Els referèndums d’independència a Osona comencen a piular

Redacció osona.com
15 de setembre del 2009



La plataforma Decidim.cat convocarà tots els alcaldes de Catalunya a una reunió el pròxim 3 d'octubre per mirar de coordinar les consultes populars sobre la independència de Catalunya, com la celebrada aquest diumenge a Arenys de Munt, que sorgeixin de les entitats socials. De moment, uns 60 municipis estan disposats a celebrar-la.

Així ho ha explicat l'alcalde de Sant Pere de Torelló i membre de Decidim.cat, Jordi Fàbrega, que ha dit que l'objectiu és “estructurar” les diferents iniciatives a través de la plataforma, que agrupa alcaldes i regidors que aposten pel dret a decidir per a Catalunya (a la foto).
 
La plataforma d'alcaldes i regidors sobiranistes pretén que les diferents iniciatives que puguin aparèixer després de la d'Arenys de Munt estiguin coordinades, i no que es facin de forma independent. Per això, han decidit fer una convocatòria a tots els alcaldes de Catalunya a una reunió el pròxim 3 d'octubre –amb un lloc encara per determinar-, per tal “d'estructurar” les diferents iniciatives.
 
Fàbrega ha assegurat que l'objectiu és que hi hagi un procés “participatiu” i “democràtic” on hi conflueixi la societat civil organitzada amb consens amb els consistoris municipals.

En aquesta reunió, es podria decidir una data per a una pròxima consulta. Una de les dates que s'han apuntat és la del 6 de desembre, però Fàbrega ha remarcat que aquesta és una qüestió que hauran de decidir el conjunt d'alcaldes.

A Osona, entitats de la societat civil i partits polítics han començat a moure fils per tal d’impulsar referèndums arreu. El més matiner, el propi Fàbrega, que ja va anunciar que a Sant Pere de Torelló l’equip de govern (EPM) donaria suport a una possible consulta al municipi. ERC també ha assegurat que farà mocions i donarà suport a les iniciatives que surtin de diversos municipis, de moment, a Tona, Prats, Vic, Taradell, Santa Eulàlia de Riuprimer i Torelló. La Comissió Onze de Setembre de la Vall del Ges també va anunciar a Torelló, en el marc de la Diada Nacional, que impulsaria una consulta popular als tres municipis de la Vall del Ges (Torelló, Sant Pere de Torelló i Sant Vicenç). La JERC també hi donarà suport.

L'Associació EspaiCat, per la seva banda, ha dit que promourà referèndums a tots els pobles d'Osona. Per tenir una primera impressió de la participació i començar a estructurar tota la xarxa que es necessitarà per tal d’aconseguir aquesta fita, l'entitat ha organitzat una primera reunió el dimarts 15 de setembre a les 20:30 al bar la terra de Vic (C/ de la Ramada, 25) per conèixer a tota la gent que està interessada en col•laborar en aquest projecte.

-------
Els promotors de les consultes independentistes confien que es facin a més de la meitat dels municipis d'Osona 
Marc Riera i Morató // ACN

Vic (ACN).- Els col•lectius i entitats promotors de les consultes independentistes que es faran a la comarca d'Osona confien en aconseguir que aquestes es facin, com a mínim, en més de la meitat dels seus 51 municipis. Aquest dimarts està previst que es faci a Vic una primera trobada que té per objectiu tenir un intercanvi de “punts de vista” amb l'objectiu d'establir un “nexe” entre les diverses entitats i col•lectius que volen participar en l'organització de les consultes. Aquest treball coordinat vol, segons Marçal Orri de l'entitat EspaiCat, organitzar consultes amb “cara i ulls” i garantir-ne una bona difusió i organització amb l'objectiu d'aconseguir que la iniciativa tingui una bona participació.

EspaiCat és l'entitat que ha començat a “estirar del carro” i ha promogut la trobada d'aquest dimarts a Vic. Segons Orri, ja tenen garantida la participació en la trobada de representants d'entitats com Òmnium Cultural d'Osona, diversos col•lectius de diferents municipis i de representants de partits polítics. Els pobles on està garantit que hi haurà consulta són, entre d'altres, Sant Pere de Torelló, Calldetenes, Sant Julià de Vilatorta, Santa Eulàlia de Riuprimer o Torelló.

Orri deixa clar que la seva entitat no serà qui capitalitzarà les consultes sinó que en cada municipi hi haurà entitats i col•lectius locals que la promouran. Per al portaveu d'aquesta entitat osonenca, en cap municipi de la comarca hi haurà problemes per trobar qui vulgui assumir la tasca de fer una consulta d'aquest tipus. Orri admet que si bé en algunes zones pot existir més complexitat en el cas d'Osona la gestió pot ser “relativament fàcil”.

