Ple: Vic aprova la moció de suport a la consulta

CiU, ERC, CUP i ICV hi voten a favor; PxC s'abstè; i el PSC hi vota en contra. Podeu escoltar l'audio de tot el debat de la moció clicant a sobre del titular.

Redacció osona.com
07 d'octubre del 2009
Moment de l'aprovació de la moció de suport a la consulta per la independència a Vic
Moment de l'aprovació de la moció de suport a la consulta per la independència a Vic | Adrià Costa




ÀUDIO DEL DEBAT


----------
Nietzsche ha estat al ple de Vic. “Tota conquesta, tot pas endavant, és una conseqüència de la valentia, de la duresa contra un mateix”, deia l’autor alemany, i potser sigui una bona metàfora de l’aprovació d'aquest dimecres pel plenari municipal de la moció que dóna suport a les consultes sobiranistes.

CiU, ERC, CUP i ICV, cadascú amb el seu argument i sense estridències, han votat sí; PxC  s’ha abstingut i el PSC s’ha despenjat amb una desafinada defensa de l’Estatut per defensar el seu no.

La moció aprovada. I una sensació que ha decorat l’ambient xiuxiuejada per un destacat membre del públic “això no té volta de full”.

La resta del ple, ha estat tenyit d’una duresa dialèctica entre oposició i govern que ha mostrat fiblades com feia plens que no es recordaven. La política de recursos humans i diverses ampliacions de crèdit i inversions dels comptes municipals han provocat  teves meves amb dedicatòries entre el tripartit municipal i el tripartit oposició.
Aquest matí a la cúpula de la sala de plens la tensió es pot tocar. Espectadors d’excepció, Alfons López Tena i Uriel Bertran, membres de la Comissió Avaluadora dels processos de consultes sobiranistes, acompanyats de la plana major d’Osona decideix. Avui era dia gran.

El debat de la moció, a la “vigatana”

Lluïment general per parts dels grups municipals alhora de defensar el seu vot davant la moció de suport a les consultes sobiranistes. Podia haver estat un dia de grans proclames, però com ha dit el regidor d’ERC Joan López, s’ha arribat a un acord “a la vigatana”. Bondat, prudència i, sobretot, humilitat política.

El primer tinent d'alcalde de Vic Xevi Solà ha encetat el debat de la consulta sobre la moció advertint que és "un gest, però en política els gestos són molt importants". "Per primer cop, s'ha arribat a un acord entre gent que tenim objectius nacionals semblants i no utilitzem el camí per fer-nos la traveta". “Com Ajuntament hem de deixar avaluar els reptes socials i entrar un debat sobre el futur de la nostra nació a través de la ciutadania” ha reblat Solà, en un breu, però dens, discurs.

 

Joan López, ERC, pragmàtic, ha fet confiança a  la moció amb un argument de principis: "Més val aquest acord que un no acord”. A més López ha volgut anar més enllà afirmant que “ avui és la ciutat, més endavant l'alliberament serà del país".

Per part de la CUP,  Laia Jurado, ha articulat una defensa basada en l’antiga màxima de sigues humil i faràs camí. Jurado ha afirmat que “ens fa molta  il•lusió votar aquesta moció, ens pot agradar més o menys, però això no té importància, amb l’aprovació d’aquesta moció com a CUP estem satisfets que Vic pugi en aquest carro de la democràcia”

Per part de Josep Burgaya, com a portaveu del PSC, ha deixat clar que “el seu partit no hi dóna suport perquè és una estratègia equivocada, l'articulació d'un país no es pot fer a través d’una costellada". "És possible un encaix federal de Catalunya a Espanya, aquesta és la via i el que expressa la gran majoria dels ciutadans a les eleccions" ha reblat Burgaya. "La realitat i el PSC defendrà l'Estatut de Catalunya, però no per l'independentisme", ha insistit el soci majoritari del govern municipal.

