Ple a Vic: CiU, PxC i PSC aturen una moció de suport al referèndum d’Arenys

La proposta, presentada per la CUP, també plantejava la possibilitat d’iniciar el procés per una consulta popular similar a la ciutat. ERC es desmarca dels seus socis de govern i torna a trencar la unitat de vot.

Redacció osona.com
09 de setembre del 2009
Gràcia Ferrer parla amb Joan López en un moment del ple municipal
Gràcia Ferrer parla amb Joan López en un moment del ple municipal | Adrià Costa



El ple de l’Ajuntament de Vic, que ha celebrat avui una sessió ordinària, ha decidit aparcar “la solidaritat” amb l’Ajuntament d’Arenys de Munt pel referèndum d’autodeterminació, que ha presentat la CUP en una moció d’urgència. El document també proposava donar suport a una consulta popular que es pogués plantejar en termes semblants a la ciutat de Vic. La decisió no ha estat exempta de tensions entre tots els grups municipals i entre el propi equip de govern, on ERC ha tornat a trencar la disciplina de vot.

La moció no s'ha arribat ni a discutir perquè s'ha desestimat la urgència amb els vots a favor de CiU, PSC i PxC. La CUP, ERC i ICV-EUiA han votat favorablement a la urgència.

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), ha justificat la negativa dient que no té sentit presentar aquest tipus de mocions ja que a l’inici de la legislatura tots els portaveus van acordar que no es presentarien mocions que no estiguessin relacionades amb la ciutat. Vila d’Abadal ha dit que ja tenien “prou feina” en solucionar altres problemes més importants.

El portaveu de PxC, Josep Anglada, s’ha mostrat totalment d’acord amb les paraules de l’alcalde. Ningú del grup socialista ha obert la boca, tot i que han votat en contra de la urgència de la moció.

Una "operació tàctica"

Dimecres passat, en la Junta de portaveus, la CUP va presentar un text similar i la proposta ja va quedar aparcada pels mateixos arguments fets públics aquest dimecres per l'alcalde en el ple. Vila d'Abadal ha acusat a la CUP de fer una “operació tàctica” per acontentar als seus votants.

Quim Soler (CUP), per la seva banda, ha justificat la nova presentació de la moció a causa de les darreres accions que han succeït al voltant del tema (l’acció de la justícia espanyola), que han fet donar un tomb de 180 graus a la situació. A més, la possibilitat d’iniciar l’organització d’una consulta popular similar a Vic també donava un valor afegit a la moció, ja que es tractava d’un assumpte que es podia plantejar en clau local.

 


L'alcalde de la capital osonenca ha demanat cura alhora d'iniciar aquest tipus de processos, no fos cas que es trenqués el “bon nivell de convivència i pau social” pel que travessa la ciutat en aquests moments. La tensió entre Vila d’Abadal i Quim Soler ha arribat al seu punt més àlgid quan l’alcalde ha instat a la CUP a retirar la moció per tal de poder-la introduir en l’ordre del dia de la propera junta de portaveus prèvia al ple del mes d’octubre. “Si no la retireu, la donarem per tancada i no es podrà tornar a discutir”. Soler s’hi ha negat i ha dit que el moment per expressar la solidaritat amb Arenys de Munt és “ara” i no pas “el mes vinent”. El portaveu de la CUP ha afegit que tornaran a presentar una moció per al mes d’octubre que serà diferent, ja que no tindrà cap sentit donar suport al referèndum d’Arenys de Munt, que ja s’haurà fet.

Xavier Tornafoch, regidor d'ICV-EUiA, considera que aquest tipus de temes s'haurien de debatre al ple perquè el consistori ha d'anar més enllà del bon govern de la ciutat. Pel portaveu ecosocialista, la moció no s'ha discutit perquè l'alcalde no volia mostrar una “votació fragmentada” de l'equip de govern integrat per CiU, PSC i ERC.

Precisament això és el que no ha pogut evitar Vila d’Abadal. La patata calenta ha passat a mans d’ERC, que ha tornat a estar contra l’espasa i la paret. Al final, els republicans han optat per donar suport a la urgència presentada per la CUP i han trencat la unitat de vot de l’equip de govern.

