Xesco Boix, el pioner de l’animació per a la mainada a Catalunya

Redacció osona.com
31 d'agost del 2009

El proper dissabte, dia 5 de setembre, es presentarà a Vic el llibre “Xesco Boix, història de la nostra història” (Publicacions de l'Abadia de Montserrat). L’acte tindrà lloc a la llibreria La Tralla, a les 8 del vespre, i anirà a càrrec de Pilarin Bayés, Laia Jurado, i els autors Lluís Maria Panyella i Maria Josep Hernàndez

Aquest llibre és un homenatge a Xesco Boix (1946-1984), introductor del folk song i pioner de l’animació per a la mainada a Catalunya. Un apropament fidel i rigorós a la seva persona i obra, a través de testimonis propers dels seu entorn, així com de persones que, d’una manera rellevant, van compartir amb ell moments i fets històrics.

Els entrevistats parlen de Xesco Boix i també del context social, polític i cultural que van viure a les acaballes de la dictadura, durant la transició i als inicis de la democràcia. Entre ells hi ha Jaume Arnella, Raimon, Pete Seeger, Jordi Roura (Ara Va de Bo), Eduard Estivill, Els Cinc Dits d’Una Mà, Tortell Poltrona, Pilarín Bayés, Fina Rifà, el president Jordi Pujol, Marina Rossell, Miquel Pujadó, Mn. Miquel Raventós, Joan Vila Malamala (Esquirols), Josep Maria Solé i Sabaté, Joaquín Díaz, Josep M. Ros Ribas... i fins a una quarantena de testimonis.

En Xesco era un home de contrastos, i així ho reflecteix el llibre, però tots els testimonis coincideixen en la seva generositat, el seu compromís ètic i social, la preocupació per la formació adequada dels infants i el treball rigorós per la cançó, la cultura popular i la llengua catalana, des d’una visió àmplia i universalista. Xesco Boix va haver de lluitar amb coratge i dificultats contra una dictadura, contra els models socials establerts i contra una complexa malaltia, però, malgrat tot, va fer història i s’ha guanyat un lloc a la història de Catalunya.

Arxivat a