El Mercat de Música Viva entoma amb força la crisi

Vic rep prop de 1.000 professionals i 100.000 visitants. Recull de fotos i notícies publicades (cliqueu a sobre el titular).

Redacció osona.com
21 de setembre del 2009
Lax'n'Busto han omplert de gom a gom la plaça Major de Vic
Lax'n'Busto han omplert de gom a gom la plaça Major de Vic | Adrià Costa


El Mercat de Música Viva de Vic ha tancat aquest diumenge una nova edició, que els organitzadors no han dubtat en qualificar d'èxit total. El president de l'Impevic, Josep Burgaya, ha afirmat que "hi era tothom que hi havia de ser", pel que fa a les llotges de contractacions professional, "que han fet bons contactes i relacions". 

El Mercat de Música Viva de Vic ha tingut un notable increment de participants i la satisfacció dels professionals, que han estat al voltant d'un miler, representant unes 400 empreses. També l'assistència de públic hauria crescut en relació a les últimes edicions, i se situaria a l'entorn de les 100.000 persones.

La 21a edició del Mercat de Vic ha acollit fins uns 90 concerts de tots estils en una dotzena d’escenaris. Entre les novetats d’aquest any, el Mercat incorpora diverses coproduccions amb altres mercats i festivals, i amplia les aliances estratègiques amb països i certàmens.
 
Una de les novetats del Mercat és que una vintena de grups i músics han aprofitat el seu pas per Osona per presentar els seus nous treballs discogràfics. El Mercat d’enguany també ha apostat per les coproduccions i les relacions amb altres fires catalanes.

Recull de galeries de fotos
- Sopar inaugural
- Concerts del dijous 17 de setembre
Concerts de divendres 18 de setembre
- Visita del conseller Tresserras
Concerts de dissabte 19 de setembre
- Concerts al Pasternak
- Ambient i Fira del Disc
- Concert de cloenda, amb La Vella Dixieland 

Recull de notícies publicades

- Llegir totes les notícies publicades
- Els Mossos multen 66 conductors per alcoholèmia
- Valoració de l'organització: satisfacció entre els professionals i increment de participants
Una forta tempesta esquitxa el concert de cloenda 
- Crònica del concert inaugural del pianista cubà Omar Sosa
El grup Manel guanya el Premi Puig-Porret 
- Presentació del Mercat de Música Viva de Vic
Programació de concerts, des del web del MMVV
- Torna segur, autobusos a disposició, des dels pobles de la comarca

-------------
PROGRAMACIÓ DE DISSABTE I DIUMENGE, 19 I 20 DE SETEMBRE

VIC PREPARA UN CAP DE SETMANA MULTITUDINARI AMB QUASI 50 CONCERTS I ARTISTES DE RENOM

La programació de dissabte i diumenge, on s'espera una gran afluència de públic, presenta uns 50 concerts, amb artistes com Quimi Portet, Mazoni i Lax'n'busto, i també un munt d'activitats paral·leles 

 
- L’ex-component de El Último de la Fila Quimi Portet presentarà el seu setè disc en solitari, Viatge a Montserrat
 
- La Plaça Major serà demà un dels epicentres del Mercat amb les actuacions de Dept., Mazoni, Acousteel Gang i Lax’n’Busto
 
- El desaparegut músic i cantant de folk Xesco Boix serà objecte d’un emotiu homenatge a càrrec d’una desena d’artistes  
 
- La fira catalana tancarà el diumenge per la tarda amb una actuació del grup de jazz de Nova Orleans La Vella Dixieland 
 
El Mercat de Música Viva prepara les seves jornades més multitudinàries. Tradicionalment, el Mercat rep la nit del divendres i el cap de setmana la major part dels 100.000 espectadors que cada any visiten Vic. En la 21ª edició, la fira catalana celebrarà entre el dissabte i el diumenge prop de 50 concerts. Entre d’altres artistes i propostes destaquen la presència de Quimi Portet, Mazoni, Lax’n’Busto, Carles Belda, la coproducció del Mercat d’arrels algerianes Rock de souk, un homenatge a Xesco Boix i el concert de cloenda a càrrec del grup de jazz de Nova Orleans La Vella Dixieland.      
 
L’ex-membre de El Último de la Fila Quimi Portet ja fa anys que camina sol. El cantant i guitarrista ha escollit Vic per presentar el seu setè disc, “Viatge a Montserrat”, que inclou una quinzena de noves cançons. Portet actuarà el dissabte al Cinema Vigatà, un espai on el mateix dia també es podrà veure i escoltar el concert dels aragonesos de Biella
 
“Nuei i els marroquins d’Azawan” en una producció del Festival Pirineos Sur i el Festival Boulevard de Casablanca.
 