Respecte una possible data, Marçal Orri admet que l'objectiu seria treballar perquè totes les consultes es concentressin en una data, “molt probablement el 6 de desembre”, o com a molt “en dos dies diferents”. La data del 6 de desembre coincideix amb la festivitat de la Constitució espanyola de manera que aquesta data podria servir com a “segon dia del nostre alliberament” després de l'experiència d'Arenys de Munt (Maresme) del passat diumenge.

-----------
- Sant Pere de Torelló podria celebrar el primer referèndum d’autodeterminació a Osona
- ERC vol organitzar un referèndum d’autodeterminació a Vic
- ERC vol organitzar un referèndum d’autodeterminació a Prats

---------
NOTA DE PREMSA
ESQUERRA POSARÀ A DEBAT AL PLE DE TARADELL DONAR SUPORT A LA CELEBRACIÓ D'UNA CONSULTA PER LA INDEPENDÈNCIA

El grup municipal d’Esquerra a Taradell, durant la celebració del proper ple d'aquest dijous 17 de setembre, vol debatre amb l'equip de govern de CiU, la possibilitat que el ple de l'Ajuntament animi les entitats del poble que hi estiguin interessades, a organitzar una consulta popular sobre la independència de Catalunya.

Lloc: Ajuntament de Taradell
C/ de la Vila, 45 / Sala de Plens
Hora: 21:30 hores

Grup Municipal d’Esquerra a l’Ajuntament de Taradell
Taradell, 16 de setembre de 2009

--------
Les JERC també volem consultes per la Independència arreu d’Osona

Les JERC (Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya) d’Osona inicialment felicitem el poble d’Arenys de Munt per l’exercici democràtic portat a terme el passat diumenge a la seva població, fet que va permetre als seus habitants apostar pel SÍ a la independència de Catalunya de forma completament normal i festiva. Felicitem també a tots i totes les membres de MAPA (Moviment Arenyenc per a l’Autodeterminació), així com a regidors, regidores, i al propi alcalde d’Arenys, per haver resistit l’embat furibund arribat des de l’Estat espanyol que va intentar, per activa i per passiva, impedir la celebració de la consulta.

Les JERC considerem tot un èxit aquesta iniciativa sorgida conjuntament des de la societat civil, amb el suport dels representants polítics del poble, i creiem que s’ha donat una lliçó de com s’ha d’actuar per aconseguir l’objectiu de l’alliberament nacional. Aquesta petita espurna que s’ha encès des d’aquest poble del Maresme no es pot apagar per aconseguir la llibertat de totes i tots els catalans. És per aquest motiu que les JERC d’Osona estem plenament disposades a estendre aquesta consulta a tots els pobles i ciutats de la comarca, col•laborant conjuntament amb totes les associacions, organitzacions culturals i partits polítics perquè l’èxit d’Arenys es pugui viure també a la nostra comarca. Creiem que la societat catalana i osonenca és perfectament capaç i madura per afrontar de forma tranquil•la i serena el debat sobre si s’ha es vol continuar formant part de l’Estat espanyol, o es vol optar per la via de la independència i actuar amb conseqüència.

Des de les JERC d’Osona treballarem units amb tothom qui vulgui que aquesta consulta pugui ser també un èxit arreu dels Països Catalans fent tremolar, si cal, les institucions de l’Estat Espanyol que han usat totes les seves armes durant 300 anys per impedir la llibertat dels diferents pobles de la península per tal que el món vegi que la transició espanyola no va servir per eliminar les camises blaves que a hores d’ara encara s’amaguen darrere moltes institucions de l’estat.
Perquè la llibertat és el camí, visca la democracia i visca la terra!

Cordialment,

Secretaria d’Imatge i Comunicació
JERC Osona

-----------
NOTA DE PREMSA
VEÏNS DE MANLLEU

Reunits un grup de persones de Manlleu convençudes del dret que té el poble de Catalunya a l’autodeterminació, és a dir, a decidir el seu futur, es convoca a tots els veïns i veïnes interessats a una trobada amb la voluntat d’organitzar-se per poder acabar celebrant l’esmentada consulta.

Aquesta trobada tindrà lloc el proper dimecres 23 de setembre a les 21:00h a la sala de plens de l’ajuntament.

Així doncs, amb la finalitat d’estendre la consciència nacional a tot el poble i normalitzar el dret que tenim tots a expressar la nostra voluntat democràtica es convida als veïns de Manlleu a assistir a aquesta trobada.


La independència de Catalunya també passa per Manlleu. Volem decidir, hi tenim dret.