Josep Anglada, de PxC ha justificat la seva abstenció en “l’exercici de la democràcia”. Anglada ha afegit que  “la proposta del senyor Solà és ambigua i descafeïnada, però no estem en contra de que la gent expressi el que vulgui democràticament, el vot no serà contrari a la moció. Ens abstindrem”.

Brevetat i senzillesa d’arguments, la utilitzada pel regidor d’iniciativa Xevi Tornafoch. El regidor ecosocialista ha argüit el seu vot afirmatiu amb un clar "per nosaltres la democràcia no té matisos, votarem sí".

Josep Maria Vila d’Abadal, alcalde i , com ha volgut deixar molt clar, membre d’ Unió Democràtica, ha pronunciat un discurs de fort consens i fort contingut polític.  "No és un tema de mínims, amb aquesta moció s’ha superat la part més política i s’ha arribat al reconeixement de la societat civil” ha afirmat l’alcalde.


 
Vila d’Abadal ha recordat que “només fa trenta anys que estem construint Catalunya, no tenim Estat, i cadascú ha de fer la seva tasca per reconstruir-lo, hem de perfilar els moviments polítics per avançar en l’autodeterminació”. I amb cert to compromès ha afegit que  la moció “és una proposta de màxims”. I ha acabat la seva intervenció amb una arenga  Sr. Ciutadans feu-ho!  A Unió som confederals i això és també una independència".

Finalment la moció ha estat aprovada amb els vots afirmatius dels vuit regidors de CiU, els dos d' ERC, els dos CUP i l'únic d'ICV, l'abstenció dels quatre regidors de PxC i el vot en contra de tres dels quatre regidors del PSC, ja que jacint Raurell ha excusat la seva presència per motius de representació institucional a Barcelona, no pas per motius polítics. 

Dura confrontació per la política de personal de l’Ajuntament

Aspres paraules de l’oposició al regidor de recursos humans i serveis Toni Serrat. Una pinça formada per Josep Anglada (PxC) , Xevi Tornafoch (ICV) i Quim Soler (CUP), visiblement enutjats han acusat al regidor Serrat de “mentir”.

L’espoleta del foc l’ha obert el segon punt de l’ordre del dia, la desestimació del recurs de reposició presentat per la junta de personal de l’ajuntament sobre el pla d’ocupació operatiu de la plantilla, que ha provocat que la representació de  la nòmina de l’Ajuntament recorri el document.

Anglada i Tornafoch s’han fet ressò de “queixes de personal” i han “recomanat” al regidor que “no utilitzi la regidoria com si fos una empresa privada perquè es trobarà amb molts problemes i aquí en té un”.

Serrat ha saltat com una molla, i parlant com Juli Cèsar a la Guerra de les Gal•lies, en tercera persona, ha dit que “Serrat mai menteix, ni al Ple ni als passadissos”. A més Serrat, ha afegit que ell mai ha dit que “els funcionaris són un càncer”, negant la rumorologia aportada al ple pels grups de l’oposició.

El regidor de serveis ha explicat tot el procés de redacció i consens del Pla d’Ocupació Operatiu, assessorat per la Diputació, que no ha acabat de convèncer a l’oposició.


Finalment l’alcalde, Josep Maria Vila d’Abadal, ha posat ordre, afirmant “que si algú creu que a l’ajuntament li interessa tenir al personal enfadat està molt equivocat”.  A més ha ratificat la confiança en Serrat amb lapidària expressió “A vostè, Tornafoch el conec i sé que no diu mentides, però per en Toni Serrat hi posaria la mà al foc”. Vila d’Abadal ha avisat que “no permetrà que el Ple esdevingui una tertúlia de bar”. “Això és seriós no una conversa de passadís” ha reblat l’Alcalde.

PxC  ha tornat a l’atac afirmant que “els funcionaris estan rebotats amb la manera de treballar el responsable polític de recursos humans”. Vila d’Abadal ha tancat el torn de paraula recordant que al Ple “s’han de portar propostes concretes, no tafaneries”. Canvi de terç, però no de to en la resta de punts.