Al llarg del cap de setmana es presentaran diverses coproduccions del Mercat i col•laboracions amb d’altres fires i festivals. “Rock de souk”, per exemple, és una coproducció d’arrels algerianes on ha participat Vic. L’actuació, prevista per aquest dissabte al recinte del Sucre, està encapçalada per Speed Caravan, Nour (amb Yacine Belahcene) i Rabah Donquishoot.
Aquest any, el certamen  ha col.laborat també amb d’altres fires catalanes, com Tàrrega i Manresa, i fruit d’aquest treball és “Fem sonar les musiquetes”, un espectacle que es presentarà al Centre Cívic Remei-Estadi el dissabte. Acabat aquest concert el mateix escenari acollirà la posada de llarg d’un concert familiar entorn a la Nova Cançó a càrrec de Carles Belda i Sílvia Ricart.
 
Showcases de 25 minuts al recinte firal
Seguint la tònica dels dies anteriors, alguns artistes aprofitaran per presentar el seu nou treball discogràfic. A Quimi Portet s’hi sumaran aquest dissabte Flavio Rodríguez (El Sucre), Ialma i  Erika Muñoz, ambdós a la Plaça dels Màrtirs. La Coloma i el Puma, El Nota i El Desván del Duende estrenaran els seus nous compactes, també el dissabte, al recinte firal, dintre dels showcases de 25 minuts exclusius per als professionals acreditats.  
 
La nit del dissabte és la que normalment té una major afluència de públic. En aquesta edició es podrà veure a la Plaça Major a Dept., Acousteel Gang, Mazoni i Lax’n’Busto. L’escena emergent de pop rock InVICtro tancarà amb Debolts, Grup TROC, Seb et les Frères, Perlita Groove Band, The Marzipan Man i Latino i Los Llobregantes. I el cicle Diversons de La Caixa, dedicat a les músiques del món, baixarà el teló amb Bloque 53, El Deschave i Marujita.
 
El diumenge hi haurà pocs concerts. I bona part del protagonisme del Mercat passarà per la plaça Major de Vic. Des del dissabte a la tarda i el diumenge tot el dia, l’espai acollirà una Fira del Disc amb desenes d’expositors.
 
A la 1 del migdia, l’escenari més gran de Vic es posarà de nou en marxa per retre un homenatge a Xesco Boix, un músic i cantant que va morir fa 25 anys i al que s’associa al folk de casa nostra i a l’animació infantil. Al concert hi participaran, entre d’altres, Roger Canals, Lluís Pinyot, Amadeu Rosell, Corrandes, Can Cantem, Pep Puigdemont, Jordi Tonietti, Oriol Canals, Ramon Roma i Jaume Barri. A mitja tarda, el Mercat plegarà veles amb un concert de La Vella Dixieland, també a la plaça Major.

----------
PROGRAMACIÓ DE DIVENDRES, 18 DE SETEMBRE

VIC VIURÀ DIVENDRES PROP DE 40 CONCERTS, AMB JABIER MUGURUZA, ROGER MAS, MARC PARROT, CRIS JUANICO I GIANMARIA TESTA AL CAPDAVANT

La programació de divendres inclou 40 concerts, amb Jabier Muguruza, Roger Mas, Marc Parrot, Cris Juanico i Gianmaria al capdavant, i també un munt d'activitats paral·leles 
 
- L’ex-Chaval de la Peca presentarà un espectacle on repassa algunes de les peces de la  Nova Cançó quan es compleixen 50 anys de l’inici del moviment musical
 
- El Taller de Músics commemorarà els seus 30 anys amb un espectacle de percussió titulat Drum Dreams estrenat a Canet
 
- Les actuacions d’aquest divendres inclouran diverses estrenes de disc i concerts de Kocani Orkestar, El Tío Carlos, Tomasito i Miquel Gil & Manel Camp Trio
 
- La programació off reunirà a l’escena InVICTRO una vintena de grups de pop rock i altres estils entre demà i el dissabte
 
El Mercat de Música Viva de Vic viurà aquest divendres un dia interessant i ampli d’actuacions. Prop de 40 concerts del 90 previstos fins diumenge tindran lloc el divendres. Entre les propostes destaquen amb força l’homenatge del  cantautor Marc Parrot als 50 anys de la Nova Cançó i les actuacions de Roger Mas, Miquel Gil & Manel Camp Trio, Kocani Orquestar, Tomasito, El Tío Carlos, Cris Juanico, Gianmaria Testa, Jabier Muguruza i l’inici de la programació off de l’escena InVICtro.
 