---------
NOTA DE PREMSA
Comissió Onze de Setembre de la Vall del Ges

Tal i com vam anunciar durant els actes de la Diada Nacional de Catalunya celebrats a Torelló, des de la Comissió Onze de Setembre de la Vall del Ges volem confirmar que estem treballant per promoure una consulta popular com la celebrada el passat cap de setmana a Arenys de Munt, per tal de conèixer l'opinió de la ciutadania de la nostre comarca sobre la possibilitat de què el nostre país esdevingui un estat plenament sobirà dins el marc europeu.

La nostre intenció és que aquesta consulta es dugui a terme als tres pobles que formen la Vall del Ges (Torelló, Sant Vicenç de Torelló, i Sant Pere de Torelló). Avui per avui encara no hem fixat la data de celebració, ja que estem a l'espera de que es fixi una data a nivell nacional per poder-la celebrar conjuntament amb tota la resta de pobles interessats en fer-la.

Manifestar que des de la Comissió buscarem aconseguir el màxim de suports polítics i socials per tal de que la consulta sigui el màxim de representativa i tingui la repercussió que creiem que es mereix. La nostra intenció és poder arribar a copsar el màxim d'opinions entre els habitants dels tres municipis, i per això procurarem integrar i donar cabuda en aquest procés a totes aquelles persones, entitats i organitzacions polítiques que hi puguin estar interessades.

Per acabar, remarcar que la Comissió actua de forma independent malgrat estar integrada per múltiples opcions polítiques i ideològiques.

---------
NOTA DE PREMSA
ERC DE TONA

La secció local d’Esquerra de Tona vol recolzar explícitament amb aquest manifest la consulta endegada per Arenys de Munt per conèixer la opinió dels seus ciutadans respecte a la conveniència de configurar Catalunya com estat propi dins d’Europa.

La llibertat d’opinió és una de les llibertats fonamentals irrenunciables  i especialment importants quan qui la vol exercir ho fa en defensa de la seva identitat nacional.

Per això, i quan s’acosta la nostra Diada Nacional és important reforçar l’esperit del nostre poble i donar veu a tots els ciutadans de tots els pobles de Catalunya amb la organització de consultes que permetin parlar  els qui són destinataris finals de la sobirania nacional els ciutadans.

Per això demanem a l’Ajuntament de Tona:

Que faci el necessari per organitzar una consulta popular, que permeti als ciutadans del municipi manifestar al seu suport a la independència de Catalunya.

Que es manifesti i doni suport al municipi d’Arenys, a la llibertat d’expressió, a la autodeterminació dels pobles i al dret de lluitar per la independència de Catalunya

Tona 8 de setembre 2009

----------
NOTA DE PREMSA
ERC DE TORELLÓ

Esquerra dóna suport a la celebració d'una consulta pel dret a l'autodeterminació a Torelló i presentarà una moció al respecte

- El Grup Municipal d'Esquerra a l'Ajuntament de Torelló, donarà suport a la organització d'una consulta popular sobre el dret a l'autodeterminació de Catalunya en el cas que es celebri a Torelló.

Així que, davant l'anunci durant els actes de l'11 de Setembre per part de la Comissió Onze de Setembre de la Vall del Ges, formada per La Desperta, Ciutadans del Ges, Assemblea de Joves i JERC, que està disposada a organitzar una consulta a nivell de la Vall del Ges, Esquerra hi donarà suport activament i presentarà una moció perquè l'Ajuntament de Torelló recolzi el dret a l'autodeterminació del poble català i la celebració d'una consulta a Torelló.

Esquerra Torelló aplaudeix la iniciativa per part d'una plataforma unitària com la de l'Onze de Setembre i espera que la majoria de regidors de Torelló, si no tots, donin suport a la consulta i al dret a l'autoderminació, un dret democràtic bàsic perquè els pobles puguin elegir el seu camí lliurament, i s'adhereixin a la moció.

---------
NOTA DE PREMSA
Grup Municipal d'ERC-AM Riuprimer.

En el ple ordinari d’avui 14 de setembre de 2009, el regidor d’ERC-AM Riuprimer Xevi Rovira ha presentat una moció d’urgència al ple de l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer, que primer ha estat aprovada com a urgència vàlida per unanimitat, sense dubtar per part dels altres dos regidors de l’oposició (de CiU) i després d’uns breus aclariments que han convençut l’alcaldessa Núria Solà (AR independents). Un cop al ple, la moció ha estat llegida i votada a favor per unanimitat dels set regidors, el d’ERC-AM que l’havia proposada, els dos de CiU i els quatre independents d’AR.

Això no és cap sorpresa, ja que l’any passat aquest consistori va acordar per unanimitat penjar la senyera estelada en l’any del seu centenari, acte que s’ha repetit enguany també després de la demanda de Xevi Rovira. En el ple del passat 4 de maig, va aprovar també per unanimitat una moció conjunta presentada pel regidor d’ERC-Am Riuprimer amb els regidors de Convergència i Unió per fomentar les adhesions a la Iniciativa Legislativa Popular per tal que el Parlament de Catalunya aprovés una llei de convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació.

