Torelló tindrà una segona estació de tren

Primera trobada per posar fil a l’agulla a l’equipament, que afavorirà el sistema bimodal cotxe-tren/bus

Redacció osona.com
30 d'octubre del 2009

L’alcalde de Torelló, Miquel Franch, i el regidor de Promoció Econòmica, Marc Fontserè, es van reunir, aquest dijous a Barcelona, amb el director general de Transport Terrestre de la Generalitat, Manel Villalante. L’objectiu de la trobada va ser analitzar la viabilitat d’una nova estació de tren a Torelló (anomenada també d’intercanvi modal), valorar el desdoblament de la via de tren des de Vic fins a Torelló i, alhora, la viabilitat econòmica d’aquesta actuació.

El Pla de Transport de Viatgers de Catalunya recull la voluntat –expressada dins el Pla d’Infraestructures de Transport a Catalunya (PITC)- d’afavorir la complementarietat entre el vehicle privat i el transport públic, mitjançant la creació d’aparcaments d’intercanvi modal (park and ride). La creació d’aquests intercanviadors modals en les proximitats de les estacions de ferrocarril i d’autobusos, hauria de contribuir al traspàs d’usuaris del vehicle privat cap a un sistema bimodal cotxe-tren/bus, que, en el conjunt del desplaçament, significaria una reducció molt notable del trajecte en cotxe.

La Direcció General de Transport Terrestre i el Departament de Política Territorial, juntament amb l’Ajuntament de Torelló, han vist la conveniència de i la necessitat d’afavorir la complementarietat entre el vehicle privat i el transport públic. En aquest sentit, han impulsat l’anàlisi de la ubicació d’un intercanviador modal que inclouria, en una primera fase, la construcció d’una nova estació de tren, un aparcament de turismes, un aparcament d’autobusos i una zona d’equipaments públics. En una segona fase, i tal com recull el Pla Nacional d’Infraestructures, es desdoblarà la via del tren des de Vic fins a Torelló (concretament fins al lloc on s’emplaçarà aquest intercanviador modal). 

A part de la construcció d’aquestes noves infraestructures, es pretén allargar Rodalies fins a Torelló, la qual cosa representaria disposar de més freqüència de pas, millors trens i la integració tarifària. 

Aquest intercanviador modal s’ubicarà en una zona d’equipaments d’uns 20.000 metres quadrats situada a l‘entrada sud de Torelló, a uns 500 metres de la sortida de l’Eix Torelló-Vall d’en Bas. 

Aquest projecte suposarà una millora notable per les comunicacions de Torelló, i per extensió d’Osona Nord, però també afavorirà la comarca de la Garrotxa (54.450 habitants, el 60,4% dels quals viuen a Olot), amb la ciutat d’Olot situada a 20 minuts d’aquesta nova estació. 

Actualment, entre Torelló i Barcelona hi ha un tren per hora i sentit, amb un temps d’espera de 20 minuts. El Pla de Transport de Viatgers de Catalunya 2008-2012, amb aquest intercanviador construït, proposa quatre serveis en hora punta entre Torelló i Barcelona, amb un temps d’espera de set minuts i mig. Un cop fet el desdoblament entre Montcada i Reixac i Vic i entre Vic i Torelló, la proposta és de sis serveis en hora punta entre Torelló i Barcelona i un temps d’espera de cinc minuts. 

La dinamització de la zona on s’ubicarà aquest intercanviador modal afavorirà també dues noves actuacions: una en l’àmbit de les comunicacions i que consistirà en la implantació d’un metro comarcal que potenciï els desplaçaments en mode ferroviari entre els diferents municipis d’Osona, Torelló, Manlleu, Vic i Centelles; i l’altra en l’àmbit de la promoció econòmica, ja que en l’entorn d’aquest intercanviador modal s’estan desenvolupament unes 70 hectàrees de sòl industrial, de les quals 40 hectàrees les desenvolupa un consorci format per l’Ajuntament de Torelló i l’Incasòl (al 50%) i les 30 hectàrees restants les desenvolupa la iniciativa privada. Tant el consorci com els promotors privats ja treballen conjuntament per desenvolupar, al mateix temps, la urbanització d’aquestes 70 hectàrees. 

En una primera fase d’actuació, el pressupost previst és d’uns 15 milions d’euros, quantitat que inclou el cost dels terrenys i les diverses infraestructures, com ara l’aparcament adequat per a la intermodalitat amb 250 places (que inicialment podrien ser 150); també inclouria una zona destinada a la parada dels serveis d’autobús, que incrementarà el potencial intermodal de l’estació, i una zona destinada a parada de taxis. 

Es deixa una zona reservada, d’uns 2.000 metres quadrats, per emplaçar-hi un equipament, possiblement hoteler, i amb una zona d’aparcament propi de 65 places. 

Pel que fa referència a l’estació, es preveu un edifici climatitzat que estarà situada a nivell de carrer, amb escales i ascensors que permetin accedir a les andanes en ambdues direccions. En aquest punt del traçat es disposarà de tres vies, una per cada costat de l’andana i la tercera sense parada a l’estació. L’entorn i l’aparcament gaudirà de vegetació arbòria per tal de millorar la integració paisatgística de la futura infraestructura. 

Abans d’acabar aquest any, la Direcció Generat de Transport Terrestre encarregarà el projecte del nou intercanviador. La previsió de l’estudi de viabilitat és que aquest intercanviador modal podria entrar en funcionament dins l’any 2012.

- Notícies publicades

Arxivat a