Marc Parrot, que es va fer popular com El Chaval de la Peca, arribarà demà a Vic després d’estrenar la seva nova aventura musical al Festival Acústica de Figueres. El cantautor repassa en aquest espectacle algunes de les peces més emblemàtiques de la Nova Cançó --Homenatge a Teresa, Noia de porcellana, De mica en mica i El  comptador d’estrelles, entre d’altres-- recolzat per una posada en escena senzilla, creada pel director de teatre Ramon Simó, que dóna sentit i coherència al repertori. Actuarà acompanyat de Dani Ferrer, Joan Anton Mas, Marc Prat, Lluís Cartes i Camilo Pérez.
 
Els 50 anys de la Nova Cançó no serà l’únic aniversari que se celebrarà divendres al Mercat. El Taller de Músics compleix 30 anys i per commemorar l’aniversari farà una gran festa on presentarà un espectacle de percussió titulat Drum Dreams que integra elements musicals d’arreu del món.  
 
Divendres, el Mercat acollirà diverses presentacions de disc. Entre d’altres artistes que hi estrenaran treball hi ha Miquel Gil & Manel Camp, El Tío Carlos, Cris Juanico,  Txala, Gianmaria Testa, Tomasito i Jabier Muguruza.
 
Sens dubte, l’actuació de Muguruza és una de les més esperades. En aquesta ocasió, l’autor i intèrpret basc presentarà el disc “Taxirik ez”, ple de textos reivindicatius i combatents. Miquel Gil & Manel Camp es passejaran pel blues, el tango i la samba amb una formació de piano, bateria, contrabaix i veu. I l’italià Gianmaria Testa, un artista de veu ronca i estil refinat, mostrarà a Vic les seves cançons sense massa floritures. El seu últim compacte el va enregistrar en directe a Roma el passat mes de maig.
 
Rock, percussió i cançó
 
Cris Juanico també ensenyarà a Vic un nou treball. Es tracta d’un disc trufat d’aires roquers, new age i pop, i referències a la Mediterrània i a la seva terra, Menorca. El Tío Carlos aterrarà al Mercat convertit en un grup de culte del panorama barceloní, amb lletres corrosives i una simbiosi entre el pop i la world music. Txala, un grup de percussió, mostrarà el seu segon disc enregistrat amb la txalaparta, un instrument basc. Tomasito estrenarà “Y de lo mío ¿qué?”, on aposta pel flamenc-rock. I el cantautor Roger Mas presentarà un nou repertori, en aquesta ocasió més elèctric, encara que no ha enregistrat les seves noves cançons.
 
Al marge dels concerts del programa oficial, el Mercat tindrà demà altres punts d’interès musical. El Pati de l’Institut del Teatre viurà a la nit l’inici del festival off InVICtro, on es podran escoltar a Els Nens Eutròphics, The Seihos, Ix, U-má i The Gramophone Allstars. InVICtro oferirà més actuacions d’altres grups el dissabte a la nit.
 
El recinte firal acollirà com avui una nova tongada de concerts (de 25 minuts) exclusius per als professionals acreditats al Mercat; és l’espai dels showcases. Entre les actuacions destacaran els valencians The X, que es mouen pel pop electrònic; l’ex-cantant d’Aspid, Bosk, i el grup de la República Txeca Rodinka, que viatja per la música eslava i zíngara.
 
També de l’Est d’Europa, en concret dels Balcans, és Kocani Orkestar, una fanfàrria integrada per gitanos amb cançons tradicionals que emanen sons i balls de Bulgària, Romania, Sèrbia i Turquia.

---------
PROGRAMACIÓ DE DIJOUS, 17 DE SETEMBRE
La programació de dijous inclou les actuacions de la Fundación Tony Manero, Omar Sosa, el cantautor Pau Alabajos i un munt d'activitats paral·leles


EL PIANISTA CUBÀ OMAR SOSA INAUGURA LA 21ª EDICIÓ DEL MERCAT DE MÚSICA DE VIC
 
- El músic ha interpretat juntament amb la Jove Orquestra Athenea una coproducció del Mercat on es citen la tradició instrumental i vocal africana i el jazz urbà
 
- La programació del dijous inclou les actuacions de la Fundación Tony Manero, el cantautor Pau Alabajos, entre d’altres, i els primers concerts el cicle de músiques del món Diversons
 
 
Ha arribat el dia. Aquest dimecres, dia 17 de setembre, ha començat la 21ª edició del Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) amb el sopar d’inauguració i l’entrega del Premi Puig-Porret 2009. La música, però, no sonarà fins aquest dijous. El primer concert el protagonitzaran el pianista cubà Omar Sosa i la Jove Orquestra Athenea a la Plaça Major. Fins el proper diumenge, Vic es convertirà un any més en la capital catalana de la música, amb uns 90 concerts, i la presència d’uns 1.000 professionals acreditats amb la voluntat de revifar el sector musical.