Finalment, la desestimació del recurs ha estat aprovada amb el vot afirmatiu de l'equip de govern (CiU, PSC i ERC),el vot en contra de PxC i ICV,  l'absenció de la CUP. 

Mala maror per l’ampliació de crèdits 

Un altre punt que ha aixecat certa polseguera ha estat la petició d’ampliació de crèdits per acabar de finançar inversions del complex cultural  i zones d’urbanització. Una discussió que intensa entre oposició i govern, amb explicacions comptables entremig que no han convençut a l’oposició. Explicacions exposades tant pel primer tinent d’alcalde Xavier Solà com pel responsable dels números públics del govern, Josep Burgaya. Finalment s’han aprovat totes les ampliacions, amb el vot contrari de PxC, ICV i l’abstenció de la CUP en la partida corresponent a les obres del teatre, i el vot afirmatiu en la partida corresponent a la urbanització de Can Serratosa.

El ple ha aprovat els nomenament dels membres del Consell de Ciutat per unanimitat. La llista complerta es pot consultar en la nota informativa de l'Ajuntament.

Una moció presentada per Iniciativa Verds de suport als aturats sense subsidi no ha tingut el suport del plenari. Només ha tingut el vot favorable dels regidors de la CUP i del regidor Tornafoch. Una moció, que el regidor ecosocialista ha deixat entreveure que utilitzarà per negociar les ordenances fiscals en preparació.  

----------------
El debat de la moció minut per minut


Xevi Tornafoch, ho ha avançat a osona.com minuts abans de començar el plenari. Votarà "sí" al document consensuat per ERC, la CUP i CiU que fa confiança a les consultes sobiranistes. El protagonisme del ple és sens dubte la moció de suport a les consultes sobiranistes, però la dialèctica entre oposició i govern s’està tenyint per moments d’una duresa com feia plens que no es recordava. La política de recursos humans i diverses ampliacions de crèdit i inversions dels comptes municipals estan causant  teves meves amb dedicatòries entre el tripartit municipal i el tripartit oposició. Aquest matí a la cúpula de la sala de plens la tensió es pot tocar. Arriben al Ple Alfons López Tena i Uriel Bertran, membres de la Comissió Avaluadora dels processos de consultes sobiranistes (fotos: Adrià Costa).



El primer tinent d'alcalde de Vic Xevi Solà ha encetat el debat de la consulta sobre la moció advertint que és "un gest, però en política els gestos són molt importants". "Per primer cop, s'ha arribat a un acord entre gent que tenim objectius nacionals semblants i no utilitzem el camí per fer-nos la traveta".

13:02 h Joan López, ERC: "Més val aquest acord que un no acord, avui és la ciutat més endavant l'alliberament serà del país".

13:04 h Laia Jurado (Cup) : “Ens fa molta  il•lusió votar aquesta moció, ens pot agradar més o menys, però això no té importància, amb l’aprovació d’aquesta moció com a Cup estem satisfets que Vic pugi en aquest carro de la democràcia”

13:05 h Josep Burgaya: "El PSC no hi donarà suport perquè és una estratègia equivocada, l'articulació d'un país no es pot fer a través de costellada". "És possible un encaix federal de Catalunya a Espanya, aquesta és la via i el que expressa la gran majoria dels ciutadans a les eleccions" ha reblat Burgaya. "La realitat i el PSC defendrà l'Estatut de Catalunya, però no per l'independentisme".

13: 11 h Josep Anglada (PxC): “la proposta del senyor Solà és ambigua i descafeïnada, però no estem en contra de que la gent expressi el que vulgui democràticament, el vot no serà contrari a la moció. Ens abstindrem”.

