La consulta del 13-D a Osona tindrà apoderats i interventors dels partits

El 12 de novembre es tancarà el període per definir el nombre de localitats que hi participaran. Alfons López Tena preveu l’adhesió de 40 municipis, amb més del 90% de la població osonenca.

Marc Riera / ACN
29 d'octubre del 2009

Els partits polítics del Parlament o els grups amb representació als ajuntaments dels municipis d'Osona que el 13 de desembre faran la consulta sobre la independència podran acreditar-hi apoderats i interventors, igual que en qualsevol procés electoral. El coordinador de la consulta, Alfons López Tena, ha explicat a l'ACN que a partir del 12 de novembre contactaran amb els partits per oferir-los aquesta supervisió i que la designació d'aquests serà “cosa de cada partit”.
En relació als partits com el PSC i el PPC, que han optat per rebutjar les consultes en la majoria d’ajuntament, López Tena considera que haurien de revisar “el concepte de democràcia” si decideixen no designar interventors. En aquest cas, el magistrat i coordinador de la consulta creu que llavors s'entraria ja en la fase de preguntar-se perquè aquests partits que es defineixen com a democràtics “criden a opinar als ciutadans sobre l'OTAN o la Constitució Europea” però, en canvi, no ho fan sobre la independència de Catalunya. López Tena recorda que aquestes dues consultes tampoc tenien caràcter vinculant.

Tot i l'opció de que aquests partits no participin activament en les consultes, López Tena considera que militants d'aquests partits sí que optaran -a títol individual- per col•laborar en la organització de les consultes. En aquest sentit, López Tena destaca que en alguns municipis regidors del PSC han votat a favor de la consulta perquè “per sort” els partits polítics no són “ordres militars”. López Tena recorda que persones de tot l'espectre ideològic –“des de les CUP fins a UDC”- estan col•laborant en l'organització de la consulta.

El magistrat ha explicat que s'adreçaran als partits i grups municipals a partir del 12 de novembre. En aquesta data quedarà tancat el nombre de municipis, el nombre de meses i tots les qüestions organitzatives. Inicialment, segons ha explicat López Tena, la consulta es faria en 40 dels 50 municipis, la qual cosa representaria “més del 90% de la població osonenca”. A la consulta podran votar totes les persones de 16 anys o més. També podran votar persones d'origen estranger que puguin acreditar que estan censades al municipi on es fa la consulta.

Després de denunciar diferents intromissions en l'organització de consultes a nivell nacional, López Tena va optar per acceptar la proposta de coordinar les consultes que es faran a la comarca d'Osona. Aquestes estan impulsades per l'entitat comarcal Osona Decideix. Per coordinar les consultes, López Tena s'ha establert a la comarca.