 
El concert de Sosa és un dels projectes més interessants que es podran escoltar i veure aquest any a Vic. Es tracta d’una coproducció del propi Mercat, el X Festival de Músiques Religioses i del Món de Girona i la Fundació Auditori Palau de Congressos de Girona on el pianista cubà i la Jove Orquestra Athenea fusionen la tradició vocal i instrumental de diverses parts de l’Àfrica, el jazz urbà més actual i la música clàssica contemporània. L’espectacle ha estat creat per Sosa, mentre que Luis Caballería s’ha encarregat de fer els arranjaments i les adaptacions orquestrals. Ambdós, a més, han dirigit durant més de mig any als joves músics de l’orquestra, en el seu aprenentatge des de les sonoritats més clàssiques i tradicionals cap a altres estils.

El concert serà presidit per Josep M. Vila d’Abadal, alcalde de Vic; Eduard Voltas, secretari de Cultura del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya; Josep Burgaya, president de l’Institut Municipal de  Promoció i Economia de Vic (ImpeVic) i segon tinent d’alcalde de Vic;Antoni Lladó, director del Institut de les Indústries Culturals (ICIC) i Lluís Puig, director artístic del MMVV.

Aquest dijous, el Mercat programarà una vintena llarga de concerts que començaran cap a las 21:30 hores al Sucre amb Pepet i Marieta. Entre les actuacions més destacades del dia hi ha Fundación Tony Manero, que aquest any ha editat un nou disc, Pandilleros, concebut com si es tractés d’una banda sonora inexistent i un homenatge a la música funk del setè art. Pel Casino de Vic passarà Pau Alabajos, un cantautor valencià i activista musical molt compromès amb la llengua. També es celebrarà les semifinal del concurs Sona 9, al Pati de l’Institut del Teatre, i la primera jornada del cicle Diversons de La Caixa, centrat en les músiques del món, on es podran escoltar a Yardém, Neila Benbey i Kodjo Senyo.
 
Aquest any, el Mercat està marcat per la internacionalització. La presència d’artistes estrangers creix un 5% respecte al 2008 i es situa entorn al 25%. Aquests dies a Vic es podran escoltar músics d’Alemanya, Argentina, Bèlgica, Brasil, Colòmbia, Costa Rica, França, Itàlia, Macedònia, Marroc, Portugal, República Txeca i Suïssa. A més, la fira catalana rep entre un 10 i un 15% més de programadors estrangers i ha intensificat  les relacions amb altres festivals de fora com el Festival Boulevard del Marroc, el Babel Med Music de França i el Meeting delle Etichette Independenti d’Itàlia. La resta dels artistes que passaran per Vic fins el diumenge provenen en un 55% dels Països Catalans i l’altre 25% de set  comunitats autònomes espanyoles, com Andalusia, Aragó, Canàries, Extremadura, Galícia i País Basc.
 
Un altre aspecte important del Mercat, que té un pressupost entorn als 1,1 milions d’euros, són les coproduccions. A més del concert inaugural, Vic participa també en una coproducció sobre els 50 anys de la Nova Cançó que encapçala el cantautor Marc Parrot i Rock de souk, una proposta amb arrels algerianes on actuaran els artistes Speed Caravan, Nour (amb Yacine Belahcene) i Rabah Donquishoot. També es potencien les relacions amb altres fires catalanes. Es podran veure els espectacles Fem sonar les musiquetes, que passarà per la Fira de Manresa,  i Residual gurús (de la companyia Karam), que s’ha vist a la Fira de Tàrrega.
 
Entorn a una vintena d’artistes presentaran els seus nou discos a Vic. Entre d’altres hi trobem a Quimi Portet, Gianmaria Testa, Jabier Muguruza, El Tío Carlos, Cris Juanico, Miquel Gil & Manel Camp Trio, El Desván del Duende, Malpaís, Txala, Ialma, Bosk i un homenatge a Xesco Boix. De la resta de la programació destaquen els concerts de l’Escena Emergent, especialment l’escenari InVICtro, una producció dels 30 anys del Taller de Músics, i un concert de Carles Belda i Sílvia Ricart sobre la Nova Cançó destinat al públic familiar (fotos: Adrià Costa).

------------
Galeries de fotos 2008
 
- Més informació de l'edició 2008

- Info i fotos de l'edició 2007




Lax’n’busto,  van actuar al sopar inaugural d’aquest dimecres
Arxivat a