Torna l'Orient a Vic

Vietnam obre aquest dijous el foc de les Nits Orientals

Redacció
06 de juliol del 2009
Les Nits de Cinema Oriental tornen a Vic del 9 al 18 de juliol per acostar-nos a la màgia i l’exotisme de territoris llunyans així com també a la seva realitat. El cinema i la gastronomia de Vietnam, Nepal, Tailàndia i l’Índia gaudits a l’aire lliure en diferents escenaris de la ciutat són l’eix central d’un extens programa d’activitats per a tots els públics que, a part de les ja habituals sessions infantil i golfa, enguany compta també amb nits dedicades al terror oriental i al musical xinès.

- Veure programació 2009

- Notícies i galeries de fotos de les edicions anteriors

En aquesta edició hi haurà dues preestrenes a nivell de Catalunya i de l’Estat espanyol. Són els films “Cinc dies a Saigon” i “Ong Bak 2”. També hi haurà projeccions de títols inèdits i sense distribució al nostre país com l’explosiva “The Machine Girl” i el documental “Journey of a Red Fridge”.

El Vic s’escriu amb B de Bollywood se celebrarà íntegrament a la plaça d’Osona el proper 17 de juliol. La bona acollida de les activitats celebrades en aquest espai l’any passat han animat a organitzar la nit sens dubte més esperada, amb l’estrena del musical “Bollyvic” i la projecció de la pel·lícula “Billu Barber”.

Les Nits també continuen la seva estreta col·laboració amb el Consell Comarcal, la Biblioteca Joan Triadú i el Museu de l’art de la Pell.

Les Nits, una idea nascuda el 2004
La idea d’acostar Àsia a Catalunya nascuda l’any 2004 de la mà d’uns amants de la cultura oriental s’ha “consolidat fins a convertir-se avui en dia en un dels referents pel calorós estiu vigatà. Una proposta que ha esdevingut, segons els organitzador, també una “eficient eina d’integració”.

La participació de gent de diferents procedències en les activitats organitzades es va evidenciar des de les primeres edicions. Però amb el temps aquest apropament s’ha fet més actiu, fins al punt de comptar amb la col·laboració específica de diferents comunitats. L’any passat l'Associació Social i Cultural de l'Índia de Vic va oferir-se per organitzar diverses activitats i enguany també la comunitat nepalesa s’ha bolcat en deixar la seva empremta.

Per potenciar les característiques de les Nits i poder coordinar la seva programació d’una manera més eficient s’ha creat l’Associació Nits de Cinema Oriental, entitat que des d’aquest 2009 organitza i gestiona l'esdeveniment.

Vietnam estrena les Nits
Les Nits 2009 s’inauguraran el dijous 9 de juliol amb Vietnam com a protagonista, país que a través del porquet Bao també és la imatge dels cartells d’aquesta edició.

La màgia, llum, ombres i color dels contes tradicionals vietnamites ompliran la Biblioteca Joan Triadú a partir de les 6 de la tarda. Els artífexs seran la narradora de contes Thuy Dam Thanh i els dibuixants Xevidom i Subi.

A les 8 del vespre, a l’Edifici El Sucre, es projectarà la primera pel·lícula de la Nits. És la primícia “Cinc dies a Saigon”, una producció vietnamita d’aquest mateix 2009 premiada a nombrosos festivals internacionals i que encara no s’ha pogut veure als cinemes del nostre país. La cinta d’Stephan Gauger segueix els passos d’una nena de 10 anys que s’escapa des dels suburbis on viu al centre de la moderna i frenètica capital on subsistirà venent roses.

Un cop finalitzada la projecció, al voltant de les 10 de la nit, aquells que hagin reservat amb antel·lació podran tastar l’autèntic sabor vietnamita amb un sopar coordinat pel restaurant Mandarin i amenitzat amb música tradicional del Vietnam.

Nepal, la gran novetat
El dimarts 14 de juliol la Bassa dels Hermanos i el seu entorn es convertirà en territori nepalès amb la primera Nit que les Nits de Cinema Oriental dediquen a aquest país. Una jornada que s’ha organitzat amb el suport i col·laboració de la comunitat nepalesa d’Osona i de l’associació Amics del Nepal.

A partir de les sis de la tarda, tothom qui vulgui podrà iniciar-se en l’art de la creació d’estels nepalesos, que posteriorment inundaran el cel de la Bassa dels Hermanos. Una hora més tard, la biblioteca Josep Triadú acollirà la presentació del llibre “Las gafas de Bulu”.

A partir de les nou de la nit serà hora de començar a omplir l’estomac amb les delícies de la cuina nepalesa i de gaudir-ne mentre es descobreix la ballesa de la música i els balls tradicionals d’aquest país.

I al voltant de les 10 de la nit, quan la foscor ja ho permeti, es projectaran els documentals “Niños del Nepal” i “Journey of a red fridge”. El primer es tracta d’un curtmetratge de Joan Soler i Javier Berrocal, guardonat amb un premi Goya, que ens acosta les vides de diferents nens que viuen a Katmandu.

El segon, sota la firma de Lucian Muntean i Natasa Stankovic, segueix el viatge d’un jove nepalès d’un poblat de l'Himàlaia que treballa portant càrregues amunt i avall per poder pagar-se els estudis. Aquesta pel·lícula està programada conjuntament amb el Festival Internacional de Cinema de Muntanya i Aventura de Torelló i la seva projecció és inèdita en el nostre país.

