Els Sagals d’Osona participen en un projecte d’integració de nouvinguts

“Tots som una colla” és una prova pilot amb quatre colles al Vendrell, Salt, Guissona i Vic. La proposta s’ha presentat aquest migdia a Osona.

Redacció osona.com
07 d'octubre del 2009
Presentació del projecte Tots som una colla a Vic
Presentació del projecte Tots som una colla a Vic | Adrià Costa



La directora dels Serveis Territorials a la Catalunya Central del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, Gemma Boix i López; el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Miquel Botella; el president dels Sagals d’Osona, Lluís Casellas; el cap d’Àrea de Relacions Institucionals i Participació de la Secretaria per a la Immigració, Orland Cardona i Pérez, i Jordi Casals i Prat, adjunt per a la Catalunya Central de la Secretaria de Joventut del Departament d’Acció Social i Ciutadania , han presentat avui a Vic el projecte “Tots som una colla”, que té com a objectiu facilitar la incorporació de nous castellers a les colles, i especialment de persones nouvingudes (fotos). Històricament, les colles castelleres han estat un mitjà d’integració a la cultura catalana de les persones nouvingudes procedents d’arreu del món.

La iniciativa s’emmarca en la mesura 39 del Pacte Nacional per a la Immigració, signat a finals de l’any passat per la gran majoria de partits polítics, agents socioeconòmics i entitats del sector i que proposa fomentar la incorporació dels nous catalans i catalanes a les entitats culturals i associacions del país.

El projecte l’han iniciat com a prova pilot quatre colles castelleres. Si la prova funciona bé, a partir de l’any vinent s’obrirà a d’altres colles. Les quatre colles que han engegat el projecte són: els Margeners de Guissona, els Marrecs de Salt, els Sagals d’Osona i els Nens del Vendrell.

La integració de nous castellers es fa principalment a través de tallers d’introducció teòrica i pràctica, de sis hores de durada. Durant aquestes sessions s’explica el fet casteller, la seva història, el paper cabdal i representatiu que tenen en el conjunt de la cultura catalana, nocions bàsiques i terminologia, entre d’altres. També es fa especial incidència en els mètodes per construir les torres humanes, evitant riscos innecessaris per a la salut. La proposta s’orienta a totes les franges d’edat, tant s’hi  poden acollir menors per fer d’enxaneta com joves, homes i dones que es puguin distribuir entre les diverses funcions que hi ha dins d’una colla.

La primera sessió a Vic, de presa de contacte, es va fer aquest dimarts 6 d’octubre. Es van explicar amb un vídeo les diferents posicions dels castells i la seva història. Els participants també van poder presenciar un petit assaig de la colla.

La propera sessió es realitzarà el dijous dia 15 d’octubre a les 20 h al local dels Sagals d’Osona, a l’edifici La Central de Vic. En aquesta ocasió ja es faran proves concretes.

De manera paral•lela, els nous integrants podran participar en les sortides i actuacions que faran els Sagals d’Osona. Així, la colla es traslladarà a Les Corts de Barcelona, el dilluns que ve (12 d’octubre), i a Terrassa, el següent dissabte (17 d’octubre). Per a les dues festes es posaran autocars a disposició. Però la trobada més important, pel seu simbolisme, serà l’actuació de la Tripleta (18 d’octubre), que enguany s’ha traslladat al barri del Remei, una zona amb un índex d’immigrants molt elevat.

El projecte també inclou materials de difusió en vuit idiomes: anglès, francès, àrab, amazic, rus, romanès, castellà i català. També una faixa castellera i un llibre. L’objectiu és fer difusió dels tallers durant les properes setmanes, especialment entre els col•lectius de persones nouvingudes. Igualment, consta de documents i suport tècnic a més de l’elaboració d’un protocol d’acollida.

El cap d’Àrea de Relacions Institucionals i Participació de la Secretaria per a la Immigració, Orland Cardona i Pérez, ha destacat la participació de les entitats en el projecte, a part de les colles castelleres. També ha assenyalat que s’han aprofitat les infraestructures existents per fer difusió de la proposta. Una d’aquestes, els 21 serveis d’informació juvenil a la comarca.

“Tots som una colla” està organitzat per la Coordinadora de Colles Castelleres, amb el suport econòmic del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, a través del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, i el suport tècnic de la Secretaria per a la Immigració i de la Secretaria de Joventut, del Departament d’Acció Social i Ciutadania.

La colla, un instrument integrador amb identitat nacional

L’elecció de les colles castelleres per al projecte no ha estat una opció gratuïta. Els participants a la roda de premsa han destacat alguns dels valors que porta integrada l’activitat, que es compenetren a la perfecció amb l’essència del projecte “Tots som una colla”. Capacitat de superació, espai de relació, intergeneracionalitat i activitats per a tota la família, treball en equip, sense distincions de sexe, origen o edat, en són alguns exemples.

“La història ho ha demostrat. Els castells són una activitat d’acollida i integradora”, ha reblat el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Miquel Botella. El veterà casteller ha volgut emfatitzar la pluralitat de les persones que conformen les colles. “Hi  ha feina per a tots, grans, petits, gent de tots els entorns. Com més som, més forts som”, ha apuntat.

En una mateixa direcció s’ha expressat el president dels Sagals d’Osona, Lluís Casellas. “Les colles castelleres són un espai de relació. No és té en compte d’on ve una persona, què parla, quants anys té, com és o de què treballa”, ha assegurat. “Es tracta d’un esforç individual que no té sentit sense l’esforç col•lectiu. Sues, rius, t’emociones i fins i tot plores amb el que tens al costat”, ha afegit.

