Red Eléctrica desballesta 4 torres de la MAT a Seva

Redacció osona.com
07 d'agost del 2009
Mat, torres desvallestades a Seva
Mat, torres desvallestades a Seva

L’Ajuntament de Seva va decretar el passat 17 de juliol la paralització de les obres de la polèmica línia de molt alta tensió (MAT) que es realitzaven a dins del terme municipal. El consistori considera que no hi ha prou garanties d’estabilitat de les torres.

En els darrers mesos, a la zona de Vall•llossera i Pinós, a uns 800 metres dels Hostalets de Balenyà, a prop de la pedrera, Red Eléctrica Española (REE) ha desballestat quatre torres, la 52, 54, 56 i 57, sense donar cap explicació als propietaris afectats ni a l’Ajuntament. A més, la 53, que és la que té la previsió dels pitjors assentaments, ni s’ha començat a construir. De sis torres, en aquest indret de Seva, nomen en queda una en peu, la 55.

Una controvèrsia enrevessada

La polèmica ve de lluny. El passat més d’octubre, la torre 54 va cedir 8 centímetres en un peu de la seva base. L’esllavissada, donada l’alçada de l’estructura, va representar un moviment important a la seva part alta. REE va desestimar finalitzar el muntatge i va optar per desballestar tota la torre. Les alarmes es van encendre i des de l’Ajuntament es va decretar la suspensió dels treballs mentre no hi hagués un estudi geològic del terreny sobre el que es recolzava cada suport i les modificacions d’obra o de sistema de construcció que s’utilitzarien. L’objectiu, “donar les garanties suficients d’estabilitat de les torres, en defensa dels béns i les persones del municipi”, segons explica l’alcalde de la població, Josep Palmarola (CiU).

Per això, es va sol•licitar un informe detallat de la situació a REE. Les altres torres estaven ubicades en la mateixa zona i semblava que podrien córrer el mateix risc, ja que el terreny és força similar, amb roca per capes i abocadors de runes que reomplen els espais d’extracció de l’antiga pedrera.

“El projecte inicialment aprovat en tot el traçat només especificava pivotatge en terreny dur o fluix. Res més. Calia doncs un estudi més detallat, ateses les característiques d’ubicació de cada torre”, es queixa Palmarola. “Unes torres que tenen entre 58 i 94 metres d’alçada amb un pes important, tant de la torre com de les pròpies línies, així com les tensions que s’hi produeixen, fan necessària una bona base que doni perdurabilitat i seguretat a la instal•lació, mentre no hi hagi sentència del suprem del contenciós que té interposat l’Ajuntament sobre el soterrament de la línia a Seva”, afegeix.

Fa uns dos mesos, es van reprendre les obres i la sorpresa de l’Ajuntament va ser majúscula: “Ens vam adonar que desmuntaven la torre la 57 i la 52, on fins i tot van arrencar els fonaments”, assegura Palmarola. A més, la torre 56 ja s’havia desmuntat amb anterioritat, el mes de gener. Per això es va procedir a fer un acte notarial de l’estat de desballastament de les torres i es van tornar a paralitzar les obres fins que no s’aclarís tot, actuació que s’ha portat a terme ara fa tres setmanes. L’alcalde torna a reclamar un estudi més exhaustiu del perquè s’han desmuntat les torres  i quina és la solució que hi aporten. Per al poble de Seva hi passen 19 torres de la MAT.

Per la seva banda, REE argumenta que només ha desballestat una torre que tenia problemes d’estabilitat, la 54, que necessitava “micropivotatge”, segons han explicat fonts de l’empresa a osona.com. També es va comunicar a l’Ajuntament que la torre 54 no oferia cap perill, perquè ja estava desmuntada, i que ja s’havia enviat l’informe pertinent al ministeri d’Indústria. Les torres restants, segons la companyia, no han estat mai desmuntades, sinó que s’ha paralitzat la seva construcció a causa de la prohibició de l’Ajuntament. L’alcalde nega amb fermesa l’afirmació de REE i sosté que s’han desmuntat quatre torres.

Després d’un llarg estira-i-arronsa, l’informe reclamat a l’octubre del 2008 va arribar a les dependències municipals el dia 31 juliol (redactat en data 11 de juny). El document proposa una sèrie d’alternatives però no s'aclareix per quina s'optarà. “L’escrit de presentació de l’estudi, a part de ser coercitiu i amenaçador, no dona tota la informació demanada”, es lamenta l’alcalde. “Quan ens comuniquin quin sistema definitiu volen  fer i ens donin la documentació pertinent demanada, els nostres tècnics ho estudiaran i donarem una resposta, amb la màxima diligència”, assegura el màxim dirigent del consistori osonenc.

L’ombra allargada de la MAT

La situació s’ha complicat amb la protesta d’un dels veïns afectats. Als terrenys de Francesc Vall•llossera  hi ha ubicades cinc torres de la MAT. Dues d’elles, la 56 i la 57, han estat desballestades, una completament i l’altre parcial, la qual cosa corrobora la versió de l’Ajuntament i deixa en evidència la de REE.

Vall•llossera va enviar el passat 23 de juliol una instància a la Delegació de Barcelona de REE on mostrava la seva sorpresa pel desballestament de les torres i perquè les seves peces havien estat “escampades arreu, ocupant el bosc del voltant”. A més, s’havien excavat “uns pous molt profunds, mal coberts amb unes reixes metàl•liques”, tot ell amb “força perill” per a les persones que passegessin per la zona.



Vista la situació, Vall•llossera tem que les altres torres que hi ha al seu terreny, la 58, 59 i 60, “tampoc reuneixin les degudes condicions de seguretat”, ja que la geologia és molt semblant a la que hi ha a les estructures desmuntades. Especialment preocupant és la torre 60, donada la seva “insultant” proximitat a la masia Vall•llossera. A la foto, a sobre, podeu veure com es projecta l’ombra de la torre a la casa, en un dia de lluna plena.

Per tot aquest motius, l’afectat demana la paralització immediata de qualsevol activitat a la seva finca, fins que no se li donin les”oportunes explicacions” sobre les causes per les quals les torres han estat desballestades.

Vall•llosera no té gaires esperances d’obtenir resposta per part de REE. “He fet instàncies a totes les al•legacions públiques que hi ha hagut. Mai m’han contestat”, assegura. A més, a tall anecdòtic per explicar la poca sensibilitat de l’empresa, el veí diu que a l’estudi de l’impacte ambiental del projecte la Masia Vall•llossera no hi apareix, i es confon amb una granja de porcs ubicada al Brull. “I la casa té més de 1.000 anys d’antiguitat!, segons l’historiador Antoni Pladevall”, apunta.

L’Ajuntament ha incorporat la petició del veí a la seva causa i ha refermat la seva postura de prohibir l’entrada a la zona, ara ja fa tres setmanes. Al menys fins que no hi hagi la seguretat d’estabilitat de la instal•lació, “que ja es donava per bona en el primer projecte i tot i això s’han hagut de desmuntar quatre torres de sis”, puntualitza Palmarola.

Ara, l’Ajuntament continua reclamant a l’empresa que aclareixi quins criteris constructius es faran servir per solucionar el problema de les primeres sis torres i per quin motiu es va procedir al desmuntatge de quatre d’elles. A més, per tal de desencallar les obres, demana un estudi addicional  o certificat tècnic per a les tres segones torres de la finca de Francesc Vall•llossera, la 58, 59 i 60. 

- Instància de Francesc Vall•llossera a Red Eléctrica Española