i absorció acústica destinats a falsos sostres i revestiments de parets, que l’empresa pot realitzar a mida tant pel que fa a la seva mida com a la seva textura i disseny. Degrafik és un producte amb una patent en curs que es basa en el gravat de fotografies en relleu sobre fusta, gràcies a la transformació de la fotografia a un model tridimensional.

En la concessió d’aquest premi es reconeix l’aposta que ha fet l’empresa per la innovació a l’hora de fer front a les amenaces del mercat. S’ha valorat, sobretot, el procés seguit, basat en la realització d’un pla estratègic i que ha comportat la creació d’un departament d’innovació, la identificació i adquisició de dues tecnologies capdavanteres i la implantació d’un sistema de vigilància tecnològica.

També s’ha valorat que el procés ha permès a l’empresa incrementar la seva capacitat productiva, disminuir la concentració de clients, iniciar la seva internacionalització i introduir nous canals de venda per internet com la plataforma Graffus.

Premi al millor projecte empresarial d’emprenedors: la Companyia Cervesera del Montseny

La Companyia Cervesera del Montseny comença la seva activitat l’any 2007, aprofitant l’oportunitat de comprar l’antiga maquinària de la microcervesera anglesa Wolf Brewery, on havia treballat el mestre cerveser de l’empresa. L’empresa produeix quatre tipus de cervesa diferents, totes elles naturals: la +Lupulus, la +Malta, la +Negra i la +Blat. A més, els dos cervesers de l’empresa porten a terme una experimentació constant per tal d’elaborar noves cerveses que puguin esdevenir productes de temporada.

El procés productiu comença amb el macerat de les maltes prèviament triades (segons cada recepta), en el tanc de maceració. Una vegada se li han extret els sucres a la malta, s’obté el most, que es passa a la caldera de cocció. Aquí es porta a ebullició i s'hi afegeixen els diferents tipus de llúpol que necessita cada recepta. Seguidament es refreda i s’hi afegeix el llevat que actuarà sobre la cervesa consumint-ne els sucres dissolts i generant, de manera natural, el gas carbònic i l'alcohol característic d'aquesta beguda. En qüestió d'un mes, aproximadament, la cervesa ja es pot veure. A diferència de les cerveses comercials, el producte de la Companyia Cervesera del Montseny té com a valor afegit les propietats nutritives i saludables d’una beguda no pasteuritzada, amb aquest llevat actiu que, encara dins l’ampolla, fa millorar tant el gust com la gasificació del producte.

En la concessió d’aquest premi es valora, especialment, l’habilitat que ha tingut l’empresa a l’hora d’aprofitar les oportunitats que se l’hi han presentat, la rapidesa amb la qual s’ha implementat el projecte i el reconeixement i acceptació que ja ha obtingut per part del mercat.

També s’ha tingut en compte el fet que és pionera en l’elaboració de cervesa d’alta fermentació  a Catalunya, i que treballa per estendre la cultura al voltant de la cervesa natural.

Premi a la trajectòria: Miquel Ferrer

En Miquel Ferrer i Balmes és soci fundador de l’empresa familiar Construccions Ferrer, creada per Antoni Ferrer i Fabré al voltant de l’any 1920, per realitzar petites reformes i construccions de nova planta.

L’any 1948 s’incorpora a l’empresa i en lidera el seu creixement fins als anys 80. De la seva mà, Construccions Ferrer diversifica l’activitat: durant els primers anys, s’introdueix als sectors industrials i a l’obra pública; a principis dels anys 60 comença a construir promocions incorporant-se a la nova fórmula de la propietat horitzontal i durant la dècada dels 70 expandeix la seva activitat d’obra pública en diversos llocs de Catalunya, pel sector sanitari, esportiu, residencial, d’ensenyament i de serveis.

A començaments dels anys 80 en Miquel Ferrer deixa pas al seu fill Toni Ferrer i Codinachs, que representa la tercera generació de Construccions Ferrer. Durant els 20 anys que en Toni Ferrer està al capdavant de l’empresa, aquesta es modernitza i s’expansiona cap al sector de les residències d’estudiants i els locals en franquícia, però mantenint l’activitat tradicional a la comarca. És en aquest anys que les oficines es traslladen a Casa Clariana, una de les primeres actuacions de rehabilitació privada del casc antic de Vic.

La concessió del premi a Miquel Ferrer vol reconèixer varis aspectes de la seva trajectòria empresarial:

• En primer lloc el seu arrelament a la ciutat de Vic, i l’aportació de l’empresa al paisatge urbà i al manteniment dels valors històrics arquitectònics.

• En segon lloc, l’estima pel seu ofici i el fet que sempre hagi valorat la professionalitat, la dedicació, la serietat i la honradesa, valors que ha transmès als seus col•laboradors al llarg d’aquests anys.

• I en tercer lloc, el compromís que va demostrar després de la desafortunada mort del seu fill Toni Ferrer, reincorporant-se plenament a l’activitat de l’empresa amb la col•laboració de la seva jove, Lourdes Baulenas, i formant part de l’equip del que serà la quarta generació de Construccions Ferrer i que liderarà el seu nét Miquel Ferrer Baulenas.

Premi a l’empresa compromesa amb la responsabilitat social corporativa: Associació Sant Tomàs-Parmo

L’Associació Sant Tomàs – Parmo és una entitat fundada l’any 1966 que treballa per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel•lectual i les seves famílies a la comarca d’Osona.

Actualment, l’entitat té 457 treballadors, dels quals 159 tenen alguna discapacitat, compta amb més de 2.000 socis protectors i atén a més de 1.000 persones a través de 8 serveis que cobreixen les necessitats d’aquest col•lectiu des de la primera infantesa fins a edats  avançades. Aquests serveis són un centre d’atenció precoç (el Tris Tras), un centre de pedagogia terapèutica (l’Estel), un centre d’inserció i formació laboral (Eina), un centre especial de treball i ocupacional (el Tac-Osona), un servei d’habitatge (les Llars Clarella), un centre de dia i residència per a persones amb necessitats d’atenció generalitzada (el Centre Riudeperes), un club de lleure i esport (el Club Car) i el servei Respir per a les famílies.

En la concessió d’aquest premi es reconeix, sobretot, la càrrega de responsabilitat social que té la pròpia missió de l’empresa i les accions que està desenvolupant al voltant de les tres dimensions de la RSE. Aquestes accions inclouen: aspectes socials dels usuaris dels serveis, els treballadors i altres organitzacions catalanes i estatals dedicades a la defensa i els drets i qualitat de vida de les persones amb discapacitat; aspectes mediambientals de gestió de residus i de consum energètic i aspectes econòmics per assegurar una gestió sostenible i transparent.

També s’ha valorat la gran conscienciació per la RSE que es desprèn dels 10 grans objectius del pla estratègic 2007-2012 de l’associació, en els que es fa una aposta de futur més enllà de l’empresa per involucrar altres organismes en la constitució d’un territori responsable.

- Veure crònica de M. Macià: "Cares noves i voluntat de represa al Dia de l'Empresari".

Arxivat a