Torelló, Centelles, Sant Bartomeu i Roda entren a la llei de barris

El Govern adjudica la sisena convocatòria d’ajuts. Els quatre projectes osonencs pugen 21 MEUR, dels quals 14 aniran a càrrec de la Generalitat. Les Masies de Voltregà i Sant Pere de Torelló s'han quedat fora.

Redacció osona.com
23 de juliol del 2009

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha adjudicat avui els 99 MEUR d’ajuts de la sisena convocatòria de la llei de barris, que beneficiaran els projectes presentats per 26 municipis, entre ells quatre d’Osona: Torelló, Centelles, Sant Bartomeu del Grau i Roda de Ter
Els projectes presentats pels quatre municipis de la comarca pugen fins a prop de 21 MEUR, dels quals la Generalitat en subvencionarà 14. Torelló ha entrat en la modalitat de programes ordinaris i els altres tres en la modalitat de viles de menys de 10.000 habitants.

A la convocatòria, s'hi havien presentat sis municipis osonencs. Les Masies de Voltregà i Sant Pere de Torelló n'han quedat fora.

Els projectes, a Osona

Torelló, casc antic: municipi situat al cor de la Vall del Ges / projecte de 8,26 MEUR; subvenció de 4,13 MEUR. És la tercera població en número d’habitants de la comarca, després de Vic i Manlleu. L’àmbit d’intervenció engloba el nucli antic i una zona esportiva a la perifèria contigua. Les actuacions més destacades són el condicionament de carrers i de la Ronda Pollancredes; la millora ambiental del riu Ges, del parc municipal i d’”Els Comuns”; la rehabilitació d’elements comuns dels edificis; la construcció de la sala polivalent annexa al pavelló; el soterrament de contenidors de recollida selectiva; la construcció d’un aparcament dissuasori de vehicles en els accessos al nucli antic, i l’impuls de programes socials destinats a gent gran i a la diversitat de la població.

Centelles, nucli antic/ projecte de 5 MEUR, subvenció de 3,75 MEUR. El municipi va néixer a l’entorn de l’església de Santa Coloma, a la Sagrera. La població seguí creixent al llarg de l’antic camí ral que anava de Vic a Caldes de Montbui i al voltant del nucli antic trobem els creixements del segle XVIII. Es preveu la compra i rehabilitació del Palau dels Comtes per a l’ús com equipament; la reurbanització de places i carrers principals, així com del torrent i de la font de la Cira; la restauració de l’antic edifici de Correus per a l’ús com Espai Jove i l’impuls d’un Projecte de diversificació i promoció del comerç urbà al nucli antic.

Roda de Ter, nucli antic / projecte de 5 MEUR; subvenció de 3,75 MEUR. Area on s’agrupen espais emblemàtics i de gran valor arquitectònic i simbòlic, com el passeig del riu Ter, la fàbrica La Blava o Can Planoles, però amb un alt grau de degradació i abandonament, així com un llegat cultural i humà important, derivat de la presència d’escriptors de gran renom. Entre les actuacions previstes hi ha un nou equipament municipal a la Blava; la rehabilitació de Can Planoles com a equipament de barri; la dotació d’un fons per a la rehabilitació dels elements col•lectius dels edificis; la urbanització del carrer Pere Almeda, Plaça Major i Ramon Martí, i l’impuls del Programa Roda Jove.

Sant Bartomeu del Grau, nucli antic / projecte de 3,43 MEUR, subvenció de 2,57 MEUR. L’àrea d’intervenció consta de dues zones ben diferenciades; d’una banda, el casc antic del poble desenvolupat resseguint la carretera- Carrer Vell i de l’altra, les naus de recinte de la antiga fàbrica Puigneró. Les principals actuacions es concentraran a la Plaça nova i vial transversal; la  remodelació integral del Carrer Vell; la creació d’un centre cívic i d’un centre de dia, l’adaptació d’una nau com a pista poliesportiva coberta, i l’impuls de programes de recuperació de locals inactius, foment del comerç sostenible i gestió d’horts ecològics.

Una nova etapa

 
El dia 2 d’abril d’enguany, el DOGC publicava la resolució del conseller Joaquim Nadal per la qual s’obria una sisena convocatòria d’ajuts de la Llei de barris, ara dividida en tres línies d’actuació. Aquest fet respon a la voluntat del Govern de garantir la continuïtat del programa, quatre anys després del seu  inici amb 92 barris amb projectes en marxa, tot mantenint l’alt grau d’atenció específica i curosa que actualment es dedica a cadascun d’ells. A més, cal tenir en compte que els primers projectes de barris ja són una realitat i es poden avaluar tant els resultats com les necessitats futures.
 