La moció inclou els següents acords:

1. Defensar el dret del poble català a decidir lliurement el seu futur sense traves ni limitacions de cap mena, en la línia del pronunciament del Parlament de Catalunya de 1989.

2. Donar suport a la consulta per la independència d’Arenys de Munt com un saludable exercici de democràcia, obert a la participació de la ciutadania d’aquest municipi.

3. Encoratjar a actuar amb llibertat, i en complicitat amb la societat civil, als ajuntaments d’altres municipis dels Països Catalans que es plantegin la realització de consultes similars.

4. Exigir al govern espanyol el respecte més escrupolós al dret dels municipis catalans que així ho considerin convenient a celebrar consultes populars per a la independència.

5. Fer arribar aquest acord al president del Parlament de Catalunya i als portaveus dels diferents grups amb representació a la cambra. 

Rovira, molt content amb el resultat, es mostrava optimista de cara a poder fer el referèndum a Santa Eulàlia de Riuprimer, i ja s'ha començat a parlar amb alguna entitat local per vehicular-lo. La passada vigília de la Diada, es manifestava en aquests termes just abans de prendre part en la Marxa dels Vigatans:

"Aquest any, la població d’Arenys de Munt ha obert una escletxa de llibertat, i som molts els municipis que pretenem seguir aquesta estela. Esperem que ben aviat puguem celebrar un referèndum per la independència de la nostra nació també a Santa Eulàlia de Riuprimer, i que els polítics de pes i el parlament en prenguin bona nota per començar a avaluar l’abast real que el poble de Catalunya dóna a aquest fet. L’estat espanyol permet manifestacions de caràcter feixista i no vol permetre exercir un dret tan bàsic com el de decidir, de permetre a un poble expressar la seva opinió sobre què vol ser. Ja nhi ha prou d’aguantar aquest jou que fa 300 anys que dura, ja n’hi ha prou de pidolar per un nou finançament o de clamar perquè ens retallen un estatutet ja de per sí passat pel ribot, i més en un context de crisi econòmica com el que ens atenalla. Ha arribat el moment de decidir què volem ser quan siguem grans, perquè ja n’hi ha prou de veure’ns tutelats, econòmicament està clar que necessitem molts més recursos per a la prosperitat d’aquest país i gaudir d’una bona cohesió social, amb un estat del benestar potent que garanteixi una bona educació als nostres fills, una bona sanitat per a la nostra família, etc. I amb l’espoli fiscal al que ens fa claudicar l’estat espanyol, això no ho aconseguirem mai, i menys amb el raquític finançament nou que no és garantia de cap solució per molt que alguns botiflers s’esforcin a vendre com a bo. Ara és l’hora catalans, ha arribat l’hora d’alçar el cap com a poble, desacomplexadament celebrar consultes a tot arreu dels Països Catalans, que s’estenguin des d’Arenys com una taca d’oli, i demostrant que cap estat que s’autoanomeni democràtic pot negar el dret d’autodeterminació a un poble que fa 300 anys era lliure i va perdre les seves constitucions “por derecho de conquista” rebent unes gravacions fiscals desproporcionades que encara duren, i que en un moment de crisi econòmica com l’actual fan més greus les conseqüències que provoquen en el dia a dia de milers de catalans i catalanes. Ha arribat el moment de dir prou, de plantar-nos, fins aquí hem arribat, aviat farà 300 anys i ja dura massa la broma. Som una nació i nosaltres decidim!"

Santa Eulàlia de Riuprimer, 14 de setembre de 2009

-----------
NOTA DE PREMSA
ASSOCIACIÓ CULTURAL ESPAICAT

Ens plau anunciar-vos que des de l’Associació EspaiCat, estem començant a treballar per a organitzar referèndums per a l’autodeterminació com el que s’ha celebrat a Arenys de Munt el proper diumenge 13 de setembre a la comarca d’Osona.

L’objectiu és celebrar un referèndum a cada poble de la comarca d’Osona. Sabent que aquesta fita és molt complicada intentarem dur-los a terme al màxim nombre de pobles de la comarca d’Osona que ens sigui possible, sense renunciar a aconseguir l’objectiu de celebrar-lo a tots.

Amb un sol lema, un sol dia, i un sol objectiu!

Ja estem posant-nos en contacte i treballant amb totes les entitats que podem per tal d’estendre la crida al màxim de voluntaris possibles.

La setmana vinent, farem una roda de premsa explicant més detalls de tot plegat, que ara per ara encara no podem anunciar.

Us anirem mantenint informats de qualsevol novetat al respecte i properament rebreu la convocatòria per a la roda de premsa.

Moltes gràcies!!!

Arxivat a