“Nosaltres sempre hem treballar per l'autodeterminació i la independència”, ha assegurat Gràcia Ferrer (ERC). La regidora republicana no ha volgut forjar en les pròpies ferides i ha justificat la decisió dient que a dins de l’equip de govern  hi ha “opinions diferents” en temes de país, però que això no significa cap tipus de trencament.

- Notícia relacionada: "ERC vol organitzar a Vic un referèndum d'autodeterminació"

Cooperació i usos comercials

El ple de Vic també ha donat llum verda a altres acords, entre els que destaquen el Pla Director de Cooperació, que delimitarà les actuacions en l’àmbit de la cooperació per al període 2009-2012.

També el Pla Especial Urbanístic d’Usos Comercials, que suposa definir unes àrees  de la ciutat per a determinats usos comercials. En aquest darrer document, s’han aprovat les al•legacions del Col•legi d’advocats que permeten ubicar despatxos de professionals, com arquitectes i advocats, en els baixos d’algunes zones. “Preferim que els locals estiguin ocupats pel col•lectiu de professionals, que no pas que estiguin buits”, ha expressat el regidor de Comerç, Jaume Puig. El Pla regula també l’activitat de comerços com locutoris o “quebbabs”.

- Informació del referèndum, a Nació Digital
- Enquesta: vols un referèndum al teu municipi?
- Últimes novetats del referèndum, des del Robot de Nació Digital

EN BREU

Els Reis de l’Orient
La cavalcada de reis s’encomana a Sermuvic, la nova empresa de caràcter públic de l’Ajuntament. L’objectiu, millorar, centralitzar i flexibilitzar la gestió. Els organitzadors continuaran sent la mateixa gent que havia estat fins ara.

Moviment de partides del pressupost S’ha aprovat un expedient de modificació i suplement de crèdit del pressupost de 2009, amb un total de 149.783,00 €. El punt ha estat aprovat amb els vots favorables dels grups municipals de CiU, PSC i ERC, CUP i ICV i el vot en contra de la PxC. L’objectiu, regularitzar l’increment de costos de material subministrat per sobre del preu pressupostat.

L’escenari dels concerts En un primer moment, l’organització del Mercat de Música Viva de Vic va decidir canviar la ubicació de l’escenari de la plaça Major, per qüestions de sonoritat, i traslladar-lo al costat de ponent, davant les galeries. En aquesta ubicació, hi havia el problema de la sorrera, utilitzada per una gran quantitat de nens. Al final, es va decidir respectar la ubicació de l’any anterior, al sud de la plaça.

L’enderroc de Genís Antel Després de l’incendi que es va produir fa uns dies a la nau de Genís Antel, es va redactar un informe tècnic on s’aconsellava l’enderroc de l’edifici. La resolució insta als propietaris a portar a terme la demolició en un termini de 15 dies. Si no ho fan, l’Ajuntament actuarà. Té dues possibles vies, que encara no estan definides: multar als propietaris o enderrocar directament l’edifici.

La Guàrdia Urbana i el camí de Santiago L’Ajuntament ha finançat amb uns 350 euros el retorn d’alguns dels membres de la Guàrdia Urbana que van decidir fer de manera conjunta el camí de Santiago.

- Ordre del dia del ple

--------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC

L’Ajuntament de Vic aprova el Pla Director de Cooperació 2009-2012

- Preveu diverses actuacions relacionades amb els Objectius del Mil•leni i un treball transversal i de sensibilització tant a la societat com a les institucions

El Ple Municipal de l’Ajuntament de Vic que s’ha dut a terme a vull dimecres, dia 9 de setembre, ha tractat els següents punts, entre d’altres:

1. S’ha aprovat el Pla Director de Cooperació de Vic 2009-2012 que té per missió principal la promoció del desenvolupament humà sostenible, l’eradicació de la pobresa i la lluita contra les desigualtats, tot posant l’èmfasi en les persones i millorar les seves capacitats, concebudes des d’una perspectiva integral que abasta les dimensions social, econòmica, cultural, política i ambiental i en sintonia amb els Objectius del Mil•leni.

