Oriol Junqueras: «La vigília de la victòria haurem d’estar junts»

Didàctica conferència a Vic de l'eurodiputat republicà sobre l'Onze de Setembre.

Quico Sallés
05 de setembre del 2009
Oriol Junqueras (ERC), a Vic
Oriol Junqueras (ERC), a Vic



Tot i que el flamant eurodiputat republicà Oriol Junqueras no ha tingut gaire ocasió d’ensenyar les seves habilitats parlamentàries, cal reconèixer que té acreditat amb escreix l'ofici de docent.

Divendres al vespre ho va tornar a demostrar. Didàctic, amb un relat entretingut i, sobretot, plàstic, Junqueras va exposar en forma de conferència la sempre farragosa història  de l’Onze de Setembre a un silenciós auditori que va omplir la sala Segimon Serrallonga, de Vic.

L’historiador va aprofitar la xerrada organitzada per la secció local d’ERC per recordar a la concurrència que si s'esdevé un altre Onze de Setembre, la història es pot reescriure amb una única condició: “La vigília de la victòria haurem d’estar junts”. Tota una divisa.

Oriol Junqueras va exposar de forma detallada els efectes desencadenants, els causants i els detonants que van portar a Catalunya a la derrota de 1714. Durant prop de dues hores,  més d’una cinquantena de persones, entre les quals hi havia la plana major dels republicans a Osona,  van escoltar com l'orador, a peu dret, desgranava els sempre interessants detalls que amaga la Història en majúscules.

La duresa dels fets, la tradició jurídica política de Catalunya, els drets socials dels catalans i, fins i tot, el privilegi dels antics habitants d’aquest país de no pagar impostos sobre la sal, van ser els flashos que Junqueras va sargir amb traça per exposar amb intensitat un dels episodis més negres de la nostra història. El rerafons, però, insistent: la guerra per part dels espanyols, seria a sang, foc i suplici.  L’eurodiputat també sap, que d’una manera o altra, la història es repeteix. 

Arxivat a