És per això que, a partir d’aquesta sisena convocatòria d’ajuts, la Llei de barris es divideix en tres línies, que permeten donar resposta a les diverses situacions dels municipis. Una destinada a nous projectes d’intervenció integral; una per a municipis de menys de 10.000 habitants, i una altra per a acompanyar als que ja han finalitzat els seus projectes. En total, s’han adjudicat un any més 99 MEUR en ajuts.
 
A aquesta convocatòria, que ha endegat la nova etapa, es van presentar 74 projectes, dels quals 30 optaven als ajuts de regeneració integral, 42als ajuts per a municipis de menys de 10.000 habitants i 2 al contracte de barri per a municipis que ja han finalitzat les seves actuacions.
 
L’adjudicació dels ajuts de la sisena convocatòria de la Llei de barris permet passar dels 92 als 117 barris amb projectes de regeneració integral en marxa i el primer contracte de barri. El Govern concedirà una subvenció total de 99 MEUR, que s’afegiran a la part que aportaran els ajuntaments beneficiaris. En total amb aquesta convocatòria es generarà una inversió pública de 167 MEUR en els 26 barris beneficiats. Així, entre les sis convocatòries, s’arriba a prop de 1.200 MEUR d’inversió pública compromesa per a la millora integral dels barris d’arreu de Catalunya.
 
Criteris de selecció
 
Un cop finalitzat el termini de presentació de sol•licituds per a cadascuna de les modalitats, la Comissió de Gestió del Fons de foment del programa de barris i àrees urbanes ha valorat la llista dels 74 projectes que s’hi han presentat i que podien ser finançats segons els criteris que fixen la Llei i el Reglament, així com la quantitat concreta que en cada cas es proposa. Posteriorment, ha fet una proposta al conseller de Política Territorial i Obres Públiques perquè dictés la resolució definitiva.

Els criteris d’avaluació per determinar els barris beneficiaris han tingut en compte la problemàtica urbanística i els dèficits d’equipaments i serveis de la zona. També s’han valorat les característiques demogràfiques, les problemàtiques socials i econòmiques més paleses, com ara la taxa d’atur, el nombre de persones beneficiàries de pensions assistencials o el percentatge de població en risc d’exclusió.
 
Tres modalitats d’ajuts 
 
Els 26 projectes beneficiats finalment es distribueixen entre les tres línies d’ajuts de la següent manera:
 
- Projectes d’intervenció integral
 
Fins ara, el programa de barris abastava 92 projectes i beneficiava més de 804.000 persones (un 11% de la població catalana). Per tal de mantenir l’atenció individualitzada a cadascun dels projectes i evitar que un nombre excessiu de municipis amb actuacions cofinançades desnaturalitzés els objectius del Programa, s’ha volgut mantenir el número de municipis amb projectes en marxa en un centenar.
 
Per això, en aquesta nova convocatòria es destinen 53,81 MEUR a donar entrada a 10 nous barris al Programa ordinari
 
- Viles amb projectes
 
Es concedeixen un total de 43,03 MEUR per als 15 projectes triats per al nou programa “Viles amb projectes”, en el marc del qual s’impulsaran programes de regeneració integral en municipis de menys de 10.000 habitants. En aquest cas, ateses les capacitats pressupostàries d’aquests ajuntaments, el percentatge de finançament dels projectes arribarà fins a un màxim del 75% del cost, una possibilitat que ja preveu la mateixa Llei de barris.
 
- Suport als que han culminat els seus projectes: el contracte de barri
 
La sisena convocatòria d’ajuts reserva 2 MEUR per a la signatura d’un contracte de barri amb Terrassa. Aquest nou instrument està adreçat als ajuntaments que han completat els projectes d’intervenció escollits en les cinc convocatòries resoltes anteriorment. Una vegada els municipis finalitzen les actuacions que van incloure en els seus projectes, redacten un informe d’avaluació final. Si d’aquest informe se’n ha desprès que resulta convenient continuar impulsant noves actuacions per mantenir i consolidar la recuperació d’aquell barri, el DPTOP hi destinarà a partir d’ara un finançament específic per tal de cofinançar el 50% de les noves actuacions previstes. D’aquesta manera, es vol evitar que aquests barris amb necessitats especials puguin retrocedir en els avenços aconseguits amb els projectes de reforma.
 
- Nota de premsa, amb tots els municipis que han entrat a la convocatòria
--------------
- Mapa de les actuacions a Sant Bartomeu del Grau, des del web municipal
- Anar al web de Sant Pere de Torelló

----------------
Nota de premsa
Ajuntament de Torelló

El projecte de Torelló és un dels escollits a la convocatòria 2009 de la Llei de Barris

 Aquest matí, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal, ha fet públics els projectes escollits en la convocatòria d’aquest any de la Llei de Barris. Entre aquests projectes s’hi troba el del casc antic de Torelló, que ha estat un dels 10 projectes d’intervenció integral escollits, amb un import total de 8,26 milions d’euros, quantitat la meitat de la qual aportarà la Generalitat en concepte de subvenció.