 

13:18 h Xevi Tornafoch:"Per nosaltres la democràcia no té matisos, votarem sí"

13: 25 h Vila d’Abadal, alcalde, Unió Democràtica: "No és un tema de mínims, amb aquesta moció s’ha superat la part més polític i arribar al reconeixement de la societat civil. Només fa trenta anys que estem construint Catalunya, no tenim Estat, i cadascú ha de fer la seva tasca per reconstruir-lo, hem de perfilar els moviments polítics per avançar en l’autodeterminació. És una proposta de màxims, Sr. Ciutadans feu-ho!  A Unió som confederals i això és també una independència".

13: 27 h Aprovada la moció amb els vots afirmatius de CiU, ERC, CUP i ICV, l'abstenció de PxC i el vot en contra del PSC.

- Moció sobre la consulta popular, proposta de la CUP, ERC i CiU
- Moció sobre els aturats sense subsidi, d'ICV-EUiA
- Moció en favor aprovada pel ple de Vic
- Nota de premsa de l'Ajuntament de Vic

--------------
ORDRE DEL DIA

A)      ESBORRANY DE L'ACTA DE LA SESSIÓ DE 3 D'AGOST DE 2009

B)      PROPOSTES D'ACORD I DICTÀMENS

APROVAR CONVENI AMB LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA PEL PORTAL ASSOCIATIU MUNICIPAL DE VIC.

DESESTIMAR RECURS DE REPOSICIÓ PRESENTAT PER LA JUNTA DE PERSONAL

DONAR COMPTE AL PLE DE L'ACOMIADAMENT D'UN TREBALLADOR

BONIFICACIÓ DE LLICÈNCIES D'OBRES AL CONSORCI HOSPITALARI DE VIC

EXPEDIENT DE MODIFICACIÓ DE CRÈDITS (2 propostes)

APROVAR LA MODIFICACIÓ DELS ESTATUTS DE LA SOCIETAT PARCTEC VIC SL PER A LA SEVA INSCRIPCIÓ AL REGISTRE MERCANTIL

APROVAR DEFINITIVAMENT L'ESTUDI DE DETALL D'ORDENACIÓ DE VOLUMS DE LA FINCA NÚM. 32 DE LA PLAÇA MAJOR

APROVACIÓ DEL PROJECTE D'OBRES COMPLEMENTÀRIES A LA FASE EN EXECUCIÓ  CORRESPONENT A L'OBRA CIVIL DEL COMPLEX CULTURAL MUNICIPAL DE VIC

APROVACIÓ INICIAL DEL PROJECTE REFORMAT DE LA FASE EN EXECUCIÓ CORRESPONENT A L'OBRA CIVIL DEL COMPLEX CULTURAL MUNICIPAL DE VIC.

APROVAR CONVENI AMB ENDESA PEL SUBMINISTRAMENT D'ENERGIA ELÈCTRICA AL PLA PARCIAL "EL BRUGUER" DE VIC

NOMENAMENT DE MEMBRES DEL CONSELL DE CIUTAT

NOMENAMENT DE MEMBRES DEL CONSELL DE CIUTAT A PROPOSTA DE L'ALCALDE

DONAR COMPTE AL PLE DE TRES RESOLUCIONS D'ALCALDIA SOBRE NOMENAMENTS DEL CONSELL DE CIUTAT

C)      RESOLUCIONS, MOCIONS I ALTRES INTERVENCIONS

1      RESOLUCIONS DE L'ALCALDIA

2      MOCIONS

a) MOCIÓ DE CIU, LA CUP I ERC PER EXPRESSAR EL RECONEIXEMENT A LES ENTITATS I ASSOCIACIONS DE LA CIUTAT QUE HAN INICIAT CONVERSES PER PROMOURE UNA CONSULTA SOBRE LA SOBIRANIA DEL NOSTRE PAÍS

b)  MOCIÓ D'ICV-EUIA A FAVOR DELS ATURATS SENSE SUBSIDI EN LA SITUACIÓ ACTUAL DE CRISI

3      ASSUMPTES D'URGÈNCIA

4      PRECS I PREGUNTES

 

Arxivat a