D’altra banda, els principis del Pla Director de Cooperació són la promoció dels drets humans i la cohesió social, l’equitat de gènere, la sostenibilitat, la cultura de la pau, la sensibilització i el codesenvolupament, així com la transversalitat i la coordinació amb les entitats i altres institucions. Aquest punt s’ha aprovat amb els vots favorables dels grups municipals de CiU, PSC i ERC, CUP i ICV i el vot en contra de la PxC.

2. S’ha aprovat provisionalment el Pla Especial Urbanístics d’Usos Comercials que suposa definir unes àrees  de la ciutat per a determinats usos comercials.
 
3. S’ha aprovat un expedient de modificació i suplement de crèdit del pressupost de 2009, amb un total de 149.783,00 €. El punt ha estat aprovat amb els vots favorables dels grups municipals de CiU, PSC i ERC, CUP i ICV i el vot en contra de la PxC.

4. També s’ha aprovat sol•licitar a la Diputació de Barcelona una subvenció relativa a la modalitat d’ajuts als equipaments d’entitats culturals per a l’associació Casino de Vic i s’ha aprovat el conveni de col•laboració que estableix el marc de col•laboració entre l’Ajuntament de Vic i aquesta entitat. La subvenció prevista és d’un import de 6.000 €. El punt s’ha aprovat per unanimitat de tots els grups.

MOCIONS

REBUTJADA. Moció de PxC per equipar els pavellons municipals de Vic amb desfibril•ladors semiautomàtics per evitar morts sobtades. Des de l’equip de govern s’ha considerat que era una petició que ja estava prevista de feia temps i per tant no s’ha considerat oportú votar-hi a favor.

b) REBUTJADA L’URGÈNCIA. Moció d’urgència presentada per la CUP per expressar la solidaritat amb l’Ajuntament d’Arenys de Munt i donar suport a una consulta sobre el dret d’autoderminació a Vic. Han votat a favor de la urgència la CUP, ICV i ERC. Han votat en contra de la urgència CiU, PSC i PxC. L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal ha considerat que la CUP ja havia presentat una moció molt similar per entrar a l’ordre del dia i que s’havia desestimat la seva inclusió “perquè a Vic hem de parlar de temes de Vic” i així s’havia acordat a la Junta de Portaveus. L’alcalde ha manifestat que el moviment de la CUP “respon a qüestions purament tàctiques”. Vila d’Abadal també ha posat de relleu que a Vic “estem en un moment de pau i convivència” que no cal trencar i que “existeixen moltes maneres de buscar la sobirania del nostre país”.

--------
NOTA DE PREMSA
ICV-EUIA DE VIC

Tornafoch defensa el dret de la ciutadania a participar en una consulta

- ICV recolza la moció de suport a la consulta d'Arenys de Munt i diu que cap jutge ni cap grup polític pot vetar la llibertat d'expressió dels ciutadans

ICV sempre defensarà el dret a opinar, de participar i la llibertat d’expressió de la ciutadania, és per aquest motiu que el grup  ecosocialista ha votat favorablement a la petició d'urgència de la CUP per entrar una moció en l'ordre del dia del Ple Municipal d'avui, per sol•licitar la solidaritat del consistori a la consulta d'Arenys de Munt del proper 13 de setembre.

 

Els ecosocialistes consideren que ens trobem davant d’un acte simbòlic, sense cap transcendència jurídica, i estrictament local. Que, a més, entra en la normalitat més absoluta que els Ajuntaments facin mocions de la més variada tipologia i que excedeixen l’àmbit local sense que això sigui vetat per cap jutge ni cap formació política.

ICV creu que és un exercici de poca transparència democràtica i una mala manera de fer política el fet de no acceptar mocions en el Ple Municipal de Vic per part de PSC, PXC i CiU, ja que demostra el tacticisme polític del govern, i la voluntat d'eliminar el debat ideològic del màxim òrgan municipal. ICV vol recordar que en altres moments d'aquesta legislatura ja ha estat víctima en el seu moment del veto de l'alcalde, en una moció de condemna dels atacs israelians contra la població civil de la franja de Gaza i en una moció del dret d'avortament.

Alhora, ICV de Vic reclama el respecta a l’autonomia local dels municipis com a principi fonamental, després de conèixer la sentència judicial que prohibeix la consulta popular.

 
 

Arxivat a