Veïns de Can Garcia no accepten les condicions de reallotjament

Reclamen un pis dels mateixos metros quadrats perquè no poden pagar la diferència de preu. L’edifici del barri de l'Erm de Manlleu serà enderrocat aviat.

Marc Riera / ACN
23 d'octubre del 2009
Veïns de Can Garcia, Manlleu, no accepten condicions de reallotjament
Veïns de Can Garcia, Manlleu, no accepten condicions de reallotjament | Marc Riera, ACN



Una dotzena de veïns dels blocs de Can Garcia de Manlleu han denunciat aquest divendres que no estan d'acord amb les condicions que els ofereix la societat pública Reursa pel reallotjament dels seus habitatges. Els veïns reclamen rebre un “pis per un pis” del mateix nombre de metres quadrats que l'habitatge en el que viuen actualment. Aquests pisos seran enderrocats.

Segons han explicat, els veïns actualment se'ls ofereix un pis però pagant la diferència de metres quadrats respecte el que viuen actualment. Els veïns també demanen que els nous pisos siguin de lliure mercat. Els habitatges construïts que se'ls entregaran, d'iniciativa pública, tenen règim de protecció.

La principal reclamació d'aquests veïns es rebre un pis amb el mateix nombre de metres quadrats que els que viuen actualment. En aquest sentit asseguren que no entenen com, quan s'ha desenvolupat la construcció dels nous habitatges, s'han fet pisos més grans o més petits que els pisos que viuen actualment quan l'administració disposa de còpia de totes les administracions. La portaveu dels veïns, Guadalupe Calvo, assegura que en els primers 70 habitatges que estaran acabats el mes de juny els veïns que acceptin viure en un pis amb sis metres quadrats menys dels que viuen actualment no tindran problemes per ser reallotjats. Els problemes vindran amb els pisos de més metres quadrats que els actuals que aquests veïns no accepten.

Si la posició de Reursa no es modifica, aquests veïns demanen que els blocs de Can Garcia no s'enderroquin i “ens quedem tal i com estem”, explicaven aquest divendres davant de l'Oficina d'Habitatge de Manlleu. Segons ha explicat Guadalupe Calvo, la majoria dels veïns que tenen dret a un nou habitatge perquè són propietaris d'un pis a Can Garcia amb tota la documentació correcte no tenen els recursos econòmics suficients per poder pagar les quantitats que es demanen per tenir un pis amb més metres quadrats que l'actual.

Els veïns afectats diuen que que no volen que els “regalin res” sinó que “reconeguin el que és nostre”. Calvo ha assegurat que els seus actuals habitatges són “els únics que tenim” i que no volen pagar perquè “no és just”.

Pisos i calendari

Segons han explicat aquesta dotzena de veïns, els habitatges que els ofereixen per reallotjar-se tindran un sistema de protecció. Aquest fet impedeix qualsevol operació de lloguer o transacció futura durant un període d'anys. Els veïns afectats creuen que tenen dret a rebre un habitatge amb règim lliure.

Els veïns també han reclamat que totes les explicacions i arguments que es donen als veïns afectats en cada reunió es facin “per escrit”. Entre d'altres, denuncien que no hi ha un calendari definitiu del reallotjament total d'aquests pisos i que la darrera promoció d'uns 70 habitatges està actualment sense calendari.

Els pisos de Can Garcia estan situats en l'illa delimitada pels carrers Mossèn Aulet, Pintor Guàrdia, Garcia Estrada i Passatge dels Oms. Són dos blocs de planta baixa i 11 plantes pis, amb un total de 256 habitatges, 12 locals en planta baixa i 37 garatges. Els edificis es troben en un estat de conservació obsolet que, segons els tècnics, recomana el seu enderrocament.

Els pisos són el nucli central del barri de l'Erm de Manlleu. Construïts els anys 60, van ser els habitatges construïts per encabir l'onada migratòria procedent del sud de la península. Actualment hi viuen moltes persones de l'onada migratòria del nord d'Àfrica. El projecte d'intervenció integral del barri de l'Erm preveu, a mig i llarg termini, enderrocar els edificis de Can Garcia i reubicar les prop de 250 famílies en habitatges públics a diferents zones de Manlleu. 

- Notícies relacionades

Arxivat a