El president de la colla taronja també ha destacat la part lúdica del món casteller, amb activitats paral•leles per a tota la família, com sopars, gimcanes, festes o colònies per a la quitxalla; i l’espai d’integració de valors de catalanitat que l’activitat portava impregnada. “A més, és molt barat”, ha conclòs.

Per la seva banda, La directora dels Serveis Territorials a la Catalunya Central del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, Gemma Boix, ha assegurat que aquest és un projecte que té “molta força” i en el que “hi creiem”. També ha defensat les colles castelleres com un dels element tradicionals de la cultura catalana que millor incorporen els nouvinguts.

Jordi Casals i Prat, adjunt per a la Catalunya Central de la Secretaria de Joventut del Departament d’Acció Social i Ciutadania, ha seguit el mateix fil conductor de la presentació. “Ens agrada molt el projecte pel mètode i per l’objectiu: la integració a través del teixit associatiu i de la cultura popular catalana”, ha dit.

Un projecte de present i futur

Els castellers presents a la taula han reconegut que l’època per començar el projecte no era pas de bon tros la més idònia, ja que la temporada està arribant al seu tram final. Tot i aquest inconvenient, les dates també han ajudat a agilitzar la redacció de la proposta, que s’ha fet en només dos mesos, tal com ha explicat Botella.

Donat que es tracta d’un projecte pilot que ha de guiar el conjunt del món casteller, està previst organitzar una jornada un cop s’acabi per tal de fer-ne una avaluació i proposar la seva possible aplicació a la resta de colles del país. Els Sagals d’Osona ja han sol•licitat la seva participació en la pròxima edició.

 

La colla taronja ja compte amb alguns immigrants a les seves files. Algunes, com l’Ana del Perú donen molta importància a la capacitat de participació de tota la família en les activitats. “És un lloc on pot venir amb els seus fills”, diu Casellas.

A sobre, podeu veure el vídeo de presentació del projecte que es va fer als membres dels Sagals d’Osona, el passat divendres. Hi intervé l’Ana del Perú.

Candidats a ser declarats patrimoni cultural i immaterial de la UNESCO

La capacitat d’integració del món casteller i de la cultura popular en general és un dels arguments que ha fet que els castells siguin candidats a ser declarats patrimoni cultural i immaterial de la humanitat de la UNESCO.

La candidatura respon a la voluntat de reconèixer la pràctica dels castells com a exemple de participació, integració, pluralitat, treball en equip, esforç, passió i esperit de superació. El passat mes d’agost, una delegació catalana formada per representants de la Generalitat, la Coordinadora de Colles Castelleres i la revista Castells va presentar davant la seu de la UNESCO de París la candidatura.

L’argumentari de la candidatura presentada davant la UNESCO destaca que “les exhibicions castelleres esdevenen un moment de participació, intercanvi i diàleg entre persones de condicions sovint molt diferents, d’una forma absolutament democràtica i espontània”.

Els castells són una de les manifestacions culturals més genuïnes i singulars d’Europa, amb més de 200 anys d’antiguitat. Es tracta de torres humanes que poden arribar a tenir 10 pisos i que es fan en un entorn festiu. Actualment hi ha uns 8.000 castellers, agrupats en 56 colles.

- Programa d'activitats
- Més informació, des del bloc Farcint la Faixa
- Galeria de fotos de la presentació interna a Vic i Barcelona (Mireia Mas)

----------
SAGALS D’OSONA
PROJECTE: TOTS SOM UNA COLLA / CALENDARI 2009

Calendari previst inicialment per la Junta de l’Associació Cultural Sagals d’Osona, de 27 de juliol de 2009, per dur a terme el Projecte Tots som una colla, per la incorporació de nous castellers als Sagals, amb especial atenció a la població nouvinguda:

2 octubre: xerrada prèvia a càrrec de la Sra. Ana Rosa Altamirano, (no prevista al programa), adreçada als actuals components de la colla castellera, per posar-los sobre antecedents de quina és la realitat personal del nouvingut, (enyor, dol migratori, i altres problemes que provoca el canvi d’una societat a una altra), amb l’objectiu d’acostar la realitat de la persona immigrant a qui els ha d’acollir. Amb una durada entre ¾ i ½ hora, amb projecció d’un power point, i un assaig casteller ordinari.

6 octubre: primer taller, d’acord amb el programa. Es farà amb presència dels integrants de la colla. Està per concretar el seu dinamitzador.

15 octubre: segon taller, d’acord amb el programa. Es preveu dedicar-lo als nouvinguts, donant-li un caràcter formatiu en tècnica castellera, a càrrec de la junta tècnica de la colla, i amb la participació voluntària de sagals i sagales, en un dia en que la colla no té assaig.

20 octubre: tercer taller, d’acord amb el programa. Es preveu que sigui un assaig general amb assistència de tota la colla i dels nouvinguts, per treballar de forma conjunta les construccions que es portaran a plaça a l’actuació castellera.

Els dies d’assaig “normal” entremig de les dates del calendari, al igual que les actuacions, s’oferiran als nouvinguts perquè també hi assisteixin i es desplacin amb la colla, si bé no s’estarà pendent d’ells de forma especial. Les actuacions previstes durant aquests dies son molt properes a Vic, per facilitar el desplaçament de tothom. També se’ls convidarà als assaigs de pilars, que es fan els dissabtes.

Entremig, es faran xerrades amb les associacions i entitats que aglutinen als col•lectius immigrants, per posar-los en antecedents sobre el projecte i els seus objectius.

Arxivat a