Una Nit tailandesa
La tercera Nit estarà dedicada al cinema i la gastronomia de Tailàndia. Se celebrarà el dimecres 15 de juliol i les activitats començaran a les 7 de la tarda amb la conferència “L’altre cinema asiàtic” a càrrec de Domingo López. Un viatge a través d’algunes de les cintes més inclassificables de països com Tailàndia, Filipines o Indonèsia. Tindrà lloc al Museu de l’Art de la Pell.

L’equip del restaurant Mandarín tindrà el sopar tailandés llest per servir a partir de les nou de la nit a la Bassa dels Hermanos i els assistents podran llepar-se els dits mentre gaudeixen d’una exhibició de Tai-Txi-Txuan.

Per finalitzar, els amants de les arts marcials però també aquells que vulguin descobrir les tradicions més ancestrals de Tailandia no es poden perdre l’estrena al nostre país d’”Ong Bak 2”, pel·lícula dirigida i protagonitzada per Tony Jaa, a qui ja es coneix com  el “nou” Bruce Lee després de demostrar les seva infinita habilitat en les arts marcials en la primera part d’aquesta espectacular cinta.

Vic s’escriu amb B de Bollywood
Les contagioses música, alegria i color del cinema de Bollywood no podien faltar en aquesta edició de les Nits. La potent indústria cinematogràfica índia ha demostrat i en escreix que té un públic fidel a la comarca i s’ha revelat com la Nit més popular i multitudinària. Per segon any consecutiu, la festa de l’Índia tindrà lloc a la plaça d’Osona i comptarà amb la col·laboració de l'Associació Social i Cultural de l'Índia.

La cita serà el divendres 17 de juliol i les primeres activitats començaran a les sis de la tarda amb un taller de dansa Bollywood a càrrec de la coreògrafa i ballarina Sara Barrera. Grans, petits, homes i dones estan convidats a unir-se a la festa però per fer-ho cal inscriure’s prèviament a la biblioteca Joan Triadú o a la Oficina Municipal del Remei.

La comunitat índia s’encarregarà de preparar el sopar pels assistents, que serà servit a partir de les 9 de la nit.

El grup de ball Saridevi and the Bollywood Diamonds torna a estrenar espectacle a Vic en motiu de les Nits. Enguany, i sota el títol “Bollyvic”, s’atreveixen a homenatjar el clàssic “Ciudadano Kane” en aquesta història de poder, passió, bolígrafs i molta, molta música.

I de la màgia del Bollywood en directe es passarà a la de la gran pantalla. El film que es projectarà aquest any és “Billu Barber”, de Priyadarshanr. Una història d'amistat, amor i música que aglutina tots els tòpics d'una gran pel·lícula bollywood.

Por oriental i musical xinès
Les Nits de Cinema Oriental intenten introduir cada any novetats en la seva programació i aquest 2009 aquestes es traduiran en de dues sessions temàtiques, una dedicada al terror oriental i una altra al musical xinès.

Els amants de les pel·lícules de por poden acostar-se el dissabte 11 de juliol a partir de les 10 de la nit al patí posterior de la Biblioteca Joan Triadú preparats per viure emocions fortes. Es projectaran tràilers i curtmetratges i es presentarà el film “13 Beloved”, una de les cintes més aclamades per la crítica especialitzada del cinema tailandès dels últims anys. Una pel·lícula original, irreverent, molt divertida i terrorífica a la vegada. Humor negre portat a l’extrem. Durant la Nit hi haurà servei de cerveses i licors orientals.

A la nit dedicada al musical “made in Xina” es projectarà el film “Perhaps Love”, el que podríem classficar com a resposta xinesa a superproduccions occidentals com “Moulin Rouge” però amb la sensibilitat i perfecció estètica que carectaritza el cinema oriental. La direcció del film recau en Peter Chan, un dels tòtems del nou cinema xinès. La pel·lícula es podrà veure el dissabte 11 de juliol a les 10 de la nit al Centre Cívic Remei - l’Estadi.

Per als més petits i per als adults
La programació de les Nits inclou també les ja tradicionals i completament oposades sessió infantil i Nit golfa, amb les quals s’intenta diversificar al màxim les activitats per arribar a tots els públics.

La sessió infantil estrena nou emplaçament, el Cinema Vigatà, per tal de fer més còmode la projecció. La gran afluència de públic en aquest acte havia deixat petit l’anterior espai, al Museu de l’Art de la Pell. El dia escollit és el divendres 10 de juliol. A partir de les sis de la tarda es projectarà el film “Ponyo en el acantilado”, en el qual el mestre japonès Hayao Miyazaki torna a demostrar la seva capacitat per retratar el món infantil. L'energia, innocència i lògica particular dels nens es converteixen en eines per explicar l'amistat entre un humà i un ésser meitat peix i meitat nena que no vol tornar a l'oceà. Un cop acabada la pel·lícula se servirà un pica-pica oriental.

El patí posterior de la biblioteca Joan Triadú serà l’escenari de la Nit golfa, que s’encarregarà de tancar la programació 2009 el dissabte 18 de juliol a partir de les 10 de la nit. Hi haurà projecció de tràilers i curtmetratges freaks i finalment es podrà gaudir del film inèdit “The Machine Girl”. Noboru Iguchi no deixarà indiferents als assitents amb el que podriem considerar resposta nipona a “Kill Bill” però amb més sang i menys vergonya. Durant la Nit hi haurà servei de cerveses i licors orientals.
Arxivat a