En total, a la modalitat que optava Torelló s’hi ha presentat 30 projectes, dels quals només se n’han escollit 10. Els criteris d’avaluació per determinar els barris beneficiaris han tingut en compte la problemàtica urbanística i els dèficits d’equipaments i serveis de la zona. També s’han valorat les característiques demogràfiques, les problemàtiques socials i econòmiques més paleses, com ara la taxa d’atur, el nombre de persones beneficiàries de pensions assistencials o el percentatge de població en risc d’exclusió.

L’alcalde de Torelló, Miquel Franch, ha expressat la seva satisfacció per l’elecció del projecte de Torelló i ha volgut fer extensiu l’agraïment al treball de les diferents àrees de l’Ajuntament, als grups municipals, a les institucions i a la trentena llarga d’entitats del municipi que hi van donar suport explícit, així com també a tots aquells ciutadans que van col•laborar en les sessions participatives que es van organitzar.

Franch està convençut que aquest és “un projecte de transformació potent” i que “significa un treball de futur en la línia del que té fixat l’equip de govern actual”. També valora el fet que la llei de barris representarà “un ajut important en un moment particularment difícil”.

El Projecte d’Intervenció Integral del Casc Antic de Torelló conté 28 actuacions, que abasten diversos camps, des dels de contingut urbanístic i arquitectònic, fins als de caire social, passant pels àmbits cultural, esportiu, mediambiental, de les noves tecnologies, comercial, associatiu, convivencial... Les actuacions més destacades que contempla el projecte són el condicionament de carrers i de la Ronda Pollancredes; la millora ambiental del riu Ges, del parc municipal i d’”Els Comuns”; la rehabilitació d’elements comuns dels edificis; la construcció de la sala polivalent annexa al pavelló; el soterrament de contenidors de recollida selectiva; la construcció d’un aparcament dissuasori de vehicles en els accessos al nucli antic, i l’impuls de programes socials destinats a gent gran i a la diversitat de la població. Aquestes diferents accions han de conduir a una millora substancial del casc antic i, en conseqüència, del conjunt de la població. El projecte torellonenc preveu un calendari d’execució de les actuacions de quatre anys (fins al 2013).

---------------
Comunicat de Premsa
ERC DE TORELLÓ

Esquerra es congratula que la Generalitat hagi escollit Torelló pel Pla de Barris

Després que s'haguessin presentat 30 municipis en el Pla de Barris en què es presentava Torelló, el Govern de la Generalitat ha escollit Torelló i nou altres municipis per la convocatòria del Pla de Barris d'enguany.

El Grup Municipal d'ERC-AM Torelló mostra la seva satisfacció per aquest fet, després que donés suport a la proposta de Torelló, conjuntament amb PSC i CiU. Els republicans, enguany, han treballat colze a colze amb la resta de grups municipals per aconseguir un Pla de Barris unitari i de qualitat.

En el moment de l'aprovació de la proposta, Jordi Casals, portaveu independentista, va dir que el  "Esquerra ha estat motor del Pla de Barris, conjuntament amb l'equip de govern". De les actuacions que van sorgir del treball entre tots els partits, Esquerra va destacar la II Fase del casc antic, la rehabilitació d'habitatges, el programes en l'àmbit d'immigració, la dinamització comercial, les actuacions a la zona esportiva, que inclou un camp de gespa artificial i la construcció d'un annex al pavelló, i, sobretot, l'activació de dos equipaments que en un principi no s'hi comptava i que ERC ho hem aconseguit incloure: l'antiga oficina de Correus i l'antic Casal d'Avis, a la Ronda Pollancredes, on s'hi farà la Ludoteca.

A més, Jordi Casals, va destacar llavors el fet que s'havia treballat amb una visió global més enllà del Pla de Barris i que tingui en compte futures actuacions a la zona, com ara el Club, on s'hi situarà un centre d'activitats socioculturals i per a joves, tal com sempre havia plantejat Esquerra.

El projecte de Torelló té un calendari d’execució de les actuacions de quatre anys, és a dir, fins el 2013, més enllà del mandat de l'equip de govern actual, és per això que en un projecte de les magnituds econòmiques i de calendari tant importants com les del Pla de Barris, era imprescindible que es comptés amb el principal partit de l'oposició a l'hora de dissenyar-lo.

Els republicans volen fer extensiva la seva felicitació a la resta de grups municipals, tant els qui van donar-hi suport (PSC i CiU) com el quin no (ICV-CdG), a més de tots els tècnics de l'Ajuntament que hi van treballar, a les entitats que hi varen donar suport , als ciutadans i ciutadanes que varen participar en el procés participatiu i a tota la població de Torelló en general.

- Article d'opinió, des del bloc del regidor d'ERC Jordi Casals